Samovolná změna z dlouhé adresy na krátkou

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Samovolná změna z dlouhé adresy na krátkou

Příspěvekod HonzaM » pon 25 led, 2016 10:23 pm

Kamarád řekl že se mu stalo, že na mašině s dekodérem Lenz naprogramoval nejprve krátkou a pak dlouhou adresu. Mašinu s touto dlouhou adresou provozoval na kolejišti ovládaném LocoNetem, ovladačem FRED. Mašina jezdila, ale údajně po nějakém nestandardním stavu na kolejišti přestalo být možné mašinu ovládat a při přemístění na programovací kolej kamarád zjistil, že má tu dříve nastavenou krátkou adresu. Zdá se mi nemožné, aby se během pobytu na kolejišti samovolně změnila hodnota CV 29 (samozřejmě by to bylo možné programováním na provozní koleji, jenže programování mašiny bylo prováděno na jiné centrále). Setkali jste se někdo s takovýmto fenoménem?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: Samovolná změna z dlouhé adresy na krátkou

Příspěvekod mpinta » úte 26 led, 2016 8:07 am

HonzaM píše:... Zdá se mi nemožné, aby se během pobytu na kolejišti samovolně změnila hodnota CV 29 ...

Co se zdá, je sen.
Spolu s Toyotou volám "Nic není nemožné..."

Už se mi pár takových karambolů stalo.
Např. po zkratu v kolejišti, ke kterým dochází běžně, se všech šest mašin, které zrovna na kolejišti byly (jely i stály), "přeprogramovalo" na adresu "3". Některé měly změněno ještě pár dalších registrů CV.
Takže nemožné to rozhodně není. On takový zkrat udělá pěkný impulz, po drátech i vzduchem.
Ale za cca 10 let se mi to stalo jen dvakrát (a to se nejmenuji Chocholoušek :D ).
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod PaMi » úte 26 led, 2016 8:19 am

To se mi stalo vloni na setkání ve Svatoňovicích. Chci rozjet lokomotivu řízenou Fredem a ta se následně rozjela maximální rychlostí a na Freda nereagovala. Musel jsem ji shodit z kolejí. Následně jsme zjistili, že se v ní změnila adresa na krátkou. Jak jsme se tam shodli, byla to opravdu vyjímečná situace a nikdo si nevzpomněl, že by se mu toto za léta co jezdí stalo.
Takže v digitálu na kolejišti je možné všechno.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod fulda » úte 26 led, 2016 12:30 pm

Tento stav je pochopitelně matematicky vysvětlitelný a je popsaný v normě (myslím že S-9.2.1 a S.9.2.3 ale nejsem si jistej). Týká se používání krátkých adres 01100100 - 01111111, zejména pak adresy 01111101. Tam totiž reálně hrozí záměna provozního paketu a paketu servisního režimu. Proto je v normě uvedeno, že se příkazy pro tuto adresní skupinu nesmí v kolejišti použít nějakou dobu po resetu (a nebo po použití reset paketu. Různé systémy řeší tuto situaci různě. Například XpressNet striktně zakazuje použití adres větších než 99 jako krátkou adresu a nutí jí používat jako dlouhou. Loconet je trochu benevolentnější a nechává toto rozhodnutí na uživateli.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod radeksindy » čtv 28 led, 2016 2:16 pm

Loconet je trochu benevolentnější a nechává toto rozhodnutí na uživateli.

Loconet není vůbec benevolentní, automaticky jsou adresy 1-127 krátké, zbytek jsou dlouhé. Uživatel se nemůže rozhodnout.

Nereagování na ovladač může mít více příčin. Většinou jde o špatné čtení signálu, typicky problém dekodérů Lenz a zesilovačů Spax.
radeksindy

Zpět na DCC v praxi