LocoNet v ČR?

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

LocoNet v ČR?

Příspěvekod HonzaM » úte 16 čer, 2015 6:32 am

Zdenův pŕispěvek o jeho centrále mne přivedl na myšlenku otevŕit téma LocoNetu v Českě republice.
Sběrnice LocoNet je v ČR dosud málo rozšířená, znají ji zejména členové modulářských klubů, v nichž se ale uplatňuje jen jedna z jejích výhod - možnost vytvoření sběrnice, kterou lze rozvést i po značně rozsáhlém kolejišti a v kterěmkoli místě k ní připojit ovladač. Tahle sběrnice ale umí mnohem víc, předvším umožňuje obousměrný přenos, tedy přenos povelů do kolejiště i zpětné hlášení k centrále - není nutné tahat samostatné vedení pro zpětné hlášení. Bohužel u této sběrnice nastal klasický případ co bylo dŕív, slepice nebo vejce. V ČR ovládly v počátcích digitalizace systémy Roco a Lenz, které jsou do určité míry kompatibilní a některě příslušenství lze použít u obou. Z tohoto důvodu přišla řada odborníků (třeba známý Jindra Fučík) schopných navrhnout a vyrobit jak kompatibilní příslušenství, tak i centrály. Do vývoje komponent pro LocoNet se nechtěli pouštět, protože se báli malého odbytu, způsobeného malým počtem uživatelů centrál pro LocoNet, jenže protože na trhu nebyly (ze shora uvedeného důvodu ) k dispozici dostupné komponenty, nebyl zájem uživatelů pořizovat si centrály se sběrnicí LocoNet. Situace se trochu změnila když Roco pŕišlo s centrálou Z21, která LocoNet podporuje, dosud ale tento fakt nepadl do oblasti zájmu českých konstruktérů a výrobců příslušenství. Je to škoda a je dobře, že nyní třeba Zdeno pŕišel se svou centrálou a nabízí i ovladače, jak ovladač pro jednu lokomotivu s možností ovládat až 29 funkcí (F0 až F28), tak ovladač pro dvě lokomotivy, umožňující kromě samostatného ovládaní jedné nebo druhé takě současné ovládání obou společně jedním regulátorem, což lze využít pro přípřež nebo postrk. Lze doufat, že se přidají i další čeští výrobci a konstruktéři a přijdou s dekodéry pro výhybky, přejezdy, návěstidla, detekci obsazení a zpětné hlášení. Není to pro konstruktéry výzva ukázat že na to mají schopnosti a že se nebojí riskovat, že budou mít malý odbyt?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: LocoNet v ČR?

Příspěvekod rawen » úte 16 čer, 2015 8:39 am

:)
Kupříkladu náš klub se o Loconet snaží víc jak rok a marně.
Problém? Centrála nikoliv, ta se dá koupit i komerčně. Ale ovladače. Právě kvůli praktické nedostupnosti FRED(i) na jedné straně a neuznávání alternativ ze strany FREMO/Zababov jsme se vrátili k XpressNetu podle brněnského vzoru. Finančně je to také jednoznačné...

Radek

P.S.: Osobně mám IBX Basic a nelituji. Nicméně zbytek klubu k němu nemám čím připojit...
rawen

Příspěvekod Ferda » úte 16 čer, 2015 8:53 am

rawen píše:... Finančně je to také jednoznačné...

Tohle jsem nepochopil. Lze to nějak vyčíslit?
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod MiG » úte 16 čer, 2015 12:39 pm

rawen píše::)
Problém? Centrála nikoliv, ta se dá koupit i komerčně. Ale ovladače. Právě kvůli praktické nedostupnosti FRED(i) na jedné straně a neuznávání alternativ ze strany FREMO/Zababov jsme se vrátili k XpressNetu podle brněnského vzoru.

Podle mého i FRED se dá koupit komerčně za cca 2000.
http://www.modelymodra.inshop.cz/digital/ovladace/ovladacfred%5BUB66000%5D?ItemIdx=2
MiG

Příspěvekod HonzaM » úte 16 čer, 2015 1:17 pm

MiG píše:
rawen píše::)
Problém? Centrála nikoliv, ta se dá koupit i komerčně. Ale ovladače. Právě kvůli praktické nedostupnosti FRED(i) na jedné straně a neuznávání alternativ ze strany FREMO/Zababov jsme se vrátili k XpressNetu podle brněnského vzoru.

Podle mého i FRED se dá koupit komerčně za cca 2000.
http://www.modelymodra.inshop.cz/digital/ovladace/ovladacfred%5BUB66000%5D?ItemIdx=2

To je úplně jiný ovladač než se používá v Zababově a FREMO. Ovladače které vyrábí Zdeno jsou za cca 650 Kč, ovladače FRED prodávané v rámci klubu Zababov pro členy jsou pokud se nepletu za cenu kolem 750 Kč, ovšem čekací doba je většinou značná. "Zababovské" ovladače mají uloženu vždy jen jednu adresu a nemůže tak docházet snadno k omylům, ten FRED od Uhlenbrocku má uloženy adresy čtyři a může tak snadno dojít k omylu nebo záměně.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » úte 16 čer, 2015 2:00 pm

Pokud by byl o ovladače zájem, tak by se předpokládám projevil v dotazech na digi-cz a to se zatím moc neděje.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod MiG » úte 16 čer, 2015 2:05 pm

To nemusel, protože tam věci lokonetí nejsou (snad se nepletu).

Ale jestli zvládáš FREDa, tak bych zájem o několik kusů projevil projevil...

Mně osobně by stačil plošňák, krabička, procesor (i když bych ho dokázal asi napálit taky (DIL)) a seznam součástek. Osazenému plošňáku bych se nebránil (alespoň ušetřím oči). Stejně tak kompletu.
MiG

Příspěvekod MiG » úte 16 čer, 2015 2:16 pm

HonzaM píše:To je úplně jiný ovladač než se používá v Zababově a FREMO. "Zababovské" ovladače mají uloženu vždy jen jednu adresu a nemůže tak docházet snadno k omylům, ten FRED od Uhlenbrocku má uloženy adresy čtyři a může tak snadno dojít k omylu nebo záměně.

Mńo, já měl na paměti příspěvek od jednoho nejmenovaného Nkaře...

Pročetl jsem si návod toho FREDu od Uhlenbroku. Je konstruován tak, aby splňoval požadavky pro použití na setkáních FREMO, přímo se to v návodu uvádí. Tento režim je nazván "Dispatch" a umožňuje jen jednu adresu. Uživatel nemá možnost adresu sám volit, ta se do tohoto FREDu ukládá stejně jako do "našich" amatérských FREDů, tedy centrálou. Ve spojení s centrálou intellibox může pracovat i v jiném režimu, kdy může ovládat až čtyři lokomotivy, ale i v tomto případě musí být adresy do něj nejprve zapsány ústřednou a uživatel tak nemá možnost adresu sám volně zvolit. Jeho cena je ovšem znatelně vyšší než u amatérských FREDů (doufám že se nikoho nedotkne to označení "amatérské", není to myšleno pejorativně, ale jen jako odlišení). Z návodu jsem bohužel nevyčetl jak se zachová při připojení k LocoNetu, jestliže by v něm byla naprogramována adresa, kterou již používá jiný FRED, zda se zachová stejně jako amatérské FREDy, tedy že adresu ztratí.

Ale pokud to neplatí...
MiG

Příspěvekod fulda » úte 16 čer, 2015 2:21 pm

MiG píše:Ale jestli zvládáš FREDa, tak bych zájem o několik kusů projevil projevil...

To je taková ta klasika. Dá se to udělat formou manufaktury, ale aby to mělo nějakou efektivitu, tak to chce řádně zautomatizovat - plošňák s maskou a frézováním, krabička s nějakým strojovým frézováním nebo řezáním a tak.
Ale to se vyplatí až když je zájem v opravdu větších počtech kusů.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod MiG » úte 16 čer, 2015 2:26 pm

Co je to větší množství?
MiG

Příspěvekod rawen » úte 16 čer, 2015 3:51 pm

Pak je potřeba zmínit verzi, která by se vyráběla. Pokud mám správné informace, existuje nový HW FREDI, který má umět více Funkcí,
ale není k němu patřičný SW (nebo FW).

Radek
rawen

Příspěvekod zdeno » úte 16 čer, 2015 6:36 pm

ja jsem prestal vymyslet exotiny a vymyslel jsem ovladac OTO, ktery je pouzitelny v klubu Zababov.
To znamena, ze je plne kompatibilni s pozadavky Fremo a byl taky na par setkanich klubem Ostramo vyzkouseny. Myslim, ze nebyly zadne problemy.
Taky mam dojem, ze pokud by se neco vyskytlo, tak by mi to kamaradi ze Zababova dali pekne vyzrat.
---
Hlavni problem je v tom, ze pokud se zabava stane praci, tak to je prusvih. ;-)
V zasade nemam problem vyrobit 5-6 kusu mesicne, ale tim to taky konci. Nemam problem to uvolnit, pokud se ta komerce nebude prehanet a cena neuleti nekam do neskutecna.
Ja ted Ota prodavam za 22 Eur a ta cena je celkem primerena. Je o nej celkem zajem, musim objednavky odmitat, abych taky stihnul neco jine. Venuju se tomuto hobby tak 2-3 hodiny denne a to uplne staci.
---
Pokud by nekdo chtel jen plosaky a napaleny procesor, tak to je celkem realne. Velky problem je vrtaci plan na krabicku, ktery kdyz neni, tak je to setsakra videt. Je mozne ho udelat jako PDF, kde jsou potom celkem udrzitelne rozmery a pokud se to vytlaci na tvrdsi papir, tak je to pouzitelne. Ale upozornuji, ze samostavba nevyjde lacineji, protoze ja nakupuji za ceny s dost velkou slevou.
zdeno

Příspěvekod radeksindy » úte 16 čer, 2015 8:47 pm

1. FRED (Uhlenbrock kat.č. 66000) se už neprodává. Kromě jiného ovládání byl trochu problém s jeho odběrem, který byl kolem 25 mA, například původní FRED má 10-12 mA, současný FREDI kolem 6 mA.

2. Pokud si chce někdo postavit, tak vše je volně k dispozici:
HW: http://fremodcc.sourceforge.net/diy/fre ... edi_d.html
SW, zdrojáky: http://embeddedloconet.cvs.sourceforge. ... pps/Fredi/
SW, zkompilované HEX: http://sourceforge.net/projects/embedde ... les/FREDI/

dál už si musíte pomoct sami. Součástky vyšly kolem 400Kč, cena sestaveného bude záviset na množství atd.

Pokud mám správné informace, existuje nový HW FREDI, který má umět více Funkcí,
ale není k němu patřičný SW (nebo FW).

To je pravda, zásadní problém je v tom, že si každý výrobce vysvětlil funkce F9 a vyšší po svém a teď se neví kudy dál. Bohužel by pro každou centrálu bylo potřeba něco jiné a rozumné řešení zatím neexistuje (resp. vyžaduje spolupráci výrobců a to tak jednoduché není).

vymyslel jsem ovladac OTO, ktery je pouzitelny v klubu Zababov.

To bych si také dovolil poopravit, protože poslední návštěva tohoto ovladače před pár lety dopadla špatně. Od té doby zkoušen nebyl, na setkání k nám nesmí, na setkání Zababov jen s FRED/FREDI.
radeksindy

Příspěvekod HonzaM » úte 16 čer, 2015 10:26 pm

Tohle téma jsem otevřel především jako informaci o LocoNetu a námět pro potenciání výrobce komponent. Bohužel se potvrzuje to co jsem napsal v prvním příspěvku - kromě Zdena zřejmě nemá nikdo na vymýšlení centrály a ovladačů. A protože nikdo v ČR nedokáže vyrobit a nabídnout dekodéry příslušenství, LocoNet se nemůže rozšířit. A protože se nerozšiřuje, nebude nikdo vyrábět komponenty. Je to dokola a je to škoda. Pro uživatele i pro výrobce.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod rawen » stř 17 čer, 2015 3:54 am

radeksindy píše:vymyslel jsem ovladac OTO, ktery je pouzitelny v klubu Zababov.

To bych si také dovolil poopravit, protože poslední návštěva tohoto ovladače před pár lety dopadla špatně. Od té doby zkoušen nebyl, na setkání k nám nesmí, na setkání Zababov jen s FRED/FREDI.

Co konkrétně a v které sekci se stalo? Takhle jedna sekce tvrdí, že je OTO OK, jiná opak...

Radek

P.S.: Nějak tak věřím, že společným zájmem je pomoci vychytat mouchy, jsou-li kde jaké.
rawen

Další

Zpět na Elektrika a elektronika