Napětí na výstupech lokodekodéru LENZ

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Napětí na výstupech lokodekodéru LENZ

Příspěvekod mee » ned 30 pro, 2007 7:44 pm

Chci si osvětlit brejlovce diodami a potřeboval bych vědět, jaké napětí dává lokodekodér LENZ silver na funkčních výstupech... nevíte to někdo?
Potřebuji dát dohromady předřadné rezistory a k tomu musím znát napětí výstupu...
Měřák mám a mohl bych změři sám, ale rád bych věděl přesnou tovární hodnotu - chci použít speciální ledky a napětí musí být přesně...
mee
 
Příspěvky: 24
Registrován: pon 13 srp, 2007 6:39 pm

Příspěvekod Pája » ned 30 pro, 2007 7:59 pm

Já používám goldy a ty maj 12V,ale jde to v nich softwarově stáhnout na míň,využil jsem toho když jsem to špatně odhadl a svítilo to moc.
Uživatelský avatar
Pája
 
Příspěvky: 834
Registrován: stř 08 srp, 2007 6:05 pm
Bydliště: Praha -Suchdol

Re: Napětí na výstupech lokodekodéru LENZ

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 30 pro, 2007 8:10 pm

mee píše:Chci si osvětlit brejlovce diodami a potřeboval bych vědět, jaké napětí dává lokodekodér LENZ silver na funkčních výstupech... nevíte to někdo?
Potřebuji dát dohromady předřadné rezistory a k tomu musím znát napětí výstupu...
Měřák mám a mohl bych změři sám, ale rád bych věděl přesnou tovární hodnotu - chci použít speciální ledky a napětí musí být přesně...


No a na jakou hodnotu výstupního napětí jezdíš ? :wink:
To přeci záleží i na tom chceš-li mermo mocí mluvit o přesném napětí. ;-)

Jinak co se týče LED didod není přeci důležité napětí ale proud. :wink: :wink: :wink:

Takže by pokud tě trápí stejná svítivost u LED diod pak bys měl spíš než o přesném napětí uvažovat o přesném sdroji proudu ne ? ;-)
Pak by Tě určitě netrápilo přesné napětí na výstupu z dekodéru. :wink: :wink: :wink:
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: Napětí na výstupech lokodekodéru LENZ

Příspěvekod mee » ned 30 pro, 2007 8:32 pm

Zdenek Valter píše:
mee píše:Chci si osvětlit brejlovce diodami a potřeboval bych vědět, jaké napětí dává lokodekodér LENZ silver na funkčních výstupech... nevíte to někdo?
Potřebuji dát dohromady předřadné rezistory a k tomu musím znát napětí výstupu...
Měřák mám a mohl bych změři sám, ale rád bych věděl přesnou tovární hodnotu - chci použít speciální ledky a napětí musí být přesně...


No a na jakou hodnotu výstupního napětí jezdíš ? :wink:
To přeci záleží i na tom chceš-li mermo mocí mluvit o přesném napětí. ;-)

Jinak co se týče LED didod není přeci důležité napětí ale proud. :wink: :wink: :wink:

Takže by pokud tě trápí stejná svítivost u LED diod pak bys měl spíš než o přesném napětí uvažovat o přesném sdroji proudu ne ? ;-)
Pak by Tě určitě netrápilo přesné napětí na výstupu z dekodéru. :wink: :wink: :wink:


díky za upozornění špatně jsem formuloval dotaz :oops:
ještě že tu jsou takový hodní lidé...

Výstupy mají 0.1 A a jako jsem pochopil od Zdeňka, do výstupu mi půjde stejné napětí, které mám nastavené v centrále - 16 V.

moje vybraná dioda má parametry:
LED 1,8mm červená 635nm 2700mcd 30° 2,1V
tzn.
R=(16V-2,1V)/0,1A=139ohm předřadný odpor, je to v pořádku?

jen teď jestli vzít 130R nebo 150R, asi tu 130tku Zdeňku? :D
nebijte mě, člověk se celý život učí
mee
 
Příspěvky: 24
Registrován: pon 13 srp, 2007 6:39 pm

Re: Napětí na výstupech lokodekodéru LENZ

Příspěvekod stefanelmont » ned 30 pro, 2007 9:14 pm

mee píše:
Zdenek Valter píše:
mee píše:Chci si osvětlit brejlovce diodami a potřeboval bych vědět, jaké napětí dává lokodekodér LENZ silver na funkčních výstupech... nevíte to někdo?
Potřebuji dát dohromady předřadné rezistory a k tomu musím znát napětí výstupu...
Měřák mám a mohl bych změři sám, ale rád bych věděl přesnou tovární hodnotu - chci použít speciální ledky a napětí musí být přesně...


No a na jakou hodnotu výstupního napětí jezdíš ? :wink:
To přeci záleží i na tom chceš-li mermo mocí mluvit o přesném napětí. ;-)

Jinak co se týče LED didod není přeci důležité napětí ale proud. :wink: :wink: :wink:

Takže by pokud tě trápí stejná svítivost u LED diod pak bys měl spíš než o přesném napětí uvažovat o přesném sdroji proudu ne ? ;-)
Pak by Tě určitě netrápilo přesné napětí na výstupu z dekodéru. :wink: :wink: :wink:


díky za upozornění špatně jsem formuloval dotaz :oops:
ještě že tu jsou takový hodní lidé...

Výstupy mají 0.1 A a jako jsem pochopil od Zdeňka, do výstupu mi půjde stejné napětí, které mám nastavené v centrále - 16 V.

moje vybraná dioda má parametry:
LED 1,8mm červená 635nm 2700mcd 30° 2,1V
tzn.
R=(16V-2,1V)/0,1A=139ohm předřadný odpor, je to v pořádku?

jen teď jestli vzít 130R nebo 150R, asi tu 130tku Zdeňku? :D


Není to v pořádku . Do vzorečku nemůžeš dosazovat maximální proud z výstupu dekodéru , ale proud , který poteče LED diodou .

R=16/Iled

Iled musíš zkusit podle svítivosti . Starší LED diody měly typicky 20mA , novější 10 , 5 nebo i 1mA , podle typu .

Takže cca 16/0,02=800 R pro 20mA
Ze zkušenosti pči odporu 1k LED svítí ještě moc .

Ale záleží na typu LED , na provedení pouzdra , v barvě , čiré atd .

Nejlepší není počítat , ale zkoušet , jak ti to bude vyhovovat .

Jirka Š
Uživatelský avatar
stefanelmont
 
Příspěvky: 130
Registrován: pon 13 lis, 2006 8:29 pm
Bydliště: Beroun

Příspěvekod stefanelmont » ned 30 pro, 2007 9:41 pm

Zkusil jsem hledat a tebou zadané parametry má jen LED nabízená v GME s označením - LED 1,8MM RED 2700/30° 511*589

Tyto uvedené parametry má při proudu 20mA , ale to asi bude oslňovat , takže to bude chtít menší proud .
Taky dej pozor na to , že když použiješ odpor 820R pro 20mA , bude na něm ztrátový výkon cca 0,3W , miniaturní odpory mívaj přípustný výkon 0,125W , a odpror by mohl více "topit" . Při větší hodnotě odporu - menším proudu LED diodou budou i tepelné poměry na odporu příznivější .

Jirka Š
Uživatelský avatar
stefanelmont
 
Příspěvky: 130
Registrován: pon 13 lis, 2006 8:29 pm
Bydliště: Beroun

Re: Napětí na výstupech lokodekodéru LENZ

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 30 pro, 2007 9:44 pm

mee píše:Výstupy mají 0.1 A a jako jsem pochopil od Zdeňka, do výstupu mi půjde stejné napětí, které mám nastavené v centrále - 16 V.

moje vybraná dioda má parametry:
LED 1,8mm červená 635nm 2700mcd 30° 2,1V
tzn.
R=(16V-2,1V)/0,1A=139ohm předřadný odpor, je to v pořádku?

jen teď jestli vzít 130R nebo 150R, asi tu 130tku Zdeňku? :D


No jak už psal Jirka Š. [Stefanelmont] je to úplně špatně. :(

První co je důležté u LED je maximální proud diodou. K této hodnotě se raději ani nepřibližovat neb to zásadně snižuje živonost LED.
To co by diodou mělo téci je její jmenovitý proud a pro ten by si měl počítat předřadný odpor.
Jak psal již Jirka diody jsou dnes různého provedení a příkonu.

Lépe je pochopitelně zkoušení, ale pak vyjdi z nejmenšího proudu a ten by něměl přeshovat 2 mA. Pak můžeš odpor postupně zmenšovat podle výpočtu. Ovšem opět měj na paměti ten maximální proud diodou ať ji nezničíš.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Příspěvekod Pája » ned 30 pro, 2007 9:46 pm

S použitím 20mA LED diod bych si dával pozor.Jedna ,,žere" skoro nic,ale pokud je hodně mašin a vagónů osvětlených tak už budeš potřebovat zdroj jak prase a nebo ti ten zdroj utáhne najednou jen pár souprav.Já jsem nakonec všechno předělal na SMD ledky velikosti 0805 s max.katalogovým proudem do 5mA.Kupuju je http://www.ges.cz a jen jako nápovědu : mám na jedný loko na žluté LEdce 511 Ohmů a na rudé 2700 Ohmů.Co modelář jiný postup a jinak sladěná svítovost (někdo to rád rozšajní a jinému to jen mžourá).Jinak vzorec je správně R=U/I .Kde U=U (napájecí) - U (diody(u tebe 2,1V)) a I=max povolený proud LEDdiodou.Vyjde ti minimální použitelný odpor(pokud bys použil menší LEDka shoří),ale bude-li svítit moc,tak Odpor vyměň za kus s větší hodnotou dokud nebudeš spokojen.
Uživatelský avatar
Pája
 
Příspěvky: 834
Registrován: stř 08 srp, 2007 6:05 pm
Bydliště: Praha -Suchdol

Příspěvekod tragedcz » ned 30 pro, 2007 10:05 pm

ono na internetu je docela dost programku na pocitani led diod, já měřil LENZ silver a mam tam 20V, nejlepší bude když vezmeš měřák a změříš si to přímo, já dával pokusne 670k odpor na žlutou diodu a zda se mi že pořád září až moc:)
tragedcz
 
Příspěvky: 36
Registrován: čtv 15 bře, 2007 12:54 pm
Bydliště: Přerov

Re: Napětí na výstupech lokodekodéru LENZ

Příspěvekod Houmr » pon 31 pro, 2007 7:09 am

Pokud pošleš mail pošlu ti vlastní výpočtovou tabulku. Jinak já počítám většinou s 10mA, setří to ledku. A zkouším 1kilový odpor.
mee píše:Chci si osvětlit brejlovce diodami a potřeboval bych vědět, jaké napětí dává lokodekodér LENZ silver na funkčních výstupech... nevíte to někdo?
Potřebuji dát dohromady předřadné rezistory a k tomu musím znát napětí výstupu...
Měřák mám a mohl bych změři sám, ale rád bych věděl přesnou tovární hodnotu - chci použít speciální ledky a napětí musí být přesně...
Uživatelský avatar
Houmr
 
Příspěvky: 1324
Registrován: sob 07 říj, 2006 5:44 pm
Bydliště: Bukovice

Re: Napětí na výstupech lokodekodéru LENZ

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 31 pro, 2007 8:22 am

Houmr píše:Pokud pošleš mail pošlu ti vlastní výpočtovou tabulku. Jinak já počítám většinou s 10mA, setří to ledku. A zkouším 1kilový odpor.
mee píše:Chci si osvětlit brejlovce diodami a potřeboval bych vědět, jaké napětí dává lokodekodér LENZ silver na funkčních výstupech... nevíte to někdo?
Potřebuji dát dohromady předřadné rezistory a k tomu musím znát napětí výstupu...
Měřák mám a mohl bych změři sám, ale rád bych věděl přesnou tovární hodnotu - chci použít speciální ledky a napětí musí být přesně...


Tady POZOR pro nízkopříkonové LED může být 10 mA smrtící :!: :!: :!:
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Příspěvekod Houmr » pon 31 pro, 2007 10:53 am

No jo to je jasné. Musíte vědět co to máte za ledku. Já používám obyčejné, takže tak. Jinak ve výpočtové tabulce si samozřejmě tuto hodnotu můžeš změnit na libovolnou.
Uživatelský avatar
Houmr
 
Příspěvky: 1324
Registrován: sob 07 říj, 2006 5:44 pm
Bydliště: Bukovice

Re: Napětí na výstupech lokodekodéru LENZ

Příspěvekod mee » pon 31 pro, 2007 4:52 pm

Houmr píše:Pokud pošleš mail pošlu ti vlastní výpočtovou tabulku. Jinak já počítám většinou s 10mA, setří to ledku. A zkouším 1kilový odpor.
mee píše:Chci si osvětlit brejlovce diodami a potřeboval bych vědět, jaké napětí dává lokodekodér LENZ silver na funkčních výstupech... nevíte to někdo?
Potřebuji dát dohromady předřadné rezistory a k tomu musím znát napětí výstupu...
Měřák mám a mohl bych změři sám, ale rád bych věděl přesnou tovární hodnotu - chci použít speciální ledky a napětí musí být přesně...


díky, můžeš na e-mail v profilu, mee zavinac dobris.net
nebijte mě, člověk se celý život učí
mee
 
Příspěvky: 24
Registrován: pon 13 srp, 2007 6:39 pm

Příspěvekod mee » pon 31 pro, 2007 5:00 pm

Pája píše:S použitím 20mA LED diod bych si dával pozor.Jedna ,,žere" skoro nic,ale pokud je hodně mašin a vagónů osvětlených tak už budeš potřebovat zdroj jak prase a nebo ti ten zdroj utáhne najednou jen pár souprav.Já jsem nakonec všechno předělal na SMD ledky velikosti 0805 s max.katalogovým proudem do 5mA.Kupuju je http://www.ges.cz a jen jako nápovědu : mám na jedný loko na žluté LEdce 511 Ohmů a na rudé 2700 Ohmů.Co modelář jiný postup a jinak sladěná svítovost (někdo to rád rozšajní a jinému to jen mžourá).Jinak vzorec je správně R=U/I .Kde U=U (napájecí) - U (diody(u tebe 2,1V)) a I=max povolený proud LEDdiodou.Vyjde ti minimální použitelný odpor(pokud bys použil menší LEDka shoří),ale bude-li svítit moc,tak Odpor vyměň za kus s větší hodnotou dokud nebudeš spokojen.


tak nějak jsem chtěl odpovědět... zkusim koupit pár rezistorů :twisted:
nebijte mě, člověk se celý život učí
mee
 
Příspěvky: 24
Registrován: pon 13 srp, 2007 6:39 pm

Příspěvekod Houmr » úte 01 led, 2008 7:49 am

Pokud chceš zobrazit email, musíš si ho v profilu povolit. Jinak posláno :)
Uživatelský avatar
Houmr
 
Příspěvky: 1324
Registrován: sob 07 říj, 2006 5:44 pm
Bydliště: Bukovice

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník