NanoX-S88 + GenLi-USB + RocRail

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

NanoX-S88 + GenLi-USB + RocRail

Příspěvekod Libor » stř 05 bře, 2014 5:04 pm

Dobrý den pánové, máte někdo zkušenosti s výše uvedenou kombinací (centrála a interface z Nšopíku Honzíkovy vláčky) ? Můžete mi prosím někdo poradit správné nastavení centrály v okně RocRail Properties ? Předpokládám, že protokol centrály by měl být navolen xpressnet, ale nevím, jaký zvolit typ v okně Properties - na výběr se nabízí LI101F, Elite, XnTcp, LI-ETH, LI-USB, OpenDCC a CtTran. Poradíte prosím někdo ?
Libor

Re: NanoX-S88 + GenLi-USB + RocRail

Příspěvekod BohousP » stř 05 bře, 2014 6:10 pm

Nevím jak RocRail, ale v TrainControlleru mi funguje NanoX S88 + GenLi USB mini s nastavením jako Lenz Digital Plus / LI100(F). GenLI je typu LI100. Zkusil bych LI-USB.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod fulda » stř 05 bře, 2014 6:22 pm

Rocrail to má přímo v návodu: http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=genli-en
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Libor » čtv 06 bře, 2014 5:28 am

Pánové, díky za Vaši ochotu pomoci. Zmíněnou stránku v návodu RR jsem viděl, mate mne ale to "F". Někde jsem tady na fóru zaregistroval diskusi, ve které J.F. někomu zdůrazňoval, že v nastavení musí být LI101, nikoliv LI101F. A v tom návodu RR je také napsáno, že se má navolit LI101. RocRail přitom ovšem v nastavení nabízí jen LI101F. Má tedy to "F" nějaký zásadní význam ? Nebo to mám pominout a nastavit LI101F a basta ? A jak s tím souvisí informace uvedená v návodu k interface zde http://www.eshop-honzikovyvlacky.cz/fotky11271/fotov/11271_501__ps_427DCC-GenLI_2.pdf , kde je napsáno, že "... Zařízení používá protokol definovaný firmou Lenz jako LI100 (pozor – ne LI101). ..." Mám v tom trošku guláš.

Včera večer jsem se pokusil připojit centrálu přes Gen-Li-USB k mému pc. V návodu http://www.eshop-honzikovyvlacky.cz/fotky11271/fotov/11271_501__ps_427DCC-GenLI_2.pdf je napsáno, že " ... Sériové rozhraní odpovídá standardu CDC, takže moderní operační systémy pro něj nepotřebují žádný ovladač ... " Po připojení k mému notebooku to zahrkalo, Windows8 zařízení rozpoznal a napsal, že žádný ovladač není třeba, ale sériový port žádný nevytvořil. Z toho jsem usoudil, že Windows8 je sice moderní systém, ale asi jenom trochu. Zkusil jsem tedy nainstalovat ovladač podle postupu zveřejněného zde http://kolejistett.webnode.cz/dcc/instalace-dekoderu-gen-li-usb/ . Ze začátku to vypadalo nadějně, ale potom se vzbudil velký Bill Gates a začal vykřikovat, že ovladač není digitálně podepsaný a proto ho nenainstaluje a ne, a ne, a ne. Bylo už pozdě, tak jsem šel spát. Nevíte náhodou někdo, kde by se dal Bill zastihnout, aby mi to podepsal ? Popř. nějakou jinou radu ?
Libor

Příspěvekod fulda » čtv 06 bře, 2014 8:14 am

Na stránce http://www.eshop-honzikovyvlacky.cz/hon ... I-USB-mini je úplně dole odkaz na aktuální ovladač.
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... -02-21.zip
Ten nevyhovuje?
fulda

Příspěvekod Libor » čtv 06 bře, 2014 5:07 pm

Pánové, hlásím dílčí úspěch - podařilo se mi nainstalovat výše zmíněný ovladač (Bill Gates se tentokrát nevzpíral) a posléze i skamarádit centrálu+interface s RocRail. Ještě nejezdím, postupuju postupně podle návodu Step-by-step, ale centrála reaguje na povely Power on/off zaslané z RR. Akorát jsem trošku bádal, než se mi došlo, že pokud shodím RR, musím taky vypnout napájení centrály, jinak se při opětovném startu RR tváří jako mrtvá.

Nejhorší na tom je, že všechny Vaše rady a poznámky jsem už četl. A ne jednou. Akorát to nějak nejsem schopen udržet všechno pohromadě v mojí palici. Jeden to pokaždé hledá na deseti místech ... a hlava už taky není nejmladší ... člověk by si mohl postěžovat a zanadávat. Ale já jsem moc rád, že všecho vlastně JE NA JEDNOM MÍSTĚ ! Mám teď na mysli hlavu J.F. A jsem moc vděčný, že má ochotu radit a pomáhat. A jak tak toto fórum sleduju, tak nejenom mé maličkosti. Jindřichu, moc děkuju. Netřeba si nic nalhávat, ale bez Tebe bych byl v prostě pytli. Nebo možná ještě hůř. Díky moc ještě jednou.
Libor

Příspěvekod Libor » pon 21 črc, 2014 5:37 pm

Pánové, po čase jsem opět našel trochu času pro zápas s digitálními nástrahami. Po mírném boji jsem celkem úspěšně zprovoznil ovládací řetězec RocRail - NanoX-S88 - GenLi-USB - dekodér pro modelářská serva - servo přestavníky. Vše pracuje dobře.
Pokračuji s detekcí úseků, ale zde jsem se opět zadrhl. Už ráno jsem soukromě žádal o radu Jindru Fučíka, ozval se jako vždy obratem a velmi ochotně (za což ještě jednou děkuji), ale i přes to se mi pořád nedaří. K výše zmíněné centrále mám připojen modul zpětného hlášení S88 s detektory a přes něj mám napájen izolovaný úsek. V Track planu mám vytvořený senzor, jeho adresa je nastavena na 512 (ale zkoušel jsem i všeliké jiné možnosti). Jezdím mašinou pořád tam a zpět a koukám na okno RocRail serveru, ale pořád žádná hláška, že by senzor něco zaregistroval. Zkoušel jsem nastavit senzor jako Enter, In i Enter2in, ale bohužel, pořád nic. Poradíte prosím někdo ?
Libor

Příspěvekod fulda » pon 21 črc, 2014 6:56 pm

Je to staré asi padesát let a sedmdesát zim, ale třeba to pomůže: viewtopic.php?f=26&t=2573&start=30

Jak je dlouhej ten úsek? je delší než mašinka?
fulda

Příspěvekod Libor » pon 21 črc, 2014 8:27 pm

Uvedený návod jsem četl a postupoval i podle něj. Ale při položení lokomotivy na úsek (nebo prstu přes koleje) se neděje nic, pouze při nastavení adresy senzoru v okně Properties se v okně RocRail serveru objeví řádek "..... r9999I cmdr0244 0Model 0607 sensors are unchanged, quit up date".
Úsek je samozřejmě delší než mašina.
Tak nevím ...
Libor

Příspěvekod michal.kubista » úte 22 črc, 2014 6:45 am

Na straně DF, kam tě přesměroval Fulda je zobrazen náhled terminálu RR. Zobraz si ten a zkus prstem spojit kolejnice. Měly by vyskakovat informace o tom, co se děje na sběrnici a případně, zda reaguje nějaký senzor a jakou má adresu. Já jsem toto ladil stejným způsobem. Jinak, pokud se ti ani tady nic nezobrazí, vrať se k zapojení, zpětná vazba se nepropaguje do sběrnice.
michal.kubista

Příspěvekod Libor » úte 22 črc, 2014 3:14 pm

už z toho začínám být mírně zoufalý. Snad posté jsem prošel všechny dráty, zdá se mi, že vedou tam, kam mají. Dokonce jsem pro sichr zakoupil i zbrusu nový počítačový kabel - doufám, že spojení centrály s detektorem má být nekříženým kabelem (viz foto : http://larchiv.rajce.idnes.cz/P05_-_centrala%2C_detekce_useku/)
Po startu RR a centráy přikládám na koleje střídavě prsty a lokomotivu, ale v okně RocRailu se nic neděje. Jen když nadefinuju senzor, tak jediná odezva je, že "...sensors are unchanged" (je vidět na fotce zde : http://larchiv.rajce.idnes.cz/P05_-_centrala%2C_detekce_useku/)
Aúúúúú. Už opravdu nevím kde by mohla být chyba. Máte někdo prosím nějaký nápad ?
Libor

Příspěvekod fulda » úte 22 črc, 2014 3:40 pm

mohu poprosit o fotku toho, jak je připojená kolej? tedy dráty mezi S88 a kolejema
A ještě jedna věc - na myši stisknout stop a zase spustit, jestli neproběhnou nějaké zprávy.
fulda

Příspěvekod Libor » úte 26 srp, 2014 9:01 am

ještě zde asi dlužím řešení : jako vždy selhal lidský činitel, nějak jsem si špatně vyhodnotil označení IN a OUT na modulu zpětného hlášení. Dnes už vím, že k směrem k centrále má být OUT. Děkuji všem, kteří se snažili pomoci, především ale Jindrovi Fučíkovi za jeho ochotu a čas.
Libor

Zpět na DCC v praxi