Vlakové cesty

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Vlakové cesty

Příspěvekod vrbav » ned 09 úno, 2014 7:53 pm

Zdravím všetkých expertov na DCC,
chcem ovládať digitálne koľajisko manuálne s prvkami automatizácie ako napr. automatické zastavenie pred návestidlom v polohe stoj cez ABC..... a pod....

pri návrhu svojho koľajiska chcem ovládať postavenie výhybiek pomocou vlakových ciest. Každá vlaková cesta je jedinečná, dá sa definovať číslom a priradiť do konkrétnej stanice, resp. vlakového úseku, je to tak aj u skutočnej predlohy...

...Mám ovládač napr. Multimaus, na spínanie výhybiek je k dispozíci 1024 adries, mám ovládač Profi-Boss na Loconet, na spínanie výhybiek je 2048 adries.
/...Chcem používať oba ovládače súčasne, takže jedine Z21, pretože homemade na oba ovládače a protokoly asi nie je.../

Chcem využiť tieto ovládače / ale aj iné / a ich číselné klávesnice k stavaniu konkrétnych vlakových ciest v horeuvedenej špecifikácii vlakovej cesty.

Po preštudovaní sú možností cez DCC alebo Loconet spínací modul.....kde každá výhybka má svoju adresu, ale ako priradiť adrese konkrétne výhybky ?
Napr. pri použití DIGI-CZ 005 cez DCC alebo Uhlenbrock spínacieho modulu 63410 cez Loconet.......tak aby sa mi zopli výhybky príslušnej vlakovej cesty...

Dá sa to urobiť opäť cez analóg a diodovú logiku, kde na príslušné zopnutie - adresu v digitále, sa mi zopnú všetky výhybky danej vlakovej cesty...

Ako to napr. rieši Uhlenbrock cez IB Switch alebo ROCO cez Route Control ?.....a, že Z21 má mať tiež stavanie vlakových ciest ...?

...alebo mi nakoniec zostáva riadenie koľajiska cez PC ?....teda stavanie týchto vlakových ciest cez PC a príslušný program...
vrbav

Re: Vlakové cesty

Příspěvekod Jirka_US » pon 10 úno, 2014 6:38 am

Zde je několik způsobů/možností jak na “vlakové cesty”:
1) Na úrovni HW dekodéru, to znamená, že to umožňuje samotny dekodér příslušenství. Neco zde:
viewtopic.php?f=7&t=8199&start=15
2) Na úrovni ovladače/centraly.
3 ) Pomocí příslušného software. V případě použití JMRI je pak možno použít ke stavění vlakových cest rovněž tablet/telefon. U JMRI není podmínkou PC a už vůbec ne Windows. Kromě toho použití počítače vůbec neznamená, že vlaky musí jezdit “automaticky”, jak se občas a nepochopitelně píše. “Počítač” v lokomotivě nikomu nevadí, ale jakmile přijde řeč na stavění vlakových cest pomocí “počítače”, tak je většinou “oheň na střeše”.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod vrbav » pon 10 úno, 2014 7:34 am

No práveže bodu 3 sa chcem vyhnúťm, to by šlo aj so samotnou Z21, niekde sa písalo, že na tablete si priradím výhybky a poskladám vlakovú cetsu.....
ale v zásade sa tomu PC nebránim, len je škoda nevyužiť klávesnice ovládačov......

analógovo to tiež riešiť nechcem, diodová logika a tlačítka by asi bola v tomto prípade najjednoduchšia cesta ,...inak som to asi prehliadol, riešilo sa niečo podobné v sekcii elektrika a elektronika

ide o´to že číslo napr 123 vyjadruje smer odkial-kam a kolaj na ktorú má vlak ísť po najbližie návestilo so zastavovacím modulom ABC a pokial nezadám ďalšie číslo vlakovej cesty, tak vlak zostane stáť práve v úseku 123 pred návestidlom......

taká zjednodušená automatika...jedno číslo vyjadruje všetko, smer, koľaj a aj postavenie návestidla....riešili sme to so Zdenom, chcel som od neho, aby vymyslel home made zariadenie s klávesnicou a prpojením napr. do loconetu, zavrhol ihneď diodovú logiku, ale problém bol v tom "nacpat ty adresy".....do vlakovej cesty.......
vrbav

Příspěvekod fulda » pon 10 úno, 2014 9:33 am

Přístupů je několik. Route Control používalo takovej, že ke každému "číslu cesty" přiřadilo seznam "čísel výhybek", kterej po zvolení příslušné cesty přehrálo.
Já to u TCO (DIGI CZ 002) řeším právě tou diodovou maticí, ale to znamená, že nezadávám číslo cesty, ale stisknu tlačítko, které danou cestu označuje.

Ani jedna z těch metod není optimální, protože oboje vede k tomu, že se klidně postaví cesta na obsazenou kolej.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Ferda » pon 10 úno, 2014 9:50 am

fulda píše:Ani jedna z těch metod není optimální, protože oboje vede k tomu, že se klidně postaví cesta na obsazenou kolej.

Což nemusí být vůbec špatně, pokud o tom ví a postaví na vjezdu přivolávačku. Ale to už se dostáváme do oblasti detekce obsazení.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod fulda » pon 10 úno, 2014 10:08 am

Ferda píše:
fulda píše:Ani jedna z těch metod není optimální, protože oboje vede k tomu, že se klidně postaví cesta na obsazenou kolej.

Což nemusí být vůbec špatně, pokud o tom ví a postaví na vjezdu přivolávačku. Ale to už se dostáváme do oblasti detekce obsazení.

Neví :twisted:
Předpokládá to, že to ví vedoucí stanice.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » pon 10 úno, 2014 4:02 pm

to vrbav:
Pokud u varianty 1 (link) clovek pouzije trochu vyspelejsi dekoder a ABC, tak lze do logiky vlakove cesty zahrnout i obsazeni koleje.Podstatne muze byt, ze neni treba zadna matice diod. Ale reseni je vzdy vice. Adresu vlakove cesty lze do jiste miry vytvaret podobne jako pises.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod jirkan » pon 10 úno, 2014 6:03 pm

A proč
To neudělat jednoduše? Stavění cest uměla již prastará klávesnice ROCO, umí to modrá myš a s novým SW zřejmě i červená.
jirkan

Příspěvekod vrbav » pon 10 úno, 2014 7:53 pm

fulda píše:Přístupů je několik. Route Control používalo takovej, že ke každému "číslu cesty" přiřadilo seznam "čísel výhybek", kterej po zvolení příslušné cesty přehrálo.
Já to u TCO (DIGI CZ 002) řeším právě tou diodovou maticí, ale to znamená, že nezadávám číslo cesty, ale stisknu tlačítko, které danou cestu označuje.

Ani jedna z těch metod není optimální, protože oboje vede k tomu, že se klidně postaví cesta na obsazenou kolej.

Zdravím, preštudoval som si modul Xbus/TCO, len stále postrádam vstupné zariadenie, píšeš tam o tlačítkach a na hnozíkových vláčkoch je článok, kde je niečo také ako panel s tlačítkami a nákresom stanice......išlo by to urobiť napr. na klávesnicu a tie čísla, napr. klávesnicu 4x4 ako má napr. minimaus, pred rokom som ju kupoval v Skalici za 6 € ?

Ešte k tej obsadenej koľaji, pri stavaní vlakových ciest som v podstate výpravca, ak riadim ovládačom vlak tak som strojvedúci, s tým, že automatizácia, napr ABC, brzdový generátor mi vlak zastaví pred návestidlom v polohe stoj ako vlakový zabezpečovač na skutočnej lokomotíve........
vrbav

Příspěvekod fulda » pon 10 úno, 2014 8:07 pm

vrbav píše:Zdravím, preštudoval som si modul Xbus/TCO, len stále postrádam vstupné zariadenie, píšeš tam o tlačítkach a na hnozíkových vláčkoch je článok, kde je niečo také ako panel s tlačítkami a nákresom stanice......išlo by to urobiť napr. na klávesnicu a tie čísla, napr. klávesnicu 4x4 ako má napr. minimaus, pred rokom som ju kupoval v Skalici za 6 € ?

To právě neodpovídá tomu jak je TCO navrženo. Je navrženo tak, že si uděláš tolik tlačítek, kolik si chceš postavit cest. Jeden stisk a cesta se postaví. Nedokáže to vyhodnocovat víc stisků.

Například na mojem kolejišti mám tlačítka na panelu zhruba takto (červená tlačítka pro levé a zelená pro pravé zhlaví):
zmáčkneš tlačítko a cesta se postaví na příslušném zhlaví z vjezdové koleje na kolej ve které je tlačítlo. Žádná velká matematika, žádné zámky.
tlacitka.GIF
tlacitka.GIF (10.37 KiB) Zobrazeno 5333 krát
fulda

Příspěvekod vrbav » pon 10 úno, 2014 8:54 pm

Tak to by šlo, ešte by som tam chcel doplniť smer jazdy, teda do stanice a zo stanice na príslušnom zhlaví....už to tu niekto riešil, dá sa z DCC jednoducho odvodiť smer jazdy ?
vrbav

Příspěvekod Kiki » úte 11 úno, 2014 5:53 pm

Zdravím - prakticky používám výše zmiňovaný Uhlenbrock, takže bych si dovolil pár zkušeností. Jako centrálu mám Uhlenbrock Basic, která může volat vlakové cesty, ale uložené v IB switch nebo v centrále Intellibox II. Samotná centrála Basic nemá paměť pro ukládání vlakových cest. Jako druhou centrálu mám Uhlenbrock Intellibox II, která má přímo paměť pro vlakové cesty, ale může spolupracovat i s IB switch (jako rozšíření paměti).

Jako vlaková cesta je chápána posloupnost různých příkazů, čili nejenom příkazů pro přehození výhybek, ale dají se vložit i jiné spínací příkazy a na konec vlakové cesty dávám povolení vjezdu na návěstidle. V příkazech se dají použít i pauzy, např. kvůli elmot. přestavníkům, kterým chvíli trvá přehození. Z jedné vlakové cesty sa dají volat i jiné, vnořené vlakové cesty. To se dá použít např. v případě vlakové cesty, které je stejná pro směr vjezdu i odjezdu. Potom mohu sestavit vjezdovou vlakovou cestu, která zavolá tu vnořenou pro přestavení výhybek a potom pokračuje rozsvěcením světel na nástupišti a postavením vjezdového návěstidla. Odjezdová vlaková cesta zase zavolá vnořenou vlakovou cestu pro výhybky a pokračuje postavením odjezdového návěstidla. Vlakové cesty edituji přímo na panelu Intellibox II.

Pro přestavování výhybek používám Schaltmodul 63410. Vlakovou cestu lze vyvolat přímo na centrále zavoláním jejího čísla. Směr jízdy je sdělován centrále přímo z LISSY 68610 (v plném zapojení s oběma diodami, které snímá směr jízdy, číslo lokomotivy, kategorii vlaku a rychlost) a používám ve stanici LISSY 68610 ve třech módech - staniční oddíl, vjezdový manažer a odjezdový manažer. Takže když se mi nechce jezdit na ruku, předám řízení těmto manažerům a ty už volají vlakové cesty z centrály samy. Předávají si mezi sebou informace o obsazených kolejích, takže vjezdový manažer může volit jen vlakové cesty na volné koleje a odjezdový zase vybírá vlakové cesty jen z obsazených kolejí. Moduly LISSY 68610 se v těchto módech chovají jako "strojvedoucí" a sledují návěstidlo. Pokud mohou jet, rozjedou lokomotivu, která nad nimi zastavila.

Stavové informace jsou průběžně ukládány do centrály Intellibox II (stav vlakových cest) a do modulů LISSY 68610 (obsazenost úseků), takže po opětovném zapnutí kolejiště lze pokračovat v jízdách dále. Toto neumí Intellibox Basic (po vypnutí si nic nepamatuje).

Děkuji za pozornost.
www.vlacky.com => malá i VELKÁ železnice
Kiki

Zpět na DCC v praxi