Roco WLANmaus

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Roco Wi-Fi MultiMaus

Příspěvekod D » čtv 04 kvě, 2017 10:49 pm

Bezdrátovou Wi-Fi myš mám doma. Je černá a dle popisku se jmenuje WLANmaus.

První zkušenosti
  • Se třemi mikrotužkovými bateriemi AAA váží přibližně 150 g; červená myš asi 100 g. Držení je pohodlné, nárůst váhy pocítíte jen v přímém srovnání. Baterie jsou pod krytkou jištěnou vrutem.
  • Nemá žádný konektor. Případné nabíjecí baterie budete nabíjet jinde.
  • Zapíná se stiskem tlačítka OK.
  • Vypíná se stiskem kombinace tlačítek MENU + OK.
  • Po prvním spuštění se hned ptá na Wi-Fi síť a potom na heslo.
  • Přihlášení do dostupné sítě od spuštění trvá do deseti sekund.
  • Při nedostupnosti sítě se po zajištění dostupnosti nepřihlásí. Pomůže restart.
  • Displej má modré podsvícení, po několika sekundách má nastaveno zhasnutí.
  • Po několika nastavených minutách nečinnosti se sama vypne.
  • Menu nelze přepnout do češtiny.
  • Lokomotivu lze v knihovně pojmenovat delším názvem až do 10 znaků. Po přepnutí na lokomotivu s delším názvem odroluje celý název a poté zobrazuje prvních 5 znaků. Posláním adresáře na červenou myš se v ní uloží jen lokomotivy s názvem do 5 znaků.
  • Vlak ovládá bez pozorovatelných prodlev.
  • Při položení ucha na myš je slyšet slabé pískání nějaké součástky.
  • Uvítal bych průvlek nebo poutko k zavěšení myši na krk nebo na zápěstí.
  • Pohodlné bezdrátové ovládání je silně návykové.

Změny v menu: (oproti červené MultiMaus)
  1. Lokomotiva (knihovna)
  2. Programování
    • CV29 - umožňuje v režimu přímého programování zapnout jednotlivé funkce, šipkami se prochází, tlačítkem lokomotivy se vlastnosti aktivuje nebo deaktivuje, ikonka světla značí zapnutí funkce, tlačítko OK naprogramuje změny do dekodéru
    • CV BIT - umožňuje přímé programování CV po bitech, nejdříve se zadá adresa a OK, pak vypisuje jednotlivé bity 0-7, šipkami se listuje, tlačítkem lokomotivy se bit de/aktivuje (0/1), aktivní bit značí ikonka světla, tlačítko OK naprogramuje změny do dekodéru
  3. Nastavení
    • Displej
      • Čas podsvícení - nastavuje počet sekund do zhasnutí podsvícení
    • Obsluha
      • Jazyk - DE, EN, FR, ES, IT
      • Chytré hledání (Smart-search) - chybí
    • X-BUS - nastavení adresy a automatické adresování - chybí
    • Nastavení rychlosti - 14/28/128 - chybí
    • Info
      • Verze Wi-Fi
      • Verze jazyka
      • Napětí baterie
      • X-BUS - chybí
      • Centrála - chybí
    • WiFi
      1. SSID - výběr sítě
      2. Heslo - heslo k síti
      3. Z21 IP - nastavení adresy centrály, zadává se po 3 znacích, místo tečky OK
      4. Jméno zařízení - možnost síťově pojmenovat myš
      5. IP mód - dynamická nebo statická adresa
      6. IP adresa - statická adresa, zadává se po 3 znacích, místo tečky OK
      7. Maska sítě
      8. Výchozí brána
      9. MAC adresa - fyzická adresa myši, prochází se po 4 znacích pomocí OK
      10. RSSI - síla Wi-Fi signálu, pokles v dB
    • Čas vypnutí - nastavení počtu minut do samočinného vypnutí myši při nečinnosti

Po domácím zkoušení s centrálou z21 start převládají kladné pocity. Nicméně v červnu myš provětrám pořádně na provozním modulovém setkání.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 927
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Roco Wi-Fi MultiMaus

Příspěvekod ales@zitka.name » čtv 04 kvě, 2017 11:42 pm

Nechci vás tu zklamat, ale s Roco WLANmaus (jak se spravne tenhle ovladac jmenuje) jsem narazil hlavou do zdi. Mam z21 bilou s kodem (bez WiFi AP). Zkousel jsem ji pripojit doma na Apple AirPort (Time Capsule posledni generace) a u zákazníka na Ubiuity a pokud je aktivni WPA2, nechyta se ani za voha :-( Doma jsem ji pripojil po vypnuti WPA2 (nezaheslena WiFi) a slapala jak vino.

Jinak po pripojeni k WiFi siti ukaze neblikajici symbol anténky a vodorovnými carkami silu signalu. Dokud není pripojena k centrale z21, nahore na display sviti spolecne symbol zpet/pausa/dopředu. Tak poznate, ze jste na siti, ale ještě nejste pripojeni k centrale. Po pripojeni k centrale je vse OK, jakoby jste v ruce drzeli třeba červenou MULTImaus.

P.S. Zítra budeme kvůli tehle mrse (resp. dvou kusech, které se v souvislosti s WPA2 chovaly stejne) zrizovat podsit a WiFi sit bez hesla (z te se pujde pripojit jen k z21). Jinak nelze zarucit pripojeni z21 k Internetu a provozovani iPhone/iPad na stavajici WPA2 zabezpecene WiFi siti. Jak tenhle porod dopadne budu rad referovat...
ales@zitka.name
 
Příspěvky: 36
Registrován: ned 30 dub, 2017 1:27 pm

Re: Roco Wi-Fi MultiMaus

Příspěvekod D » pát 05 kvě, 2017 4:24 am

Myš připojuji k odemčené z21 start přes sítě zabezpečené WPA2 a na žádný problém jsem nenarazil. Zkoušeno na stařičkém routeru AirLive a na novém TP-Linku.

Blikající symbol < || > značí, že ovladač centrálu pod nastaveným IP ve Wi-Fi síti nenašel. Nejdříve bych se snažil zjistit, zda je k síti korektně připojena centrála, třeba vyzkoušet připojení servisního programu (na Windows).

Na starém routeru jsem narazil na to, že bylo třeba jeho adresu přepnout z 192.168.1.0 na 192.168.0.0, aby byl schopen v DHCP adresovat prostor 192.168.0.100 - 192.168.0.199, do kterého spadá výchozí pevná adresa centrály. Ta jde potom v centrále přes servisní program změnit dle potřeby, nová (jiná) je však potřeba zadat do všech ovladačů.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 927
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Roco Wi-Fi MultiMaus

Příspěvekod matejkocis » pát 05 kvě, 2017 4:53 pm

Mám podobný problém. Myš som používal zatiaľ s originálnym Rootrom + Z21 čierna. Všetko funguje bez problémov.

Pri pokuse pripojiť Wi-Fi MultiMaus k domácej WiFi sieťi som neuspel. SSD siete nájde, ale po zadaní hesla sa nespojí. Skúšal som vypnúť šifrovanie WPA2 ale spojenie aj tak nefungovalo - heslo mám tvorené veľkými aj malými písmenami, číslami a znakom _ - možno si s tým nevie poradiť.

Spojenie s originálnym rootrom, kde je heslo tvorené len číslami funguje normálne.
matejkocis
 
Příspěvky: 84
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: Roco WLANmaus

Příspěvekod D » pát 05 kvě, 2017 7:13 pm

Množí se mi dotazy na myš, na některé bych mohl po vyzkoušení odpovědět.

Vyzkoušel jsem na svém routeru změnit heslo WPA2 tak, aby obsahovalo velká a malá písmena, číslice a podtržítko. Myš s ním nemá problém, funguje.

Přepnutím myši na druhou síť se rovnou připojila. Nemusel jsem zadávat heslo, pamatovala si ho z minula. Takže sítě si ukládá, kolik zvládne mi není známo.

Co se stane, když myš ztratí signál, vypne se, dojde baterie, přeruší se kabel Z21 - router?
To samé, jako když odpojíte červenou myš z XpressNetu (X-BUS, slave na 10764). Vlaky pokračují dál poslední nastavenou rychlostí a funkcemi. Cokoliv je na ovladači v průběhu rozpojení nastaveno, se po obnovení spojení ignoruje, podobně, jako by lokomotivu přebral jiný ovladač. Po připojení myš vyčte aktuální směr, pohyb a funkce z centrály a zobrazí je na displeji; pozice knoflíku rychlosti je ignorována. Teprve po nějaké akci na myši, která ovlivňuje jízdu nebo funkce lokomotivy, myš lokomotivu přebere a centrála pak reaguje i na nastavené hodnoty jízdy (rychlost, směr).
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 927
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Roco WLANmaus

Příspěvekod matejkocis » pát 05 kvě, 2017 9:11 pm

Takže skúšal som to ešte raz a záver je takýto:

Rooter TP-Link, ktorý je dodávaný k Z21-čierna je už od výroby nastavený na WPA2-PSK kryptovanie a funguje. Skúšal som aj zložitejší názov SSID aj heslo obsahujúce malé/veľké písmená, čísla aj špeciálne znaky. Všetko normálne beží.

Keď ale skúsim myš pripojiť k domácej WiFi sieti - ADSL rooter od poskytovateľa internetu (Vodafone.de) - tak to nefunguje. Skúšal som aj vypnúť WPA2, aj heslo tvorené len číslami.


Takže záver je - myš podporuje WPA2-PSK / AES a aj zložité heslá ale nefunguje so všetkými rootrami. :shock:

Kde udělali soudruzi z NDR chybu
matejkocis
 
Příspěvky: 84
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: Roco WLANmaus

Příspěvekod ales@zitka.name » sob 06 kvě, 2017 12:38 am

Tak jsme jeste dnes laborovali a nakonec se nam podarilo WIFImaus pripojit do site s Ubiquity AP i pres WPA2. Ovsem s posledni generaci Apple Airport mam opravdu smulu. Kdyz bude nalada, budu laborovat, co ta mys neumi. Rekl bych, ze bud AES nebo TKIP :-)

Jinak Z21 Maintenance Tool beha i na Apple macOS (OS X) Sierra. Stacilo instalovat posledni verzi WinHQ. Velice potesujici zjisteni. Jinak pouzivam posledni verzi JMRI opet pro Japko a beha to jak z praku. Obzvlaste povedeny kousek software je DecoderPro...
ales@zitka.name
 
Příspěvky: 36
Registrován: ned 30 dub, 2017 1:27 pm

Re: Roco WLANmaus

Příspěvekod matejkocis » sob 06 kvě, 2017 8:15 am

Ja som to vyriešil nasledovne - snáď to niekomu pomôže:

Keďže hlavný rooter nemôžem vymeniť - ide o ADSL rooter s výstupom na telefónnu linku, rooter TP-link dodávaný so Z21 som napojil do siete nasledovne.
Hlavný ADSL rooter IP 192.168.0.1 - zapnutý DHCP + WiFi siet A.
TP-link IP 192.168.0.10 - vypnutý DHCP + WiFi sieť B.
Kábel z ADSL rootra som zastrčil do LAN portu 1 a centrálu Z21 do LAN portu 2 na TP-linku (WAN nezapájať).

Takže myš pripojím k WiFI, ktorú vytvára TP-link (WiFi sieť B, chránená heslom, WPA2-PSK / AES) a všetko funguje ako má. Počítačom sa viem dostať na Z21 (Z21_Maintenance + TrainController).

Nevýhodou je, že mám 2 WiFi siete - rooter TP-link mám zapojený do predlžovačky so Z21 - keď nepoužívam, vypnem.
Výhoda - rooter TP-link je v miestnosti, kde je koľajisko - takže mám super signál. :D :D
matejkocis
 
Příspěvky: 84
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: Roco WLANmaus

Příspěvekod michal.kubista » ned 07 kvě, 2017 9:49 am

A proč se snažíš propojit kolejiště (Z21) s domácí sítí? Už tady bylo několikrát prezentované, že provoz na domácí síti zatěžuje a ovlivňuje kolejiště - zpoždění informací nebo dokonce nedoručení. Pokud máš dvě wifi, proč ty sítě nemít plně samostatné? Uvědom si, že pak procesor v centrále musí ověřovat každý přijatý packet sítě, zda je určený pro ni a nebo ne.
Podobné pokusy jsem také dělal, a to sítí rozumím, a nakonec mám kolejiště na samostatné síti bez připojení do internetu. Je to jednodušší a spolehlivější.
michal.kubista
 
