DCC centrála z PC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

DCC centrála z PC

Příspěvekod Pafishek » čtv 18 říj, 2012 1:45 pm

Zdravím :D

s mým plánovaným kolejištěm jsem zatím moc nepokročil, protože si říkám že bych nejdříve měl pochopit funkce digitálu abych mohl něco funkčního postavit. Pro tyto účely potřebuji centrálu a lokomotivu, jenže pokud chápu dobře co je všude napsané, bude mě to dohromady stát zhruba 10.000,- (lokomotiva a DCC start set) což je docela dost peněz který najednou do kupy nedám, navíc teď před vánocema :-/ . Napadla mě jedna spásná myšlenka, nešla by centrála vyrobit z postaršího PC? Mám jich tu hromady, jsou nevyužité a podle mě by mohly, třeba s menší úpravou, simulovat funkce DCC centrály. Nemáte s tím někdo zkušenost?
Za rady všem děkuji, díky vám jsem si rozmyslel už spousty složitostí :D .
Pafishek

Re: DCC centrála z PC

Příspěvekod BohousP » čtv 18 říj, 2012 2:29 pm

Záleží na to, co myslíš pod pojmem centrála. Princip DCC je ten, že vlaky jsou napájeny pulzujícím napětím, kde pulzy mají předepsaný tvar a postupnost. Tím se přenáší informace do lokomotivy (a příslušenství) a současně se lokomotiva napájí. Centrála obyčejně tyto impulzy vytváří a booster (zesilovač) je zesiluje na úroveň +/- 12-15V. Ale mnoho lidí ze centrálu považuje spojení zdroje impulzů a boosteru. To z PC nevytvoříš. Počítačem teoreticky můžeš nahradit ovladač (např. Roco Multimaus), který ty impulzy vytváří. Ale potřebuješ na to speciální software (např. Traincontroller, nebo JMRI), ze kterého lze ovládat jak mašinky, tak příslušenství. Dál budeš potřebovat převodník RS232 nebo USB na DCC. No a pak zesilovač - booster. Čiže není to úplně zcestná myšlenka, ale komplikovaná. Jako lepší vidím pořídit si nějakou, třeba výprodejovou myš, zesilovač Roco a transformátor. Určitě je to méně pracné a je to vhodné na učení se základům DCC. Počítač bych připojil až ve druhém kole.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod male zvire » čtv 18 říj, 2012 4:34 pm

Pafishek: pokud mohu radit, zapomeň na startset. Kup si Roco krysu a na eshopu honzíkovy vláčky si kup něco z Fuldovy produkce (NanoX a ostatní dle potřeby) a do lokomotivy dekodér. Celková cena cca 3K a funkčnost v podstatě identická...
Naposledy upravil male zvire dne pát 19 říj, 2012 1:06 pm, celkově upraveno 1
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod radeksindy » čtv 18 říj, 2012 6:38 pm

V PC lze snadno udělat logiku centrály, starší počítače lze naučit s problémy i DCC signál generovat. U nových už nepůjde ani to, ale v každém případě bude potřeba zesilovač. Za celou dobu digitálu se do života uvedlo dnes už zřídka využívané řešení zvané RKDCC. Kromě počítače s DOSem (neemulovným!, nutný přímý a rychlý přístup k HW) je potřeba dobastlit rozhraní pro LocoNet a zesilovač. Dneska to bude dražší než zkusit koupit na pokusy ROCO myš a klidně ji časem vyhodit.

Člověk by měl mít představu co od digitálního řízení očekává, podle toho si vybrat začátek. Časem se může ukázat, že prvotně koupené věci jsou vyhození peníze.

Ale potřebuješ na to speciální software (např. Traincontroller, nebo JMRI), ze kterého lze ovládat jak mašinky, tak příslušenství

K tomu ovšem tu centrálu potřebují, takže jsme zase na začátku.
radeksindy

Příspěvekod Pafishek » čtv 18 říj, 2012 7:40 pm

Aha, takže to jde ale řešení je to složité a možná zbytečně drahé. Levnější by bylo postavit H-Centrálu ale stejně bych musel dokoupit ovladač (případně jet přes PC). Takže ať se mi to líbí nebo ne, koupit start set bude nejvýhodnější.

