DCC centrála Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod D » úte 21 led, 2014 10:18 am

TTmili:
A jestli to má pro tebe význam ,tak samozřejmě umí černá Z21 i bílá z21 propojení s počítačem (programy Rocrail, iTrain, TrainController).
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1108
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Bedlisch » úte 21 led, 2014 11:25 am

TTmili píše:A co se týče nákupu dospělé Z21, to si taky nechám zajít chuť, pokud bych měl investovat, tak asi půjdu do Lenze nebo něčeho podobného "konvenčního" bez výstřelků moderní techniky.


Asi moc nerozumím těm výstřelkům moderní techniky, tím myslíš jako tablet, nebo to že je to multiprotokolová centrála?
Já asi osobně nakonec půjdu do Z21, protože plusy převýšily nad mínusy. A to jsem se rozhodoval mezi Lenz a Z21. Ale volba je nakonec vždy na vkusu každého soudruha :D
P.S. tablet používat nebudu
Bedlisch
 
Příspěvky: 234
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod TTmili » úte 21 led, 2014 12:27 pm

Tak tak, těmi vymoženostmi jsem měl na mysli ten tablet. Ono bůhví jak půjde vývoj dopředu, už dneska máme velké problémy s propojováním kolejišť s počítačem pomocí RS232 a musí se tak vymýšlet mezikusy pro připojení přes USB. U těch tabletů to může být ještě horší (nebo spíš rychlejší a daleko víc komplikované).
To že je Z21 plnohodnotná multiprokolová centrála jsem se dočetl, ale popravdě jsem si z toho teda moc na pr.... teda zadek nesedl. Zvlášť ne za cenu atakující 12 tisíc. Mám vcelku skromné požadavky co by měla budoucí centrála umět, hlavní z nich je například obousměrná komunikace (aspoň na programovací koleji), možnost jednoduché vícenásobné trakce, dostatečný rozsah na přepisování CV, a stejně tak dostatečný rozsah ovládaných funkcí pro dekodéry. V budoucnu i jednoduché napojení na počítač. Faktem je, že tohle nesplňuje vpodstatě ani rozestavěná H-centrála, kterou jsem díky tomu trochu odstrčil mezi pozastavené projekty, a poohlížím se po něčem novém (klidně i za cenu že bych si tu centrálu měl postavit).

Hlavně proto jsem se na tu bílou z21 ptal, ale když to tak zhodnotím, tak skutečně za nějakých 140€ v tom setu je to poměrně drahá sranda, která by stejně byla jen přechodným řešením.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1627
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod krejcih » úte 21 led, 2014 1:47 pm

TTmili píše:Tak tak, těmi vymoženostmi jsem měl na mysli ten tablet. Ono bůhví jak půjde vývoj dopředu, už dneska máme velké problémy s propojováním kolejišť s počítačem pomocí RS232 a musí se tak vymýšlet mezikusy pro připojení přes USB. U těch tabletů to může být ještě horší (nebo spíš rychlejší a daleko víc komplikované).
To že je Z21 plnohodnotná multiprokolová centrála jsem se dočetl, ale popravdě jsem si z toho teda moc na pr.... teda zadek nesedl. Zvlášť ne za cenu atakující 12 tisíc. Mám vcelku skromné požadavky co by měla budoucí centrála umět, hlavní z nich je například obousměrná komunikace (aspoň na programovací koleji), možnost jednoduché vícenásobné trakce, dostatečný rozsah na přepisování CV, a stejně tak dostatečný rozsah ovládaných funkcí pro dekodéry. V budoucnu i jednoduché napojení na počítač. Faktem je, že tohle nesplňuje vpodstatě ani rozestavěná H-centrála, kterou jsem díky tomu trochu odstrčil mezi pozastavené projekty, a poohlížím se po něčem novém (klidně i za cenu že bych si tu centrálu měl postavit).

Hlavně proto jsem se na tu bílou z21 ptal, ale když to tak zhodnotím, tak skutečně za nějakých 140€ v tom setu je to poměrně drahá sranda, která by stejně byla jen přechodným řešením.



MultiZENTRALEpro - komunikace s PC pomocí USB, čtení a zápis vysokých CV i pomocí červené myši , programovací kolej atd za cenu cca 5.000kč :-)
Uživatelský avatar
krejcih
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon 03 bře, 2008 3:01 pm
Bydliště: Pelhřimov

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Bedlisch » úte 21 led, 2014 1:52 pm

Pokud máš požadavky, jak píšeš, tak opravdu vyhoví Nano-X či H-centrála s nejnovějším firmware 3.6. Zvládá vše, co popisuješ. Jen tu dvojnásobnou trakci jsem nezkoušel, i když ona zas tolik výhodná není, spíš je lepší použít CV19. Ale i tu dvojnásobnou trakci by měla umět verze firmware z 24.62013.
Ostatní věci zvládá v rozsahu, který píšeš. Ostatně ji mám taky doma :-)
Takže pokud není potřeba ovládat více jak 16 lokomotivních adres, tak nevidím problém. A cenově to vyjde daleko lépe. :wink:
Bedlisch
 
Příspěvky: 234
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod stouny » pát 24 led, 2014 9:15 am

No já se také trochu zapojím, protože lepší vlákno jsem nenašel, nebo jsou uzamčená a zakládat nové je blbost.

Také se do budoucna rozhoduji mezi Roco a Lenz. V současné době vlastním červenou multimaus.
Snažím se udělat si trochu ucelenou představu o jednotlivých systémech kdy mi vyplývá asi toto.
Z 21 je mutli, ale na zpětnou vazbu musí být buď origo Roco 10787 Digitální modul zpětného hlášení, 8 vstupů (cena asi 2200,-Kč) a k tomu ještě GBM-8-G 8-násobný hlásič obsazení koleje pro Roco 10787 (cena 1150,-Kč)?
RS zpětnou vazbu od Lenze to nebere, jestli dobře chápu. Minimálně na to nejsou přípojky.

Když půjdu do Lenze, tak Modul zpětného hlášení LR101 (cena 1200,-Kč) a 4x 11210 Snímač obsazení koleje LB101 (4x 400,-Kč). Pak je tam jěště nějaký 11220 Snímač napájení LB050, ale ten jsem nepochopil k k čemu slouží, jestli je třeba a kolik a kam.

Pak jsem našel ještě RS-8 zpětné hlášení pro 8 kolejí, snímač+detektor/ LDT 300212,300211,300213 (cena 1750,-Kč), které podle RS jdou k tomu Lenzu, ale k Roco ne.

To je věc zpětné vazby, která bych řekl nahrává více systému Lenz.

Na druhou stranu, Z21 je za 10700, a je součástí připojení k PC přes LAN i Wifi a zdroj.

Kdežto když to budu řešit přes Lenz, tak LZV100 (případně LZV 200 která asi ještě není a kdo ví jestli bude) stojí 5000,- Kč, když ji budu chtít s ovladačem, tak v setu za 7000,-Kč. K tomu zdroj Transformátor TR150 (15V/70VA) za 1400,-Kč, když k tomu budu chtít připojit multimaus, tak LA152 rozbočovač pro ovladače s čelním panelem / LENZ 80152 za 500,- Kč /nenašel jsem jiný způsobi připojení multimaus k LZV100/ a když to budu chtít připojit k PC, tak USB/LAN PC rozhraní za 3000,- Kč.
To už jsm bratrem za 9900,- Kč.

Cena je tedy téměř totožná, jen Roco to má v jednom kuse, a Lenz má na každou funkci svou krabičku.

Proto se Vás zkšenějších táži, jestli to chápu dobře, nebo se někde pletu. Případně nějaké další nápady. Upozorňuji, že na bastlení nejsem, proto dávám přednost výrobkům hotovým a se zárukou. Loconet se mi líbí (Digitrax), ale nejde u nás asi sehnat, tak je to o níčem.
stouny
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř 22 led, 2014 7:00 pm
Bydliště: Praha

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod fulda » pát 24 led, 2014 10:09 am

Trochu můžeš ušetřit pokud budeš víc studovat.

Připomenu jen pro začátek abych nevyšel ze cviku: centrála NanoX stojí 1600, červenou MM si připojíš rovnou, nebo si koupš MiniMaus za 1350. Zpětné hlášení S88 s detektory za 1100 pro 8 vstupů.

stouny píše:Také se do budoucna rozhoduji mezi Roco a Lenz. V současné době vlastním červenou multimaus.
Snažím se udělat si trochu ucelenou představu o jednotlivých systémech kdy mi vyplývá asi toto.
Z 21 je mutli, ale na zpětnou vazbu musí být buď origo Roco 10787 Digitální modul zpětného hlášení, 8 vstupů (cena asi 2200,-Kč) a k tomu ještě GBM-8-G 8-násobný hlásič obsazení koleje pro Roco 10787 (cena 1150,-Kč)?
RS zpětnou vazbu od Lenze to nebere, jestli dobře chápu. Minimálně na to nejsou přípojky.
Ano, tohle souhlasí, ačkoli jsem už narazil na pár lidí co s tím experimentovalo, ale nikdo neměl moc potřebu to dotáhnout do konce.

stouny píše:Když půjdu do Lenze, tak Modul zpětného hlášení LR101 (cena 1200,-Kč) a 4x 11210 Snímač obsazení koleje LB101 (4x 400,-Kč). Pak je tam jěště nějaký 11220 Snímač napájení LB050, ale ten jsem nepochopil k k čemu slouží, jestli je třeba a kolik a kam.
Pak jsem našel ještě RS-8 zpětné hlášení pro 8 kolejí, snímač+detektor/ LDT 300212,300211,300213 (cena 1750,-Kč), které podle RS jdou k tomu Lenzu, ale k Roco ne.
Pro Lenz vychází asi nejlevněji kombinace LDT-16-O + detektory DIGI-CZ 006.

stouny píše:Na druhou stranu, Z21 je za 10700, a je součástí připojení k PC přes LAN i Wifi a zdroj.

Kdežto když to budu řešit přes Lenz, tak LZV100 (případně LZV 200 která asi ještě není a kdo ví jestli bude) stojí 5000,- Kč, když ji budu chtít s ovladačem, tak v setu za 7000,-Kč. K tomu zdroj Transformátor TR150 (15V/70VA) za 1400,-Kč, když k tomu budu chtít připojit multimaus, tak LA152 rozbočovač pro ovladače s čelním panelem / LENZ 80152 za 500,- Kč /nenašel jsem jiný způsobi připojení multimaus k LZV100/
Tady odborníci doporučují použít kabel ustřižený z telefonu: ZDE je uprostřed článku fotka.

stouny píše: a když to budu chtít připojit k PC, tak USB/LAN PC rozhraní za 3000,- Kč.
Nebo GenLI za 580???
stouny píše:To už jsm bratrem za 9900,- Kč.

Cena je tedy téměř totožná, jen Roco to má v jednom kuse, a Lenz má na každou funkci svou krabičku.

Proto se Vás zkšenějších táži, jestli to chápu dobře, nebo se někde pletu. Případně nějaké další nápady. Upozorňuji, že na bastlení nejsem, proto dávám přednost výrobkům hotovým a se zárukou. Loconet se mi líbí (Digitrax), ale nejde u nás asi sehnat, tak je to o níčem.
Chápeš to přiměřeně, zatím trochu tápeš v rozdílech mezi uzavřeným systémem (Roco) a otevřeným systémem (Lenz).
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Bedlisch » pát 24 led, 2014 4:31 pm

Takový dotaz, nešlo by v případě Z21 použít na zpětnou vazbu tenhle převodník:
https://www.uhlenbrock.de/intern/Produk ... Name=GAMMA
a pak už jen standardně moduly zpětného hlášení S88?
Bedlisch
 
Příspěvky: 234
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod komori » pát 24 led, 2014 8:22 pm

Já vím také o jednom, který je trochu nastavitelný.
http://www.bluecher-elektronik.de/be_pr ... con/um.pdf
Začínám o něm přemýšlet.
TT, DCC, NanoX-Paco, DR5000, TC9 Gold a TP9
komori
 
Příspěvky: 92
Registrován: pát 03 srp, 2012 3:45 pm

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod zdeno » ned 26 led, 2014 8:01 pm

dneska jsem se dozvedel, ze Z21 nepodporuje F9 az F28, pritom, pokud dobre vim, tak uz jsou na svete F29 az F32. Sice to nemam zdokumentovane, ale videl jsem to.
---
Zkousel nekdo na Loconetu v Z21 od Roco funkce F9 az F28 ???
Opakujem Loconet, na Roco sbernici to funguje.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod PaMi » ned 26 led, 2014 11:29 pm

zdeno píše: Sice to nemam zdokumentovane, ale videl jsem to.

Můžeš prozradit, kde jsi to viděl? také by mě to zajímalo.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
Uživatelský avatar
PaMi
 
Příspěvky: 464
Registrován: úte 04 bře, 2008 1:57 pm

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod zdeno » pon 27 led, 2014 7:53 am

PaMi píše:
zdeno píše: Sice to nemam zdokumentovane, ale videl jsem to.

Můžeš prozradit, kde jsi to viděl? také by mě to zajímalo.


Rail-road od freiwald v TrainProgrammer v Test panel.
Pochopitelne musi byt zvoleny Loconet.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod vrbav » pon 27 led, 2014 10:06 am

zdeno píše:dneska jsem se dozvedel, ze Z21 nepodporuje F9 az F28, pritom, pokud dobre vim, tak uz jsou na svete F29 az F32. Sice to nemam zdokumentovane, ale videl jsem to.
---
Zkousel nekdo na Loconetu v Z21 od Roco funkce F9 az F28 ???
Opakujem Loconet, na Roco sbernici to funguje.


Zdravím, k pôvodnej otázke : má niekto vyskúšané funkcie F9-F28 s loconet ovládačom napr DT 402 a pod na loconete Z 21?
vrbav
 
Příspěvky: 107
Registrován: ned 18 zář, 2011 8:52 pm
Bydliště: Považská Bystrica

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod radeksindy » pon 27 led, 2014 3:42 pm

DT402 umí jen do F28. Ale protože jsou na LocoNetu realizovány funkce F13 a výše pomocí paketu pro přímé zasílaní DCC, tak lze spínat vše, co je v DCC normě. Tam je definice také jen do F28, takže F32 neexistuje, protože nevíme jak bude vypadat jeho DCC realizace (zatím, lze to samozřejmě odhadnout).
radeksindy
 
Příspěvky: 1817
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod zdeno » úte 28 led, 2014 8:36 am

potrebujem otestovat centralu Z21 na funkce F9 az F28,
ci je podporuje na sbernici Loconet ???
---
Myslim, ze to asi bude problem, protoze kdo ma Z21, tak nema DT402 ;-(
ktera jedina umi, krome mojich ovladacu, tyto funkce.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků