zavovi si staví vlastní DCC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod elvis.jarous » pát 12 led, 2018 8:19 am

Tak pozor, já nepsal že Z21 je smutná centrála, takže nepřekrucujte co jsem psal.Odpovídejte na otázky, které jsem položil, Děkuji.
ale připadá mi, že se Vám nechce přímo odpovídat, tak jak to děláte s velkým počtem lokomotiv, když na všecky ta centrála tedy nemá paměť? Nebo je to tajný?
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 218
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod sidlo » pát 12 led, 2018 8:34 am

  • Ve svém příspěvku jsem použil citaci a tu jsem viditelně oddělil od vlastního sdělení - takže nic nepřekrucuji.
  • To co napsal fulda v 9:51 am se jednou větou vysvětlit asi nedá. Není jeho chybou že je to považováno za nechtění se odpovídat.
  • Jirka_US v 9:00 am nějaké řešení nabídl.

PS plevelíme cizí vlákno
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1592
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » pát 12 led, 2018 10:06 am

elvis.jarous píše:nevim jaká centrála umí 200 lokomotiv. A pokud neumí, tak to je dost smutný že by ani Z21 ? Možná melu jablka z hruškama, jsem dcc amatér, tak mě tady nešetřte. Mám představu, že třeba mám 100 lokomotiv. takže by byly ve skrytým nádraží...
nebo jak se to dělá, to máte na kolejišti ostatní lokomotivy na vypnutejch kolejích a dáváte jim v případě potřeby stejný adresy jako mají už jiné stroje, protože vaše centrála umí jen 16 mašinek? nebo jak?
Děkuji.

Je rozdíl, jestli máš 100 lokomotiv evidovaných v knihovně a 100 současně jedoucích (svítících, zvučících) lokomotiv.
Pokud je lokomotiva reálně ve skříni a jen má v knihovně záznam, pak je to jedno, kolik jich je. Pokud se má hýbat, tak je dost omezeno, kolik se jich na kolejiště vejde.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4095
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pát 12 led, 2018 10:09 am

Tak jsem dnes zkusil přidávat lokomotivy a doplňky do centrály. V současném stavu je centrála schopna uložit 60 položek vlaků nebo doplňků. Bohužel na více není v RAM místo. Ale pokusím se to celé optimalizovat. Bojím se ale, že pak dojde k tomu, že načítání v Android aplikaci se zpomalí. Takže bych přemýšlel nad tím, jestli je to i potřeba mít skutečně uložených tolik vlaků? Má někdo sbírku 200 lokomotiv?
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pát 12 led, 2018 11:39 am

Ještě jsem se v tom trochu pohrabal a paměť v centrále zvládne i těch 200 vlaků a 200 doplňků zároveň. Ale je potřeba to trochu optimalizovat. Hlavně Android aplikaci, protože je trochu pomalejší. Pokud budete mít zájem o centrálu, tak udělám co nejdříve aktualizaci, kde bude povoleno 200 vlaků a 200 doplňků včetně optimalizace rychlosti.
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » pát 12 led, 2018 11:42 am

zavovi píše:Tak jsem dnes zkusil přidávat lokomotivy a doplňky do centrály. V současném stavu je centrála schopna uložit 60 položek vlaků nebo doplňků. Bohužel na více není v RAM místo. Ale pokusím se to celé optimalizovat. Bojím se ale, že pak dojde k tomu, že načítání v Android aplikaci se zpomalí. Takže bych přemýšlel nad tím, jestli je to i potřeba mít skutečně uložených tolik vlaků? Má někdo sbírku 200 lokomotiv?

Tak pokud je to i s doplňky, tak to si myslím že mám i já.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4095
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod elvis.jarous » pát 12 led, 2018 12:06 pm

díky za odpovědi :wink:
ne, stačí jen aby lokošky byly v paměti. Ne současně na kolejích asi nebudou. ale aby se dala jen nalistovat nějaká lokomotíva co byla zrovna v almaře :mrgreen: . 200 lokomotiv mít asi nebudu ale položil jsem amatérský dotaz. Považuji se za potencionálního zájemce o tu centrálku a tak se ptám.
Lze tedy programovat tabletem či telefonem, potom ovládat i multimausem od roco, a jinými. Ok.
co když budu mít kolejiště a budu chtít použít nějaký program pro ovládání kolejiště, stavění vlakových cest nebo naprogramovat jízdy. Mít semafory, budu chtít aby mi mašina před návěstidlem plynule zastavila, úseky, závory. atd atd.
Centrála k tomu taky poslouží?
A nebo je to spíš jen vymakaná centrála na ježdění myšima/tabletama?
díky.
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 218
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pát 12 led, 2018 12:17 pm

elvis.jarous píše:díky za odpovědi :wink:
ne, stačí jen aby lokošky byly v paměti. Ne současně na kolejích asi nebudou. ale aby se dala jen nalistovat. 200 lokomotiv mít asi nebudu ale položil jsem amatérský dotaz. Považuji se za potencionálního zájemce o tu centrálku a tak se ptám.
Lze tedy programovat tabletem či telefonem, potom ovládat i multimausem od roco, a jinými. Ok.
co když budu mít kolejiště a budu chtít použít nějaký program pro ovládání kolejiště, stavění vlakových cest nebo naprogramovat jízdy. Mít semafory, budu chtít aby mi mašina před návěstidlem plynule zastavila, úseky, závory. atd atd.
Centrála k tomu taky poslouží?
A nebo je to spíš jen vymakaná centrála na ježdění myšima/tabletama?
díky.


