jako totální nováček ve světě DCC si dovolím na úvod vznést dotaz, možná hloupý, možná zbytečný, ale kdo ví,možná i přínosný pro někoho dalšího. To teď bohužel absolutně netuším.
Základní fakta jsou následující - když padlo rozhodnutí k návratu (dá-li se to tak říct) k modelové železnici (velikost TT), přišla teorie na internetu a následný plán - pořízení startsetu Tillig s centrálou Daisy II (https://goo.gl/wXagrQ), rozježdění na okruhu (osahání ovládání), pořízení druhé lokomotivy a výhybek pro křižování (ovládání dvou lokomotiv), pořízení výhybkového dekodéru (DCC002, verze 2 - http://goo.gl/wwBE1F) a servopřestavníků (980 - návěstidla.cz) a postupné pronikání to tajů DCC. Po zvládnutí tohoto jsem měl v plánu postupně návěstidla, ABC atd., atd.
Takže pořídil jsem startset, postavil okruh, na koleje postavil páru a začal jezdit dokolečka. Pak jsem přidal dvě výhybky pro křižování (zatím bez přestavníků), na programovací koleji otestoval a nastavil Zamračenou od MTB s lokodekodérem Zimo, otestoval si různá nastavení, čtení, zápisy CV, prostě si osahal co se dalo. Dalším krokem tedy mělo být příslušenství, v mém případě servodekodér a servopřestavníky. Vzal jsem popis takhle rozsáhle, abych se pokusil deklarovat, že jsem to nevzal bezmyšlenkovitě po hlavě, ale snažil se jít krok po kroku. Dokud jsem nenarazil a nezasekl se.
A tím se dostávám k jádru problému - chtěl jsem si nastavit přestavování výměn přes zmíněná serva. Tudíž jsem připojil dekodér k centrále (J,K), připojil servo, které zabzučelo a jal se na ovladači Daisy II měnit polohu. Výsledek byl ale nevalný... https://youtu.be/09U7v7rB-tY. Podotýkám, že jsem si přečetl, co se dalo i jsem si vědom, že výrobce uvádí, s kterými systémy je dekodér odzkoušený a tedy garantována funkčnost. Ale, a teď možná řeknu největší hloupost, z které bude patrné, že teoretická příprava byla marná, marná, marná, předpokládám, že i systém Uhlenbrock (jen převlečený do kabátku Tillig) funguje v DCC normě a tedy by dekodér měl být se systémem funkční. Každopádně ten neplynulý provoz jsem myslel, že vyřeším laborováním nad změnou rychlostí dorazů atd. dle návodu výrobce. Připojil jsem tedy servo na programovací kolej (resp. na výstupy na centrále), tam zvolil možnost programování na PK, zadal CV8, což je kód výrobce, ale místo zobrazení hodnoty mi centrála vrátila chybu. Stejně jsem dopadl na dalších CV. Zkoušel jsem další věci - připojil druhé servo (pro info booster Daisy má 2A) a v systému přestavování (J,K) na stlačení přestavění výhybky (serva) 1 zareagují obě (a je jedno, zda druhé je 2,3 nebo 4) a následně dojde k rozsvícení červené ledky na centrále (tedy buď zkrat nebo pojistka). Při připojení dekodéru se dvěma servy na PK a pokusu o čtení CV obě serva cuknou a vrátí se hodnota zkrat.
Tolik popis chování. Bohužel jako nováček bez jakýchkoliv zkušeností jsem teď ve stavu, že absolutně nevím, jak to vyhodnotit. Hledal jsem kde se dalo (mimochodem, výsledkem je mj. zjištění, že většina témat se tady povětšinou zvrhne v úplně jinou debatu

Rád bych tedy někoho z přítomných ostřílených a ochotných kozáků požádal o radu, třeba je to opravdu vzájemnou nefunkčností nebo se možná takto chová špatný dekodér a mohl bych ho reklamovat ( a někdo již tu zkušenost má), možná jsem ho sám zničil a možná dokonce jsem jen tak blbej, že s tím neumím pracovat. Každopádně jsem to vzal takhle zeširoka, jelikož se třeba najdou do budoucna další majitelé stejného či podobného setu od Tilliga (hlavně ve smyslu digitálního ovládání Uhlenbrock) a má zkušenost ruku v ruce s vašimi radami by se jim mohla hodit. Předem tedy děkuji. Martin