Dekoder Zimo a ABC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Jirka_US » sob 21 dub, 2018 12:46 pm

Miloš_P píše:Tak nevím, ale loconet a JMRI je jako brát kanón na zajíčka.

To plyne z ceho ?
Rád bych použil multimause s z21 a nějaký freeware soft.
JMRI je freeware a pouzijete jen to co potrebujete tedy Routes a Logix, tak jak jsem psal vyse.
Rád bych použil multimause s z21 a nějaký freeware soft. Jezdím na ruku a potřebuju ve stanicích stavět vlakové cesty. Jak jsem psal, nechci žádnou automatizaci, zjišťování obsazení kolejí apod. Pokud bych měl investovat desetitisíce a dostal v podstatě to samé co mám bez digitálu, tak to ztrácí smysl.

No to mate mozna pravdu, proto jsem vam doporucil LocoNet. Ja mam jedno kolejiste ca. 20 vyhybek + funkcnost, kterou popisujete a vse stalo ne vice nez 10tis Kc.
Pouziti multimaus nevylucuje pouziti LocoNeu na ovladani prislusenstvi a zpetnou vazbu.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Jirka_US » sob 21 dub, 2018 12:58 pm

Jacek píše:Mimochodem s tím tvrdým odpojováním úseků, do jisté míry je to sice na digitálu "prasečina", ale může mi někdo vysvětlit co se tím jako má poškodit? Kondenzatory v dekoderu, pokud nejsou dimenzovane na spravne napeti.
Vždyť je to pro dekodér totéž jako obyčejné výpadky vlivem špinavých kolejí a to je mnohem častější jev než jedno takové zastavení v SN. Tohle je jeden z mýtů.... :D

Neni to zadny mytus, to je obecne znama vlastnost DC motoru od te doby co byl vynalezen, ze funguje rovnez jako dynamo. Takze celkem logicky pokud je motor bez napajeni a toci se, tak vyrabi energii a tato energie se "pumpuje" zpet do kondenzatoru.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Miloš_P » sob 21 dub, 2018 1:27 pm

Jirka_US píše:
Miloš_P píše:Tak nevím, ale loconet a JMRI je jako brát kanón na zajíčka.

To plyne z ceho ?
Rád bych použil multimause s z21 a nějaký freeware soft.
JMRI je freeware a pouzijete jen to co potrebujete tedy Routes a Logix, tak jak jsem psal vyse.
Rád bych použil multimause s z21 a nějaký freeware soft. Jezdím na ruku a potřebuju ve stanicích stavět vlakové cesty. Jak jsem psal, nechci žádnou automatizaci, zjišťování obsazení kolejí apod. Pokud bych měl investovat desetitisíce a dostal v podstatě to samé co mám bez digitálu, tak to ztrácí smysl.

No to mate mozna pravdu, proto jsem vam doporucil LocoNet. Ja mam jedno kolejiste ca. 20 vyhybek + funkcnost, kterou popisujete a vse stalo ne vice nez 10tis Kc.
Pouziti multimaus nevylucuje pouziti LocoNeu na ovladani prislusenstvi a zpetnou vazbu.

To znamená k té z21 pořídit ještě centrálu pro loconet? Nabídka dekodérů pro loconet je jaká? Moc jsem toho nenašel.
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 346
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Jirka_US » sob 21 dub, 2018 1:47 pm

Miloš_P píše:To znamená k té z21 pořídit ještě centrálu pro loconet? Nabídka dekodérů pro loconet je jaká? Moc jsem toho nenašel.

Proc centralu z21 ? LocoNet pro prislusenstvi a zpetnou vazbu nepotrebuje zadnou DCC centralu, je pripojen primo pres rozhrani k pocitaci. Mimo jine tak lze provozovat LocoNet s analogovou trakci.
Ja pouzivam vyrobky firmy Digitrax, ktera ma celkem slusny vyber vseho co je potreba k DCC digitalizaci, ale jsou i jiny vyrobci. Ale pokud chcete zredukovat naklady, tak doporucuji podivat se na projekty Arduino a Raspberry Pi.Komplet DCC centrala vcetne pocitace (s WiFi, Bluetooth), na kterem bezi JMRI, se da poridit jiz ca. od 500Kc.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod belgarat » sob 21 dub, 2018 1:55 pm

@Jirka_US: aha, takze namisto 3 sbernic (dcc, xpressnet, s88) budou jenom aspon 3 (dcc, loconet, xpressnet - kvuli jiz pouzivane MultiMaus, viz prispevek @Milos_P).

@Milos_P: z21 by mela (?) LocoNet primo umet (pokud si nepletu se Z21). Nabidka dekoderu je prave to co mne odrazuje -- v Cechach a v mne znamem "free" a "DYI" prostoru rostou predevsim DCC dekodery / xpressnet "ovladace".
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 972
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod belgarat » sob 21 dub, 2018 2:06 pm

Jirka_US píše:No to mate mozna pravdu, proto jsem vam doporucil LocoNet. Ja mam jedno kolejiste ca. 20 vyhybek + funkcnost, kterou popisujete a vse stalo ne vice nez 10tis Kc.
Pouziti multimaus nevylucuje pouziti LocoNeu na ovladani prislusenstvi a zpetnou vazbu.


Prima, 20 vyhybek. To mame 2x DCCDoma/DCCKoleje dekoder master+slave (cca 800,- Kc soucastky), nebo 2x Sidlodekoder (nepocital jsem, ale bude to asi min). Nejake S88 detektory (220kc /8 vstupu, tak rekneme +800Kc), Plus jedno vetsi arduino (+300Kc), nebo BananaPi (600,- ?) a program (a ten zatim nemam, ale na Bananu by JMRI jet mohlo). Proc bych mel dat za LocoNet reseni "ne vice nez 10 tisic" ?
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 972
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Jirka_US » sob 21 dub, 2018 2:16 pm

belgarat píše:@Jirka_US: aha, takze namisto 3 sbernic (dcc, xpressnet, s88) budou jenom aspon 3 (dcc, loconet, xpressnet - kvuli jiz pouzivane MultiMaus, viz prispevek @Milos_P).

@Milos_P: z21 by mela (?) LocoNet primo umet (pokud si nepletu se Z21). Nabidka dekoderu je prave to co mne odrazuje -- v Cechach a v mne znamem "free" a "DYI" prostoru rostou predevsim DCC dekodery / xpressnet "ovladace".

Pane kolego myslel jsem, ze to jsme si jiz vysvetlili v jinem vlakne, ze namate pravdu a ze fakta zcela jednoznacne hovori proti Vasim dojmum a to pomijim fakt, ze zde prezentujete nebo komentuje reseni, ktera nemate ani vyzkousene a vyvozujete zavery, ktere nejsou bohuzel podporeny fakty nebo nejakou zkusenosti. Krome toho z toho psaneho textu neplyne "jiz pouzivane multimaus"...to jen pro presnost. Na a pokud se nekomu libi dratovani, tak si zvoli reseni, ktere popisujete. Ja davam prednost elegantnimu a technicky jednodussimu reseni, pokud se nekomu nelibi, tak to je jiz jeho osobni rozhodnuti, jeho finance...at si kazdy dela co chce.
Naposledy upravil Jirka_US dne sob 21 dub, 2018 3:23 pm, celkově upraveno 2
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Miloš_P » sob 21 dub, 2018 2:47 pm

Nějak se v tom začínám ztrácet. Měl jsem za to, že pro moje malé kolejiště bude stačit z21 s multimaus, že připojím ke kolejišti 2 dráty, zapojím dekodéry, nastavím adresy, k centrále připojím PC, nainstaluji a spustím vhodný soft a bude to fungovat. Zajímalo mě, jak vyřešit elegantně a jednoduše provoz ve skryťáku. Nějak mi uniká, proč mám do toho ještě montovat loconet, když nabídka dekodérů na trhu je malá a mám dojem, že je to řešení spíš pro bastlíře.
Jinak bílá z21 loconet nepodporuje.
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 346
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Jirka_US » sob 21 dub, 2018 2:59 pm

belgarat píše:
Jirka_US píše:No to mate mozna pravdu, proto jsem vam doporucil LocoNet. Ja mam jedno kolejiste ca. 20 vyhybek + funkcnost, kterou popisujete a vse stalo ne vice nez 10tis Kc.
Pouziti multimaus nevylucuje pouziti LocoNeu na ovladani prislusenstvi a zpetnou vazbu.


Prima, 20 vyhybek. To mame 2x DCCDoma/DCCKoleje dekoder master+slave (cca 800,- Kc soucastky), nebo 2x Sidlodekoder (nepocital jsem, ale bude to asi min). Nejake S88 detektory (220kc /8 vstupu, tak rekneme +800Kc), Plus jedno vetsi arduino (+300Kc), nebo BananaPi (600,- ?) a program (a ten zatim nemam, ale na Bananu by JMRI jet mohlo). Proc bych mel dat za LocoNet reseni "ne vice nez 10 tisic" ?

Pane kolego uz jsem Vam nekolikrat napsal, ze je treba venovat pozornost co pisi.Ja jsem psal o reseni na zaklade firmy Digitrax, ktery sice pouziva LocoNet, ale srovnavat profesionalni vyrobky s DIY konstrukcemi, ktere jste uvedl, je trochu technicky mimo (at uz funkcnosti, tak spolehlivosti atd.) Pokud se tyka srovnani Vaseho DIY reseni, ktere mimo jine nemate ani vyzkousene ???, tak pokud bude na bazi LocoNetu bude cenove srovnatelne (po technicke strance rozhodne ne), jen nerozumim proc jste si vybral BananaPi za 600Kc, ja pouzivam RPi zero, ktere se da poridit za ca 80Kc (v akci).
Ale nerozumim proc tuto debatu rozvijite zde, kdyz je nato vlakno?
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Jirka_US » sob 21 dub, 2018 3:06 pm

Miloš_P píše:Nějak mi uniká, proč mám do toho ještě montovat loconet, když nabídka dekodérů na trhu je malá a mám dojem, že je to řešení spíš pro bastlíře.
Jinak bílá z21 loconet nepodporuje.

Pokud planujete detektory obsazeni, tak potrebujete nejakou sbernici, ktera Vam prenese signal zpet do pocitace....
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Miloš_P » sob 21 dub, 2018 3:23 pm

Jirka_US píše:
Miloš_P píše:Nějak mi uniká, proč mám do toho ještě montovat loconet, když nabídka dekodérů na trhu je malá a mám dojem, že je to řešení spíš pro bastlíře.
Jinak bílá z21 loconet nepodporuje.

Pokud planujete detektory obsazeni, tak potrebujete nejakou sbernici, ktera Vam prenese signal zpet do pocitace....

Takže bez loconetu se neobejdu? To jestli budu detektory obsazení potřebovat, záleží na tom, jak bude řešeno skryté nádraží. Jinde na kolejišti je nepotřebuju.
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 346
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Jirka_US » sob 21 dub, 2018 3:33 pm

Pane kolego, navrhnul bych presunout debatu do jineho vlakna. Neco jako vyber DCC systemu, reseni je vzdy nekolik, LocoNet ma tu vyhodu, ze je schopen pokryt rekneme vetsinu potreb ZM, ktere se realne vyskytuji. Jedno z mnoho reseni krome LocoNetu je napr. jednoduche optosnimace v SN a ty pripojit na paralelni port PC (pokud trvate na PC), ale ma to svoje ale....Jak JMRI, tak TC s paralelnim portem umi pracovat, ostatni SW nevim. Pokud si tam date jednoduchou kameru za par dolaru z Asie, tak nepotrebujete ani PC ani SW (byt je zadarmo) ani zadna dalsi "hejblatka", take reseni ktere nekomu muze slouzit k jeho spokojenosti. Napiste presne co mate (velikost kolejiste, pocet vyhybek, co ocekavate z hlediska funkcnosti atd).
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Miloš_P » sob 21 dub, 2018 3:46 pm

Stačila by mi odpověď na mojí otázku, jaká jsou v digitálu možná řešení skryťáku... myslím, že se na to v tomto vlákně už někdo ptal. Jinak, to co mám a co chci jsem popsal srozumitelně ve svém prvním dotazu.
Naposledy upravil Miloš_P dne sob 21 dub, 2018 5:51 pm, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 346
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod belgarat » sob 21 dub, 2018 3:47 pm

Miloš_P píše:Takže bez loconetu se neobejdu? To jestli budu detektory obsazení potřebovat, záleží na tom, jak bude řešeno skryté nádraží. Jinde na kolejišti je nepotřebuju.


Obejdes, pokud centrala "umi" sbernici S-88. z21 asi neumi, ale je zde toto: http://www.digi-cz.info/prevodnik-s88-rbus/ a pak muzes pouzit "obycejne" S88 enkodery (viz take Digi-CZ, DCCDoma). Jen Jirka_US se bez LocoNetu neobejde a cpe jej do kazdeho vlakna.

Na "rozumne" reseni skrytaku zatim take cekam - kdyz nebudu uvazovat TC, JMRI, ModelJop (pocitani casu pro zastaveni podle rychlosti a krivek) - co pouzit ? Edit: prozatim vychazi jako "rozumna" alternativa vypnout napajeni (a v mem pripade se nejak popasovat s detekci obsazeni v takovem useku).
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 972
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Jirka_US » sob 21 dub, 2018 3:58 pm

belgarat píše:
Miloš_P píše:Takže bez loconetu se neobejdu? To jestli budu detektory obsazení potřebovat, záleží na tom, jak bude řešeno skryté nádraží. Jinde na kolejišti je nepotřebuju.


Obejdes, pokud centrala "umi" sbernici S-88. z21 asi neumi, ale je zde toto: http://www.digi-cz.info/prevodnik-s88-rbus/ a pak muzes pouzit "obycejne" S88 enkodery (viz take Digi-CZ, DCCDoma). Jen Jirka_US se bez LocoNetu neobejde a cpe jej do kazdeho vlakna.

Pane kolego prosim zanechte te demagogie, reseni jsem zde na DF nabizel nekolik vcetne tech, ktera se obejdou bez LocoNetu, naposledy v prispevku pred Vami. Ano S88 lze pouzit, ale taktne jste zamlcel jake technicke nedostatky tato sbernice ma.

belgarat píše:Na "rozumne" reseni skrytaku zatim take cekam - kdyz nebudu uvazovat TC, JMRI, ModelJop (pocitani casu pro zastaveni podle rychlosti a krivek) - co pouzit ?

Staci si precist muj prispevek 7.56am zde:
viewtopic.php?f=6&t=8621&start=30
Kajinek11 píše:Ale pokud jsem to dobře pochopil, tak jediné a správné řízení SN je přes ABC?

Vzhledem k tomu, ze ne vsechny dekodery maji ABC, tak to urcite nebude jedine a spravne reseni. Moznosti je nekolik. Jedna z moznosti je zastaveni na DC, nicmene i to je zavisle na druhu respektive vyrobci dekoderu.

Kajinek11 píše:Jak mají řízené SN profíci?

pres brzdny generator, ktery vysila rychlost "0" pro vsechny adresy.
Naposledy upravil Jirka_US dne sob 21 dub, 2018 4:40 pm, celkově upraveno 1
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků