Panelové ovladače

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Panelové ovladače

Příspěvekod fulda » úte 22 dub, 2014 11:14 am

Ahoj vespolek,

je tady vlastně někdo, kdo pro ovládání kolejiště používá ovládací panely spolu s ovladačem jízdy vlaku?
Já mám ve svém panelu zabudované dvě simple maus a trochu jsem uvažoval nad tím, že si je mírně předělám.
Zejména bych přidělal LEDky zobrazující stav funkcí, další ledky na zobrazení směru jízdy a tak.
Pak si říkám, jestli nepřidat nějaká tlačítka, aby se dalo ovládat více funkcí, separátní tlačítka na přepínání lokomotiv a tak dále.

Ale na druhou stranu mám pocit, že tady nikdo ovladače v panelu nepoužívá, tak jestli má vůbec cenu se s tím zabejvat?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: Panelové ovladače

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 24 dub, 2014 3:41 pm

No když už jsi to nakousl,tak já jsem zrovna nedávno přemýšlel o to,že pokud dojde na ten můj přístavek,tak budu muset překopat celý ovládací panel.Protože je jasné, že do budoucna s jednou MM nevystačím,tak by se mi docela zamlouvalo mít v panelu rovnou 2 ovladače k řízení lokomotiv,kterými bych řídil provoz na stávající části kolejiště.Starou dobrou MM bych využil na nové části,kde půjde v podstatě jen o to,rozpohybovat vlak ze stanice.I když vlastně ani to ne,tedy za předpokladu,že se mi povede uspokojivě vyřešit automatické zastavení a rozjezd před návěstidlem.Naprosto ideální by samozřejmě bylo,kdyby šlo na ovladači navolit co nejjednodušším způsobem tu kterou lokomotivu,protože klasické listování při větším počtu mašin není zrovna ideální.Mým největším nepřítelem je v současné době čas,takže ke koníčku se dostanu velmi sporadicky a tím pádem nechci nikoho ponoukat k nějaké aktivitě. :D
P.S. Naprostá špička by byla,pokud by display zobrazoval písmena i číslice tak, aby ukazoval například BR 55 apod.Tak nějak si neumím představit,že si budu pamatovat, že mám např. E 18 na adrese 13. :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod zdeno » čtv 24 dub, 2014 8:09 pm

ja mam vyvinuty ovladac Eddy, ktery ma v sobe zabudovanou volbu vlakovych cest. Pochopitelne na Loconet.
To znamena, ze cislo cesty + pismeno B posle soubor paketu B0, ktere nastavi vlakovou cestu.
Jinak pro zajimavost pismeno A + cislo, posila funkce F0 -F28, pismeno C posila, jeden paket B0 na konkretni jednu adresu.
Samozrejme Eddy ma ovladani dvou loko, dvema enkodery.
Eddy je zatim ve vyvoji a nepustil jsem to ven. Je to strasne silny stroj a mam obavy, ze v rukach nezkuseneho, nadela vic skody nez uzitku. Ovlada totiz PoM programovani a s tim neni sranda.
Fotka ovladace je na fotke u serva DCC.
---
Nejvetsi problem je nahravani a odladovani vlakovych cest.
Zatim nahravam cesty pres programator primo do pameti EEPROM.
Problem je v tom, ze nahravat to rucne (996 byte) pres klavesnici, je strasna pakaren a je to skoro nemozne bez chyb.
Proto spekulujem nad zneuzitim RailCo, kde by se vytvorilo virtualni kolejiste a vlakove cesty. To by se otestovalo primo na kolejisti a nasledne nahralo do EEPROM ovladace hotove a odladene. Cas 15 minut, ktery bezi RailCo v pohode postaci na testovani a nasledne odeslani do ovladace. Tim padem by nebylo nutne kupovat full verzi RailCo.
zdeno

Příspěvekod fulda » pát 25 dub, 2014 6:10 am

Hmm, tak to si myslm, že je něco pro Míru, Loconetu už se nemůže dočkat a nahráván přez programovadlo je to co dělá denně :mrgreen:
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » pát 25 dub, 2014 11:37 am

fulda píše:Hmm, tak to si myslm, že je něco pro Míru, Loconetu už se nemůže dočkat a nahráván přez programovadlo je to co dělá denně :mrgreen:

ted jsem nepochopil, delas si srandu nebo ne ??
zdeno

Příspěvekod Myšpulín » pát 25 dub, 2014 3:54 pm

zdeno píše:
fulda píše:Hmm, tak to si myslm, že je něco pro Míru, Loconetu už se nemůže dočkat a nahráván přez programovadlo je to co dělá denně :mrgreen:

ted jsem nepochopil, delas si srandu nebo ne ??

Jasně že si dělá srandu. Jak to popisuješ, je to celkem rozumný, ale pro DCC laiky asi nepředstavitelný.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 26 dub, 2014 7:49 am

Jen se klidně bavte na můj účet,digitálisti. :D Soudě dle plamenných diskuzích zde na fóru v tom máte občas hokej i vy,jak to vlastně s těmi jedničkami a nulami funguje. :lol: Zatím jsem ale,jak už zde také bývá zvykem,neobdržel uspokojivou odpověď na otázku,zda by bylo možné,aby zmiňovaný ovladač uměl jmého konkrétní lokomotivy.Jen abych věděl,zda se mám začít na ebay poohlížet například po tomhle: http://www.ebay.de/itm/Uhlenbrock-65060 ... 258d1a23df
Z mého pohledu je totiž jedno,zda mám připojené 2 dráty od kostky Roco nebo tam heftnu tohle. :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod BohousP » sob 26 dub, 2014 8:03 am

miroslav lengyel píše:Jen se klidně bavte na můj účet,digitálisti. :D Soudě dle plamenných diskuzích zde na fóru v tom máte občas hokej i vy,jak to vlastně s těmi jedničkami a nulami funguje. :lol: Zatím jsem ale,jak už zde také bývá zvykem,neobdržel uspokojivou odpověď na otázku,zda by bylo možné,aby zmiňovaný ovladač uměl jmého konkrétní lokomotivy.Jen abych věděl,zda se mám začít na ebay poohlížet například po tomhle: http://www.ebay.de/itm/Uhlenbrock-65060 ... 258d1a23df
Z mého pohledu je totiž jedno,zda mám připojené 2 dráty od kostky Roco nebo tam heftnu tohle. :mrgreen:

Míro, neber to tak, že se baví na tvůj účet. Já jsem digitalista, rozumím jednočipům, ale přeprogramovávat EEPROM by se mi asi taky nechtělo :( . To, co popisuje Zdeno, je zajímavá myšlenka, ale něco jiného (podstatně složitejšího) než Fuldův koncept. Asi proto i ta reakce.
Pokud jde o tvou otázku, principiálně to možné je. (Otázkou je počet a tvar znaků onoho řetězce - viz Multimaus.) Jenže Fulda ten svůj příspěvek myslel jako dotaz, jestli o něco podobného je zájem. Tedy zatím nijaká přesná specifikace.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 26 dub, 2014 9:59 am

Bohouši v pohodě,já si s takových šťouchanců nic nedělám a tudíž mě nemohou nijak vykolejit. :D Na rozdíl od jiných vím kde je můj strop,tedy většinou.Minulou neděli jsem na to na chvíli zapoměl a hned jsem měl vokno jako blázen. :D No jsem zvědav,zda se s tím Jindřich popere.Možná na tom už maká,protože nějak o něm není od včerejšího rána slyšet. :lol:
miroslav lengyel

Zpět na DCC v praxi