pepiknemecek píše:Já používám koncáky jako zpětnou vazbu na ovládací panel a napájení srdcovky. V držáku jsou proto "výřezy" a poloha koncáků se nastavuje až po namontování přestavníku a nastavení koncových poloh pomocí řídící elektroniky.
To je ale zbytečně pracné, ne? Napájení srdcovky obstará 1 (řezané jazyky) nebo 2 (odpínané jazyky) relátka v řídící elektronice, netřeba nikam nic přesně montovat.
Ta zpětná vazba sice vypadá dobře, že snímám skutečnou polohu serva, jenomže stejně nesnímám skutečnou polohu jazyků. Takže mechanické závady typu upadlé pero nebo poškozená přestavovací tyč stejně neuhlídám. Takže se klidně smiřuju s tím, že zpětná vazba je odvozená od řídících pulsů pro servo, s rizikem nějaké poruchy mezi elektronikou a jazyky. Koneckonců při našich poruchách nejde o životy a miliónové škody.
airwar píše:Ty koncáky jsou vhodné i jako mechanická zarážka, aby servo neustřelilo. Další věc je cena, 2 ks mikrospínačů co používám kolega výjdou na cca 16,- kč, přepínač v mém přestavníku stojí 8 kč... kolik stojí spínací elektronika? A dokáže spínací elektronika ohlídat aby servo neustřelilo?
Dokáže, a to spolehlivě. Něco, čemu serva ustřelují, už mi nesmí do kolejiště.
A cena? Stejně tam nějaká ta elektronika být musí, tak už nějaké to relátko přepnout dokáže taky, za minimální nárůst ceny.
Spíš je pro mě podstatné to, že nemusím někde ve stísněném prostoru něco nastavovat nebo dokonce přišroubovávat, ale všechno si našteluju pěkně pohodlně elektronicky.