BTW není tohle nějak podezřele levné? http://www.itvlaky.cz/pkcomputers/eshop ... 3-cisterny
Pafishek

Příspěvekod fulda » pát 19 říj, 2012 8:10 am

Pokud ti (a všem začínajícím) do toho mohu mluvit, tak se vykašli na H-centrálu.
Pokud jsi schopnej něco postavit, tak na mojich stránkách najdeš jak centrálu tak ovladače.
Když ukazuješ na startset, tak v tom na kterej ukazuješ je víc než polovina ceny za lokotku, vagóny a koleje. Ty máš svojí lokotku a nebo si jí potřebuješ koupit?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Pafishek » pát 19 říj, 2012 8:36 am

No, zatím nemám nic co by stálo za zmínku. Takže vlastně stavím z ničeho. Ten set mě zaujal hlavně lokomotivou a tím, že by měl být bez kolejiva, ale jinak komplet vybavený. Na Vaše stránky už jsem párkrát koukal ale přišlo mi, že vždycky vycházíte z něčeho už existujícího a to extrémním způsobem upravíte :D , kdežto já bych musel všechno vyrobit (proto mě taky zaujala H-Centrála).
Pafishek

Příspěvekod BohousP » pát 19 říj, 2012 8:48 am

Muzu doporucit Fuldovu/Pacovu NanoX-S88 centralu, kterou lze koupit pres N-sopik, bud jako stavebnici, nebo hotovou http://www.eshop-honzikovyvlacky.cz/honzikovyvlacky/eshop/11-1-DIGI-CZ/16-2-Hotove-vyrobky/5/404-Centrala-NanoX-S88. H centrala, kterou jsem mel predtim, vychazi z stejne historie, ale je uz kapanek zastarala. Fuldova uprava ma nejnovejsi software a dalsi rozsireni. :D
BohousP

Příspěvekod cernos » pát 19 říj, 2012 8:50 am

Pafishek píše:Na Vaše stránky už jsem párkrát koukal ale přišlo mi, že vždycky vycházíte z něčeho už existujícího a to extrémním způsobem upravíte :D , kdežto já bych musel všechno vyrobit (proto mě taky zaujala H-Centrála).

Nerozumím tomu. Jaký je rozdíl mezi výrobou NanoX centrály podle Fuldy a výrobou H-centrály podle dcckoleje? :roll: Teda pokud nebudu brát funkční rozdíl, ale o tom tvůj povzdech nebyl.
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod harttman » pát 19 říj, 2012 8:53 am

Pafishek píše:Na Vaše stránky už jsem párkrát koukal ale přišlo mi, že vždycky vycházíte z něčeho už existujícího a to extrémním způsobem upravíte :D , kdežto já bych musel všechno vyrobit (proto mě taky zaujala H-Centrála).

Zkus si pořádně projít celou diskuzi DCC v praxi. Je toho celkem dost, ale myslím že změníš názor.
harttman

Příspěvekod BohousP » pát 19 říj, 2012 9:33 am

cernos píše:Nerozumím tomu. Jaký je rozdíl mezi výrobou NanoX centrály podle Fuldy a výrobou H-centrály podle dcckoleje? :roll: Teda pokud nebudu brát funkční rozdíl, ale o tom tvůj povzdech nebyl.

No, na vyrobcich dcckoleje jsem parkrat narazil na urcita zjednoduseni, ktere bych si jako byvaly profesioalni navrhar elektroniky nikdy nedovolil. Problemy s rusenim/odrusenim, poddimenzovane chlazeni, nevhodne navrzene plosne spoje a pod. Vetsinou slo o malickosti, ale v globale to muze vyvolat problemy. Rozhodne je nechci odsuzovat, udelali pro ceske modelare kus zasluzne prace, i kdyz to byla "jen lokalizace" Pacovych produktu. Ale vyvoj pokracuje dal i jinymi smery. Myslim, ze Fulda mnohe z problemu odstrail.
BohousP

Příspěvekod harttman » pát 19 říj, 2012 9:43 am

BohousP píše:
cernos píše:Nerozumím tomu. Jaký je rozdíl mezi výrobou NanoX centrály podle Fuldy a výrobou H-centrály podle dcckoleje? :roll: Teda pokud nebudu brát funkční rozdíl, ale o tom tvůj povzdech nebyl.

