DCC komponenty

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

DCC komponenty

Příspěvekod belgarat » stř 12 lis, 2014 12:14 pm

Panove, pomoc,

Precetl jsem si Lokopina, prakticky vsechny pismenka na http://fucik.name, DCCkoleje ... ale porad plavu v tom zakladnim: jak postupovat,
abych skoncil s digitalizovanym kolejistem a nevykrvacel na tom [uplne]. Zatim jsem nezacal nakupovat :) takze nic nemam osahano, nektere dotazy budou proto stupidni - dekuji predem za trpelivost. Asi uz fakt starnu a upadam.

Oc jde - elektrotechnicky jsem dost pako (ale budu na sobe muset pracovat), ale jako cvicena pajeci opice fungovat muzu. Na Netu se vali spousta navrhu PCB pro dekodery prislusenstvi. Na druhou stranu, rad bych si 'usnadnil' start i za cenu trochy vyhozenych penez - abych mohl zacit provozovat "co nejdriv" zakladni oval a zacit bastlit/ucit se pracovat s vyhybkami, servy, ... Cilem je nakonec se dostat do stavu, kdy budu moct kolejiste ovladat budto tlacitkovym TCO panelem a/nebo skrzeva PC (RocRail zrejme).

Uvazoval jsem takto:
1/ koupit nejaky starter set (= loko, nejake vozy, Roco MultiMouse) => budu mit "slusne vypadajici" ovladac, a jednu loko schopnou jizdy, trafo a booster ... coz jsou veci ktere bych stejne asi kupoval. Plus nejake kolejivo a stavebnice vyhybek.
2/ do starych loko doplnit DCC dekodery (muzu dat Lenz Silver do stare BTTB masinky ?)
3/ vzit modelarska serva a nasledujic podrobne instrukce zbastlit, sestavit a pouzit je jako prestavniky
4/ zbastlit S88 ohlasy z kolejovych useku.

dale bych chtel nejak napojit rizeni z PC. A tady jsem se zamotal ...

Dotaz 1: Roco MultiMouse ma podle Lokopina v sobe jiz 'centralu'. Musim mit dedikovanou centralu (Nano-X ?) pro napojeni na PC ?
Dotaz 2: Je-li S88 vedeno do centraly (Nano-X ?) -- k cemu jej pak mohu pouzit bez PC ?

Navrhnete lepsi cestu ke kyzenemu cili ?

Diky.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Re: DCC komponenty

Příspěvekod mpinta » stř 12 lis, 2014 1:21 pm

belgarat píše:Panove, pomoc...Diky.

Rozhodně bych doporučoval nejprve jiný kontakt, než diskuzi.
Jinak dostaneš rad, že ti z toho bude přecházet zrak.
Do Prahy to máš kousek, tam lze najít velmi šikovné a seriózní kolegy osobně.
Na první kontakt je rozhodně nejlepší Skype. Tam se lze domluvit ("dopsat") na většině věcí mnohem lépe, než mailem nebo na diskuzním fóru.
Moje kontakty jsou všechny k dispozici na stránkách.
http://lokopin.wz.cz/body.php/kontakt/s ... ontakt.htm
Ozvi se, já ti řeknu co je třeba nebo tě aspoň nasměruju jinam.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod fulda » stř 12 lis, 2014 2:20 pm

belgarat píše:1/ koupit nejaky starter set (= loko, nejake vozy, Roco MultiMouse) => budu mit "slusne vypadajici" ovladac, a jednu loko schopnou jizdy, trafo a booster ... coz jsou veci ktere bych stejne asi kupoval. Plus nejake kolejivo a stavebnice vyhybek.
Ano, to souhlasí
belgarat píše:2/ do starych loko doplnit DCC dekodery (muzu dat Lenz Silver do stare BTTB masinky ?)
Já dávám standard+, ale to je proto, že je to nejlevnější dekodér a já tohle nakupuju na burze a nemám k těm mašinkám vztah, dám tam levnej dekodér a dám to dceři na ježdění. Zatím to funguje.
belgarat píše:3/ vzit modelarska serva a nasledujic podrobne instrukce zbastlit, sestavit a pouzit je jako prestavniky
Ano. Tady ti doporučím aby jsi se podíval k někomu, komu serva opravdu běhají v kolejišti. (u mne, v Meziřičí, ...)
belgarat píše:4/ zbastlit S88 ohlasy z kolejovych useku.
S tím nemusíš pospíchat

belgarat píše:Dotaz 1: Roco MultiMouse ma podle Lokopina v sobe jiz 'centralu'. Musim mit dedikovanou centralu (Nano-X ?) pro napojeni na PC ?
Určitě ti centrála v MM bude stačit prvních půl roku. Až potom ti začnou vadit drobnosti, které na začátku nebudeš chápat (čtení při programování a tak)
belgarat píše:Dotaz 2: Je-li S88 vedeno do centraly (Nano-X ?) -- k cemu jej pak mohu pouzit bez PC ?
Já si ho zobrazuji na panelu. Je to dobré hlavně pokud jezdíš ručně, tak máš přehled co se děje v podzemí.

belgarat píše:Navrhnete lepsi cestu ke kyzenemu cili ?
Tahle cesta ujde

Ještě odkud jsi? Je dobré se zastavit u někoho kdo to používá.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod belgarat » stř 12 lis, 2014 3:07 pm

fulda píše:Ještě odkud jsi? Je dobré se zastavit u někoho kdo to používá.

Hrebec ... vesnice mezi Kladnem a Prahou - pricemz do Prahy jezdim za praci.
belgarat

Příspěvekod sidlo » stř 12 lis, 2014 6:51 pm

belgarat píše:Precetl jsem si Lokopina, prakticky vsechny pismenka na http://fucik.name, DCCkoleje ...

Tak to jsme na tom podobně. Tady je výsledek mého zkoumání https://sites.google.com/site/sidloweb/ ... /3-digital

mpinta píše:Rozhodně bych doporučoval nejprve jiný kontakt, než diskuzi.

To je diskutabilní. Jsou tu věci, které se jinde vyčíst nedají. Ale je tu i hodně zavádějících výroků.
sidlo

Příspěvekod mpinta » čtv 13 lis, 2014 8:03 am

sidlo píše:

To je diskutabilní...

Asi jsem nepoužil nejlepší formulaci a věta mohla být špatně pochopena. Důležité je slovo "...nejprve...". Rozhodně jsem tím nemyslel, že by se diskuze číst neměla, jen jsem chtěl kolegovi doporučit především osobní kontakt s někým znalým, kdo je v dosahu. Potřebné informace totiž získá mnohem rychleji a troufám si tvrdit, že budou mnohem kvalitnější. :D
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod belgarat » čtv 13 lis, 2014 8:19 am

mpinta píše:
sidlo píše:

To je diskutabilní...

Asi jsem nepoužil nejlepší formulaci a věta mohla být špatně pochopena. Důležité je slovo "...nejprve...". Rozhodně jsem tím nemyslel, že by se diskuze číst neměla, jen jsem chtěl kolegovi doporučit především osobní kontakt s někým znalým, kdo je v dosahu. Potřebné informace totiž získá mnohem rychleji a troufám si tvrdit, že budou mnohem kvalitnější. :D

V blizkem fyzickem dosahu jsem zkusil, a mohu rict ze zrejsi diskusni forum je po aplikaci "sumoveho filtru" je mnohem vyzivnejsi :)
belgarat

Příspěvekod Jirka_US » čtv 13 lis, 2014 3:04 pm

belgarat píše:2/ do starych loko doplnit DCC dekodery (muzu dat Lenz Silver do stare BTTB masinky ?)

Já dávám standard+, ale to je proto, že je to nejlevnější dekodér a já tohle nakupuju na burze a nemám k těm mašinkám vztah, dám tam levnej dekodér a dám to dceři na ježdění. Zatím to funguje.

Loko bude jezdit s jakymkoliv dekoderem, ale otazka zni jak plynule. Nevhodny vyber a nespravne nastaveni loko dekoderu vede casto k zaveru, ze modely BTTB/Zeuke nema smysl digitalizovat, prizemz lze dosahnout min. rychlosti ca. 1mm/s. Doporcuji si prostudovat dekodery, ktere umoznuji plynulou zmenu kmitoctu PWM v CV9 (napr. Zimo ). Rovnez je dobre se ujistit, zda-li max. DCC napeti loko dekoderu je vhodne pro DCC system, ktery bude pouzit pro ovladani.
Obecne je vhodne si vybirat komponenty, ktere dodrzuji normy NMRA/NEM.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » čtv 13 lis, 2014 8:35 pm

Jirka_US píše:

OK, pro pomalejší - funguje to podle mých očekávání, tady dobře.
Ale je nutno poznamenat, že mi obecně digitální komponenty většinou fungují, protože poznaj to, ze se v odborné řeči jmenuje "fluidum technika".
Přiznejme si to, jsem prostě šikovnej a umím si nastavit i ten nejjednodušší dekodér aby fungoval. (a pak že samochvála smrdí)
fulda

Příspěvekod fulda » čtv 13 lis, 2014 8:38 pm

belgarat píše:
fulda píše:Ještě odkud jsi? Je dobré se zastavit u někoho kdo to používá.

Hrebec ... vesnice mezi Kladnem a Prahou - pricemz do Prahy jezdim za praci.

Tak v Praze je nás celkem dost, tady stačí zajít do hospody a potkáš modelářů...
fulda

Příspěvekod j-novis » sob 15 lis, 2014 3:15 pm

fulda píše:Tak v Praze je nás celkem dost, tady stačí zajít do hospody a potkáš modelářů...

Jen musíš vědět do které a kdy? :lol: :lol: :lol:
Digitál , 1:120
j-novis

Zpět na DCC v praxi