MULTIMAUSE

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod Sandy » ned 15 čer, 2014 8:14 pm

fulda píše:U Roco trochu pozor na to, že cena v roce 2013 byla jiná, než je v roce 2014.
Nehledě na to, že pokud mám již existující kolejiště, včetně vozového parku, tak je přecejen 4000 celkem dost když tu soupravu ani moc nechci.

Ta cena je podle aktuální nabídky.
To ostatní jsem vyčíslil?!
Sandy
 
Příspěvky: 861
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod jirkakaminek » pon 16 čer, 2014 7:41 am

Tak teď v tom mám pěkný zmatek. Kolejivo i soupravy mám, tak řeším jen digitál.
Mohli byste mi, prosím, napsat, co vše budu na začátek potřebovat?
Na netu i fóru sem našel názvy jako MULTIMAUSE, MINIMAUSE, LOKONET. Je mi jasné, že bude potřeba nějaký zdroj, řídící centrálu a ovladač. Ale když jsem porovnával ceny komponentů, tak mi stejně základ vyjde na cca 4500,-Kč. Takže je lepší koupit sadu MULTIMAUSE nebo to poskládat z jiných komponent? Jako další ovladač bych ale použil výše zmíněný z N-Shopíku.
Děkuji za rady

ještě sem vyčetl, že lokomotiva se programuje na programovací koleji, to je jakákoliv kolej, na kterou postavím lokomotivu nebo se musí tato speci kolej koupit zvlášť?
jirkakaminek
 
Příspěvky: 9
Registrován: ned 30 bře, 2014 7:21 pm

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod mpinta » pon 16 čer, 2014 8:00 am

jirkakaminek píše:Tak teď v tom mám pěkný zmatek. Kolejivo i soupravy mám, tak řeším jen digitál.
Mohli byste mi, prosím, napsat, co vše budu na začátek potřebovat?

Třeba ti pomůže toto: http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/a ... tm%23VYBER
Hlavní výhoda multiMAUS je v tom, že pro začátek vyhoví a při přechodu "výš" se její komponenty dají všechny využít.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 591
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod mpinta » pon 16 čer, 2014 8:06 am

jirkakaminek píše:ještě sem vyčetl, že lokomotiva se programuje na programovací koleji, to je jakákoliv kolej, na kterou postavím lokomotivu nebo se musí tato speci kolej koupit zvlášť?

Je to jakákoliv kolej, na kterou dáš mašinu a která je připojena na programovací výstup centrály. Připojení se ovšem u různých centrál liší. Programovací kolej se tedy liší připojením, ne fyzicky.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 591
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod D » pon 16 čer, 2014 8:41 am

jirkakaminek:
Multimaus (set s černou krabičkou a el. zdrojem) je nejlevnější centrálou. Na Aukru nebo Modelbazaru to obvykle seženeš do dvou tisíc korun nové, samotnou myš do 1500 korun. Obvykle po vánocích tam toho bývá více a levněji.

Zapojení více myší i více černých krabiček je vyzkoušené a funkční. Pro začátek není třeba hledat alternativy, myš lze použít i později na pokročilejších systémech.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 927
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod mizl » pon 16 čer, 2014 8:58 am

Lokonet je jiný systém, než například Lenz. Podrobnosti se dají najít zde na fóru.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
Uživatelský avatar
mizl
 
Příspěvky: 1670
Registrován: ned 19 čer, 2011 7:17 pm
Bydliště: Most

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod Hříbek » pon 16 čer, 2014 4:58 pm

mizl píše:Lokonet je jiný systém, než například Lenz. Podrobnosti se dají najít zde na fóru.
Michal


Neplést hrušky s jabkama, loconet není systém, ale sběrnice, která slouží k propojení jednotlivých digitálních komponent vzájemně mezi sebou.
Jak to má pochopit a vyznat se v tom začátečník, když spousta řekl bych pokročilejších uživatelů píše takto zavádějící příspěvky.
Tím se nechci dotknout přímo tebe, ale myslím to obecně. :D
Hříbek
 
Příspěvky: 134
Registrován: pát 24 zář, 2010 9:25 am

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod maryo » sob 28 čer, 2014 9:03 pm

D píše:jirkakaminek:
Multimaus (set s černou krabičkou a el. zdrojem) je nejlevnější centrálou. Na Aukru nebo Modelbazaru to obvykle seženeš do dvou tisíc korun nové, samotnou myš do 1500 korun. Obvykle po vánocích tam toho bývá více a levněji.

Zapojení více myší i více černých krabiček je vyzkoušené a funkční. Pro začátek není třeba hledat alternativy, myš lze použít i později na pokročilejších systémech.


Dotaz, když připojím druhou multimaus, jak do ní přidám adresy lokomotiv, nebo už se tam z té první načtou automaticky?
maryo
 
Příspěvky: 13
Registrován: stř 05 úno, 2014 7:04 pm

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod horak » sob 28 čer, 2014 9:31 pm

Druhu "krysu" pripojis do konektora SLAVE.

Na skopirovanie databazy lokomotiv pouzijes v podmenu SEND a na druhej RECEIVE. V cestine ODESLAT a PRIJMOUT...
horak
 
Příspěvky: 229
Registrován: pát 17 srp, 2012 5:46 am
Bydliště: Bratislava

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod forex » sob 28 čer, 2014 10:00 pm

horak píše:Druhu "krysu" pripojis do konektora SLAVE.

Na skopirovanie databazy lokomotiv pouzijes v podmenu SEND a na druhej RECEIVE. V cestine ODESLAT a PRIJMOUT...


Na Slave das nejprve Prijmout a pak na Masteru das Odeslat, aspon u me to jinak neslo.
Digital Roco - Multimaus
Ep.IV
forex
 
Příspěvky: 1059
Registrován: úte 16 črc, 2013 5:46 am
Bydliště: Praha 6

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod horak » ned 29 čer, 2014 6:20 am

Ono je jedno kde je zapojena odosielacia krysa a kde prijimacia (master/slave).

Ja mam overene, ze odoslanie databazy z jednej krysy do druhej ide pri stlaceni SEND nasledne v rychlom poradi RECEIVE... Stlacenie oboch tlacidiel je takmer sucasne, ale RECEIVE je predsa len o chlp neskor.
horak
 
Příspěvky: 229
Registrován: pát 17 srp, 2012 5:46 am
Bydliště: Bratislava

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod fulda » ned 29 čer, 2014 7:09 am

Ta která je nová, tak klávesy "Shift" + "Manu" (na spodní řádce pravá a levá) a v menu dáš LOKOMOTIVA a pak P5IJMOUT. V tomhle stavu to čeká celkem dlouho.
Na tej kde máš databázi lokomotiv tak dáš "Shift" + "Menu" a pak Lokomotiva a ODESLAT. Tím hned začne odeslání a ta která poslouchá si stáhne co odesílac říká.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3996
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod jurazbabic » čtv 27 lis, 2014 12:01 pm

No jak to tak pročítám, tak mě asi nezbude nic jiného, než si udělat vlastní ovladač.
MultiMaus, mimo toho, že je drahá, má pro mě řadu nevýhod a nepochopitelných "funkcí". Především to kolečko, nejen že při přepnutí na jinou mašinu a pohnutím kolečka se může změnit směr, ale i tak má naprosto nepostřehnutelnou nulu, takže např. při posunu to je neustálé cukání vzad když jsem chtěl jen zastavit. Nevím, kdo toto mohl vymyslet, copak se skutečné vlaky jen tak omylem dají rozjet opačným směrem? Dále by mi vadilo to přeposílání databáze mašin, copak by to nemohlo být v 21. století automaticky synchronizované? A také poměrně nepohodlné přepínání osvětlení - posun, jen poziční, s reflektorem, konce.
No a u těch levných mi vadí, že když něco zobrazují, tak jen číslo mašiny a ne jméno.
Měl bych představu: bezdrát, podsvícený textový display, ovládání enkodérem naležato s páčkou - vpřed jízda, vzad brzda, pustím páčka se vrátí na střed a mašina jede výběhem (nějaké velmi pomalé klesání rychlosti). Něco takového jsem měl už před 30 lety v analogu.
Také laškuji s myšlenkou ušetřit za HW a napsat takovou aplikaci do mobilu, ale s tím nemám zkušenosti.
jurazbabic
 
Příspěvky: 28
Registrován: čtv 20 lis, 2014 8:57 am

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod fulda » čtv 27 lis, 2014 6:19 pm

:D Tak na to jsem zvědavej :mrgreen:
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3996
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod Jirka_US » čtv 27 lis, 2014 7:08 pm

jurazbabic píše:Měl bych představu: bezdrát, podsvícený textový display, ovládání enkodérem naležato s páčkou - vpřed jízda, vzad brzda, pustím páčka se vrátí na střed a mašina jede výběhem (nějaké velmi pomalé klesání rychlosti). Něco takového jsem měl už před 30 lety v analogu.
Také laškuji s myšlenkou ušetřit za HW a napsat takovou aplikaci do mobilu, ale s tím nemám zkušenosti.

Pro inspiraci se muzete podivat k Bachmanovi zde:
viewtopic.php?f=6&t=8416&start=75
nebo aplikace pro telefon pro JMRI, popr. bezdratovy ovladac BT, ktery pouzivam, je sice bez displeje, ale za cenu ca. 300Kc si myslim dost dobre...
Jinak doporucuji vybirat centralu,respektive obecne HW, ktery splnuje normy NMRA/NEM.

Hříbek píše:
mizl píše:Lokonet je jiný systém, než například Lenz. Podrobnosti se dají najít zde na fóru.
Michal


Neplést hrušky s jabkama, loconet není systém, ale sběrnice, která slouží k propojení jednotlivých digitálních komponent vzájemně mezi sebou.
Jak to má pochopit a vyznat se v tom začátečník, když spousta řekl bych pokročilejších uživatelů píše takto zavádějící příspěvky.
Tím se nechci dotknout přímo tebe, ale myslím to obecně. :D

Jen mala poznamka, LocoNet muze fungovat pro prislusenstvi i bez DCC centraly (u Lenze to mozne neni), v takovem pripade lze pak hovorit o systemu.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1115
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: hank61, Majestic-12 [Bot], TheJaro a 7 návštevníků