Pro první nastavení centrály je doporučeno využít Android aplikaci, poté je však možné ovládat i pomocí MultiMAUS nebo také pomocí programu RocRail na počítači a nebo podobných, které podporují protokol Z21. Tam je možné detekovat lokomotivy na kolejích a nastavovat pro ně různá pravidla. Nyní se pracuje na tom, aby centrála komunikovala i s programem ModelJop pomocí protokolu LI-LAN od ROCO.

Dále je v plánu, že celou automatizaci kolejiště bude řešit centrála a ne program na PC, pak by bylo možné nastavit si vše a centrála bude kontrolovat všechny kolize. To je ale spíše plán tak do roka až dvou let.

Dále se také pracuje na připojení zpětné vazby pomocí sběrnice RS-BUS.

A ještě bych rád dodal, že momentálně bude skladem jedna centrála zhruba do týdne a pak asi jedna nebo dvě až za měsíc a další až v dubnu. Čekám na dodání všech součástek...
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pát 12 led, 2018 12:18 pm

Jo a ještě doporučuji si přečíst všechny možnosti centrály přímo v návodu, kde je vše popsáno: http://www.zavavov.cz/cz/download/navod ... traly-tcs/
Naposledy upravil zavovi dne úte 24 črc, 2018 1:36 pm, celkově upraveno 1
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod elvis.jarous » pát 12 led, 2018 12:21 pm

já mám možnost koupit tuhle Vaši centrálu od pána z opavy za sníženou cenu. Prej se mu sešly dvě pod stromečkem....
přečtu podrobnějc. Ano, děkuju.
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 218
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pát 12 led, 2018 12:24 pm

elvis.jarous píše:já mám možnost koupit tuhle Vaši centrálu od pána z opavy za sníženou cenu. Prej se mu sešly dvě pod stromečkem....


Aha, to je ten, co ji odemě vyhrál. Viděl jsem to na bazaru a trochu mě to zklamalo, když ji dostal zadarmo. Ale tak to je.

Upozorňuji také na to, že to byla výhra a tak se na to nevztahuje žádná záruka ani standardní podpora. Ale aktualizace budou fungovat normálně.
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pát 12 led, 2018 12:39 pm

zavovi píše:
elvis.jarous píše:já mám možnost koupit tuhle Vaši centrálu od pána z opavy za sníženou cenu. Prej se mu sešly dvě pod stromečkem....


Aha, to je ten, co ji odemě vyhrál. Viděl jsem to na bazaru a trochu mě to zklamalo, když ji dostal zadarmo. Ale tak to je.

Upozorňuji také na to, že to byla výhra a tak se na to nevztahuje žádná záruka ani standardní podpora. Ale aktualizace budou fungovat normálně.


A ještě mě tak napadlo, že první prodané centrály neumějí číst CV. Umí to až ty novější. Tahle ale nevím přesně, která je. Musel bych se doma podívat do seznamu prodaných centrál.
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod elvis.jarous » pát 12 led, 2018 3:02 pm

no. s pánem si píši. povídá že se mu sešly dvě, jestli je to pravda, těžko říct.Ale za štyrku je to dobrý. bez záruky špatný....pro Vás Zavovi žádnej kšeft, motivace a další odezva což mě samozřejmě mrzí, protože případnou koupí něčeho jinýho nepodpořím českého výrobce.
A ano našel jsem ji na modelbazaru, když jsem večír hledal info dál.tak a je to venku :mrgreen:
Ale jelikož internet je mocný a zdejší forum běží a funguje skvěle, nabízí se další varianta a to je DR5000 s integrovanou wifič :!: to je další výzva. Jdu studovat :shock:
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 218
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pát 12 led, 2018 3:09 pm

Ano je pravda, že integrovanou wifi ještě nemám. Pracuje se na tom, ale ještě to nebere konce.

Jinak nemám nikomu za zlé samozřejmě, že tu centrálu koupí z bazaru nebo že já někdo na bazaru prodává. Jen mě to jako výrobce trochu zamrzelo. To je celé. A přesně jak píšete, není pro mě motivací podporovat něco takového, ale je to můj produkt a tak chci, aby všichni, kdo tu centrálu budou vlastnit, byli spokojení. Snažím se,aby to fungovalo co nejlíp a bylo to jednoduché.

Jo centrála DR5000 nemá Android aplikaci. Jinak je hodně dobře vybavená a doufám, že jednou bude ta moje silnou konkurencí :-)
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod HonzaM » pát 12 led, 2018 3:30 pm

zavovi píše:
Jo centrála DR5000 nemá Android aplikaci. Jinak je hodně dobře vybavená a doufám, že jednou bude ta moje silnou konkurencí :-)

Dá se ovládat aplikací Z21, vlastní aplikaci nepotřebuje.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1558
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků