Power 1 (-3)

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Power 1 (-3)

Příspěvekod F. Placheta » ned 27 led, 2008 8:32 pm

Mam dotaz predevsim na Houmra, ale i ostatni, kdo s tim ma nejake zkusenosti. Docela me oslovilo zarizeni prezentovane pri stavbe Hurvinka- Power1, ktere ma udajne resit chvilkove ztraty proudu do motorku lokomotivy at uz z duvodu nevodive srdcovky nebo necistot. Zda se mi to jako zajimavy zpusob reseni tohoto problemu vzhledem k tomu, ze se s nim potykam pomerne casto ikdyz jsem privodu proudu do vsech koleji za vsech okolnosti venoval velkou pozornost. Proste nekdy se to zastavi a docela jsem zauvazoval nad porizenim teto vecicky. Vite o ni nejake podrobnosti, popr kolik stoji?
Uživatelský avatar
F. Placheta
 
Příspěvky: 282
Registrován: ned 21 led, 2007 8:04 am
Bydliště: Brno

Příspěvekod sco_27 » ned 27 led, 2008 8:34 pm

Ano, mna to tiez velmi zaujalo a zajmalo by ma nieco viac.
Uživatelský avatar
sco_27
 
Příspěvky: 534
Registrován: ned 06 kvě, 2007 12:24 pm
Bydliště: Partizánske, Slovensko

Příspěvekod kvasha » ned 27 led, 2008 10:17 pm

jedná se o USP modul LENZ. je to vlastně "jen doplněk" dekodérů od LENZe, který se připojuje na volný "slot" na dekodérech (konkrétně na GOLDu je opravdu připravena "zdířka"). Existuje ve dvou variantách. Power 1 a Power 3. Rozdíl je v kapacitě. Jednička je určená pro H0, trojka je pak pro větší měřítka. Velmi zjednodušeně se jedná o kondenzátor, který je ale schopen držet i "digitální data".

Co se týká časů, jak dlouho je schopen překonat výpadek, je to hodně odvislé od okamžitého příkonu motorku a převodů mašiny. Pokud se v okamžité hodnotě budeme bavit o 500 mA, pak by měl Power 1 vydržet cca 0,5 sec. Platí zde jedno pravidlo: rostou-li mA v násobku, klesá čas kvadraticky. Tedy při 750 mA už čas klesá pod 0,1 sec. Při 1000 mA je udáván čas "pouze" 0,05 sec.

V tuhle chvíli mě už nenapadá, co k tomu více říct. Snad jen to, že se dá asi vřele doporučit :lol: . Já osobně zatím použití (kromě experimentálního) nepředpokládám. A to i přes to, že mám na výhybkách Fleischmann Profi izolované srdcovky. Fakt nemám problém s výpadky napájení?!
kvasha
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 05 bře, 2007 2:16 pm
Bydliště: KLADNO, Ústí n.L.

Příspěvekod Houmr » pon 28 led, 2008 2:06 pm

Tady mám plánek od jednoho kolegy, Aleše Hégra.
Obrázek

Kondenzátor slouží na kumulování energie, stačí dodržet polaritu a v sérii s jedním vývodem je zapojena tlumivka ( slouží k omezení proudové špičky při nabíjení/ vybíjení kondenzátoru ), je jedno ve které větvi je zapojena. U větších kondenzátorů ( 1000uF a více) se zapojuje paraelně vybíjecí odpor (aby se náboj v kondiku nedržel zbytečně dlouho) a v kladném polu je dioda s odporem - při nabíjení kondenzátoru teče proud přes odpor a tím se omezuje jeho velikost, pri "chodu na kondik" jde prou bez omezení přes diodu, tlumivka opět slouží k omezení proudových špiček. Záleží tedy na velikosti kondenzátoru, který se ti podaří do mašinky dostat a podle toho zvolit zapojení ( ale zapojení s diodou a odporem lze použít i pro menší kapacity - ničemu to nevadí )
Uživatelský avatar
Houmr
 
