ovládaní dotykovým tabletem

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

ovládaní dotykovým tabletem

Příspěvekod steffek.jan » pon 24 pro, 2012 7:52 pm

Zdravím,
nezkoušel někdo z vás nainstalovat TrainController 7 na tablet, propojit přes USB s centrálou a ovládat kolejiště tabletem, přes počítače nejsem tak nevím jestli to tablet zvládne. Tablet s uhlopříčkou 10 palců není zrovna za facku na experimenty.
Šteffek
steffek.jan

Re: ovládaní dotykovým tabletem

Příspěvekod fulda » pon 24 pro, 2012 8:35 pm

Dcera má tablet kterej je za dost malé peníze ($40 = cca 800,-korun) a na něm je android, kterej zvládá JMRI a nebo varianty na androc.
Tady má někdo video: http://www.jnsforum.com/index.php?topic=4899.0
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » čtv 27 pro, 2012 8:18 pm

V případě JMRI přímá instalace na tablet buď s androidem nebo iOS (Apple) možná není, a obávám se že u ostatních programů to bude podobně. Je možné si nainstalovat aplikaci, která funguje jako bezdrátovy WiFi ovládač (Engine Driver pro android, WiThrottelLite pro iOS). To znamená, že je potřeba mít připojenou DCC centrálu k PC (např. pomocí LocoBufferUSB), na kterém je nainstalován samotný program JMRI. Pak již lze modely ovládat buď pomocí WiFi, Bluetooth nebo po internetu.
Ale jinak to funguje dobře a bez záludností.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod DukeNuk » pát 28 pro, 2012 8:15 pm

Zdravim ve spolek,

prichazim s dotazem ohledne ovladace DCC ktery jsem kdysi zahledl na strankach http://nanomaus.unet.cz/ bohuzel uz webova stranka nefunguje. Jednalo se o ovladac pres bluetooth a Windows mobile, rad bych si tento ovladac vyrobil, laka me vyuzit bezdratoveho ovladace. Chtel bych se pozeptat zda nahodou nema nekdo podklady pro vyrobu.

Pripadne nejakou alternativu pro pro dnesni moderni system ANDROID, aplikace JMRI se me take zamlouva ale moc dobre nechapu co vse by bylo potreba pro zprovozeni s vyuzitim DCC centralou NanoX.

Budu rad kdyz me nekdo poradi/nasmeruje.

Za pripadne odpovedi dekuji
N - Digital
DukeNuk

Příspěvekod Jirka_US » pát 28 pro, 2012 9:25 pm

V případě JMRI jsou možné 2 varianty bezdrátového ovládání:
1) WiFi - jako ovladač je pouźit telefon (smartphone) s OS Android + příslušná aplikace nebo tablet/telefon (iPad,iPod,iPhone) s iOS + aplikace
2) Bluetooth - jako ovladač je použit Wii ovladač.

Pak je samozřejmě potřeba mít PC s instalací JMRI a USB propojeni s DCC centrálou.

pak je 3. varianta udělat si bezdrátový ovladač sám, ale nějak si nevybavuji źadné publikované řešení s BT nebo WiFi pro JMRI nebo obecně pro DCC. Řešení s použitím jiných bezdrátových technologií viz např. Fulda.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » pát 28 pro, 2012 9:27 pm

Je tam napsáno kontakt: nanomaus@unet.cz
Zkoušeljsi mu napsat?
Pokouším se to dohledat tady na fóru, někdy se to tu řešilo, skoro bych řekl, že tu byl autor regstrovanej, ale nedaří se mi nic najít.
fulda

Příspěvekod fulda » pát 28 pro, 2012 9:29 pm

Jirka_US píše:pak je 3. varianta udělat si bezdrátový ovladač sám, ale nějak si nevybavuji źadné publikované řešení s BT nebo WiFi pro JMRI nebo obecně pro DCC. Řešení s použitím jiných bezdrátových technologií viz např. Fulda.

Právě na té stránce nanomaus bylo LI rozhraní, které používalo bluetooth. Používá to třeba JBr, myslím, že Houmr má taky jedno doma.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » pát 28 pro, 2012 10:42 pm

No pokud správně čtu, tak to je varianta ad 1) jen hardware běží na Windows Mobile. Pokud se bavíme o DIY řešení (ad 3) měl jsem spíše na mysli ovladač, jehož hardware (s modulem BT) je publikován a lze ho udělat doma nikoliv profi hardware, nebo je to jinak?

Jinak existuje profi zařízení, jehož bezdrátový příjímací modul je přímo zabudován v lokomotivě (podobně jako DCC dekodér) a lokomotiva je přímo ovládána bezdrátovým ovladačem a tím pádem není potřeba žadná DCC centrála, různé převodníky mezi sběrnicemi a PC atd.V kolejích je pouze klasické DC 12-16V.Tedy ten kdo má ještě "analog" a ne DCC si pravděpodbně ušetřil dost práce a asi nemalou investici na předělání a dříve nebo později si bude moci pořídit srovnatelný systém s DCC, který ale jezdí na DC kolejích.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod D » sob 29 pro, 2012 12:09 pm

Jirka_US:
Bezdrátové zařízení ovládající samostatně lokomotivy je vhodné pro hobby řízení modelů větších měřítek a zahradní železnici. Modelář domácího kolejiště má obvykle větší nároky, než jen ručně ovládat jízdu (jedné) lokomotivy. Potřebuje ovládat příslušenství, propojit ovládání vlaků a příslušenství v různý stupeň automatizace, případně řízení vlaků i kolejiště svěřit počítači. Obávám se, že tohle vše ten systém neumožňuje, rozhodně ne levněji, než stávající systémy postavené na DCC.

----------------------------------------

Viděl bych využití pro provoz lokomotiv na modulovém kolejišti, kde si každý strojvůdce chodí se svou lokomotivou a o celkové ovládání tratě se nestará. Abych o takovém řešení uvažoval, muselo by splňovat pár připomínek:
  • dostupné jako hotové řešení (vysílačka do ruky, dekodér do lokomotivy)
  • provedení i pro malá měřítka s jednoduchou instalací a párováním nezasahujícím do dekodéru
  • ovládané funkční výstupy (aspoň čtyři, ale raději více)
  • několikahodinový provoz ovladače na standardně prodávané dobíjecí baterie
  • cena za kompletní řešení (ruční ovladač + dekodér) moc nepřekračující cenu lokomotivy
  • umožňující provoz více stejných systémů naráz
  • automatické zastavení řízeného vlaku při výpadku signálu
  • bez rušivých účinků na okolní provoz
  • bez ovlivnění cizími signály (například DCC z kolejí)
  • neporušující zákony o bezdrátovém provozu

Nabízí se ale srovnání s cenově dostupnou profesionální centrálou Roco Z21, která sdružuje výhody bezdrátového ovládání, kompatibility s DCC dekodéry a LocoNet i XpressNet ovladači.
D

Příspěvekod michal.kubista » sob 29 pro, 2012 12:22 pm

Tak zařízení na zmiňovaných stránkách funguje celkem spolehlivě. Dá se použít ve dvou variantách.
1. Jako propojení XpressNetu s počítačem (vybaveným BT), taková náhrad GenLI i USB.
2. Jako bezdrátový ovladač propjený přes BT. K tomu účelu slouží i SW pro W-mobile.

Zkus napsat na ten mail, jestli je ještě funkční. Dotyčný měl zařízení nachystaný jako stavebnici a dalo se to celkem bez problémů zprovoznit. A třeba by zpřístupnil i SW.
michal.kubista

Příspěvekod Jojo » sob 29 pro, 2012 1:08 pm

Existuje aj zariadenie X pressNet/GenLI/ na BT.
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod fulda » sob 29 pro, 2012 2:18 pm

D píše:Viděl bych využití pro provoz lokomotiv na modulovém kolejišti, kde si každý strojvůdce chodí se svou lokomotivou a o celkové ovládání tratě se nestará. Abych o takovém řešení uvažoval, muselo by splňovat pár připomínek:
  • dostupné jako hotové řešení (vysílačka do ruky, dekodér do lokomotivy)
  • ...

Spoustu požadvků a málo čteš.
Už před mnoha lety jsem publikoval bezdrátovej ovladač a ukazoval jsem ho modulářům. Nikomu nestál za to, aby ho alespoň vyzkoušel. Jedinej kdo to udělal byl Pavel, Pája a Renata. Všem třem se moc líbil a v praxi se celkem osvědčil. Bylo k němu pár připomínek, které zapracuju a bude z toho docela slušnej ovladač pro moduliště, kterej ale nikomu nedám, protože to přece není fred a moduláři nic modernějšího neuznávají.
fulda

Příspěvekod D » sob 29 pro, 2012 2:54 pm

fulda:
> to přece není fred a moduláři nic modernějšího neuznávají
Znáš málo modulářů, nebo ne všichni byli moduláři před mnoha lety. Za náš klub můžu říct, že u nás neodmítáme možnosti technologického posunu vpřed a vlastně pořád testujeme nové možnosti. I když pro náš klub není kompatibilita s ostatními kluby na prvním místě, nechceme o tuto možnost úplně přijít, takže jsme částečně svázání technologiemi současnosti. Mimochodem, freda jsem ještě v našem klubu naživo neviděl.

> Spoustu požadavků
Ano. Jestli se má nový systém prosadit, musí být lepší, než ten stávající.

> málo čteš … jsem publikoval bezdrátovej ovladač
Tak mě pouč a odkaž.
D

Příspěvekod mizl » sob 29 pro, 2012 3:10 pm

D píše:fulda:
> to přece není fred a moduláři nic modernějšího neuznávají
Znáš málo modulářů, nebo ne všichni byli moduláři před mnoha lety. Za náš klub můžu říct, že u nás neodmítáme možnosti technologického posunu vpřed a vlastně pořád testujeme nové možnosti. I když pro náš klub není kompatibilita s ostatními kluby na prvním místě, nechceme o tuto možnost úplně přijít, takže jsme částečně svázání technologiemi současnosti. Mimochodem, freda jsem ještě v našem klubu naživo neviděl.

> Spoustu požadavků
Ano. Jestli se má nový systém prosadit, musí být lepší, než ten stávající.

> málo čteš … jsem publikoval bezdrátovej ovladač
Tak mě pouč a odkaž.

Téma jsem přímo nehledal, ale zde je přímo odkaz na Fuldův článek :http://www.fucik.name/masinky/XWL/

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod D » sob 29 pro, 2012 3:34 pm

mizl:
Nerad bych, aby došlo k nedorozumění, ale mé reakce se vztahují k nápadu Jirky_US s využitím profi varianty systému přímého bezdrátového řízení vlaků bez centrály, ne k náhradě stávajícího XpressNet nebo LocoNet ovladače jeho bezdrátovou alternativou.
D

Další

Zpět na DCC v praxi