DCC pro tutany

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

DCC pro tutany

Příspěvekod Libosh » úte 24 dub, 2012 6:24 pm

čaute, stále tápám v tolika věcech, toto diskuzní fórum mám prolezlé skrz na skrz a přesto si v mnoha věcech nevím rady. Ani nevím jak to všechno sepsat dohromady. Tudíž bych to viděl tak, že pro každej dotaz bych vytvořil nové vlákno, ale až s vašim souhlasem. Bude to přehlednější jak pro mě, tak pro vyhledávání odpovědí na danou problematiku pro nově příchozí.

Už jsem dospěl k rozhodnutí, že nemá cenu si plánovat hned na začátek megalomansky projekty, ktery jak sami řikáte málo kdy dojdou do zdárného konce. Z toho důvodu jsem se rozhodl svoji potřebu, něco dělat, uspokojovat stavbou vozidel a budov a na samotnou stavbu kolejiště se připravovat zatím teoreticky.

1. DCC
Rozhodl jsem se pro tento způsob řízení i přes to, že zatím to nevidím na nic většího, než jedno SN, kus širé trati a 1 koncová stanice. Toto celé s možností pozdějšího rozšíření. Vždy jsem měl za to, že koupím start set a když vše zapojím tak jak má být, tak že to bude fungovat, že se tímto vyhnu elektrikařině co je v analogu. Popravdě, dokavaď jsme ve fyzice na ZŠ brali mechaniku, byla to brnkačka. Ale jak se přešlo na elektřinu, to byl kámen úrazu a tam to i zůstalo. CO je tedy jednoduší v zapojení? Pročetl jsem diskuze, vaše webovky na kterých každý píšete svoje postřehy, ale přesto z toho nejsem vůbec moudrej. A když jsem se zahleděl do všelijakech schémat a podobně, cítil jsem se jak v mixéru. Není to někde sepsany opravdu jak pro tutana? čím víc po tom člověk chce aby to umělo, tím je to zamotanější. To jsem předpokládal a nebráním se samostudiu, ale nevím kde začít. Díky

Omlouvám se všem za obsáhlost textu, moc vše obkecávám, ale toho se už asi nezbavím

Díky Libor
Libosh
 
Příspěvky: 39
Registrován: pon 16 lis, 2009 5:34 pm
Bydliště: Olomouc

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod loscarlos » stř 25 dub, 2012 8:45 am

HO, epocha IV/V + ČSD/ČD. Nejprve analog a teď asi digitál ..... .
Uživatelský avatar
loscarlos
 
Příspěvky: 327
Registrován: úte 23 úno, 2010 8:50 am
Bydliště: okr. Benešov

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod jirkan » stř 25 dub, 2012 10:06 am

No ono to skutečně tak je, že ten startset umožní ježdění s digitálem po jednoduchým okruhu, ale to samo o sobě moc poznání o DCC nepřinese. Já bych volil set s výhybkou a přikoupil bych k tomu přestavník a výhybkový dekodér. Když to postavíš někde na stole nebo na podlaze, tak můžeš vyzkoušet, co se dá s digitálem dělat. Pak bych skusil ještě druhou lokomotivu a případně druhou výhybku. To tě donutí naprogramovat aspoň jiné adresy a vyzkoušíš, jaké to je nezávisle ovládat víc lokomotiv. Pak můžeš vyzkoušet podle návodu přeprogramovávat vlastnosti lokomotiv (třeba max rychlost atd), tím pochopíš, co jsou to ta CV a spoustu dalších pojmů. A myslím že po pár pokusech Ti začnou být jasné i různé příspěvky tady na fóru i jinde. A taky se sám rozhodneš, jestli stačí jednoduché ježdění "na oči", kde u malého kolejiště těch drátů potřebuješ opravdu minimum, a nebo jestli využiješ i dalších možností, jako třeba zpětné ohlasy, indikace obsazení úseků a nebo třeba i řízení provozu počítačem. Pak samozřejmě těch drátů bude přibývat. Ale rozhodně se toho neboj, není to zas tak nepochopitelné, chce to podle mně ne jen o tom číst, ale hned si to aspoň v jednoduché formě vyzkoušet.
Přeju hodně zdaru mezi digitálníky.
jirkan
 
