DCC centrála Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod radeksindy » úte 28 led, 2014 9:41 am

Tak ještě jednou. Funkce F13-F28 nejsou vlastností centrály nebo Loconetu. Loconet zná paket OPC_IMM, který centrála přímo přeloží do kolejí (pochopitelně bez hlavičky). To by měly umět všechny centrály, takže funkce musí umět hlavně ovladač.
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod zdeno » úte 28 led, 2014 1:36 pm

radeksindy píše:Tak ještě jednou. Funkce F13-F28 nejsou vlastností centrály nebo Loconetu. Loconet zná paket OPC_IMM, který centrála přímo přeloží do kolejí (pochopitelně bez hlavičky). To by měly umět všechny centrály, takže funkce musí umět hlavně ovladač.


Divna logika, nepochopil jsem. Takze F9-F28 nejsou vlastnosti, ale centrala by to mela umet ;-)
---
Mam odzkousene pakety na JMRI, kde to vyhodnocuje jako korektni obsluzne pakety. Navic samo JMRI dokaze generovat OPC_IMM pakety naprosto korektne.
Takze centrala Z21 asi nebude plnohodnotny Loconet. Ale potrebujem to odzkouset a overit, protoze neni dobre to odstrelit od boku.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod radeksindy » úte 28 led, 2014 3:14 pm

Divna logika, nepochopil jsem.

Všiml jsem si, ještě jednou. OPC_IMM paket generuje ovladač a centrále po odříznutí hlavičky a informací pro centrálu (5 bytů) pošle zbytek bez úpravy bez kolejí. Nerozumí tomu, nijak to neanalyzuje, zařízení zodpovídá za obsah.

Takze F9-F28 nejsou vlastnosti, ale centrala by to mela umet

Centrála umí výše uvedené, zařízení musí generovat OPC_IMM. Proto v LocoNetu kvůli novým funkcím měníš ovladač, ale ne centrálu.

Takze centrala Z21 asi nebude plnohodnotny Loconet.

Z čeho to prosím vyvzuješ?
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod zdeno » úte 28 led, 2014 5:30 pm

radeksindy píše:Divna logika, nepochopil jsem.
Všiml jsem si, ještě jednou. OPC_IMM paket generuje ovladač a centrále po odříznutí hlavičky a informací pro centrálu (5 bytů) pošle zbytek bez úpravy bez kolejí. Nerozumí tomu, nijak to neanalyzuje, zařízení zodpovídá za obsah.
Takze F9-F28 nejsou vlastnosti, ale centrala by to mela umet
Centrála umí výše uvedené, zařízení musí generovat OPC_IMM. Proto v LocoNetu kvůli novým funkcím měníš ovladač, ale ne centrálu.
Takze centrala Z21 asi nebude plnohodnotny Loconet.
Z čeho to prosím vyvzuješ?


vlastnost je neco, co je bud dane nebo ne. Takze bud to centrala umi poslat do koleji nebo neumi. Nejak nechapem to zbytecne slovickareni.
---
zcela urcite se Loconet pakety musi pro DCC upravovat. Je videt, ze jsi to nikdy neprogramoval a vlastne si se na to ani jen nepodival.
Musi se presouvat sedme bity, protoze ty ma Loconet zakazane, dale se musi vytvorit hlavicka <110C_CCCC> , kde se definuje pro ktery balik funkci je paket urceny a nakonec se musi adresa upravovat podle toho, ci je to adresa do 99 nebo nad 100. Neni to slozite, ale musi se to udelat.
---
Byl bych rad, kdyby si mi overil, ci Z21 pod Loconetem generuje DCC pakety podle prikazu OPC_IMM z nejakeho ovladace ???
Treba DT402, ono tech ovladacu, ktere to podporuji, asi moc neni.
Nic vic od tebe nechcem.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod vrbav » úte 28 led, 2014 9:34 pm

radeksindy píše:Tak ještě jednou. Funkce F13-F28 nejsou vlastností centrály nebo Loconetu. Loconet zná paket OPC_IMM, který centrála přímo přeloží do kolejí (pochopitelně bez hlavičky). To by měly umět všechny centrály, takže funkce musí umět hlavně ovladač.


Mám to chápať tak,že použijem ovládač DT 402 alebo Profi-Boss s loconet centrálou napr. Minibox a pôjdu mi funkcie F9 a vyššie ?
vrbav
 
Příspěvky: 107
Registrován: ned 18 zář, 2011 8:52 pm
Bydliště: Považská Bystrica

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod radeksindy » úte 28 led, 2014 10:43 pm

Mám to chápať tak,že použijem ovládač DT 402 alebo Profi-Boss s loconet centrálou napr. Minibox a pôjdu mi funkcie F9 a vyššie ?

Minibox není bohužel plnohodnotné LocoNet zařízení, protože bylo postaveno jen podle Loconet personal edition. Není v oficiálním prodeji, ani nemůže a tak nemusí splňovat veškeré náležitosti. Nemusí paket OPC_IMM vůbec implementovat, protože uvádí že umí jen funkce do F8. S DT402 funguje, ale jestli plnohodnotně implentuje F9 a výše můžu vyzkoušet a dám vědět.

zcela urcite se Loconet pakety musi pro DCC upravovat. Je videt, ze jsi to nikdy neprogramoval a vlastne si se na to ani jen nepodival.

Podstatné je, že tomu centrála nemusí rozumět. To, že se někde přesouvá 5 bitů nic neznamená. Pro centrálu jsou to jen bity, neví jestli je to paket s rychlostí, stavem funkcí nebo ovládání stacionárního dekodéru. To ví jen zařízení, které je sestavuje. Pokud centrála implementuje OPC_IMM, tak přeloží jakýkoli paket do kolejí, bez ohledu co je uvnitř. Dokonce i budoucí, zatím nijak nedefinované DCC pakety. Digitrax to tak dělá, protože nemusí nutit zákazníky k výměně centrály nebo upgrade. Když jsem chtěl funkce až F28, tak jsem poslal svůj starý DT400 na upgrade a mám teď DT402D a ten na staré centrále umožňuje ovládat vyšší funkce.

Treba DT402, ono tech ovladacu, ktere to podporuji, asi moc neni.

Budeš se divit, ale z principu budou se Z21 fungovat všechny LocoNet ovladače (viz http://www.z21.eu/content/download/1058 ... 1_LBUS.pdf) . Z21 pochopitelně umí F28 na všech systémech, je v definici WLAN protokolu.
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod vrbav » stř 29 led, 2014 5:56 am

"Treba DT402, ono tech ovladacu, ktere to podporuji, asi moc neni."

Aby som vylúčil všetky pochybnosti o Z21a Zdenových komponentoch, tak som včera objednal Profi-Boss od FLM, podporuje F0-F20, Vyskúšame loconet Z21 a aj Zdenovú centrálu.
Čo sa týka programovacnia procesorov, nikdy som sa prakticky tomuto odboru elektroniky nevenoval. S miniboxom mi je jasné, že nie je plnohodnotný, preto potrebujem plnohodnotnú centrálu a preto táto otázka ohľadom Z21 a loconetu.
Ako vidieť vyskúšané funkcie nad F9 na loconete asi nemá nikto, mimochodom zvukové funkcie nad F8 nemá vo svojich modeloch ani originál Roco, končí na F8. Jedine Artol a Jacek, ktorý má až do F24, čo zase nezvláda multimaus ROCO.
vrbav
 
Příspěvky: 107
Registrován: ned 18 zář, 2011 8:52 pm
Bydliště: Považská Bystrica

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod radeksindy » stř 29 led, 2014 7:09 am

Mezitím jsem se poptal kolegů z Německa a odpověď je samozřejmě, že Z21 má F28 i na LocoNetu.

Ako vidieť vyskúšané funkcie nad F9 na loconete asi nemá nikto,

To samozřejmě mám, na DCS100. Vyzkoušeno na mnoha zvukových lokomotivách TRIX, BRAWA.
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod zdeno » stř 29 led, 2014 8:06 am

radeksindy píše:Mezitím jsem se poptal kolegů z Německa a odpověď je samozřejmě, že Z21 má F28 i na LocoNetu.
Ako vidieť vyskúšané funkcie nad F9 na loconete asi nemá nikto,
To samozřejmě mám, na DCS100. Vyzkoušeno na mnoha zvukových lokomotivách TRIX, BRAWA.


Je mozne, ze jsou ruzne firmware Z21 a nektere verze Z21 nemaji obsluhu F9-F28 ??
Mne nazajima DCS100, mne zajima Z21. Nepochybujem o tom, ze DCS100 to ovlada ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod radeksindy » stř 29 led, 2014 9:33 am

Je mozne, ze jsou ruzne firmware Z21 a nektere verze Z21 nemaji obsluhu F9-F28 ??

Určitě jsou různé verze FW, dokonce snad celý LocoNet existuje až od v1.2. Ale jaké jsou rozdíly mezi verzemi nevím, v každém případě lze provést update. ROCO nabízí Z21 Updater stažitelný z Google Play.
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod zdeno » stř 29 led, 2014 10:04 am

radeksindy píše:zcela urcite se Loconet pakety musi pro DCC upravovat. Je videt, ze jsi to nikdy neprogramoval a vlastne si se na to ani jen nepodival.
Podstatné je, že tomu centrála nemusí rozumět. To, že se někde přesouvá 5 bitů nic neznamená. Pro centrálu jsou to jen bity, neví jestli je to paket s rychlostí, stavem funkcí nebo ovládání stacionárního dekodéru. To ví jen zařízení, které je sestavuje. Pokud centrála implementuje OPC_IMM, tak přeloží jakýkoli paket do kolejí, bez ohledu co je uvnitř. Dokonce i budoucí, zatím nijak nedefinované DCC pakety. Digitrax to tak dělá, protože nemusí nutit zákazníky k výměně centrály nebo upgrade. Když jsem chtěl funkce až F28, tak jsem poslal svůj starý DT400 na upgrade a mám teď DT402D a ten na staré centrále umožňuje ovládat vyšší funkce.


teda obkecavat vlastni tvrzeni umis dobre,
takze na jedne strane tomu centrala NEmusi rozumet, ale za druhe, musi vedet, kam ty bity presunout..... ;-)
To se neoplati ani jen komentovat.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod radeksindy » stř 29 led, 2014 10:22 am

takze na jedne strane tomu centrala NEmusi rozumet, ale za druhe, musi vedet, kam ty bity presunout....

Ano, co je na to složitého k pochopení. Centrála nijak nezjišťuje obsah, pouze z jednoho bytu vykopíruje nejvyší bity a pak to pošle. Nijak neověřuje správnost, ani hodnoty, prostě nic. Kdyby tomu rozuměla, tak by byla třeba schopna oveřit platnost paketu nebo by věděla jestli se jedná o příkaz k sepnutí funkce nebo ke zvýšení rychosti. Centrála se chová jako chlap ve skladu, kterému přijde paleta s krabicema a jeho úkolem je přeskládat je na jinou a poslat na novou adresu. Taky nemusí vědet jestli jsou v krabicích boty nebo železniční modely.

A je to tak proto, aby i v budoucnu bez nutnosti měnit FW v centrále šlo poslat do kolejí libovolný, dosud nedefinovaný DCC paket. Až budou funkce F29 až F36, tak se změní jen FW v ovladači a jede se dál.
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod zdeno » stř 29 led, 2014 11:02 am

ale musi rozpoznat IMM paket, teda to musi mit implementovane, jinak by nevedela, co to IMM paket vubec je.
A pokud tam obsluha IMM paketu je, tak muze byt zpracovani automaticke, ale to zpracovani tam musel nekdo naprogramovat.
Jinak nedelaj z centraly genia, umi jen to, co je tam naprogramovane. Takze pokud tam obsluaha IMM paketu neni, muzes se treba na hlavu postavit, ale DCC pakety z toho nedostanes.
---
Je teda jasne, ze Z21 ma ruzne verze FirmWare, ktere se budou lisit podle datumu vyroby. To jsem potreboval vedet, vsechno ostatni je zbytecny balast.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Bedlisch » stř 29 led, 2014 11:29 am

zdeno píše:Je teda jasne, ze Z21 ma ruzne verze FirmWare, ktere se budou lisit podle datumu vyroby.


Budou se taky lišit podle firmwaru, který si tam uživatel nahraje :)
Bedlisch
 
Příspěvky: 233
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod radeksindy » stř 29 led, 2014 11:52 am

Je teda jasne, ze Z21 ma ruzne verze FirmWare, ktere se budou lisit podle datumu vyroby.

Ne, už jsem psal, že existuje updater. Takže bude záležet na uživateli.
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: milan ferdián, zdeno a 3 návštevníků