Digital versus PC, MT, Tablet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Digital versus PC, MT, Tablet

Příspěvekod Jojo » úte 20 kvě, 2014 3:33 pm

Čo takato spojitost.?
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Re: Digital versus PC, MT, Tablet

Příspěvekod KaRei » úte 20 kvě, 2014 3:46 pm

No, ono PC jaksi je digitální, stejně jako tablet. MT nevím co znamená, ale asi to bude digitální taky :D
"Digitál versus PC" zní asi jako "Motorový vůz versus M262" :wink:

Ale chápu že máš asi na mysli ovládání DCC bez PC versus DCC s PC.
KaRei

Příspěvekod Jojo » stř 21 kvě, 2014 12:34 pm

KaRei píše:No, ono PC jaksi je digitální, stejně jako tablet. MT nevím co znamená, ale asi to bude digitální taky :D
"Digitál versus PC" zní asi jako "Motorový vůz versus M262" :wink:

Ale chápu že máš asi na mysli ovládání DCC bez PC versus DCC s PC.

MT je mobilny telefon.
Nie je jednoduchsie kupit nejaky sw na ovladanie cez PC ,pričom stale ručne ovladanie funguje.
Stavat panely a kukat ktore led svieti ,že je usek obsadený? Ved to vidím na LCD a chcem ručne idem.
Moj nazor.
Jojo

Příspěvekod zdeno » stř 21 kvě, 2014 6:22 pm

odhadnite, kolik je asi modelaru, kteri pouzivaji digitalni ovladani prislusenstvi ???
zdeno

Příspěvekod jirkan » stř 21 kvě, 2014 6:57 pm

Řekl bych, že. tak čtvrtina těch, co s digitálem jezdí. A možná i méně. :cry:
jirkan

Příspěvekod A2C » stř 21 kvě, 2014 7:55 pm

skúsim 10% :)
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Jojo » čtv 22 kvě, 2014 7:16 am

zdeno píše:odhadnite, kolik je asi modelaru, kteri pouzivaji digitalni ovladani prislusenstvi ???

Tak to by asi stalo za nejaku anketu.
Takže podla teba su stale nejake hybridy? Loko digital a ostatne analog?
Myslím samozrejme na domace kolajisko nie moduly v tom sa nevyznám.
Jojo

Příspěvekod zdeno » čtv 22 kvě, 2014 9:52 am

ja to odhaduji podle informaci a dotazu, ktere mam, asi na 40 lidi celkove v celem Cesko - Slovensku.
Netroufam si odhadnout, kolik je to procent, ale asi 0-0 nic. Vsak sami digitalisti pouzivaji analog, viz Zababov, kde krome skupiny N, je digital v naproste mensine.
Ode mne si brali veci na digital prislusenstvi traja a asi 8 lidi se ptalo na podrobnosti seriozne. Jinak dotazu je spousta, ale vse jde tak nejak do ztracena, jak dojde na penize.
---
Jeden z duvodu nepopularity digitalu na prisl. je roztristenost nabidky podle norem, kdy ovladani pres ruzne a polovicate veci odrazuje zajemce. Ono pouzit LocoIo je krasné, ale je to jen signalova cast a jak dojde na silove veci, tak je to v kybli. Navic LocoIo nema opticke oddeleni.
Dalsi vec je, ze na jednu vyhybku potrebujete jeden ovladac a pokud chcete navestidlo, treba druhy ovladac a pokud chcete snimani obsazeni, je to treti ovladac. Pokud vim, je malo vyrobcu, kteri nabizeji vsechny tri ovladace prislusenstvi v jednom, pokud vubec existuji. :?
Podle mne by to mel byt standard pro vsechny vyrobce.
---
Dalsi vec, ktera by pomohla rozvoji digitalu pro prislusenstvi jsou montazni celky, teda soubor veci, ktere se jen zamontuji a funguji.
Napriklad Roco vyhybka s podlozim a dekoderem je klasika, ktera umoznuje velmi snadne zabudovani a pouzivani. Ale i to je jen polovicate a hrackovite reseni.
---
Napriklad zrovna ted premyslim nad Tillig Elite 12st. vyhybkou, kde bych chtel vyrobit konstrukcni celek, kde by byla zabudovana vyhybka, prestavnik, navestidlo, detekce, elektronika a privod DCC a Loconetu a ext. napajeni v jednom montaznim celku na jedne desticke 3mm, ktera by se jen osadila na modul nebo kolejiste. Pokud by se pouzil korek 3mm pod ostatni kolejivo, tak by to bylo naprosto bezproblemove reseni.
zdeno

Příspěvekod mpinta » čtv 22 kvě, 2014 10:37 am

zdeno píše:ja to odhaduji podle informaci a dotazu, ktere mam, asi na 40 lidi celkove v celem Cesko - Slovensku.
Netroufam si odhadnout, kolik je to procent, ale asi 0-0 nic.

To bude ovšem zcela mylný odhad. Je škoda takový názor vůbec prezentovat, neboť rychle dojde k tomu, že řada lidí prohlásí, že digitál v ČR a SR má jen 40 lidí. Že to bylo napsané na webu. A je úplně jedno, že Zdeno napsal "odhaduji". Bohužel, s jeho odhadem nemohu souhlasit.

V mailu, Skypu a ICQ mám skoro 500 kontaktů. Větší polovina se ptá na TrainController. A z nich drtivá většina ho používá nebo hodlá používat. Na analog se mi z těch pěti set ptalo tak 10 lidí. Přesto si nemyslím, že z toho lze vyvozovat nějaké závěry, nějaké procentuální rozložení modelářů. Skoro každý ví, že se zabývám digi a hlavně softwarem fy RailRoad & Co., takže je jen pochopitelné, že moje kontakty jsou převážně zaměřené na digi a soft. Spíš nechápu, že se vůbec najde někdo, kdo se zeptá na analogové zapojení trakce, výhybek, návěstidel.

Osobně si myslím, že modeláře spočítat a rozdělit do kategorií prakticky nelze. Pořád bude mnoho těch, co nejsou v žádném klubu, nechodí do diskuzí, na internet (a když chodí, jen čtou). A spočítat ty, co komunikují, třeba pomocí anket, to zas bude záležet na tom, kde ta anketa bude a jak ochotně a pravdivě budou všichni klikat. Jak jsem se přesvědčil v praxi, je to velká bída.

Jedna z možností, jak to odhadnout, by se nabízela odvozením od prodaných komponent. Ale spočítat to by asi byl trochu problém, a to nemluvím o samovýrobě a koupi ze zahraničí.

A vyslovit nějaký vlastní odhad (i když ho mám), to určitě nehodlám. K čemu by to bylo? Jen by se rozvinula diskuze, proč to tak je a proč to tak nemůže být. Už tento příspěvek je toho důkazem. :D :D :D
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod fulda » čtv 22 kvě, 2014 11:01 am

Taky mám zkušenosti jako Martin.
Mám takové zkušenosti, že existují steří lidé, kteří si myslí, že analog je jednodušší a tuto myšlenku se neustále pokouší křičet do světa. (Bohužel jsou mezi nimi často zaměstnanci prodejen)
Ale většina normálních lidí, kteří žijí ve 21 století a jsou schopni si udělat názor na základě porovnání, tak se přiklání k plnému digitálu.

Možná lidi co mají na kolejišti pět výhybek a žádné pokrokové zařízení jako točnu nebo přesuvnu, tak pro ty je opravdu analog dobrej, ale jinak?

Ale hádat se nebudu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » čtv 22 kvě, 2014 12:13 pm

nebudu se hadat, jen jsem chtel naznacit,
jakym smerem by se mel digital na prislusenstvi dal ubirat, aby bylo co nejvice tech, co digital na prislusenstvi pouzivaji. Opravdu jsem nechtel, aby se diskuze ubirala smerem pocitani nytu.
Asi jsem malo zduraznil, ze pisem jen o digitalu na prislusenstvi.
---
Hodne lidi vi, ze jsem prodaval zeleznicni modely u p.Sindlera v Ziline, celkem asi tri roky. A za celou dobu se nenasel jediny zakaznik, ktery by chtel pomoci s digitalem na prislusenstvi. Sem tam si nekdo koupil dekoder na magneticke prestavniky (1-2 kusy) pro Piko-infra a tim to skoncilo. Proto jsem asi tak skepticky na pouzivani digitalu na prislusenstvi.
Digitalu a dekoderu na lokomotivy jsem prodal stovky, od Piko, Roco, Lenz, Digitrax, tam je situace uplne jina. Tam si myslim, ze uz je prevaha asi 3:1 v prospech digitalu. Analogove sety se uz moc neprodavaji. A pokud ano, tak jen vetsinou na rozsireni digitalu a hned se k tomu kupuje dekoder.

PS http://www.elsikor.sk
Naposledy upravil zdeno dne čtv 22 kvě, 2014 2:08 pm, celkově upraveno 3
zdeno

Příspěvekod Jojo » čtv 22 kvě, 2014 12:17 pm

To som ani nečakal taku debatu. :D :D :D

Jednoznačne plný digital, ale ked sa tu napíše ,že bit 3 v adrese 0001 treba zmenit tak sa bojí. TO JE LEN PRIKLAD./Pritom nič nepokazí. :!: :!: /,len pojde inak ako chcel.
Myslím ,že Martin to ma spracované pre zakladnu školu. Perfektne.
Ludia su skor na praktický príklad. Ukažem skus si to. Kto dnes nema doma PC, MT ,.Tablet .Možno rodičia nevedia informovat deti ,že to nie len na to......... a na to.....
Dalšia vec. Cena?
Kto je zdatný sam. Nemusí každý spajkovat ,leptat, objednavat osadzovat. A potom sa tešit že ti to ide. :D :D
Kde su nejake technicke kružky ,modelarske? /Už kecam./
Preto je snad toto forum. :!:

/Ohmov zakon ovladam./
Jojo

Příspěvekod Jirka_US » pát 23 kvě, 2014 5:36 am

Dalsi vec je, ze na jednu vyhybku potrebujete jeden ovladac a pokud chcete navestidlo, treba druhy ovladac a pokud chcete snimani obsazeni, je to treti ovladac. Pokud vim, je malo vyrobcu, kteri nabizeji vsechny tri ovladace prislusenstvi v jednom, pokud vubec existuji.

Takové komponenty samozřejmě lze koupit, tedy intergovaný dekodér pro navěstidla (lze použít i pro ČSD/ČD) a vyhýbky, se vstupy na tlačitka/výstupy pro LED na ovládací pult, po připojení DO s příslušnou sběrnicí může systém fungovat i bez PC nebo DCC centrály. Bližší podrobnosti zde byly již zmíněny několikrát.
Bohužel se zde prezentují závěry na základě použití jednoho konkrétního systemu a zobecňují se pro celý “digitál”. Pak se lehce může stát, źe si začátečník přečte takový závěr, na stránkách XYZ, na kterého větśina odkáźe, a začne tento chybný závěr vydávat za fakt a lehce mu unikne, že mohou existovat systémy, které jsou na vyśší technické úrovni a z hlediska uźivatele podstatně jednodušší, např. stačí všechny komponenty propojit pouze jedním kabelem + napájení. Kromě toho výrobce si je vědom toho, že ne vždy se vše podaří a proto nabízí záruku, která kryje i náhodná pośkození vlastní chybou.
Ten kdo nedá na mýty na DF a provede si porovnání např. jizdních vlastnosti “analogu” (použije modení PWM regulator hodný 21.století) a “digitálu”, tak celkem rychle dojde k závěru (a to i laik), že u některých diskutérů se můźe jednat o propagaci “digitálu” za každou cenu ať to stojí co to stojí neboť sám takové komponenty komerčně nabízí nebo odmítá připustit realitu, že si hned na začátku vybral ne příliš vhodný digitální system a snaźí se zdůvodnit, jak takový systém využít. Mimo jine tkzv. “analog” (příslušenství) lze připojit k PC a ovládat pomocí MT, tabletu.
Modeláři, kteří mají rozsáhle kolejiště a používají “digital” v plné “zbroji, obvykle mají urćitý “pud” sebezáchovy a proto většinou zůstávají v anonymitě nebo prostě nemají potřebu kontaktovat řekněme středně pokročilé uźivatele, zvláště pokud vidí jakým způsobem někteří diskutující argumentují nebo reagují na odlišný názor, např. nejdříve nám prozraď kdo jsi, kde máš své kolejiště, dokaž, źe umíš vypálit PIC a pak se možná s tebou budeme bavit. Mimo jiné tento přístup jde tak trochu proti principu DF….Tož tak.
Jirka
Jirka_US

Zpět na DCC v praxi