No, na vyrobcich dcckoleje jsem parkrat narazil na urcita zjednoduseni, ktere bych si jako byvaly profesioalni navrhar elektroniky nikdy nedovolil. Problemy s rusenim/odrusenim, poddimenzovane chlazeni, nevhodne navrzene plosne spoje a pod. Vetsinou slo o malickosti, ale v globale to muze vyvolat problemy. Rozhodne je nechci odsuzovat, udelali pro ceske modelare kus zasluzne prace, i kdyz to byla "jen lokalizace" Pacovych produktu. Ale vyvoj pokracuje dal i jinymi smery. Myslim, ze Fulda mnohe z problemu odstrail.

Souhlasím. Nešlo to lépe napsat.
harttman

Příspěvekod Pafishek » pát 19 říj, 2012 9:44 am

Je vidět že nejen špatně chápu ale dokonce se asi i špatně vyjadřuju ( nejspíš bych měl přestat pracovat když něco čtu nebo píšu :D ) . Návod k centrále co má Fulda na stránkách jsem chápal spíš jako úpravu již nějakého existujícího zařízení a ne jako návod pro kompletní stavbu, proto ten můj "povzdech" :D. Samozřejmě jsem si taky nevšiml odkazu hned nad nadpisem, který odkazoval na stránku kde se dá Nano centrála koupit jako stavebnice :oops: . Nejspíš teda půjdu do té stavebnice Nano centrály, odpadnou mi aspoň starosti s výrobou desky a programováním čipu.
Pafishek

Příspěvekod cernos » pát 19 říj, 2012 9:55 am

I já s tímto názorem souhlasím. Sám jsem začal s produkty z DCCKoleje a postupem času jsem je upravil/použil součástky na desky od Jindry - veliký dík oběma.

OT: Moje nerozumění bylo míněno na Pafishekovo povzdechem. Prostě buď tu větu "Na Vaše stránky už jsem párkrát koukal ale přišlo mi, že vždycky vycházíte z něčeho už existujícího a to extrémním způsobem upravíte , kdežto já bych musel všechno vyrobit (proto mě taky zaujala H-Centrála)." nechápu, nechci chápat nebo jsem úplně mimo. :oops: Nejprve zmíní že Jindra upravuje někdy extrémně něco co už existuje - ano základ je stejný, je ale líp navržený s lepším sw. Pak píše že on by ale musel všechno vyrobit a proto ho zaujala h-centrála. Mno a tady jsem prostě v loji. To jako že h-centrálu vyrábět nemusí? Vždyť to nemusí ani NanoX, oboje se dá koupit hotový (honzíkovo e-shop, aukro, ebay....). Zjednodušeně nechápu/nevidím ve větě argument pro upřednostnění h-centrály před nanox, toť vše ;)
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod BohousP » pát 19 říj, 2012 10:00 am

cernos píše:I já s tímto názorem souhlasím. Sám jsem začal s produkty z DCCKoleje a postupem času jsem je upravil/použil součástky na desky od Jindry - veliký dík oběma.

OT: Moje nerozumění bylo míněno na Pafishekovo povzdechem. Prostě buď tu větu "Na Vaše stránky už jsem párkrát koukal ale přišlo mi, že vždycky vycházíte z něčeho už existujícího a to extrémním způsobem upravíte , kdežto já bych musel všechno vyrobit (proto mě taky zaujala H-Centrála)." nechápu, nechci chápat nebo jsem úplně mimo. :oops: Nejprve zmíní že Jindra upravuje někdy extrémně něco co už existuje - ano základ je stejný, je ale líp navržený s lepším sw. Pak píše že on by ale musel všechno vyrobit a proto ho zaujala h-centrála. Mno a tady jsem prostě v loji. To jako že h-centrálu vyrábět nemusí? Vždyť to nemusí ani NanoX, oboje se dá koupit hotový (honzíkovo e-shop, aukro, ebay....). Zjednodušeně nechápu/nevidím ve větě argument pro upřednostnění h-centrály před nanox, toť vše ;)

Holt, nekdy si tu navzajem nerozumime, clovek cte neco ve spechu a pak odpovida, jak nemusi :lol: Ale hlavni vec, ze ted si uz rozumime ... 8)
BohousP

Další

Zpět na DCC v praxi