Dálkové ovládání jízdy vlaků

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Dálkové ovládání jízdy vlaků

Příspěvekod HonzaM » pon 03 čer, 2013 7:57 am

Dálkové ovládání se objevilo v několika tématech, například "bezdrátová maus", "centrála Z21", "ovládací software.TrainController, PanelPro a ModelJOP", může ale zajímat i modeláře, kterým nejde o automatizaci. Jedním z příkladů takového ovládání je Jindrou Fučíkem zkonstruovaný ovladač, který zde byl prezentován ve zmíněném tématu "bezdrátová maus". Nechápu sice proč zrovna "maus", když žijeme v Čechách a s myší to nemá nic společného, nemá to drát a tedy ani ocásek, ale název nejezdí. Dnes má asi hodně modelářů centrálu spojenou s PC, třeba i díky Fučíkovu Gen-Li USB, a podívám-li se kolem sebe v metru, tramvaji i autobuse, většina lidí má telefon s operačním systémem, iOS nebo Android. A tady se nabízí možnost instalovat si bezdrátové ovládání zcela zdarma, bez jediné koruny navíc. Z internetu lze zdarma stáhnout freeware soubor trojice programů JMRI, tedy DecoderPro (mimochodem vynikající software pro programování lokomotivních dekodérů), PanelPro a SoundPro (pro nahráváni do zvukových dekodérů) a z Apple Store bezplatnou aplikaci - ovladač WinThrottle. Bohužel nevím, zda existuje i verse pro Android, snad to některý účastník této diskuse vyzkouší. A to je vše, co je potřeba, můžete začít ovládat. Jízda vlaku se ovládá pohybem prstu po posuvném regulátoru na dotykovém displeji, jsou zde i "tlačítka" pro volbu funkcí v celém rozsahu F0 až F28, nechybí centrální stop. Lze dokonce zvolit i nezávislé ovládání dvou vlaků, lze zvolit jednosměrné ovládání s přepínači zpět/vpřed, nebo ovládání s nulou uprostřed, praktické při posunu. Zřejmě by to šlo použít třeba s centrálou nanoX S88 a zmíněným Gen-li USB, to ale nemám možnost vyzkoušet.
Pro "klubový" provoz na modulovém kolejišti je ovšem vhodnější Fučíkův ovladač s volbou mašiny mechanickým "klíčem", znemožňujícím nechtěný zásah do jízdy "cizí" mašiny.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: Dálkové ovládání jízdy vlaků

Příspěvekod fulda » pon 03 čer, 2013 10:13 am

HonzaM píše:... tématu "bezdrátová maus". Nechápu sice proč zrovna "maus", když žijeme v Čechách a s myší to nemá nic společného...
Právě proto se před dávnou dobou dohodlo, že se nebude používat počítačovej pojem "mouse", ale univerzální nové označení "maus". Je to termín a nic se s tím nedá dělat :mrgreen: (informace k ničemu, ale když je otázka, tak proč nedat odpověď.
HonzaM píše:Dnes má asi hodně modelářů centrálu spojenou s PC
Více než 60% lidí tady (v čele se mnou) říká, že má z kanceláře počítačů dost a že chce ovládání rukou.
HonzaM píše:třeba i díky Fučíkovu Gen-Li USB,
Jindra, těší mne. Mám TENTO zásadní důvod, proč tu nikomu nevykám.

Dál už jsem moc nepochopil co bylo předmětem článku, takže jsem jen okomentoval co jsem věděl.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod milan ferdián » pon 03 čer, 2013 3:19 pm

fulda píše:Dál už jsem moc nepochopil co bylo předmětem článku, takže jsem jen okomentoval co jsem věděl.

To nic,to si fuldo časem zvykneš :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » pon 03 čer, 2013 4:34 pm

fulda píše:
HonzaM píše:... tématu "bezdrátová maus". Nechápu sice proč zrovna "maus", když žijeme v Čechách a s myší to nemá nic společného...
Právě proto se před dávnou dobou dohodlo, že se nebude používat počítačovej pojem "mouse", ale univerzální nové označení "maus". Je to termín a nic se s tím nedá dělat :mrgreen: (informace k ničemu, ale když je otázka, tak proč nedat odpověď.

Milý Jindro, nevím, v čem je lepší používat německý výraz pro myš než výraz anglický, ani co Tě vede k přesvědčení, že je to "termín". Tím že to používá pár lidí se to ještě termínem nestává.
fulda píše: Více než 60% lidí tady (v čele se mnou) říká, že má z kanceláře počítačů dost a že chce ovládání rukou.

