zavovi si staví vlastní DCC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod HonzaM » úte 19 zář, 2017 11:51 am

Použití názvu TCS mi nepřipadá moc vhodné, pod touto zkratkou v oboru digitální techniky pro modelovou železnici působí americká společnost Train Control Systems zabývající se lokomotivními dekodéry DCC. Viz https://www.tcsdcc.com.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1649
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » úte 19 zář, 2017 6:58 pm

Člověk by neměl používat cizí termity, když je nezná suterénně, nebo není v bobré konvici, protože je zde veliké rizoto, že to skončí katastrálním fiatem.
Každý se tváří jako suvenýr, ale ono se mu to ementálně vrátí jako buzerant.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pon 02 říj, 2017 1:07 pm

Zdravím,
no každý má na mou centrálu svůj názor. Snažil jsem se vše dělat s tím nejlepším vědomím a svědomím. Ne vždycky se člověk zavděčí všem. Je pravda, že zkratku TCS, kterou jsem zvolil asi před 2ma lety, jsem nezvolil zrovna správně. Také jsem v průběhu mého vývoje našel americkou společnost TCS. Ale název už se mi měnit nechce.

Ještě přidávám dvě fotky, jak vypadá krabička po vytvoření na CNC fréze.

Obrázek

Obrázek

A kdyby to někoho zajímalo, tak prodávat se to bude u pana Krále na DCCdoma: http://dccdoma.eshop-zdarma.cz/g178.DCC ... C+S88.html
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod sidlo » pon 02 říj, 2017 1:45 pm

Dost dobrej počin.
Nejvíc se mi líbí ta funkce Přidělovat vlaky administrátorem jednotlivým zařízením, protože uhlídat děti v kroužku aby při ježdění vládla alespoň minimální disciplína je nadlidský úkol.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1703
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod Edys » pon 02 říj, 2017 3:12 pm

sidlo píše:Dost dobrej počin.
Nejvíc se mi líbí ta funkce Přidělovat vlaky administrátorem jednotlivým zařízením, protože uhlídat děti v kroužku aby při ježdění vládla alespoň minimální disciplína je nadlidský úkol.

Eee fred?
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Uživatelský avatar
Edys
 
Příspěvky: 558
Registrován: sob 05 lis, 2016 9:24 pm
Bydliště: Slaný, práce Praha

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod HonzaM » pon 02 říj, 2017 8:38 pm

Je třeba vysvětlit a rozlišit co jsou vlastnosti realizované touto centrálou a co jsou vlastnosti realizované ovládací aplikací v mobilu nebo tabletu. Centrála tedy dokáže při připojení například třech multimausů zajistit aby lokomotivu ovládanou jedním z nich nemohli ovládat uživatelé těch druhých? Je tedy možné aby administrátor přidělil každému z těchto třech multimausů adresy které smí ovládat? Nebo tyhle funkce zajišťuje jen aplikace?
Funkce aby bylo nutné do centrály nejdříve adresu lokomotivy uložit mi přijde nepraktická, když mi přijde na návštěvu kamarád s jeho lokomotivou, musel bych nejprve adresu této lokomotivy do centrály uložit. A jak se to ukládání adresy realizuje, lze to udělat aplikací na mobilu, nebo je pro to nutné mít centrálu připojenu k počítači po datové síti?
Pokud jde o zablokovaní možnosti aby uživatel lokomotivu "ukradl" jinému, je to zajímavé zejména pro kluby, kroužky nebo jiná společenství, ale myslím si že není mnoho modelářů, které by tenhle problém doma trápil. Ale mohu se plést. V klubech lze používat třeba jednoúčelové ovladače, do nichž se nahraje adresa jediné lokomotivy, pokud by někdo zkusil připojit jiný ovladač s toutéž adresou, adresa se v něm zruší a "ukrást" lokomotivu tedy nelze. U ovladačů Digitrax je uživatel informován že lokomotivu již ovládá jiný uživatel a má možnost potvrdit že o ukradení má zájem. U aplikací Z21 i DigiTrains je užívatel informován že lokomotivu již ovládá někdo jiný. Nedovedu posoudit v kolika případech by šlo o záměrné "kradení", myslím že ve většině případů se jedná spíš o nedopatření a nikoli záměr. Pokud si hraju sám (a to je myslím velmi častý případ), kradení nemá smysl, když přijdou vnuci nebo návštěva, dostane každý jednodresový ovladač s naprogramovanou adresou konkrětní lokomotivy a kradení je tak vyloučené.
Zajímavou možností realizovanou pokud vím v jednom klubu jsou ovladače, u nichž se do ovladače vkládá karta s adresou lokomotivy. Myslím že by k tomu mohl říci víc fulda. Pochopitelně existuje ke každé lokomotivě jediná karta. Kradení tedy je vyloučené.
Mnoha modeláŕům vyhovuje ovládání knoflíkem ovladače a ovládání posunem prstu po displeji mobilu jim nevyhovuje.
Naposledy upravil HonzaM dne pon 02 říj, 2017 8:54 pm, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1649
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pon 02 říj, 2017 8:52 pm

Všechny funkce ovládá centrála. Aplikace je jen hloupý ovladač. Takže pokud kdokoliv ovládá vlak, tak ho nemůže převzít ani ovladač XpressNet (multiMaus), ani aplikace, ani nikdo s protokolem Z21.

Otázka je však, jestli povolit přiřazování vlaků i ovladačům nebo ne. Zatím ovladače mohou ovládat všechny volné vlaky i doplňky. Ale je možné i to, že budou moct ovládat pouze přiřazené vlaky.

S aplikací Z21 je ještě problém ten, že se může přopojit kdokoliv i bez hesla. To pak znamená potenciální nebezpečí.

Jinak celé je to samozřejmě funkce navíc. Není potřeb pro domácí kolejiště.
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod HonzaM » úte 03 říj, 2017 4:22 am

Jestliže tedy uživatel připojí k XpressNetu zároveň druhý nebo další ovladač a nastaví na něm tutěž adresu jako na tom prvním, potom jak píšeš, nebude ten další moci lokomotivu ovládat. Jak ale zjistí že už tu adresu někdo má a proč se mu tedy nedaří ji ovládat? A co v pŕípadě, kdy ten první uživatel ovladač odpojí a pújde k jiné zásuvce (jak je to.běžné na větších kolejištích) a mezitím se připojí jiný a nastaví tutéž adresu - bude moci tu lokomotivu ovládat on a když se pak opět připojí ten první, už ji ovládat moci nebude?
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1649
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » úte 03 říj, 2017 5:38 am

Na ovladači MultiMAUS začne blikat ikona lokomotivy, je to jako když mu někde ukradne vlak. A při ovládání se nebude nic dít.

V případě, že se ovladač odpojí, tak dojde k automatickému uvolnění vlaku, ale až po časové prodlevě. Ta je ale dost krátká, maximálně 1 vteřina. Poté si vlak může vzít kdokoliv jiný.

Vlak nemůže být držen odpojenému ovladači, protože ovladač se už nemusí vrátit a vlak by tak nešel ovládat už nikdy. Až po restartu centrály.
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod HonzaM » úte 03 říj, 2017 9:55 pm

zavovi píše:Na ovladači MultiMAUS začne blikat ikona lokomotivy, je to jako když mu někde ukradne vlak. A při ovládání se nebude nic dít.

V případě, že se ovladač odpojí, tak dojde k automatickému uvolnění vlaku, ale až po časové prodlevě. Ta je ale dost krátká, maximálně 1 vteřina. Poté si vlak může vzít kdokoliv jiný.

Vlak nemůže být držen odpojenému ovladači, protože ovladač se už nemusí vrátit a vlak by tak nešel ovládat už nikdy. Až po restartu centrály.

To je dost nesmyslné, pokud se na rozsáhlých klubových kolejištích nepoužívají bezdrátové ovladače, jsou kolem kolejiště zásuvky a "strojvedoucí" jde s vlakem, odpojí se od jedné zásuvky, vlak jede dál, připojí se v další zásuvce a pokračuje v ovládání svého vlaku. Musí mít jistotu, že mezitím nemůže vlak ukrást někdo jiný. Ideální je má-li ovladač jen jednu adresu a pokud by ke kolejišti někdo připojil jiný ovladač s toutéž adresou, centrála by ho odmítla, a to i v případě, kdy ten první ovladač dočasně (při shora uvedeném postupu) není právě připojen. Takto fungují centrály s LocoNetem a ovladači FRED, tedy například centrály Digitrax, Uhlenbrock nebo Digikeijs. Pochopitelně je možné nouzové zastavení vlaku, aniž by bylo nutné centrálu restartovat. Jak už jsem psal, mnoha modelářům nevyhovuje ovládání pohybem prstu po displeji mobilu nebo tabletu.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1649
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » stř 04 říj, 2017 5:23 am

Tohle, co píšete by bylo sice hezké, ale s ovladači XpressNet si to moc neumím představit. Po připojení samozřejmě poznám ovladač, ale pouze podle adresy. Pokud si adresu změní nebo se připojí jiný se stejnou adresou, pak není možné rozeznat od sebe. Zkusím nad tímto tématem ještě popřemýšlet, ale asi z podstaty XpressNetu to nebude tak jednoduché.

Moc děkuji za konstruktivní poznatky. Vážím si každého nápadu na vylepšení :).
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod sidlo » stř 04 říj, 2017 6:55 am

Já bych z toho Freda nedělal. Centrála nemá Loconet, tak se nepředpokládá, že by se používala na modulových setkáních.
A pro ježdění v klubu nebo kroužku
a) není potřeba přepojovat Xpressnet ovladač mezi zásuvkami z důvodu krátkých vzdáleností
b) dětem se ovladače do ruky nedávají z důvodu nebezpečí poškození, každé dítě má svůj telefon.
Proto si myslím, že stávající řešení je dostačující a nemá smysl implementovat funkce, které nikdo nepoužije.
Důležitější bude sebrat nějaké informace z reálného provozu a zaměřit se na uživatelskou přívětivost stávajících funkcí, především funkcí pro administrátora.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1703
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » stř 04 říj, 2017 7:05 am

sidlo píše:Já bych z toho Freda nedělal. Centrála nemá Loconet, tak se nepředpokládá, že by se používala na modulových setkáních.
A pro ježdění v klubu nebo kroužku
a) není potřeba přepojovat Xpressnet ovladač mezi zásuvkami z důvodu krátkých vzdáleností
b) dětem se ovladače do ruky nedávají z důvodu nebezpečí poškození, každé dítě má svůj telefon.
Proto si myslím, že stávající řešení je dostačující a nemá smysl implementovat funkce, které nikdo nepoužije.
Důležitější bude sebrat nějaké informace z reálného provozu a zaměřit se na uživatelskou přívětivost stávajících funkcí, především funkcí pro administrátora.


Tento názor se mi líbí. Ačkoliv uvažuji o implementaci LocoNetu do budoucna, tak v současné době to asi skutečně není nutné komplikovat.

Jinak všechny funkce se snažím vyladit tak, aby byly co nejjednodušší. Například:
1) nastavování IP adresy centrály a vyhledání v síti - automaticky
2) Načtení databáze vlaků do každého Android zařízení po připojení
3) Přiřazení vlaku uživateli pouhým kliknutím
a mnoho dalších jednoduchých funkcí.

Snaha je dosáhnout toho, že uživatel centrálu koupí, v balení najde vše, co bude potřebovat a centrálu zapojí a vše pojede. Žádné nastavování ani složitosti. To pouze v případě, že bude chtít použít program RocRail nebo aplikaci od Roco Z21. Ale to už se ovlivnit nedá....
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod sidlo » stř 04 říj, 2017 7:34 am

Poznatek s ježděním s telefonem s aplikací Z21 mobile pro Z21 a Engine Driver Throttle pro JMRI s počítačem na JMRI.
Z21 mobile má databázi lokomotiv v paměti telefonu. Při změně vozového parku byl vopruz všem strojvedoucím nahrávat novou databázi lokomotiv.
Engine Driver Throttle čte databázi lokomotiv z JMRI při každém požadavku změnit lokomotivu. Jinými slovy má seznam lokomotiv stále aktuální. Je s tím příjemnější práce.
Doporučuji načítat databázi lokomotiv do telefonu z centrály při každém požadavku o změnu lokomotivy.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1703
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » stř 04 říj, 2017 7:36 am

sidlo píše:Poznatek s ježděním s telefonem s aplikací Z21 mobile pro Z21 a Engine Driver Throttle pro JMRI s počítačem na JMRI.
Z21 mobile má databázi lokomotiv v paměti telefonu. Při změně vozového parku byl vopruz všem strojvedoucím nahrávat novou databázi lokomotiv.
Engine Driver Throttle čte databázi lokomotiv z JMRI při každém požadavku změnit lokomotivu. Jinými slovy má seznam lokomotiv stále aktuální. Je s tím příjemnější práce.
Doporučuji načítat databázi lokomotiv do telefonu z centrály při každém požadavku o změnu lokomotivy.


Načítání databáze lokomotiv i doplňků už je tak udělaná. Každá změna se reportuje všem a ti si obnoví databázi. Je to velice jednoduché a rychlé. Včetně obrázků(fotografií) lokomotiv, které se načítají z SD karty v centrále stejně jako celá databáze.
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků