Optosnimace

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Optosnimace

Příspěvekod belgarat » úte 01 pro, 2015 12:28 pm

Hledam zpusob jak zaridit optocleny snimajici odrazem od spodku vagonku pred rozpojovacem (zjistim mezeru mezi vagonky - sepnu rozpojovac, teoreticky by to mohl provest i TrainController :)). V sortimentu GME jsem nasel toto: http://www.gme.cz/qrd1114-p523-265 -- pokud spravne chapu datasheet, tak spolecne s odporem predrazenym LEDce bych mohl tato udelatka pripichnout primo na vstupy Fuldova modulu S88 (http://www.fucik.name/masinky/zv/S88_sch.gif). Chapu to spravne ? Ceka mne nejaka velka zaludnost ?

Nejdelsi kablik mi vychazi od oka 30cm ... da se nejak (pridavne soucastky - jedna se snad o jedine misto) vylepsit prenos ?
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Optosnimace

Příspěvekod fulda » úte 01 pro, 2015 12:47 pm

To bude brutálně zarušené.
Bude to třeba reagovat na okolní osvětlení a podobně.
Použij nějaký filtr s procesorem. třeba tohle nebo podobné
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Optosnimace

Příspěvekod belgarat » čtv 03 pro, 2015 8:09 am

Vim ze tohle neni elektronicka poradna ;) ale zkusim to: je obvykle ze ty IR fototranzistory docela masivne reaguji i na bezne osvetleni ? Ten QRD1114 je uz priotevreny pri beznem stropnim osvetleni (minimalne tolik aby LEDka kterou ovlada zacala nepatre, ale viditelne svitit); proud pri plnem otevreni jsem pocital na ~25mA ? Stejne tak jsem cekal reakci pri silnejsim nasviceni zarovkou ... ale v podstate stejna reakce na osvit bilou LED - ta by snad prilis v IR svitit nemela ... ? Blby snimac (jsou lepsi ?)

Ad hotove reseni: nevite nekdo o necem koupitelnem co "amortizuje" cenu elektroniky mezi nekolik snimacu ? 125Kc/rozpojovac mi prijde dost (jasne, je to postavene, staci sahnout...)

P.S.: diky Fuldo & ostatnim ze se venujete i elektronicke materske skolce :)
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Optosnimace

Příspěvekod Pavel-HP » čtv 03 pro, 2015 9:51 am

Ano, to se stává, ještě více se tomu líbí zářivka a sluneční osvit. Pokud je opto snímač na stálém místě,tak zastínit a poladit citlivost zařízení. Ale tohle už Fulda zmiňoval.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 766
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Optosnimace

Příspěvekod fulda » čtv 03 pro, 2015 10:49 am

Optické součástky sice reagují s nějakou gausovskou charakteristikou na různé vlnové délky, je jasné, že je tam nějaká optimalizace, aby ta reakce byla v určité části spektra nejintenzivnější, ale zároveň tam není žádný filtr proti ostatním vlnovým délkám, takže to bude celkem slušně reagovat i na zelenou barvu, která je relativně daleko.
Hádej proč mají snímače na televizi před sebou to "černé sklo"? Ano je to tak, je to prostý optický filtr.

Třeba TADY jsem náhodně vybral jednu práci, která obsahuje docela hezké grafy pro jednotlivé typy součástek.

Proto se reflexní senzory používají v reálné automatizaci spíše zřídka. Častěji se používají závory, které jsou spolehlivější.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Optosnimace

Příspěvekod belgarat » čtv 03 pro, 2015 11:03 am

Pavel-HP píše:Ano, to se stává, ještě více se tomu líbí zářivka a sluneční osvit. Pokud je opto snímač na stálém místě,tak zastínit a poladit citlivost zařízení. Ale tohle už Fulda zmiňoval.


Ano ;) v podzemi bude zastinen dostatecne :)
i kdyz jsem nedavno u nekoho na fotkach videl LED pasky ve skrytaku ...
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Optosnimace

Příspěvekod belgarat » čtv 03 pro, 2015 12:59 pm

fulda píše:Použij nějaký filtr s procesorem. třeba tohle nebo podobné


Muzu se zeptat na prakticke zkusenosti at jiz s timto modulem (viz link, Nemecek), nebo snimacem od ES Pecky (Zajic ?) -- jde umistit / vyladit tak, aby detekoval mezeru mezi vagony ? Dalsi legracka toho QRD totiz byla ze reagoval i na sprahlo (ano dalsi pokus udelam jeste s pouzitim nejakeho komparatoru...)
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Optosnimace

Příspěvekod Jirka_US » čtv 03 pro, 2015 2:33 pm

1) Reflexni senzory se v praxi pouzivaji velmi casto (napr. umyvadla atd.), takze tady problem nebude, alespon ne v poctu pouziti.
2) V pripade TT je treba nejdrive vyresit mechanickou stranku veci, tj vhodna kombinace sprahla a rozpojovace. Elegantni reseni nabizi MTB u svych modelu americkych zeleznic tj. sprahlo Kadee.
3) Pokud preci jen clovek trva na standardnich sprahlech, tak vysledek respektive spolehlivost bude primo umerna slozitosti. Mam vyzkousenou celkem jedoduchou detekci s dekoderem DS64, ktery slouzi jak pro prehazovani vyhybek, tak pro skutecnou detekci polohy vyhybky ( viz diskuze o riznuti vyhybky), tak lze pripojit celkem jednoduse opticke snimace bez dalsich obvodu (komparatoru, dekoderu prislusenstvi atd, coz jsou obvykle naklady navic). V mem konkretnim pripade jsem pouzil infradiody z byvale NDR z bazaru (cena minimalni) a vse funguje. Pokud je to ve skrytaku, tak je to i dostatecne imunni vuci osvetleni v mistnosti. (svetlo vs tma).
4) Pokud se tyka slozitejsiho reseni, pak se asi clovek nevyhne pouziti smd integrovanych snimacu.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Optosnimace

Příspěvekod belgarat » čtv 03 pro, 2015 3:15 pm

Jirka_US píše:2) V pripade TT je treba nejdrive vyresit mechanickou stranku veci, tj vhodna kombinace sprahla a rozpojovace. Elegantni reseni nabizi MTB u svych modelu americkych zeleznic tj. sprahlo Kadee.

Neplevelit, prosim - soustred se na elektronickou cast, pripadne na konkretni polozene dotazy. Diky.

Jirka_US píše:3) Pokud preci jen clovek trva na standardnich sprahlech, tak vysledek respektive spolehlivost bude primo umerna slozitosti. Mam vyzkousenou celkem jedoduchou detekci s dekoderem DS64, ktery slouzi

Odpoved zcela mimo misu. Kdybych chtel (a mel na vyhozeni) finance na DS64, neresim samodomo optosnimac ale predevsim dam vydelat Navestidlum.cz - jsou-li s nim kladne zkusenosti; za poznatky z praxe predem ostatnim diky.

4) Pokud se tyka slozitejsiho reseni, pak se asi clovek nevyhne pouziti smd integrovanych snimacu.

Konecne podstatna informace ... sice nevim proc rovnou SMD (fototranzistor klasicky muze byt i mala ploska), ale budiz - v tom pripade bych ocenil KONKRETNI odzkousene typy, pokud bych mel neco bastlit.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

OT: Optosnimace

Příspěvekod fulda » čtv 03 pro, 2015 3:51 pm

belgarat píše:
Jirka_US píše:4) Pokud se tyka slozitejsiho reseni, pak se asi clovek nevyhne pouziti smd integrovanych snimacu.

Konecne podstatna informace ... sice nevim proc rovnou SMD (fototranzistor klasicky muze byt i mala ploska), ale budiz - v tom pripade bych ocenil KONKRETNI odzkousene typy, pokud bych mel neco bastlit.

Je to sice OT, ale řeknu ti proč je tam použité to slovo SMD - je to proto, že i v dnešní době existuje velké množství lidí, kteří si myslí, že zpracování THT součástek je jednodušší než zpracování SMD a proto slovo SMD používají jako univerzální zhnusovadlo nějaké technologie.

Na tento post prosím není potřeba nějak reagovat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Optosnimace

Příspěvekod Jirka_US » pát 04 pro, 2015 6:06 am

"...soustred se na elektronickou cast.."
Tezko lze navrhovat elektroniku, ktera ma spolehlive fungovat bez znalosti mechanicke casti....
Informace o pouzitych sprahlech dosud nezaznela a mimo jine to souvisi s timto problemem (belgarat: "Dalsi legracka toho QRD totiz byla ze reagoval i na sprahlo...")

"...Odpoved zcela mimo misu. Kdybych chtel (a mel na vyhozeni) finance na DS64, neresim samodomo optosnimac..."
1) Obavam se, ze zminene snimace, tak jak jsou tezko pripojis na sbernici, kterou podporuje TC.
Je treba pouzit nejaky dekoder vstupu + DCC dekoder pro ovladani rozpojovacu. V pripade DS64 je vse v jednom. Pokud mame porovnavat "jablka s jablky", tak to srovnani pro dany ucel a pouzite komponenty je celkem jednoznacne ca.5Kc (fototranzistor+infra LED+par resistoru) vs. 125Kc, cenu za dekodery nema smysl pocitat, protoze je v obou pripadech stejna....
2) To byla prima odpoved na tento pozadavek (belgarat: "nevite nekdo o necem koupitelnem co "amortizuje" cenu elektroniky mezi nekolik snimacu..")
a byla urcena vsem, kteri hledaji elegantni technicke reseni (bez velkeho bastleni), ale hlavne cenove prijatelne funkcni a odkzousene reseni.

"... sice nevim proc rovnou SMD (fototranzistor klasicky muze byt i mala ploska)..."
Pojem mala ploska je velmi relativni, pokud se bavime o velikosti TT, tak nejmensi fototranzistor (ne SMD), ktery jsem zkousel byl KPX81 + infra LED dioda ve stejnem pouzdre. Pokud se ti podari najit neco mensiho (ne SMD), bude to funkcni pro dany ucel a zaroven to bude imunni vuci okolnimu osvetleni, tak to urcite uvita vice modelaru.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Optosnimace

Příspěvekod fulda » pát 04 pro, 2015 8:36 am

Jirka_US píše:1) Obavam se, ze zminene snimace, tak jak jsou tezko pripojis na sbernici, kterou podporuje TC.
Hned v první otázce píše, že to chce připojit na S88 a tu čte TC docela bez problémů.

Jirka_US píše:Pojem mala ploska je velmi relativni, pokud se bavime o velikosti TT, tak nejmensi fototranzistor (ne SMD), ktery jsem zkousel byl KPX81 + infra LED dioda ve stejnem pouzdre. Pokud se ti podari najit neco mensiho (ne SMD), bude to funkcni pro dany ucel a zaroven to bude imunni vuci okolnimu osvetleni, tak to urcite uvita vice modelaru.
To přece nic neznamená, mechanická velikost nevyjadřuje vyzařovací/snímací úhel ani jiné optické parametry.
Krom toho, že štěrbinové stínítko ze dvou proužků černé pásky v mnoha případech dokáže zázraky.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Optosnimace

Příspěvekod belgarat » pát 04 pro, 2015 8:55 am

Jirka_US: mel jsem sice rozepsanou obsahlou odpoved, ale tentokrat bych plevelil tema ja. IMHO nezavisle na druhu sprahla, vsechna visi mezi vozy, relativne nizko, vedou uprostred a vsechna tudiz do urcite miry odrazeji v pripade pouziti reflexe zespodu. Mas pravdu, ze 'mechanicka' je zajimava ... spis ale z hlediska umisteni snimacu; konkretni sprahlo na tom IMHO tezko co zmeni - viz ostatne dalsi poznamka o 'praktickych' zkusenostech. Zbytek nebudu moc komentovat - zajemci o jina tovarni reseni dostali info, od ktereho se mohou odpichnout dal, ale tento smer, prosim, nerozvijej.

Opet opakuji: poznatky z praxe - teoretizovat muzes (muzeme) donekonecna. Treba ma nekdo z diskuteru realnou zkusenost s nekterymi s citovnaych optosnimacu umistovanych mezi prazce (ci do podlozi obecne) - mozna je nekdo ze ctenaru pouziva i pro detekci mezer mezi vozidly. Mozna je vhodnejsi pouzit (pro tento ucel) optozavoru (viz Fulduv post) pricne pres koleje ve vysi ramu / skrine vozidla. V tom pripade jsou naopak vysoce vitany napady jak tento ustrojecek maskovat ve viditelne casti. Nebo reflexi, ale excentricky tak aby chytala odraz od kraje skrine, ne z prostredka.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Optosnimace

Příspěvekod fulda » pát 04 pro, 2015 9:42 am

Já jsem jednou použil ekvivalent toho Němečka pro počítání počtu průjezdů vlaku. Už neumím ten projekt najít, ale to je jedno, bylo to naladěné tak, aby to bralo celej vlak jako jeden. A to fungovalo dobře.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Optosnimace

Příspěvekod MiG » pát 04 pro, 2015 9:47 am

Pokud rozumím dobře poznámce o podzemí tak, že jde o automatizaci ve skryťáku, dal bych spíše optozávoru.
Sice se taky musí ohlídat, aby nebyly v řadě (nebo dát stínící stěny mezi koleje), ale dle mého se budou lépe nastavovat. A tím pádem budou spolehlivější ve funkci.

I když nad tím přemyšluju, pro horizontální paprsek bude problém s plošinovými vozy a podobnými.
MiG
 
Příspěvky: 933
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků