Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf
radeksindy píše:
To je samozřejmě naprostý nesmysl. Měření BEMF probíhá s frekvencí výrazně nižší než PWM řízení motoru (ZIMO to má v manuálu přímo uvedeno - 50 až 200Hz), ale hlavně nejde o žádnou generovanou frekvenci, ale o pouhé přerušování napájení motoru na konci PWM periody a měření EMF.
radeksindy píše:Nevím jak je to s určováním pohlaví u andělů, ale co je lepší se v tomto případě dá odpovědět celkem jasně. Řídicí frekvence v Uhlenbocku není horší, ale nedá se změnit a to už horší jeNejsem odborník a proto se ptám,ale co tedy znamená v CV 56 regulační frekvence motoru?Případně CV 53 opakovací dávka regulace motoru?Nastavení těchto CV má vliv na chování motoru,dá se odstranit poškubávání mašiny,případně hlučnost motoru.
Lepší je pořizovat ESU, ZIMO nebo podobné protože mají možnost přepínat frekvenci řízení mezi 20kHz a 40kHz. Občas se bohužel stane, že řídicí frekvence způsobuje buď nepříjemné zvuky nebo se lokomotiva s motorem nechová uplně dobře. Minimálně ne tak, jak by člověk od motoru za 30-60 EUR čekal (je to určeno pro motory Faulhaber, Maxon apod.). Pochopitelně frekvence, které se z lokomotivy linou mohou být velice různé od té řídicí. Motor v lokomotivě je elektromechanická soustava, která dokáže vyprodukovat široké spektrum velice dobře slyšitelných a nepříjemných zvuků.
No to je sice hezké,ale ESU nemá zvuk který potřebuji a Zimo je vůbec pasé,tam je to ze zvuky pro mé stroje o ničem.Takže zbývá Uhlenbrock nebo dekodér ESU s originál zvukem od FLM.Už jsem prostřednictvím obchodníka vznesl dotaz,kolik by za něj mí oblíbenci chtěli a pokud to bude v ceně běžného dekoše ESU,tak možná sáhnu po něm.Ale znovu opakuji,neptám se na nějaké pískání linoucí se z mašiny,protože v případě Trixe je to házení perel sviním.Ta dělá randál,že to nepřikryje ani reprák o velikosti 40X20mmJde mi pouze o to,do jaké míry ovlivňuje regulační frekvence chod motoru.
radeksindy píše:Jirka: OK, omlouvám se, špatně jsem si to přečetl. V každém případě BEMF frekvence žádné zvuky nedělá.
o to je sice hezké,ale ESU nemá zvuk který potřebuji
Na první stránce OEM zvuků je S 3/6 ROCO. V S 3/6 od GFN bude hrát také
jirkan píše:Já jsem to nesrovnával, ale je tam i projekt 54405, což je 18.5 DRG-DB. Možná je to trochu lepší? Jinak není nad původní origo Flm. zvuky, ale teď se bojím, že to, co bude k dispozici je už verze pro ZIMO dekodér, protože zvukovou 18.5 teď nabízejí na SmartRailu za hubičku (nějakých patnáct stováků - no nekup to!!!).
Ten projekt co uvádíš je nejvousatější,pak jsou tam "nové" zvuky -11462 (BR 18.4),11466-(S 3/6)a 56435-(BR 18.3)Všechny jsou z tohoto roku a jsou v podstatě na jedno brdo s tím loňským.Co myslíš tím verze pro Zimo dekodér?Obě mašiny co jsou v té dřevěné krabici mají rozhraní 651.A nemůžu na to moc koukat,protože pohled na modrou S 3/6 Bayern mi trhá srdce.![]()
radeksindy píše:
Jirka: OK, omlouvám se, špatně jsem si to přečetl. V každém případě BEMF frekvence žádné zvuky nedělá.
miroslav lengyel píše:jirkan píše:Já jsem to nesrovnával, ale je tam i projekt 54405, což je 18.5 DRG-DB. Možná je to trochu lepší? Jinak není nad původní origo Flm. zvuky, ale teď se bojím, že to, co bude k dispozici je už verze pro ZIMO dekodér, protože zvukovou 18.5 teď nabízejí na SmartRailu za hubičku (nějakých patnáct stováků - no nekup to!!!).
Ten projekt co uvádíš je nejvousatější,pak jsou tam "nové" zvuky -11462 (BR 18.4),11466-(S 3/6)a 56435-(BR 18.3)Všechny jsou z tohoto roku a jsou v podstatě na jedno brdo s tím loňským.Co myslíš tím verze pro Zimo dekodér?Obě mašiny co jsou v té dřevěné krabici mají rozhraní 651.A nemůžu na to moc koukat,protože pohled na modrou S 3/6 Bayern mi trhá srdce.![]()
jirkan píše:Tím jsem myslel, že v současné době se jak ROCO, tak Flm přeorientovali na dekodéry ZIMO, takže možná snaha o získání náhradního dílu by mohla vést k dodávce právě toho.
Aha,no tak uvidíme co z nich vyleze.Tím pádem by nemusela být cena dekodéru tak vysoká,protože Zimo je levnější než ESU.Hlavně aby to mělo správné rozhraní a zvuk,jestli se bude dekodér jmenovat Petr nebo Pavel není až tak důležité.
Snižováním hodnoty na desítkové pozici se zmenšuje rozsah frekvencí, takže se tato regulace stává více konstatní a méně adaptivní.
To co spůsobuje problémy není samotné BEMF, ale adaptivní verze,
To výrazně zlepšuje regulaci motoru, ale může vyvolat nepěkné zvuky.
Ale i tak je to naprosto minoritní problém, pokud to dělá hluk tak jen a 99% problém v mechanice,
zbytek vyřeší globální přepnutí PWM frekvence.
Uživatelé procházející toto fórum: Patrik Novák a 1 návštěvník