Modul vratné smyčky LENZ LK200

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Modul vratné smyčky LENZ LK200

Příspěvekod hofik » stř 05 úno, 2025 7:30 pm

Vážení modeláři, prosím o radu, provozuji měřítko H0 v digitálu, mám problém s funkcí vratné smyčky LENZ LK200, mám jí správně zapojenou, ale velmi často se stává, že lokomotiva neprojede smyčkou, zastaví a jde do zkratu. Některé lokomotivy projíždí v pohodě, jiné neprojedou vůbec a nebo se stane, že jedna a ta samá párkrát projede, pak zastaví, smyčka funguje nespolehlivě, závada se projevuje nahodile a často. Modul smyčky nemá žádnou možnost nastavení a regulace. Předem děkuji za odpověď, s pozdravem Lubomír Hofbauer
hofik

Re: Modul vratné smyčky LENZ LK200

Příspěvekod jamik22 » stř 05 úno, 2025 9:05 pm

Už se to tu na foru řešilo. Kolega snížil citlovost výměnou jednoho odporu. Stačí pohledat "Lenz LK200" v okénku Hledej
jamik22

Příspěvekod fulda » čtv 06 úno, 2025 7:57 am

Obecně platí, že moduly vratné smyčky založené na detekci zkratu nikdy nebudou fungovat 100% správně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Pavel-HP » čtv 06 úno, 2025 8:47 am

Petr_J
Předmět příspěvku: Re: Kolejiště Poustevna 80x315cm TTPříspěvekNapsal: úte 10 říj, 2017/17:01:52

Ahoj, LK200 mám na kolejišti dva a taky jsem se s nimi něco natrápil. Pokusím se popsat, k jakému jsem došel závěru po dost zdlouhavém bádání. Vlak vjíždí do úseku zapojeném přes LK200 ve dvou možných stavech. Buď je polarita v kolejích opačná – na styku úseků je detekován zkrat a modul přepne, aby byla polarita shodná. Zde žádný problém nenastane. Nebo je polarita úseků shodná a zde nastává pro LK200 problém. Uvažuji, že v jednom úseku je napětí, které dodává centrála do kolejnic, kdežto v druhém je napětí sníženo, díky odběru vlaku, který se v tomto úseku nachází. Když loko/vlak tyto úseky propojí, dojde vlastně přes lokomotivu ke spojení dvou zdrojů napětí, na kterých je i když nepatrně, ale přesto rozdílné napětí. No a mezi těmito zdroji začne protékat vyrovnávací proud, který je LK200 vyhodnocen jako zkrat a proto přepne. Bohužel v tomto případě na opačnou polaritu, což vyvolá zkrat a centrála vypíná.
Problém jsem nakonec vyřešil snížením citlivosti LK200 a to výměnou rezistoru ve „vyhodnocovacím obvodu“ LK200. Původní hodnotu si již nepamatuji, novou jsem metodou pokus-omyl zvolil 2k2. O který rezistor se jedná, můžeš vidět na obrázku (je to ten ne SMD :wink: ), jen podotýkám, že touto úpravou přijdeš o záruku. Mě po úpravě oba moduly pracují spolehlivě už několik let.

Přílohy:

S přílohou nemůžu sloužit, nejde mi vložit. pohledat u Petr J
Naposledy upravil Pavel-HP dne pát 07 úno, 2025 12:14 pm, celkově upraveno 1
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod jipol57 » čtv 06 úno, 2025 9:26 am

Lepší je dát odkaz: viewtopic.php?f=1&t=10697&p=224700&hilit=Lenz+LK200#p224700
Je to tam i s obrázkem.
jipol57

Příspěvekod Petr_J » čtv 06 úno, 2025 10:10 am

Po přečtení tohoto vlákna jsem musel editovat odkazovaný příspěvek. V textu jsem uvedl hodnotu rezistoru 680 Ω, což sice také fungovalo, ale nakonec jsem použil 2,2 kΩ, jak je vidět na fotce.
Petr_J

Příspěvekod hofik » pát 07 úno, 2025 9:13 am

Díky všem za odkazy na úpravu vratné smyčky LENZ LK200, moc rád bych se dočkal bezchybné funkce této smyčky. Protože elektronice vůbec nerozumím a případné pájení rezistoru do desky vratné smyčky je pro mě neřešitelný problém, obracím se na odborníky s prosbou - kdo by byl ochoten tuto úpravu vratné smyčky (resp. 2 kusů) udělat? samozřejmě se přizpůsobím času, dojedu osobně k Vám, práci i materiál hradím, pokud by to mohlo být při jedné cestě, tedy na počkání, byl bych moc vděčný. Předem děkuji za případnou odpověď na moje přání, s pozdravem Lubomír Hofbauer, Praha, tel. 605 211 155, můj email - lubhofbauer@seznam.cz
hofik

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 07 úno, 2025 10:11 am

hofik píše:Díky všem za odkazy na úpravu vratné smyčky LENZ LK200, moc rád bych se dočkal bezchybné funkce této smyčky. Protože elektronice vůbec nerozumím a případné pájení rezistoru do desky vratné smyčky je pro mě neřešitelný problém, obracím se na odborníky s prosbou - kdo by byl ochoten tuto úpravu vratné smyčky (resp. 2 kusů) udělat? samozřejmě se přizpůsobím času, dojedu osobně k Vám, práci i materiál hradím, pokud by to mohlo být při jedné cestě, tedy na počkání, byl bych moc vděčný. Předem děkuji za případnou odpověď na moje přání, s pozdravem Lubomír Hofbauer, Praha, tel. 605 211 155, můj email - lubhofbauer@seznam.cz

Píšu SZ.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 07 úno, 2025 10:16 am

BTW už se to tu rozebíralo mockrát - lépe je smyčku přepínat pomocí relé podle polohy výhybky - odpadá tak problematická detekce polarity.
Zdenek Valter

Příspěvekod hofik » pát 07 úno, 2025 11:01 am

Zdenek Valter píše:BTW už se to tu rozebíralo mockrát - lépe je smyčku přepínat pomocí relé podle polohy výhybky - odpadá tak problematická detekce polarity.

A to mám po každém průjezdu vlaku přestavovat výhybku? Výhybky ROCO mám ovládané ručně, jsou postaveny pouze v jednom směru, z opačného směru to neřeším, protože ROCO výhybky lze projet i bez postavením do správného směru, prostě si výhybku vlak postaví sám, takže ji řízne a je to.
hofik

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 07 úno, 2025 12:01 pm

hofik píše:
Zdenek Valter píše:BTW už se to tu rozebíralo mockrát - lépe je smyčku přepínat pomocí relé podle polohy výhybky - odpadá tak problematická detekce polarity.

A to mám po každém průjezdu vlaku přestavovat výhybku? Výhybky ROCO mám ovládané ručně, jsou postaveny pouze v jednom směru, z opačného směru to neřeším, protože ROCO výhybky lze projet i bez postavením do správného směru, prostě si výhybku vlak postaví sám, takže ji řízne a je to.

No už chápu, výhybku nepřestavuješ, ale při výjezdu řežeš.
Zdenek Valter

Příspěvekod hofik » pát 07 úno, 2025 12:34 pm

Jo, výhybky vlak řízne, neřeším to, stejně jsou schované v tunelech
hofik

Příspěvekod Petr_J » pát 07 úno, 2025 1:05 pm

Toto ovšem nelze realizovat pokud přepínaný úsek tvoří pouze část smyčky a ve zbytku je např. stanice, kterou přepínat nechci. Pokud bych dnes stavěl novou smyčku, použil bych smyčkový modul od LDT, který nepřepíná na základě detekce zkratu, ale na základě přítomnosti vlaku ve snímaném úseku umístěném před přepínaným úsekem. Ale LK200 s úpravou funguje, tak proč se v tom šťourat :D
Petr_J

Příspěvekod Pavel-HP » pát 21 úno, 2025 2:36 pm

hofik píše:Vážení modeláři, prosím o radu, provozuji měřítko H0 v digitálu, mám problém s funkcí vratné smyčky LENZ LK200, mám jí správně zapojenou, ale velmi často se stává, že lokomotiva neprojede smyčkou, zastaví a jde do zkratu. Některé lokomotivy projíždí v pohodě, jiné neprojedou vůbec a nebo se stane, že jedna a ta samá párkrát projede, pak zastaví, smyčka funguje nespolehlivě, závada se projevuje nahodile a často. Modul smyčky nemá žádnou možnost nastavení a regulace. Předem děkuji za odpověď, s pozdravem Lubomír Hofbauer

A jak to všechno dopadlo?
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Zpět na Elektrika a elektronika