Power 1 (-3)

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Příspěvekod pepe » čtv 04 bře, 2010 5:34 pm

to:stoupa. Ja nemám ani Power1 a loko v slučke mi zastavujú tak isto,ked ju prechádzam obojsmerne.mal som modul STE a teraz podomácky vyrobené 2moduly/2 slučky/ aje to to isté.Po obojstranne prerušenej kolaji mašina zastaví na 1-2sekundy,pokial predtým išla iná mašina opačným smerom.
pepe
 
Příspěvky: 36
Registrován: čtv 16 dub, 2009 3:38 pm
Bydliště: Trenčín

Příspěvekod Rozsíval Jaroslav » čtv 29 dub, 2010 6:52 pm

michal.kubista píše:kus se podívat na můj rychlý a jednoduchý návrh na http://picasaweb.google.cz/michal.kubis ... 1129041202

Je to jen nástřel, ale použitelný je. Jen mě zajímá ta kapacita, aby to mělo smysl. Motor má dle mého názoru takový odběr, že se kondenzátory vybijou během několika milisekund, ale třeba se pletu. Tak zkoumej a zkoušej.


Taky jsem to zapojení chtěl vyzkoušet. V zapojení se používají elektrolytické kondenzátory, které mají velkou kapacitu při celkem malých rozměrech. Cílem zapojení s diodami je zajistit, aby při změně polarity napájení nedošlo ke změně polarity na kondenzátoru.Zapojil jsem součástky podle návodu, napřed jen jednu polovinu s jedním kondenzátorem. Zapojení bylo funkční.
K problému dojde při zapojení druhých diod a kondenzátoru.Když si vezmete před sebe uvedené schéma a uvažujete + polaritu na horní napájecí svorce, projde proud přes spodní diodu a nabije levý kondenzátor dle schematu ve správné polaritě. Přes spodní pravou diodu je napájen motorek. Problém je v tom, že kladné napětí, které je na motorku se dostává přes pravou horní diodu na pravý kondenzátor a nabíjí ho na opačnou polaritu. Takže takto to nepůjde.

Mám dojem, že řešení bylo na stránkách p. Wimmera, ale nemůžu to najít.
Tuším, že to vyřešil pomocí relátka s 2 přepínacími kontakty (nahrazují diody v našem schematu). Vinutí relé bylo zapojeno přes diodu, takže spínalo jen při jedné polaritě. Problém bude sehnat relé, které spíná již při malém napětí, a zároveň vydrží plné napájení.
Rozsíval Jaroslav
 
Příspěvky: 166
Registrován: stř 25 úno, 2009 8:12 am
Bydliště: Prostějov

Re: Power 1 (-3)

Příspěvekod spikeHO » sob 19 čer, 2010 2:14 pm

Zdravím, použil jsem toto zapojení http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Galeri ... g00145.htm u dekoderu gold mini v MUVce (HO) a do kabiny se povedlo nacpat 600mikro (6x100/25V) Funguje to slušně (při nejpomalejší jízde skoro 0,5s) ALE..... ale až po nějakym čase jsem zjistil, že dekodér nejde programovat, žádné CV, multimouse píše error1 a při vypnutí a znovu zapnutí napájení problikne kontrolka zkratu. Proudová špička nejspíš způsobuje i nemožnost programování, odporem 100R přez který se kondenzátor nabíjí teče při 20ti Voltech 200mA to by mělo být v pořádku... Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti?
Uživatelský avatar
spikeHO
 
Příspěvky: 28
Registrován: sob 19 čer, 2010 1:42 pm

Re: Power 1 (-3)

Příspěvekod Pája » sob 19 čer, 2010 3:12 pm

Důležitý je,zda tam máš všechno i tu cívku,bez ní to nejde programovat.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Uživatelský avatar
Pája
 
Příspěvky: 834
Registrován: stř 08 srp, 2007 6:05 pm
Bydliště: Praha -Suchdol

Re: Power 1 (-3)