Příspěvky: 629
Registrován: stř 16 bře, 2011 9:47 pm

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Střelec » stř 25 dub, 2012 11:23 am

Přesně to vystihnul Jirkan. Začít startsetem, přikoupit výhybkový dekodér a napojit výhybky, které to snese (Roco dekodér je na 8 výhybek). Pokud půjde o startset s Multimausem, záhy zjistíš, že osm výhybek a dvě mašiny v provozu je na jeden Multimaus a dvě ruce tak akorát (vlastní zkušenost). Zpětný odezvy budeš potřebovat, pokud budeš mít skryťák, zkus ale raději dvě nádražíčka s kusem krajiny, kterou se vine trať. Na oba konce pak můžeš připojit něco dalšího, nebo smyčku či skryťák o patro níž. Oba konce venku doporučuju proto, že začátečníkovi se leccos kousne a do tunelu se tak či onak blbě leze...
Střelec
 
Příspěvky: 711
Registrován: pon 29 bře, 2010 8:03 am
Bydliště: Plzeň

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Libosh » stř 25 dub, 2012 6:35 pm



právě stránky mtbbus mě rozhodili, když jsem viděl schemata a náčrty. Vůbec jsem jim nerozumněl. Stránky lokopina mám vcelku pročetlé, ale wiki zababováků si projdu. díky

myslím, že nejrozumnější bude, jak zde již napsal Jirkan, pořídit nějakej start set a prokousávat se tím takto. Jen tedy co byste doporučili? I v tomto plavu jak neplavec v moři. Tudíž se potápím.

Jestli tomu dobře rozumím, je více systému. Lenz, fleischmann, Roco atd. Jenže kterej vybrat? Jsou mezi sebou propojitelny? Jaký je rozdíl dejme tomu mezi těmito 3, kromě ceny?
http://www.modely.biz/modelova-zeleznic ... cem-lh100/
http://www.modely.biz/modelova-zeleznic ... trale-pro/
http://www.modely.biz/akcni-nabidky/set ... eischmann/

V čem je tak zásadní rozdíl, že je tam rozdíl x tisíc? Samozřejmě nejraději bych vybral start set již i s kolejema a i nějakou tou lokomotivou, ale v TT jsem nic rozumnyho nenašel. Samozřejmě hledám něco s českou předlohou. Bohužel přesně epochu zatím vybranou nemám, to bych zařadil do dalšího vlákna.


Teď jsem našel tento startset:
http://www.zeleznicni-modelarstvi.cz/p/ ... rvky-21806
Lokomotiva by šla "počeštit"a vagony třeba prodat. Jak je na tom roco? Otázka, zda když je na objednávku, jestli vůbec je možné ho objednat a jak dlouho se na to bude čekat. Jestli to má výrobce skladem. Toho jsem si všimnul, že spousta startsetu není skladem, či se dokonce stáhla z prodeje. Např. mockrát zmiňovaný s rosničkou.
Libosh
 
Příspěvky: 39
Registrován: pon 16 lis, 2009 5:34 pm
Bydliště: Olomouc

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod fulda » čtv 26 dub, 2012 8:55 am

Několik mojich rad, které už jsem napsal několikrát:
1) pokud uvažuješ o tom, že si koupíš startset a rovnou z něj začneš prodávat vozidla, tak se zamysli nad možností si koupit jen set bez vozidel a naopak si dokup to co se ti hodí

2) Roco je velmi dobrý a velmi jednoduchý set, který se prodává za dobrou cenu. Problém je, že za nějakou dobu ti bude moc jednoduchej a začneš se rozhlížet po něčem jiném. Otázka je, kdy to nastane.

3) moc si čteš teorii a málo si jí zkoušíš v praxi
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3994
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod jirkan » čtv 26 dub, 2012 2:30 pm

Myslím, že ten cenový rozdíl je dán zejména tím, že prodejci často pro své zákazníky rozeberou startsety a prodají z nich lokomotivu nebo vagony, a pak se zbavují toho digitálu. A protože startsety bývají cenově podstatně lacinejší, než je cena v nich obsažených modelů, vychází to příznivě. Pokud se kupuje celý DCC systém samostatně, vyjde to obvykle podstatně dražší. Podobně to řeší i mnozí modeláři, pro které je set zdrojem cenově přijatelného vozového parku, ale časem se začnou doma hromadit centrály a další komponenty, a ty se pak dají za příznivou cenu pořídit na burze.
Jinak jsem nejprve nepochopil, že ti jde o TT, tam to asi bude trochu komplikovanější s hledáním vhodného setu a taky v lokomotivách se bude hledat místo na dekodér obtížněji, ale tady jde vývoj (a s ním i zmenšování rozměrů elektroniky) jednoznačně naším směrem.
A jinak nehledej na internetu a vyraž se rovnou poradit za některým z obchodníků, myslím že většina Ti něco vhodného do začátku vybere.
jirkan
 
Příspěvky: 629
Registrován: stř 16 bře, 2011 9:47 pm

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod vvitty » čtv 26 dub, 2012 2:33 pm

Roco centrala s mysi nova ze start setu je bezne do 1500.-, pokud si s tim chces zacit hrat, je to celkem prijatelne reseni.
Magazín - http://www.pojezdy.eu/ < > Komponenty pro modeláře - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1860
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Libosh » čtv 26 dub, 2012 4:37 pm

fulda píše:Několik mojich rad, které už jsem napsal několikrát:
1) pokud uvažuješ o tom, že si koupíš startset a rovnou z něj začneš prodávat vozidla, tak se zamysli nad možností si koupit jen set bez vozidel a naopak si dokup to co se ti hodí

2) Roco je velmi dobrý a velmi jednoduchý set, který se prodává za dobrou cenu. Problém je, že za nějakou dobu ti bude moc jednoduchej a začneš se rozhlížet po něčem jiném. Otázka je, kdy to nastane.

3) moc si čteš teorii a málo si jí zkoušíš v praxi


1)pokud je mi známo, tak start set vyjde levněji než vše zvlášť ne?a pokud bych z něho prodal jen vagóny, tak to není špatny, ne?nebo proč se ti to nezdá?

2)V čem by měl byt jednoduchej? Co třeba neumí oproti jinym?

3)Tak nejprve chci nasbirat teorii a potom přejít do praxe. Vem si, že bych koupil vše to co bych viděl první a až pak bych zjišťoval, že tam to je lepší v tom a horší zase v onom a zase to měnil. To bych byl tratnej.

jirkan píše:Myslím, že ten cenový rozdíl je dán zejména tím, že prodejci často pro své zákazníky rozeberou startsety a prodají z nich lokomotivu nebo vagony, a pak se zbavují toho digitálu. A protože startsety bývají cenově podstatně lacinejší, než je cena v nich obsažených modelů, vychází to příznivě. Pokud se kupuje celý DCC systém samostatně, vyjde to obvykle podstatně dražší. Podobně to řeší i mnozí modeláři, pro které je set zdrojem cenově přijatelného vozového parku, ale časem se začnou doma hromadit centrály a další komponenty, a ty se pak dají za příznivou cenu pořídit na burze.
Jinak jsem nejprve nepochopil, že ti jde o TT, tam to asi bude trochu komplikovanější s hledáním vhodného setu a taky v lokomotivách se bude hledat místo na dekodér obtížněji, ale tady jde vývoj (a s ním i zmenšování rozměrů elektroniky) jednoznačně naším směrem.
A jinak nehledej na internetu a vyraž se rovnou poradit za některým z obchodníků, myslím že většina Ti něco vhodného do začátku vybere.


Ano, mohl jsem to taky napsat, že se jedná o TT. Již mám nějaky ty vagony a i lokomotivy, jsou to sice starší kousky, ale myslím, že přecházet na jiné měřítko nemá smysl. Zde je to vše na fotkách pokud se někdo chcete podívat, případně mě uvést na pravou míru, že bych mohl či dokonce měl uvažovat o změně. Ale pořád TT je o "dost" méně prostorově náročny.
http://ulozto.cz/xSDqcNK/moje-rar

Nj, jenže v Olomouci, kde bydlím, je jen jeden obchod s modelářskyma potřebama a nevím, zda by mi tam poradili spravně. Už jen podle toho, že jejich eshop postrádá jakékoliv kategorie, mě moc v jejich kvalitě neutvrzuje. nevím, třeba se pletu, ale nechci nalitnout.



Tak jak přátelé, který systém DCC byste tedy doporučili a proč?připadně, kde zjistit klady a zápory jednotlivých systémů? díky
Libosh
 
Příspěvky: 39
Registrován: pon 16 lis, 2009 5:34 pm
Bydliště: Olomouc

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod lajblt » čtv 26 dub, 2012 6:12 pm

Pokud můžu jako DCC začátečník přispět se svou troškou do mlýna, řešil jsem podobný problém. Po dvaceti letech jsem vybalil TTčka z krabic a začal jsem stavět nové kolejiště. Přidal jsem k tomu pár nových vozidel (Brejlovci od MTB) a ...
... začal jsem řešit, jak to celé vlastně ovládat. Mnozí digitálisti tady na fóru si budou možná trhat vlasy, ale nakonec to skončilo jen u DCC ovládání vozidel. Koupil jsem dva start sety od Roca bez vozidel (á 1500,- Kč), takže mám dvě myši a dvě centrály (ze druhé bude booster :) ). A můžu současně bez přepínání ovládat dvě lokomotivy. Výhybky a návěstidla ovládám klasicky "analogově". Mám pro to dva důvody:

1) Když mi totiž něco nebude fungovat na DCC, můžu se na to jen smutně dívat. Při klasickém ovládání příslušenství dokážu odhalit chybu běžně dostupnými prostředky (multimetr).

2) Cena potřebných "serepetiček" pro další ovládání beztak analogového příslušenství (zejména přestavníky) je nižší, než u digitálu. Třeba pytel relátek jsem dostal od kamaráda. Že by mi někdo věnoval jen tak 30 dekodérů, o tom si můžu nechat jenom zdát. :)

Ovládat současně jízdu vlaků a přestavovat výhybky se dá na oválu se dvěma výhybkami, ale už jen u stanice s 8 výhybkami je to prakticky nemožné. Nehledě na to, že když už stavím stanici, měla by mít také nějaké zabezpečovací zařízení. V digitálu na to potřebuju další spoustu věcí (dekodéry) a navrch všeho (optimálně) počítač a software (nebo Zhlavíka). Za cenu toho všeho můžu mít dobře vybavené depo střední velikosti. :)

Takže za mě - pokud (nejen Roco) start set, tak na ovládání lokomotiv systémem "strojevedoucích", ale ne na ovládání dalších věcí. Optimálně by totiž sběrnice příslušenství neměla mít cokoli společného se silovou sběrnici vozidel (a pokud vím, třeba na modulovce je to podmínka - dobře vědí proč - rušení).

A teď do mě. :)
lajblt
 
Příspěvky: 736
Registrován: ned 06 bře, 2011 7:38 pm

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod fulda » čtv 26 dub, 2012 7:27 pm

Libosh píše:1)pokud je mi známo, tak start set vyjde levněji než vše zvlášť ne?a pokud bych z něho prodal jen vagóny, tak to není špatny, ne?nebo proč se ti to nezdá?

Poslední Roco set jsem koupil asi před měsícem na aukru za cca 400. Stačí si stanovit cenu. Pravda, můj požadavek byl do 500 a tak jsem musel skoro dva tejdny čekat.
Zrovna se to sešlo, že na ebay byl jeden německej za 550 s dopravou a tenhle českej za 400 prodávala paní nedaleko hospody, kam bych stejně šel.
Se mi zdá ta cena dost dobrá, nechám na zvážení.
Pochopitelně, pokud jsou v setu soupravy které tě zajímají, je to levnější ze setu.

Libosh píše:2)V čem by měl byt jednoduchej? Co třeba neumí oproti jinym?

nemá zpětnou vazbu, nedokáže číst z kolejiště, proudové zatížení kolem 2A je v podstatě nejméně co je na trhu.

Ale v žádném případě neříkám že je špatnej, za ty prachy je to super zařízení.

Libosh píše:3)Tak nejprve chci nasbirat teorii a potom přejít do praxe. Vem si, že bych koupil vše to co bych viděl první a až pak bych zjišťoval, že tam to je lepší v tom a horší zase v onom a zase to měnil. To bych byl tratnej.


To beze sporu děláš správně, ale možná bych ti doporučil se s tím netrápit doma u počítače.
Podle mojeho názoru jednou ukázat je lepší než desetkrát popsat.

Libosh píše:Nj, jenže v Olomouci, kde bydlím, je jen jeden obchod s modelářskyma potřebama a nevím, zda by mi tam poradili spravně. Už jen podle toho, že jejich eshop postrádá jakékoliv kategorie, mě moc v jejich kvalitě neutvrzuje. nevím, třeba se pletu, ale nechci nalitnout.
...
Tak jak přátelé, který systém DCC byste tedy doporučili a proč?připadně, kde zjistit klady a zápory jednotlivých systémů? díky


he he - tohle se tak báječně vylučuje.

Pokud máte v olomouci nádraží, tak si někdy vyjeď na některou z modelářských akcí a tam se podívej a popovídej.

Já mám rád svoje komponenty (k nalezení tady), ale ty předpokládají, že se tomu věnuješ jako modelařině a něco opravdu konkrétního s nima děláš.
Pro počáteční ježdění na stole je dobré to roco. Prostě se smiř s tím, že až začneš dělat seriózní práci, tak ho prodáš. Pokud ho dnes nekoupíš moc draho, tak ho prodáš téměř za stejné prachy.

Jo a až ti někdo bude radit analogové ovládání příslušenství, tak:
- buď je to Věra Pohlová, která je proti modernímu světu
- nebo ještě nezjistil, jakou svojim rozhodnutím udělal chybu

V dnešní době je používání analogového příslušenství stejně chytrej nápad, jako používání telefonu s rotačním voličem.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3994
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod fulda » čtv 26 dub, 2012 7:28 pm

vvitty píše:Roco centrala s mysi nova ze start setu je bezne do 1500.-, pokud si s tim chces zacit hrat, je to celkem prijatelne reseni.


Roco má centrálu v myši, ta černá škatule je jen zesilovač.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3994
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 27 dub, 2012 4:53 am

Kolego na Fuldu moc nedej :D je to místní DCC mág,který si sám komponenty pro DCC staví a některé dokonce vymýšlí,takže se mu to kecá :lol: My tukani,jak říkáme u nás v Sudetech jezdíme ve stylu,který popisuje kolega lajblt a to s velikým úspěchcem.Ty cenové rozdíly,na které se ptáš jsou zapříčiněny hlavně tím,že mají naprosto jiné uživatelské schopnosti.Máš tam základní startset Fleischmann(Roco),dospělou řídící jednotku od Lenze a další hit od Roca s bezdrátovým ovládáním.Je skutečně dobré si rozmyslet co a jak než vyhodíš peníze oknem.
Já bych Ti doporučili stránky níže uvedené,kdy kluci mají velmi pěkně popsáno jak na digitál a proč.
http://www.houmrovyvlaky.wz.cz/
http://www.shimiland.info/
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3349
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod jirkan » pát 27 dub, 2012 10:59 am

Jen bych poznamenal, že ROCO je zatižitelné na 3,5 A (taky to záleží na napájecím zdroji) - já jsem kvůli tomu preventivně rozdělil kolejiště na několik úseků s tím, že budu napájet přes boostery, ale zatím to mám celé propojené do jednoho, protože při běžném provozu jsem žádný problém nezaznamenal (jezdím tak 5 až 6 lokomotiv se zvukem současně). A jinak nové ROCO (to s tou modrou myší) už umí číst údaje dekodérů a zvládá i připojení k počítači a stavění vlakových cest. A ten počítač se nemusí využívat k počítačovému řízení provozu, ale já na něm mám třeba jen udělaný ovládací pult hlavního nádraží, lze taky dodělat i indikaci obsazení úseků. Lokomotivy ovládám normálně myší (tedy v současné době jich mám připojených 6). A pro uklidnění - skryté nádraží mám řešeno analogově - to proto, že jsem digitalizoval již zadrátované analogové kolejiště a skryťák mám řešen tak, že kolej, na kterou vjíždím, volím jedním tlačítkem.
jirkan
 
Příspěvky: 629
Registrován: stř 16 bře, 2011 9:47 pm

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Sandy » úte 01 kvě, 2012 10:22 am

miroslav lengyel píše:Kolego na Fuldu moc nedej :D je to místní DCC mág,který si sám komponenty pro DCC staví a některé dokonce vymýšlí,takže se mu to kecá :lol: ............

Tak, kdybych byl úplný začátečník, tak bych z výše uvedených rad asi nebyl moudřejší.
Někdy si říkám, jestli by neměl být vydán zákaz pokročilým a „vybíjeným sekáčům“ , aby radili úplným začátečníkům. Snad jen v případě uvádění úplných nesmyslů na pravou míru. :D
Pokud jde o digitál, tak by na prvním místě měl být vyvrácen všeobecně tradovaný omyl, že DCC je lékem na neznalosti základů elektrotechniky. :roll:
Opak je pravdou. I v digitálu musím vědět, co je stejnosměrné a co střídavé napětí, co je proud, jak funguje dioda apod. V analogu mi pak stačí vědět co je rezistor, jak funguje relé , jak se pozná plus a minus a mohu jezdit.
A digitál je možná méně pracný, ale určitě ne jednodušší než analog.

Pokud jde o úplné začátky, tak je první a kardinální otázkou to, kolik peněz jsem schopen do vláčků „vrazit“. Protože každá lokomotiva se pak prodraží o 20, ale klidně i o více než 100%! A to nemluvím o dalším příslušenství . Ale to si každý musí rozvážit sám, tam žádné rady nepomohou.

Na záčátek je pak určitě nejlepší pořídit si komponenty ze startsetů ( ať už ve formě startsetu nebo samostatně). U běžně nabízených startsetů (třeba Roco nebo Fleischmann) v přiznivé cenové relaci získáme:

a./ napájecí zdroj (trafo) – ten budeme používat po celou dobu, co nás vláčky budou bavit

b./ Multimaus (MM) – to je ovladač a centrála v jednom. Tu využijeme i po přechodu na vyšší úroveň, kdy si pořídíme jinou centrálu. Pak bude fungovat jen jako ovladač. MM nás naučí měnit CV a využívat jejich nejrůznější vlastnosti. Tady musíme být pečliví, protože MM umí měnit CV, ale nedokáže je číst. Takže můžeme použít pomůcky, které nabízí např. Houmr a změny si pečlivě zapisovat.

c./Booster (zesilovač) – i ten se dá později použít, ale většinou putuje „do světa“.

No, a pak stačí sestavit okruh, položit na koleje lokomotivu (DIGITALIZOVANOU !!!!) a začít jezdit. A postupně se seznamovat s vlastnostmi digitálu. A přestavníky třeba na začátku ovládat analogově, za použití prehistorických klávesnic od PIKA.

Pokud jde o to, jaký set vybrat, tak to záleží většinou na finančních možnostech. Startsety s českými modely bývají dražší, ale máme takříkajíc „vystaráno“. Levnější většinou obsahují vozidla podle německých předloh, ale i ty se dají „zužitkovat“. Buď prodat nebo použít na přestavbu.
A to je na úplný začátek snad všechno. Protože digitální ovládání přestavníků a jiné „DCC vychytávky „ jsou v digitální školičce zařazeny do druhého pololetí. :P
Sandy
 
Příspěvky: 859
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků