MULTIMAUSE

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

MULTIMAUSE

Příspěvekod jirkakaminek » pát 06 čer, 2014 9:26 am

Ahoj
Uvažuji o digitálním ovládání kolejiště (lépe řečeno jen o digitálním ovládání lokomotiv, přestavníky, osvětlení budu řešit analogově, ale mám jeden dotaz na ovladač MULTIMAUSE.
Jde tímto ovladačem ovládat SOUČASNĚ více lokomotiv?
Příklad- jednu soupravu nechám kroužit na ovále nebo přes smyčky a s druhou lokomotivou budu šibovat na nádraží nebo ji budu ovládat na samostatné koncové trati.
Nebo existuje nějaký levnější digitální samostatný ovladač jen na lokomotivy? O jiné funkce mi nejde.
Děkuji za odpověď
jirkakaminek
 
Příspěvky: 9
Registrován: ned 30 bře, 2014 7:21 pm

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod A2C » pát 06 čer, 2014 10:01 am

Presne ako to popisuješ to funguje :)
ČSD ep.IIa,IIb, a III + čo sa mi páči hlavne ŽSR do 1999. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
Uživatelský avatar
A2C
 
Příspěvky: 1258
Registrován: čtv 21 led, 2010 10:32 am
Bydliště: Bratislava, Dúbravka

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod jirkan » pát 06 čer, 2014 10:04 am

Lokomotiv lze takto ovládat několik, technický limit neznám, ale určitě je to mnohem víc, než kolik zvládneš uhlídat. Praktickým limitem je asi celkový odběr lokomotiv, který centrála zvládne, což bude kolem šesti až osmi.
jirkan
 
Příspěvky: 649
Registrován: stř 16 bře, 2011 9:47 pm

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod jirkakaminek » pát 06 čer, 2014 10:18 am

Díky za odpovědi.
Tak to jsem rád, že je to možné.
A co se týče dalšího dotazu na levnější samostatné ovladače? V případě, že časem budu chtít zpestřit provoz i s pomocí dalších pomocníků. Na netu sem našel něco jako LOKOMAUSE, ale nic bližšího ani kde se dá sehnat, cena?
jirkakaminek
 
Příspěvky: 9
Registrován: ned 30 bře, 2014 7:21 pm

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod A2C » pát 06 čer, 2014 10:33 am

ideálne, nešetriť a kúpiť ešte jeden Multimouse, zo startsetov sa dá občas za dobrú cenu
ČSD ep.IIa,IIb, a III + čo sa mi páči hlavne ŽSR do 1999. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
Uživatelský avatar
A2C
 
Příspěvky: 1258
Registrován: čtv 21 led, 2010 10:32 am
Bydliště: Bratislava, Dúbravka

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod Hříbek » sob 14 čer, 2014 7:48 am

jirkakaminek píše:Ahoj
Uvažuji o digitálním ovládání kolejiště (lépe řečeno jen o digitálním ovládání lokomotiv, přestavníky, osvětlení budu řešit analogově, ale mám jeden dotaz na ovladač MULTIMAUSE.
Jde tímto ovladačem ovládat SOUČASNĚ více lokomotiv?
Příklad- jednu soupravu nechám kroužit na ovále nebo přes smyčky a s druhou lokomotivou budu šibovat na nádraží nebo ji budu ovládat na samostatné koncové trati.
Nebo existuje nějaký levnější digitální samostatný ovladač jen na lokomotivy? O jiné funkce mi nejde.
Děkuji za odpověď


Fungovat to určitě bude, ale je to jednak dost nepohodlné - jednu mašinku rozjedeš, pak nalistuješ jinou, s tou zašíbuješ a pak zase musíš nalistovat tu první, něco s ní udělat, pak zase nalistovat jinou a nedejbože, když si takto rozjedeš tři, čtyři mašinky, tak máš za chvilku na kolejišti havárku natotata, jelikož to neuhlídáš.
No a druhá věc, o které se tu Multimausisti moc nešíří je ta, že MM si nepamatuje rychlost a směr, respektive to ovládací kolečko si to nepamatuje, takže ty si jednu mašinku rozjedeš jedním směrem (dejme tomu vytočíš kolečko doleva), pak jedeš s jinou mašinkou (ovladač otočíš zase třeba doprava) a pak se vrátíš k té první mašině, která samozřejmě jede tím směrem a rychlostí cos jí nastavil, tak jakmile s ovladačem, který se mezitím logicky dostal do jiné polohy, pootočíš zpět, tak ti jde přes střední nulovou polohu a mašinka se zastaví, nebo aspoň zpomalí apod.
No popisuju to dost kostrbatě, ale snad je to srozumitelné.
Takže podle mě je lepší mít dva Multimausy a jedním ovládat jednu mašinu a druhým jinou, případně stavět výhybky apod.
Lepší a dražší centrály to řeší třeba tím, že se k nim dá připojit víc ovladačů - např. FRED přes sběrnici LocoNet.
Hříbek
 
Příspěvky: 135
Registrován: pát 24 zář, 2010 9:25 am

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod jirkan » sob 14 čer, 2014 1:38 pm

Lacinější centrály (třeba Roco) to řeší tím, že se k nim dá připojit více ovladačů :D - ta, co je připojena do výstupu master funguje jako centrála, ty, co jsou připojeny do výstupu slave jen jako ovladače. Pokud počet výstupů ze zesilovače nestačí, zapojí se další přes rozdvojovací kabel. Takto lze připojit spoustu dalších myší (pokud to proudový odběr dovolí). Já osobně jsem jich měl nejvíc 6, víc vlaků se stejně uřídit asi nedá.
jirkan
 
Příspěvky: 649
Registrován: stř 16 bře, 2011 9:47 pm

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod jirkakaminek » sob 14 čer, 2014 6:26 pm

Díky za vysvětlení, ten problém s ovládacím kolečkem jsem také předpokládal, jen sem to zapoměl uvést v dotazu.
Víc než dva lidé kolejiště ovládat nebude, proto sem se také ptal po nějakém levnějším druhém ovladači.
Kupovat 2x MM je pro mě finančně nereálné (jedna sada ano, ale za další ovladač dát stejnou sumu?) a vzhledem k tomu, že digitálně chci ovládat pouze lokomotivy, tak kvůli pořizovací ceně pro mě digitál přestává mít výhody oproti analogu :-(
Existují tedy nějaké levnější ovladače (pouze jízda lokomotiv)?
jirkakaminek
 
Příspěvky: 9
Registrován: ned 30 bře, 2014 7:21 pm

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod jirkan » sob 14 čer, 2014 6:50 pm

Já myslím, že se vyplatí koupit startset, zejména u některých je jeho cena prakticky rovna ceně lokomotivy a vagonů, takže ta elektronika je tam skoro zdarma. Nebo se poohlédnout po různých burzách či bazarech, protože spousta lidí se takto zbav uje přebytků a ceny jsou podstatně lepší. A nebo třeba pomůže prodejce.
jirkan
 
Příspěvky: 649
Registrován: stř 16 bře, 2011 9:47 pm

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod fulda » sob 14 čer, 2014 8:05 pm

Lokmaus (a Lokmaus 2) jsou ovladače, které předcházeli MultiMAUS. Je to už mnoho let co se nevyrábí a prakticky se nedají sehnat.

Pokud hledáš něco levného, tak TOHLE je levné, ale musíš si to naskládat do panelu.
O kousek dražší je TOHLE, to už má tvar ovladače.

Ten druhej používá rotační enkodér, takže si "pamatuje" předchozí pozici a nemáš proto problém s tím, že by jsi měl kolečko napravo a mašina jela doleva.
Ono je to otázka co preferuješ, jestli potenciometr, kte poloha odpovídá rychlosti a nebo enkodér, nebo třeba tlačítka na zrychlování a zpomalování.
Já mám v panelu tahové potenciometry, to je takové efektní a odpovídá to realitě.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4252
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod jirkakaminek » sob 14 čer, 2014 8:15 pm

Fulda: to je přesně ono. A jaká centrála a zdroj se k tomu musí doplnit? Když bych měl starset MM může se ten ovladač k tomu přidat, nebo to musí mít svou centrálu?
jirkakaminek
 
Příspěvky: 9
Registrován: ned 30 bře, 2014 7:21 pm

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod fulda » ned 15 čer, 2014 6:41 am

pokud už máš Roco MultiMAUS start set, tak se to připojuje do zásuvky slave.
Pokud nemáš, tek TOHLE má o trochu lepší vlastnosti.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4252
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod jirkan » ned 15 čer, 2014 1:51 pm

Nenech se nahnat do lacinejch drahejch řešení. Podívej se nejdřív pořádně na různé ceníky. Jen namátkou - koukal jsem na Roco startset s BR 50. Cena cca 360 E. Samotná lokomotiva v analogu je zhruba za 300, k tomu dekodér za cca 20 až 30 E. Takže za těch zbývajících 30 E v tom setu máš 4 vagony, ovál kolejí, výhybku, zesilovcač, zdroj a - ten MM. Na kolik asi tak vyjde?????? :!: :!: A to jsem schválně vybral drahej startset. V rámci cenového boje jsou k dostání sety kolem 200 E, a i některé hodně laciné za 150 (což je zhruba cena samotného MM). Takže bych radši vyrazil k serióznímu obchodníkovi a začal smlouvat :D
jirkan
 
Příspěvky: 649
Registrován: stř 16 bře, 2011 9:47 pm

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod Sandy » ned 15 čer, 2014 6:16 pm

jirkan píše:Nenech se nahnat do lacinejch drahejch řešení. Podívej se nejdřív pořádně na různé ceníky. Jen namátkou - koukal jsem na Roco startset s BR 50. Cena cca 360 E. Samotná lokomotiva v analogu je zhruba za 300, k tomu dekodér za cca 20 až 30 E. Takže za těch zbývajících 30 E v tom setu máš 4 vagony, ovál kolejí, výhybku, zesilovcač, zdroj a - ten MM. Na kolik asi tak vyjde?????? :!: :!: A to jsem schválně vybral drahej startset. V rámci cenového boje jsou k dostání sety kolem 200 E, a i některé hodně laciné za 150 (což je zhruba cena samotného MM). Takže bych radši vyrazil k serióznímu obchodníkovi a začal smlouvat :D

Tak, vraťme se na zem, pane kolego!
Nejdříve těch 360 E musím mít!
To bych spíše viděl startset s řadou 290 DB, dvěma nákladními vagony, oválem GeoLine, zesilovačem, "trafem" a MM za cca 4100.- kaček.
Lokomotiva bez dekoderu se dá prodat za 1000.- na přestavbu.
"Trafo" je obyčejný spínaný zdroj tak za 300.-, spolu se zesilovačem 10764 by se dal možná prodat za 800.- . Samotný zesilovač asi za 400.-
Koleje tak za 25.- rovná, obloukové po 20.-, s napájecím prvkem sumasumárum 400.-
Vagony bych si asi nechal, sice se mi nehodí do epochy, ale za cenu 200.- Kč/ks je škoda se jich zbavovat.
Pak by mi zůstal dekoder bratru za 500.-
No a za zbytek by zůstala MM - tedy: 4100.- minus ( 1000.- + 800.- + 400.- + 400.- + 500.-) = 1000.-
A to už je slušná cena!
Já jsem to tak chtěl také původně takhle udělat. Se DCC startsetem s loko 140 DR, jeřábem a dvěma vozy (před dvěma lety za 3999.-).
No, nakonec jsem si nechal lokomotivu vnukovi na hraní, z jeřábu udělám pseudo EDK 300, trafo a zesilovač jsem použil na zkušební kolej, kterou si nosím kam potřebuji a zůstala mi MM, kterou požívám, kde potřebuji. Původní DCC ROCO set jsem před pěti lety koupil jako kanibalizovaný ze startsetu za 2500.- S opravdickým napaječem (trafem) 50 VA.
Sandy
 
Příspěvky: 912
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod fulda » ned 15 čer, 2014 6:52 pm

U Roco trochu pozor na to, že cena v roce 2013 byla jiná, než je v roce 2014.
Nehledě na to, že pokud mám již existující kolejiště, včetně vozového parku, tak je přecejen 4000 celkem dost když tu soupravu ani moc nechci.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4252
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: MartinO a 2 návštevníků