Příspěvekod spikeHO » ned 20 čer, 2010 10:51 am

Ano, tlumivku tam mám 100mikro jak je to v tom schematu, ale asi bude zapotřebí přizpůsobyt její hodnotu kapacitě kondenzátoru? Nevím...asi budu muset experimentovat.
Jem ně napadlo, jestli se s tím už někdo takto zabýval.
Uživatelský avatar
spikeHO
 
Příspěvky: 28
Registrován: sob 19 čer, 2010 1:42 pm

Re: Power 1 (-3)

Příspěvekod amirinda » čtv 14 zář, 2017 8:19 pm

teď jsem asi objevil Ameriku :-) vidím, že je tento powerpack pro digital. Dá se ale zapojit v analogu třeba jen kondík s diodou a pro druhý směr opačně? Zlepší se tím jízdní vlastnosti?
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Power 1 (-3)

Příspěvekod czcharlie » čtv 14 zář, 2017 8:52 pm

V analogu připojíš kondenzátor přes usměrňovací můstek. Což by ostatně fungovalo i u digitálu.
czcharlie
 
Příspěvky: 215
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Power 1 (-3)

Příspěvekod amirinda » čtv 14 zář, 2017 9:02 pm

jo to mě napadlo, ale co pak s motůrkem, aby jel na druhou stranu?
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Power 1 (-3)

Příspěvekod czcharlie » čtv 14 zář, 2017 9:24 pm

To je jinak, nějak jsem dospěl k názoru, že ti jde o osvětlení vagonu. V analogovém provozu bys musel použít bipoární elektrolyt, ale ty mají jen malou kapacitu. Dioda v serii s kondenzátorem by ti pustila proud do kondenzátoru, ale už by ho nepustila z kondenzátoru do motorku ať při té či opačné polaritě, takže bys měl krásně nabitý kondenzátor, ale motorku by to nijak nepomohlo.
czcharlie
 
Příspěvky: 215
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Power 1 (-3)

Příspěvekod amirinda » čtv 14 zář, 2017 9:26 pm

no takže nic, a o to mi šlo :-) osvětlení vagonků už mám vyřešené - teda teoreticky :-)
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Power 1 (-3)

Příspěvekod fulda » pát 15 zář, 2017 1:56 pm

Nejjednodušší cesta jak používat vychytávky z digitálu je: pořídit si digitál.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4095
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Power 1 (-3)

Příspěvekod Miloš_P » pát 15 zář, 2017 10:42 pm

amirinda píše:teď jsem asi objevil Ameriku :-) vidím, že je tento powerpack pro digital. Dá se ale zapojit v analogu třeba jen kondík s diodou a pro druhý směr opačně? Zlepší se tím jízdní vlastnosti?

Měl jsi na mysli asi tohle http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/bipol_kond.htm
Nemám odzkoušeno, ale mělo by to fungovat.

Edit: To první zapojení bez diod...
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 314
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Power 1 (-3)

Příspěvekod amirinda » sob 16 zář, 2017 1:58 pm

tak myslíš, že by tohle mohlo být funkční? Ono dostat to asi ani nedostanu do loko, takže je to jedno, ale zkusil bych to...

Obrázek
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Power 1 (-3)

Příspěvekod czcharlie » sob 16 zář, 2017 2:18 pm

Jedině pokud budeš jezdit pořád jedním směrem. Ovšem v tom případě je zase zbytečné zapojovat dva kondenzátory. Ovšem pozor, zapojení z předchozího příspěvku má umožnit průchod střídavého proudu v obvodu s elektrolyty aniž by došlo k jejich destrukci, nepomůže ti nikterak vykrýt výpadky trakčního napájení.
czcharlie
 
Příspěvky: 215
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Power 1 (-3)

Příspěvekod amirinda » sob 16 zář, 2017 2:40 pm

no ještě mě napadlo zapojit dva kondíky odděleně,a to jeden kondík s diodou pro jeden směr a pro druhý naopak.
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 4 návštevníků