od petr2023 » pon 31 bře, 2025 10:51 am
Zdravím, opracím se na zdejší eletrikáře, zda-li by mi dokázali poradit/pomoci. Pro průjezd návěstidla v opačném směru se zachováním možnosti regulace napětí v obou směrech - tedy s plynulým zastavením, využívám známého zapojení - viz příloha. Avšak při průjezdu lokomotivou v jakémkoliv směru, občas - cca v polovině případů, dochází u ovladače ke stavu, který vyhodnotí jako zkrat a odpojí tak okamžitě napájení. Po vynulování regulátoru a opětovném nastavení jízdy je vše samozřejmě v pořádku. Toto je určitě způsobeno vysokou citlivostí regulátoru, což je správná funkce. Nic méně se ptám, zda-li by nepomohlo zařadit do obvodu nějakou součástku (asi v místě mnou umístněného červeného trojúhelníčku), aby špička, která po připojení obvodu při přejetí lokomotivy do úseku nebyla tak vysoká, resp. aby se cívka relé v počátku nechovala jako obyčejný vodič a zařízení pak nevypadalo jako zkrat. Snad chápete co mám na mysli.
- Přílohy
-

- navestidlo_3.jpg (36.15 KiB) Zobrazeno 803 krát
Naposledy upravil
petr2023 dne stř 09 dub, 2025 5:51 am, celkově upraveno 1
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.