Průjezd návěstidla v opačném směru - "zkrat"

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Průjezd návěstidla v opačném směru - "zkrat"

Příspěvekod petr2023 » pon 31 bře, 2025 10:51 am

Zdravím, opracím se na zdejší eletrikáře, zda-li by mi dokázali poradit/pomoci. Pro průjezd návěstidla v opačném směru se zachováním možnosti regulace napětí v obou směrech - tedy s plynulým zastavením, využívám známého zapojení - viz příloha. Avšak při průjezdu lokomotivou v jakémkoliv směru, občas - cca v polovině případů, dochází u ovladače ke stavu, který vyhodnotí jako zkrat a odpojí tak okamžitě napájení. Po vynulování regulátoru a opětovném nastavení jízdy je vše samozřejmě v pořádku. Toto je určitě způsobeno vysokou citlivostí regulátoru, což je správná funkce. Nic méně se ptám, zda-li by nepomohlo zařadit do obvodu nějakou součástku (asi v místě mnou umístněného červeného trojúhelníčku), aby špička, která po připojení obvodu při přejetí lokomotivy do úseku nebyla tak vysoká, resp. aby se cívka relé v počátku nechovala jako obyčejný vodič a zařízení pak nevypadalo jako zkrat. Snad chápete co mám na mysli.
Přílohy
navestidlo_3.jpg
navestidlo_3.jpg (36.15 KiB) Zobrazeno 803 krát
Naposledy upravil petr2023 dne stř 09 dub, 2025 5:51 am, celkově upraveno 1
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Re: Průjezd návěstidla v opačném směru - "zkrat"

Příspěvekod Miloš_P » pon 31 bře, 2025 1:06 pm

Co používáš za ovladač? Problém bude s největší pravděpodobností v proudové špičce při nabíjení kondenzátoru, kterou ovladač vyhodnotí jako zkratový proud. Do místa, které jsi označil zapoj odpor. Hodnota cca 10 - 100ohm. Chce to vyzkoušet, aby relé spolehlivě spínalo.

Doplnění: Stačilo by přes odpor připojit pouze ten kondenzátor.
Miloš_P

Příspěvekod petr2023 » pon 31 bře, 2025 3:34 pm

Ahoj,

jj mám právě stejnou ideu, že odpor by měl stačit, právě ke zmírnění té špičky. Dobrá, zkusím ho dát jen k té kapacitě. Jinak ovladače používám od Ladislava Seidla, které jsou jinak naprosto perfektní.
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod petr2023 » stř 09 dub, 2025 5:57 am

Jen dokončím téma. Vložil jsem do série rezistor jen pro ten kondenzátor. Při samotném testování jak relé, tak kondenzátoru se občas onen zkratový stav objevil pouze při mžikovém připojení kondenzátoru, relé (cívka) problém skutečně nedělá. Doma jsem našel hodnoty 18Ω a 68Ω. Hodnota 68Ω už byla moc, tak jsem zapojil ten 18Ω a už vše maká jak má :wink:
petr2023

Příspěvekod Miloš_P » stř 09 dub, 2025 9:00 am

Díky za informace. Doplním to ke schématům na web. Mě se při testování tento problém neprojevil, protože jsem neměl možnost to vyzkoušet s nějakým zdrojem s rychlou zkratovou ochranou.
Miloš_P

Zpět na Elektrika a elektronika