Příspěvky: 332
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Roco WLANmaus

Příspěvekod matejkocis » ned 07 kvě, 2017 3:38 pm

Pretože na počítači, ktorý je pripojený do domácej siete káblom mám TrainController. Na počítači potrebujem mať prístup na internet. Samozrejme je možne stále prepojiť kábel z jedného alebo druhého rootra. Ale nechce sa mi stále liezť pod stôl. Alebo dať do PC druhú sieťovú kartu .... možností je viac.

Ja som žiadne problémy pri zapojení Z21 do domácej siete nezaznamenal. Všetko funguje ako má. Takže zatiaľ nemám dôvod to oddeľovať. :D

Medzi domáci rooter a TP-link rooter mám ešte vložený switch. A z mojej praxe zo sieťami mi nejak vychádza, že switch posiela sieťové rámce len danému zariadenie podľa IP adresy na konkrétny Port switchu, takže nevidím dôvod aby sa sieť zbytočne zahrocovala komunikáciu.
matejkocis
 
Příspěvky: 84
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: Roco WLANmaus

Příspěvekod fulda » ned 07 kvě, 2017 4:21 pm

Mimochodem - není problém s WM hlavně v tom, že chce používat ten typ autentizace, který vyžaduje WPS PIN a nikoli WPA2 password?
Já si úplně přesně nepamatuji všechny ty konfigurační vychytávky, ale tohle tohle mi nějak utkvělo v paměti.
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3996
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco WLANmaus

Příspěvekod matejkocis » ned 07 kvě, 2017 4:30 pm

Rooter TP-link, ktorý bol pribalený pri Z21 mal už od výrobcu nastavenú WPA2-PSK verziu siete a kódovanie AES.
matejkocis
 
Příspěvky: 84
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: Roco WLANmaus

Příspěvekod ales@zitka.name » ned 07 kvě, 2017 10:33 pm

Pokud není s WPA2 a AES problem, příčina mych problemu bude Apple Time Capsule. Podle vyjadreni Apple Support mají WPA/WPA2 Personal = WPA-PSK (TKIP) nebo WPA2 Personal = WPA2-PSK (AES). Bohuzel to ted nevyzkousim, obe WIFImaus jsou uz u zákazníka a vesele si funguji na WPA2 na Ubiquity (ale v utery se podivam, zda jedou AES nebo TKIP).

A ja "zdedil" multiZENTRALEpro, takze si WIFImaus ted pořizovat nebudu. Ted jsem zraly tak na Lenz Li-USB-Ethernet kvůli JRMI (hlavne DecoderPro).
ales@zitka.name
 
Příspěvky: 36
Registrován: ned 30 dub, 2017 1:27 pm

Re: Roco WLANmaus

Příspěvekod D » úte 11 črc, 2017 7:01 pm

První aktualizace bezdrátové Wi-Fi myši přidává dva jazyky: čeština a holandština. Nyní je k dispozici verze FW myši 1.5 a FW rádia 1.4.

Aktualizace Roco WLANmaus ke stažení.

K provedení aktualizace potřebujete spustit aktualizační program na počítači s Windows zapojeném do stejné sítě, jako myš. Program síť prohledá a najde adresu myši. Po připojení probíhá aktualizace nadvakrát, poprvé se aktualizuje vlastní firmware, podruhé Wi-Fi modul, který trvá trochu déle.
Přílohy
wlan-maus-cz.jpg
wlan-maus-cz.jpg (24.68 KiB) Zobrazeno 1332 krát
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 927
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Roco WLANmaus

Příspěvekod ales@zitka.name » stř 30 srp, 2017 7:31 pm

Jen bych dodal, ze aktualizacni program (stejne jako Z21 Maintenance Utility) perfektne slape i na macOS Sierra pod WINE...
ales@zitka.name
 
Příspěvky: 36
Registrován: ned 30 dub, 2017 1:27 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 5 návštevníků