Příspěvky: 1324
Registrován: sob 07 říj, 2006 5:44 pm
Bydliště: Bukovice

Příspěvekod dan » pon 28 led, 2008 3:08 pm

Jde to i k dekodérům zimo v manuálu který je ke stažení v magazínu je u toho také povídání včetně nákresů
Uživatelský avatar
dan
 
Příspěvky: 512
Registrován: úte 10 říj, 2006 10:33 pm
Bydliště: Strašín, Říčany

Příspěvekod sco_27 » pon 28 led, 2008 4:12 pm

No a neskodia na striedavom napätí (teda na DCC) tie kondiky a tlmivky ? Na plosnych spojoch od Roca vacsinou su , tak ich pekne vycinujem. Aspon takto mi radil Ing. Jaroslav Pietrik a ten sa tomu teda rozmumie :!:
Uživatelský avatar
sco_27
 
Příspěvky: 534
Registrován: ned 06 kvě, 2007 12:24 pm
Bydliště: Partizánske, Slovensko

Příspěvekod stefanelmont » pon 28 led, 2008 4:19 pm

Ten modul se nepřipojuje na DCC ale na k tomu určené vývody na dekodéru . Kondenzátor o kterém mluvíš je na odrušení a ten s tím nemá nic společného .

Jirka Š
Uživatelský avatar
stefanelmont
 
Příspěvky: 130
Registrován: pon 13 lis, 2006 8:29 pm
Bydliště: Beroun

Příspěvekod kvasha » pon 28 led, 2008 4:34 pm

no vida, co všechno k tomu ještě šlo říct :-)
kvasha
 
Příspěvky: 547
Registrován: pon 05 bře, 2007 2:16 pm
Bydliště: KLADNO, Ústí n.L.

Příspěvekod sco_27 » pon 28 led, 2008 5:34 pm

Aha, no to som netusil, ja som sa len pytal :)
Uživatelský avatar
sco_27
 
Příspěvky: 534
Registrován: ned 06 kvě, 2007 12:24 pm
Bydliště: Partizánske, Slovensko

Příspěvekod tragedcz » pon 28 led, 2008 5:50 pm

I na lenz silver?:)
tragedcz
 
Příspěvky: 36
Registrován: čtv 15 bře, 2007 12:54 pm
Bydliště: Přerov

Příspěvekod sco_27 » pon 28 led, 2008 6:00 pm

No nie, nema volny drot.... Ja mam ESU Lok Pilot v.3 a tam by to malo ist, tam je jeden drot volny.
Uživatelský avatar
sco_27
 
Příspěvky: 534
Registrován: ned 06 kvě, 2007 12:24 pm
Bydliště: Partizánske, Slovensko

Příspěvekod F. Placheta » pon 28 led, 2008 7:16 pm

Jj, naprosto vycerpavajici, jeste by me zajimala orientacne cena, dival jsem se zbezne u pana Schmidta z Marathonmodel a toto jsem nenasel.
Uživatelský avatar
F. Placheta
 
Příspěvky: 282
Registrován: ned 21 led, 2007 8:04 am
Bydliště: Brno

Příspěvekod Houmr » úte 29 led, 2008 5:17 am

cca 1000 :cry:
Uživatelský avatar
Houmr
 
Příspěvky: 1324
Registrován: sob 07 říj, 2006 5:44 pm
Bydliště: Bukovice

Příspěvekod sco_27 » úte 29 led, 2008 6:24 am

No pokial sa mi podari zohnat tie suciastki tak cena by mohla byt este nemsia :!:
Uživatelský avatar
sco_27
 
Příspěvky: 534
Registrován: ned 06 kvě, 2007 12:24 pm
Bydliště: Partizánske, Slovensko

Příspěvekod Houmr » úte 29 led, 2008 7:15 am

No jasně spíš korunová, je to předražený jako blázen. :evil:
Uživatelský avatar
Houmr
 
Příspěvky: 1324
Registrován: sob 07 říj, 2006 5:44 pm
Bydliště: Bukovice

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků