problém s dekodérem?

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod HonzaM » čtv 10 pro, 2015 10:54 am

zmar píše:
MiG píše:A ve chvíli, kdy ohlásí chybu se po připojení ss zdroje lokomotiva rozjede? (není uhnitý nějaký kontakt?)


Ano, na analog se teď mašina kdykoli normálně rozjede a správně zvučí.

Historie byla trochu složitější. Nejdřív to nereagovalo vůbec na nic. Ale nechtělo se mi to hned vyhodit, tak jsem zkoušel a zkoušel a po pár pokusech se v analogu najednou začaly ozývat nějaké zvuky - ale nic nejelo. Potom se to samovolně dostalo do stavu, kdy to vždy nejdřív pár minut vydávalo nějaké zvuky bez pohybu a potom se to normálně rozjelo a poslouchalo (v analogu). A nakonec to už reaguje hned a správně poslouchá i správně zvučí - ale pořád jen v analogu. V digitálu pořád od začátku až doteď vůbec žádná odezva.

Proto si myslím, že tam může hrát roli, že dekodér byl dlouhou dobu bez napětí a někde se nějaká elektronika vytloukla. Během těch pokusů se snad zase aktivovala, ale možná potřebuje ještě něco k úplně funkčnosti.

Spíš bych tipoval že má dekodér povolen analgový provoz a na digitál neznáte v něm naprogramovanou adresu. S jakou adresou se snažíte to uvést do provozu, Jaký Digitrax a jaký ovladač používáte? Digitrax mám, Uhlenbrock neznám.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2018
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod zmar » čtv 10 pro, 2015 11:49 am

Je to docela dobře možné. Zkouším adresu 3. Adresu se nedaří přečíst ani přepsat.

Digitrax Zephyr. Uhlenbrock Intellibox.
zmar
 
Příspěvky: 188
Registrován: sob 07 čer, 2014 7:00 am

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod fulda » čtv 10 pro, 2015 12:56 pm

Jenom ve stručnosti - podívej se do manuálu, jestli nemá dekodér možnost zapnout alternativní zdroj napájení a jestli pro tento případ nelze vypnout DCC.
Pokud by bylo vypnuté DCC, pak by první zápis do toho CV bude probíhat "na slepo". tedy musíš zapsat bez předchozího čtení a potřebuješ centrálu, která před zápisem odpojuje napájení (Roco MM se na to náramně hodí).
Po tomto zápisu bude v CV1 nastavená hodnota 0, ale to už se dá změnit normálně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod JenikPluto » čtv 10 pro, 2015 1:41 pm

zmar píše:Je to docela dobře možné. Zkouším adresu 3. Adresu se nedaří přečíst ani přepsat.

Digitrax Zephyr. Uhlenbrock Intellibox.


Ahoj,
na Zephyru ho testuješ na programovacích výstupech, že (Prog A, Prog B)? Při pokusu o čtení stanice hlásí "d nd" nebo "d nr"? V prvním případě je problém jen v napájení dekodéru, v druhém případě by byl problém někde jinde a alespoň bych v DIR módu zkusil ještě jednou poslat reset přes CV8. Pokud není úplně KO (což podle všeho není), tak to musí zabrat...

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 188
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod zmar » čtv 10 pro, 2015 2:53 pm

Na Zephyru to připojuji k programovacímu výstupu. Při čtení to hlásí chybu "d nA". Při přímém zápisu (bez předchozího čtení) Zephyr sice žádnou chybu nehlásí, ale zatímco u jiných mašin při zápisu vždy motor trochu zacuká, tak u této ani neškytne.

V manuálu jsem našel, že je možné vypnout protokol DCC, ale docela se toho bojím - abych si úplně neodříznul možnost další komunikace ? Já vím, že ani teď se se mnou dekodér vůbec nebaví ...

O připojení externího napájení jsem v manuálu nic nenašel. Jedině, že lze připojit externí kondenzátor, ale předpokládám, že to je něco jiného.

Zato se tam píše, že firmware lze znovu nahrát pomocí ESU LokProgrammeru. Ten ovšem nemám a ani nevím o nikom dostupném, kdo by ho měl k dispozici.
zmar
 
Příspěvky: 188
Registrován: sob 07 čer, 2014 7:00 am

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod MiG » čtv 10 pro, 2015 3:08 pm

zmar píše:V manuálu jsem našel, že je možné vypnout protokol DCC, ale docela se toho bojím - abych si úplně neodříznul možnost další komunikace ? Já vím, že ani teď se se mnou dekodér vůbec nebaví ...

V takovém případě bych se pokusil naslepo DCC zapnout (podle manuálu), jak radí Fulda.
A pak se uvidí.
MiG
 
Příspěvky: 931
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod zmar » pát 11 pro, 2015 7:57 am

MiG píše:
zmar píše:V manuálu jsem našel, že je možné vypnout protokol DCC, ale docela se toho bojím - abych si úplně neodříznul možnost další komunikace ? Já vím, že ani teď se se mnou dekodér vůbec nebaví ...

V takovém případě bych se pokusil naslepo DCC zapnout (podle manuálu), jak radí Fulda.
A pak se uvidí.


Tak jsem to zkusil. A nic.

Ještě mne napadlo, zkusit na něj jít s jiným protokolem, než DCC. Ale Intellibox momentálně nenám doma, takže to vyzkouším, až se mi vrátí.
zmar
 
Příspěvky: 188
Registrován: sob 07 čer, 2014 7:00 am

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod JenikPluto » pát 11 pro, 2015 9:19 am

zmar píše:
MiG píše:
zmar píše:V manuálu jsem našel, že je možné vypnout protokol DCC, ale docela se toho bojím - abych si úplně neodříznul možnost další komunikace ? Já vím, že ani teď se se mnou dekodér vůbec nebaví ...

V takovém případě bych se pokusil naslepo DCC zapnout (podle manuálu), jak radí Fulda.
A pak se uvidí.


Tak jsem to zkusil. A nic.

Ještě mne napadlo, zkusit na něj jít s jiným protokolem, než DCC. Ale Intellibox momentálně nenám doma, takže to vyzkouším, až se mi vrátí.



Předpokládám, že jsi si hrál s CV47. V manuálu je taková poznámka, že protokol, který použiješ při programování, nemůžeš vypnout. Čili DCC při programování přes DCC nevypneš, ale ani nezapneš. Takže jedině počkat na ten Intellibox, v mezičase od prodejce zjistit, jestli si tím někdy nehrál.

Zkusil bych ještě ten dekodér z mašiny vyndat a připojit přes piny 21 a 22 MCT konektoru přímo na programovací výstupy toho Zephyru. Čistě pro jistotu. A přečíst v "direct" módu (dir). Pokud to nepůjde, tak bych mezi piny 7 a 16 napíchnul rezistor s LEDkou a zkusil znovu (při čtení by měla probliknout). A případně zkusil i reset (CV8=8).


JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 188
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

ESU LokSound a osvětlení lokomotivy

Příspěvekod vonBahnhof » sob 05 bře, 2016 4:44 pm

Přátelé, na ebay jsem zakoupil ozvučenou Nohabku Roco se zvukáčem ESULoksound (v dokumentaci není uveden typ). Vše jezdí a vrčí, jak má. Pouze nefunguje osvětlení, při zapnutí f0 (spínání světel), houkačky (f2 a f3) a při spoustění zvuku stroje (f1) to jenom problikne, ale nic nezůstane trvale rozsvíceno. Červená zadní světla se nerozsvítila vůbec.
Používám LENZ LZV100 s ovladačem LH100
Přiložené video ukáže víc.
Než se začnu vrtat v nastavení CV, ptám se, jestli se s tím někdo z vás setkal a jestli někdo nemá nějakou radu. Dík.
https://youtu.be/L0g60VZQ1pI
HO Lenz digital, IV./V. epocha, ČD, DB
http://von-bahnhof.rajce.net
Uživatelský avatar
vonBahnhof
 
Příspěvky: 120
Registrován: čtv 11 říj, 2007 4:02 pm
Bydliště: Zlínský kraj - Kroměřížsko

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod rawen » sob 05 bře, 2016 7:02 pm

Máš shodně nastavený počet jízdních stupňů v dekodéru a v centrále - ovladači?

Radek
TT moduly Olomouc
TT moduly Olomouc - diskuze
zahradní 30mm železnice od REGNERa
rawen
 
Příspěvky: 1427
Registrován: stř 08 dub, 2009 10:42 am
Bydliště: Prostějov

Re: ESU LokSound a osvětlení lokomotivy

Příspěvekod MkTT » sob 05 bře, 2016 7:14 pm

vonBahnhof píše:Pouze nefunguje osvětlení, při zapnutí f0 (spínání světel), houkačky (f2 a f3) a při spoustění zvuku stroje (f1) to jenom problikne, ale nic nezůstane trvale rozsvíceno. Červená zadní světla se nerozsvítila vůbec.
Používám LENZ LZV100 s ovladačem LH100
Přiložené video ukáže víc.
Než se začnu vrtat v nastavení CV, ptám se, jestli se s tím někdo z vás setkal a jestli někdo nemá nějakou radu. Dík.
https://youtu.be/L0g60VZQ1pI

Je to rozdíl v nastavení jízdních stupňů v lokomotivě a v centrále. Jedna moje lokomotiva se chovala úplně stejně, pokud jsem jí používal s centrálou LENZ LZV100 a ovladačem LH90. S Multimaus vše fungovalo správně. Měl jsem v ovladači LENZ v databázi nastavený jiný počet jízdních stupňů než v nastavení dekodéru lokomotivy. Po nastavení shodného počtu jízdních stupňů problém zmizel.

Mirek
MkTT
 
Příspěvky: 525
Registrován: stř 08 úno, 2012 3:46 pm
Bydliště: Praha 10

Re: ESU LokSound a osvětlení lokomotivy

Příspěvekod vonBahnhof » sob 05 bře, 2016 7:57 pm

Přátelé, je to tak, nastavil jsem tam 128 jízdních stupňů a je vše v pořádku. Díky za rady! Jinak na ovladači LENZ LH100 se to přestavuje pomocí klávesy „+“.
HO Lenz digital, IV./V. epocha, ČD, DB
http://von-bahnhof.rajce.net
Uživatelský avatar
vonBahnhof
 
Příspěvky: 120
Registrován: čtv 11 říj, 2007 4:02 pm
Bydliště: Zlínský kraj - Kroměřížsko

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod Sandy » pon 14 lis, 2016 7:44 am

Pokoušel jsem se digitalizovat páru od Kleinmodelbahn. Chtěl jsem použít dekoder Lenz Silver+. Když postavím loko na koleje, světla se hned rozblikají. Při pokusu o změnu CV se objeví hláška: Err1 Programování není podporováno. Na jiné loko funguje dekoder korektně. Na analogu se lokomotiva bez dekoderu chová normálně. Co s tím?
Sandy
 
Příspěvky: 1027
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod fulda » pon 14 lis, 2016 8:53 am

Sandy píše:Pokoušel jsem se digitalizovat páru od Kleinmodelbahn. Chtěl jsem použít dekoder Lenz Silver+. Když postavím loko na koleje, světla se hned rozblikají. Při pokusu o změnu CV se objeví hláška: Err1 Programování není podporováno. Na jiné loko funguje dekoder korektně. Na analogu se lokomotiva bez dekoderu chová normálně. Co s tím?

Podívej se do TFM, tam je podle morseovky toho blikání popsaná chyba.
Sázím na zkrat na motoru.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod Sandy » pon 14 lis, 2016 11:46 am

fulda píše:
Sandy píše:Pokoušel jsem se digitalizovat páru od Kleinmodelbahn. Chtěl jsem použít dekoder Lenz Silver+. Když postavím loko na koleje, světla se hned rozblikají. Při pokusu o změnu CV se objeví hláška: Err1 Programování není podporováno. Na jiné loko funguje dekoder korektně. Na analogu se lokomotiva bez dekoderu chová normálně. Co s tím?

Podívej se do TFM, tam je podle morseovky toho blikání popsaná chyba.
Sázím na zkrat na motoru.

Úžasný! Morseovku jsem se učil v Pionýru těsně po II.světový.....
Že by to mohl být motor, to mě taky napadlo. On byl chvilku pod "DCC" bez dekoderu :oops:
Ale, na druhou stranu, na analogu (PWM) po tom experimentu jezdí stejně (blbě) jako předtím. A stejně blbě jako jeho bratříček (jsou to stejné tendry od parních lokomotiv), který s dekoderem nemá problém..
A kde najdu to TFM...? :cry:
Sandy
 
Příspěvky: 1027
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník