Přesné zastavení v DCC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Přesné zastavení v DCC

Příspěvekod lajblt » pon 23 čer, 2014 2:44 pm

Zdravím, pánové. Měl bych jednoduchý dotaz. Stavím středně velké kolejiště a protože lokomotivy budou ovládány přes digitál (příslušenství nikoli :) ), rád bych se dozvěděl, zda je možné realizovat přesné zastavení soupravy v SN. Jde mi konkrétně o toto: Maximální délka vlaku je limitována délkou hlavní staniční koleje viditelné stanice (~2,2 metru). Koleje v SN mají projektovanou užitečnou délku od 2,4 do 2,8 metru. Lze v digitálu zajistit, aby vlak vjel do SN tak, aby byl na koleji celý a nepřejel přitom "koncový námezník" - tak jako v analogu? Podotýkám, že řízení bude probíhat pouze přes Multimyši, PC ani jiná vyšší forma ovládání nebude implementována. Jedinou další digi součástkou budou detektory obsazení kolejí v SN svázené s traťovým ZZ (blokování vjezdu ze širé tratě na obsazenou kolej) a samozřejmě ABC.

S tím souvisí i další dotaz - kolik vlaků zvládne v digitálu obsloužit současně RUČNĚ "průměrně zdatná" obsluha?
lajblt

Re: Přesné zastavení v DCC

Příspěvekod lesanek » pon 23 čer, 2014 3:23 pm

Nevím, zda jsem průměrně zdatná osoba (na programování určitě málo zdatná :D ), ale ručně - kolečkem stíhám jen jeden. Jde taky o to, kolik máš v myši záznamů, jak dlouho budeš listovat a hledat. Já mám i digi osvětlení vozů a v seznamu tak pěknej guláš.
lesanek

Příspěvekod mlha » pon 23 čer, 2014 4:09 pm

lajblt píše:Zdravím, pánové. Měl bych jednoduchý dotaz. Stavím středně velké kolejiště a protože lokomotivy budou ovládány přes digitál (příslušenství nikoli :) ), rád bych se dozvěděl, zda je možné realizovat přesné zastavení soupravy v SN. Jde mi konkrétně o toto: Maximální délka vlaku je limitována délkou hlavní staniční koleje viditelné stanice (~2,2 metru). Koleje v SN mají projektovanou užitečnou délku od 2,4 do 2,8 metru. Lze v digitálu zajistit, aby vlak vjel do SN tak, aby byl na koleji celý a nepřejel přitom "koncový námezník" - tak jako v analogu? Podotýkám, že řízení bude probíhat pouze přes Multimyši, PC ani jiná vyšší forma ovládání nebude implementována. Jedinou další digi součástkou budou detektory obsazení kolejí v SN svázené s traťovým ZZ (blokování vjezdu ze širé tratě na obsazenou kolej) a samozřejmě ABC.

S tím souvisí i další dotaz - kolik vlaků zvládne v digitálu obsloužit současně RUČNĚ "průměrně zdatná" obsluha?

zvládám na myši dva vlaky vjíždějící proti sobě do stanice.jinak na námezdníku vlak zastaví opět systémem ABC pokud ho tam zabuduješ
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod fulda » pon 23 čer, 2014 5:57 pm

Zastavení s ABC na přesném mstě je možné pouze pokud máš dekodéry s funkcí "konstantní brzdná vzdálenost" a máš je nakonfigurované (kalibrované) na stejnou vzdálenost.

Normální uživatel s jednou multimyší bezpečně ovládá jeden vlak, přpadně se mu povede jeden pustit po okruhu a druhej ovládat. Ale existují i ovladače, na kterých normální uživatel zvládne dva vlaky. Pak uživatelovi dojdou ruce a oči na sledování.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » pon 23 čer, 2014 7:39 pm

pokud jsou na ovladaci dve kolecka na ovladani, tak se to da uhlidat.
Pokud se to musi prepinat, tak je to nerealne, i kdyz jsou lidi, kteri to dokazou na svem kolejisti, po dlouhe praxi zvladnout. Teda maji dopredu naucene, co a jak.
Vice jak dve loko, je to nezvladnutelne. Zvlast, pokud je konec vlaku jeste v prvni stanici. ;-)
zdeno

Příspěvekod mlha » úte 24 čer, 2014 2:45 pm

Ty dva vlaky nejsou tak složité,tlačítkem Shift + OK přepínáš v menu na volbu nové adresy,jde to rychle,samozdřejmě nesmí vlaky závodit
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Jojo » úte 24 čer, 2014 4:49 pm

fulda píše:Zastavení s ABC na přesném mstě je možné pouze pokud máš dekodéry s funkcí "konstantní brzdná vzdálenost" a máš je nakonfigurované (kalibrované) na stejnou vzdálenost.

Normální uživatel s jednou multimyší bezpečně ovládá jeden vlak, přpadně se mu povede jeden pustit po okruhu a druhej ovládat. Ale existují i ovladače, na kterých normální uživatel zvládne dva vlaky. Pak uživatelovi dojdou ruce a oči na sledování.

Asi tak. :D
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod BohousP » úte 24 čer, 2014 6:28 pm

fulda píše:... Ale existují i ovladače, na kterých normální uživatel zvládne dva vlaky. Pak uživatelovi dojdou ruce a oči na sledování.

Fuldo, mám někde ve sklepě pedál z elektrického šicího stroje. Nechceš udělat nožního potkana? Pak by se daly zvládnout čtyři mašiny. :mrgreen:
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod lajblt » čtv 26 čer, 2014 8:32 am

2 fulda: Hmmm, to's mě moc nepotěšil. Takže mám v podstatě dvě možnosti:
- buď koupit ty správné dekodéry a pak je kalibrovat a doufat, že to vyjde a vlak bude zastavovat tam, kde chci a v SN nebudu mít neustále nějaký problém
- nebo se vrátit k analogu, kde jde zastavení na daném místě vyřešit hned a bez pracného nastavování (kolejiště stále stavím tak, aby bylo "zpětně kompatibilní", jen úseky jsou propojené mezi sebou přes svorkovnice); ale pak se oběsím ze šílené drátařiny s napájením úseků (v SN je to pohoda, ale ve viditelné stanici to je lahůdka obzvlášť v kombinaci s navrženým ZZ)

Ještě mě napadlo vyřešit to metodou "tutus brutus" - prostě na konci vlakové cesty bude jako pojistka optosnímač, který by v případě, že by vlak přejel, kam nemá, odpojil natvrdo napájení z dané koleje. Ale to jsme zase u té drátařiny... :(
lajblt

Příspěvekod D » čtv 26 čer, 2014 9:07 am

lajblt:
> v případě, že by vlak přejel, kam nemá, odpojil natvrdo napájení z dané koleje. Ale to jsme zase u té drátařiny
No tak si dej na konec cesty jen krátké odpojované úseky pro zastavení lokomotivy ovládané vypínači. Tolik drátů, kolik úseků (+ 1 společný) = žádná velká věda a jistota zastavení.

Nejde náhodou ABC nastavit tak, aby lokomotiva zastavila hned na místě a nedojížděla podle křivky? Že bys ABC využíval jen ve skryťáku (podle nápadu s úsekem výše).

Další možnost vidím při ručním řízení v detektorech obsazení. Ty si nainstalovat na výše uvedené úseky na koncích cest (zde přes detektor stále napájené) a ještě jeden na odjezdové zhlaví. Jakmile se ti na pultíku rozsvítí obsazenost na příslušné koleji, ručně zastavíš. A když i na zhlaví, tak couvneš.

Nebo si tam dej okénko či kameru a zastavuj ručně podle nějaké vizuální značky.
D

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 26 čer, 2014 3:28 pm

Zdar kolego, vidím, že řešíš stejný problém jako já v jiném vlákně. :D viewtopic.php?f=7&t=8199
Já nakonec objevil tohle řešení, které hodlám použít. http://www.bogobit.de/bremsmodul/classic
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod lajblt » čtv 26 čer, 2014 6:23 pm

2 D: V SN potřebuju, aby vlak zastavil sám na místě, kde zastavit má. Ovládání SN chci omezit na nutné minimum - zvolím kolej, dám odjezd a o víc se nestarám. V analogu jedno tlačítko. V digi bez PC musím na MM vybrat adresu loko, nesplést to, postavit odjezd z té koleje, kde je ta správná lokomotiva a pak teprve můžu s vlakem odjet. A až vlak dojede zpátky do SN, nechci řešit, že někam přejel.

Typická "runda" bude vypadat asi takhle: Ze SN vyjíždějí na opačné strany dva vlaky (Os + Os, Pn + Os, Pn + Pn, Sp + Os atd.), aby křižovaly ve viditelné odbočné stanici. Občas do toho bude třetí vlak - osobák z/do koncové stanice. V jednom člověku to bude o tom, že zatímco vlaky na hlavní trati se o sebe postarají automaticky před případnou návěstí "Stůj", já se budu starat o stavění vlakových cest v obou stanicích a kromě toho povedu vlak z/do koncové stanice (kde nebude ABC), takže práce bude i tak dost.

2 miroslav lengyel: Díky, pokusím se tím se svou chabou němčinou prokousat. :)
lajblt

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 26 čer, 2014 8:14 pm

Onkel Google Ti pomůže a jinak je tam i obrázková příloha. :D http://www.bogobit.de/bremsmodul/bogobi ... chluss.pdf
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod lajblt » pát 27 čer, 2014 6:16 am

Díval jsem se na nastavení dekodérů ZIMO, které mám v Brejlovcích a zdá se, že nastavení konstantní brzdné vzdálenosti nebude až takový problém. Spíš to bude o nastavování jednotlivých lokomotiv. Na fórech píšou, že se dá zastavit v rozmezí několika centimetrů. Lokomotiv bude jen 6 a k tomu 1-2 motoráky, tak to snad nějak "dám". :)

Každopádně zkusím pořídit jeden modul na zkoušku, vypadá to zajímavě a má to velké možnosti. :)

Dík.
lajblt

Příspěvekod jirkan » pát 27 čer, 2014 1:16 pm

Asi úplně nechápu - pokud jde o opravdu jednoduché řešení, pak je jasné řešení co navrhoval kolega výše, tj. krátký odpojitelný úsek na výjezdu. Pokud bude navíc ovládaný přes relátko, lze ho jednoduše zakomponovat do vlakové cesty a spínat spolu s výhybkami jedním tlačítkem.
Ve viditelné části bych ABC moduly používal u vjezdových návěstidel, ve stanici bych zastavoval ručně. U vjezdového návěstidla může být úsek trochu delší, a tak to s kalibrací nebude úplně kritické.
Jinak u ovládání více vlaků to řeším připojením několika myší tak, abych měl vždy připravenou správnou lokomotivu, a pak lze zvládnout těch vlaků i víc. Ale musím přiznat, že pokud jsem to zkoušel se šesti, tak jsem občas byl nucen to řešit pomocí tlačítka STOP :D .
jirkan

Zpět na DCC v praxi