Je snad jedno, zda v ruce někdo drží Tebou vyvinutý ovladač, nebo mobil s instalovanou aplikací ovladače, pořád je to ovládání rukou, nezáleží snad na tom, zda posunem prstu, nebo stiskem tlačítka nebo páčky.
[/quote]
fulda píše:
Dál už jsem moc nepochopil co bylo předmětem článku, takže jsem jen okomentoval co jsem věděl.

Nevadí, rád Ti to znovu vysvětlím. Předmětem článku bylo informovat o existenci bezplatné aplikace WiThrottle, umožňující tomu, kdo má centrálu připojenou prostřednictvím GenLi USB s počítačem, ve spojení s jinou bezplatnou aplikací, JMRI PanelPro, bezdrátově ovládat jízdu vlaků ze svého mobilu, aniž by ho to stálo jedinou korunu.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod michal.kubista » pon 03 čer, 2013 9:15 pm

HonzaM píše:
fulda píše: Více než 60% lidí tady (v čele se mnou) říká, že má z kanceláře počítačů dost a že chce ovládání rukou.

Je snad jedno, zda v ruce někdo drží Tebou vyvinutý ovladač, nebo mobil s instalovanou aplikací ovladače, pořád je to ovládání rukou, nezáleží snad na tom, zda posunem prstu, nebo stiskem tlačítka nebo páčky.

[/quote]
Tady se přidám k fuldovi. Taky mám počítače dost po práci a ovládání něčím, co chytneš do ruky, myšleno páčky, tlačítka, "kroutítko" či jiný prvek, ovládací panel, který se podobá tomu skutečnému, tak to je modelařina. Jinak bych si mohl na počítači pustit simulaci a nepotřebuju ani samotné modely. Je to můj názor, jen mám pocit, že dost lidí to tu cítí podobně. Ty SW jsem pro android vyzkoušel a nějak mě to neoslovilo, je to ovládání počítačem a to není ten zážitek.
michal.kubista

Příspěvekod Jirka_US » úte 04 čer, 2013 3:11 pm

obecně souhlas s tím, že dotyková obrazovka asi nebude vyhovovat všem. Nicméně jsou zase k dispozici fukce, které běžné ovladače nemají. např. stavěni vlakové cesty.
Z ergonomického hlediska mně osobně přijde Wii ovladač dost dobré řeśení, hlavně pokud vezmu v potaz poměr cena/výkon za bezdrátový ovladač. Ale to už záleží na kaźdém co mu sedne...zkrátka je to jedno z mnoha řeśení, které se nabízí.
Obecně u bezdrátového řešení je stále nutné mít na paměti, že příslušný vysílač (respektive výrobek) musí být schválen respektive odpovídat daným předpisům (tedy za jakých podmínek lze dané zařízení provozovat), což ve většině připadů dělá prodejce/dovozce. Detaily jsou již mimo rámec vlákna.

Bohužel nevím, zda existuje i verse pro Android

aplikace pro Android: EngineDrive je to uvedeno na stránkách JMRI.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 04 čer, 2013 3:33 pm

No jo,dotykový display a podobné kraviny,to je moje. :D Než tam na té plovoucí obrazovce něco dohoníte,já jsem s vlakem dávno ve druhé stanici a piji kávičku. :lol: Vidím to každou chvíli doma jak přítulkyně zápasí s "chytrým" telefonem,než se někam dohrabe,tak já mám odvoláno a odepsáno. :mrgreen: Ale tak trošku chápu touhu příznivců menších modelových velikostí držet v ruce něco pořádného.Nám,majitelům královské velikosti,k potěšení bohatě stačí držet v ruce pořádnou mašinu. :lol: :lol: :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Houmr » úte 04 čer, 2013 4:36 pm

:D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :!:
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod BohousP » úte 04 čer, 2013 5:05 pm

miroslav lengyel píše:No jo,dotykový display a podobné kraviny,to je moje. :D Než tam na té plovoucí obrazovce něco dohoníte,já jsem s vlakem dávno ve druhé stanici a piji kávičku. :lol: Vidím to každou chvíli doma jak přítulkyně zápasí s "chytrým" telefonem,než se někam dohrabe,tak já mám odvoláno a odepsáno. :mrgreen: Ale tak trošku chápu touhu příznivců menších modelových velikostí držet v ruce něco pořádného.Nám,majitelům královské velikosti,k potěšení bohatě stačí držet v ruce pořádnou mašinu. :lol: :lol: :lol:

I když osobně jsem zástáncem moderních technologií a Chytrofouny používám již roky, přece jen mne dost často přivede do stavu, že bych ho nejraději praštil do kouta. Prostě ten křáp si často myslí, že ví lépe než já, co chci, aby udělal :mrgreen:. A skutečně, než mu vysvětlím, že Master jsem já a on je Slave, trvá to někdy dost dlouho :oops: . Souhlasím s Mírou (kromě té poznámky o velikostech ... :cry: ), dotykáč není ani pro mne řešením. Nemám nic proti samotné dotykové obrazovce, ale pokud budu chtít přehodit výhybku, nebo zastavit vlak a telefon si právě zmyslí, že mi chce něco inteligentního oznámit a přepne mi obrazovku, nebo začne zvonit nějaký otravný člověk z agentury na výzkum teplé vody, tak může mít chytrofoun smůlu ... Když dotykovou obrazovku, tak jednoúčelové zařízení !!!
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod milan ferdián » úte 04 čer, 2013 9:44 pm

miroslav lengyel píše: Ale tak trošku chápu touhu příznivců menších modelových velikostí držet v ruce něco pořádného.

To že zde jeden člověk prezentuje své představy,tak to neznamená,že je automaticky sdílejí všichni :mrgreen:

není mi jasné,čím a kým jsou zesměšňování zdejší přispěvovatelé moderátor
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jojo » stř 05 čer, 2013 5:20 pm

miroslav lengyel píše:No jo,dotykový display a podobné kraviny,to je moje. :D Než tam na té plovoucí obrazovce něco dohoníte,já jsem s vlakem dávno ve druhé stanici a piji kávičku. :lol: Vidím to každou chvíli doma jak přítulkyně zápasí s "chytrým" telefonem,než se někam dohrabe,tak já mám odvoláno a odepsáno. :mrgreen: Ale tak trošku chápu touhu příznivců menších modelových velikostí držet v ruce něco pořádného.Nám,majitelům královské velikosti,k potěšení bohatě stačí držet v ruce pořádnou mašinu. :lol: :lol: :lol:

Ja to predavam a opravujem ,ale nechcel by som to. :roll: :roll: :roll: . Mt nie je chytrý len ti nuti čo tam niekto dal. :!: :D Kým ho zapneš chce aj čislo ponožiek. :o :o :o :o A presme, nahanat to po obrazovke. :roll: :roll: :roll:
Samozrejme každeho nazor a vkus. Prax mi ale tiež ukazuje niečo ine čo sa týka chytrých MT. :!:
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod fulda » stř 05 čer, 2013 8:07 pm

:D http://www.rouming.cz/roumingShow.php?f ... 6.2013.jpg
Myslim, ze zitra uz ten odkaz bude nutne najit pomoci funkce hledat
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod BohousP » stř 05 čer, 2013 8:13 pm

fulda píše::D http://www.rouming.cz/roumingShow.php?f ... 6.2013.jpg
Myslim, ze zitra uz ten odkaz bude nutne najit pomoci funkce hledat

Ha, ha ... to je ilustrace k memu prispevku kousek vyse ... Plne podepisuji, je to tak .... :lol:
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Jirka_US » čtv 06 čer, 2013 4:52 am

BohousP píše:
dotykáč není ani pro mne řešením. Nemám nic proti samotné dotykové obrazovce, ale pokud budu chtít přehodit výhybku, nebo zastavit vlak a telefon si právě zmyslí, že mi chce něco inteligentního oznámit a přepne mi obrazovku, nebo začne zvonit nějaký otravný člověk z agentury na výzkum teplé vody, tak může mít chytrofoun smůlu ... Když dotykovou obrazovku, tak jednoúčelové zařízení !!!

na tento problém existuje relativně jednoduché řešení = tlaćitko respektive funkce "airplane mode" nebo používat přístroj bez telefonu např. iPod, kde se samo nic nespustí, nepřepne. Osobně spíśe vidím problém v samotné bezdotykové obrazovce, coź jednoúčelové zařízení nevyřeší.
Nicméně je to jedna z možností ovládání (v případě PC+JMRI bez dodatečných nákladů, myslím, že je jasné, že telefon si kvůli tomu kupovat nebudu....) např. při nedostatku ovladačů, komu nevyhovuje tak ji nepoužije.Osobně také dávám přednost bezdrátu s tlačítky (viz řešení výše) před dotykovou obrazovkou.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod Rudolf » čtv 06 čer, 2013 7:04 am

airplane mod je i bez wifi...
Rudolf

Další

Zpět na DCC v praxi