semafory a světla pro příslušenství

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod BorgMcz » sob 29 zář, 2012 2:46 pm

michal.kubista píše:Tak jsem se dnes dal do zkoušení SW dle Fuldy na desce dle BorgMcz a zjistil jsem jeden podstatný, ale řešitelný rozdíl.
Fulda používá společný pól pro LEDky - , ale BorgMcz +.
Řešení je v CV 36 - 66 použít inverzní hodnoty pro rozsvěcení a zhasínání LEDek, blikání nechat stejné. Takže já nyní jdu invertovat a počítat.

Edit: A po inverzi to funguje pěkně, zatím bez chybičky. Jdu si hrát dál :D



Taky jsem si nevšiml :-) Nožná bude lepší, pokud to Fulda nepředělá, prostě na tom pinu V+ u výstupů, přerušit cestu na plošňáku a propojit to s GND přes drátek. Tím negováním CV si tam akorát budeš vnášet nesrozumitelnost.
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 188
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod KE-pavuk » ned 30 zář, 2012 6:30 am

mozno jedna poznamka zo skutocnej zeleznice . To blikanie pri navestidlach by malo byt mozno pomalsie lebo to skor vyzera ze pri zltej to blika na 60 km/h a pri zelenej na 100 km/h. :roll:
KE-pavuk
 
Příspěvky: 87
Registrován: sob 20 srp, 2011 4:51 am
Bydliště: Košice

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod michal.kubista » ned 30 zář, 2012 6:49 am

Tak zkus prenastavit CV 33, ta by mela upravit rychlost blikani
michal.kubista
 
Příspěvky: 347
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod fulda » ned 30 zář, 2012 2:45 pm

ad rychlost: každej si nastaví do CV33 a CV32 rychlosti jak se mu zlíbí :mrgreen:
ad inverze: do zipu s hex souborem jsem přidal druhej - kterej invertuje výstupy. Mimochodem - stačilo v předpisech prohazovat první a druhou řádku, ale to je jedno, Monty má pravdu, že většina semaforů chodí se společným V+
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod Jirka_US » pon 01 říj, 2012 3:13 pm

Myslim, ze se do schematu vloudila chybicka. Ve schematu je treba prehodit anodu s katodou u vsech diod LED. Katody musi by pripojeny na nejnizsi napeti, zde tedy 0V. Tak jak je schema nakresleno, tak nepomuzou ani transistory ani prepocitani CV na inverzni hodnoty, diody LED svitit urcite nebudou.
Druha moznost je anody pripojit na + pol (zapojeni se spolecnou anodou) a pak se zrejme pouzije 2. varanta HEX kodu, uvedena pozdeji.
Myslim, ze pro zacatecniky je dulezite to uvest na pravou miru.

Jinak zatim vse funguje, pro prvni nastrel jsem dal CV32=25 and CV33 v rozmezi 60-80.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1162
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod fulda » pon 01 říj, 2012 6:23 pm

Za schéma se omlouvám, nastřelil jsem ho v rychlosti a moc si ho po sobě nekontroloval.
Spíš jsem ladil program.

Zdá se, že to tedy bude použitelné, tak já dám dohromady nějakou lepší dokumentaci a nějaké popisy pro méně elektronické a více modelové kamarády.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod harttman » pát 05 říj, 2012 8:40 am

Tak jsem si Fulduv nápad předělal na oboustraný plošňák v SMD. Parádně mi teď vleze přímo pod semafór a bude jeho součásti.
Obrázek
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
harttman
 
Příspěvky: 133
Registrován: pát 02 bře, 2012 1:48 pm
Bydliště: Orlová

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod fulda » pát 05 říj, 2012 11:41 am

Slušné,
já čekám na plošňáky, doma neleptám, ale jinak jsem se namačkal na velikost 7x30mm, snad to budu schopnej osadit :D
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod harttman » pát 05 říj, 2012 4:42 pm

fulda píše:Slušné,
já čekám na plošňáky, doma neleptám, ale jinak jsem se namačkal na velikost 7x30mm, snad to budu schopnej osadit :D

Jasně, chápu. H0 a N jde rozdíl. Já bych tam ještě možná 2mm na šířce srazil, ale není třeba. Sedí to přesně pod patku semafóru v H0. Raději jsem se to snažil skrátit aby to nelezlo do skryťáku.
Uživatelský avatar
harttman
 
Příspěvky: 133
Registrován: pát 02 bře, 2012 1:48 pm
Bydliště: Orlová

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod workous » sob 13 říj, 2012 10:40 am

Ahoj Fuldo budeš dekodéry pro semafory prodávat nejsem si jist zda bych zvládnul výrobu? A jaká bude cena ? Dík za info
HO - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1785
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod fulda » sob 13 říj, 2012 12:32 pm

Zdar,

jako u kazdeho mojeho modulu - podklady pro prodej jsou u Honzy a on jako pokazde zvazuje, jestli to ma a nebo nema cenu prodavat, takze pokud je ohlas, tak to urcite urychluje jeho rozhodovani. http://www.eshop-honzikovyvlacky.cz/hon ... -1-DIGI-CZ

Moje verze:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
ještě pracuju na tom, jak jí zabudovávat do trubky, aby mohl bejt zezhora semafor a zároveň se to dalo cpát do vrtané díry.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod jakub_s » sob 13 říj, 2012 6:00 pm

Ja bych si jeden koupil, ze bych k tomu zkusil napsat nejake GUI na konfiguraci pod Win
HO DCC, C# dccLib
jakub_s
 
Příspěvky: 25
Registrován: čtv 01 pro, 2011 9:40 am
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod BorgMcz » ned 14 říj, 2012 6:35 am

Než se Honzik rozhodne, můžu nabídnout podobné hotové desky v profi provedení s popisem, ještě mi jich pár po výrobě zbylo, takže jsou k prodeji. Program od Fuldy je určený i pro ně (verze inv), takže tento program můžete použít. Více najdete pak zde:

http://www.dccmm.cz/index.php/dcc-model ... -uni-5led/
http://www.dccmm.cz/index.php/dcc-model ... wer-modul/
Přílohy
semafor_uni5_power.jpg
Takhle vypadá už osazený DPS
b_semafor_uni5.jpg
Tahle vypadají DPS co ještě mám
b_semafor_uni5.jpg (4.89 KiB) Zobrazeno 2799 krát
Naposledy upravil BorgMcz dne čtv 01 kvě, 2014 7:13 am, celkově upraveno 1
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 188
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod cernos » úte 16 říj, 2012 6:55 am

Chtěl bych se zeptat nejen BorgMcz čím mohu nahradit obvod 78L05F SMD? V GME mi ho sice nabídnou, ale hned 100x a to asi nevyužiju :D Nebo byste měl někdo doma 5 kousků???
Díky moc, Lukáš
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod fulda » úte 16 říj, 2012 8:00 am

Možností je mnoho.
1) na prodejnách ho mají a prodávají po kusech
2) tenhle ti pošlou i jeden, ale nemají ho
3) použít verzi SO8, která není o moc větší a je běžně po jednom
4) koupit ho jinde.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník