DCC centrála Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod fulda » pát 09 srp, 2019 6:15 am

adix: není moc dobré vytrhávat přízpěvky z kontextu. To konkurenční řešení o kterém píše toník je konkurence k TOMUHLE.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4517
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod chripkoj » pát 20 zář, 2019 4:43 pm

Zdravím Vás modelári.
Mám problém. Po cca 4-5 mesiacoch som si chcel zajazdiť a Z21(čierna) nekomunikovala z routrom (originál). Pripojil som bielu z21 a všetko fungovalo. Potom som zapojil späť Z21 a už fungovala no nefunguje mi f0 (svetlá), ostatok ide. Stretol sa s tým niekto? Centrála nebola pripojená ani 230V, ani ethernet.
chripkoj
 
Příspěvky: 57
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod chripkoj » sob 21 zář, 2019 10:47 am

Vyriešené. Aktualizoval som FW. Ale prečo sa to stalo som pafff.
chripkoj
 
Příspěvky: 57
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod zdeno » sob 21 zář, 2019 11:00 am

vetsinou to byva chybnym zapisem do EEPROM, jak jsem tu uz nekde vzpominal.
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=10556&p=260813&hilit=EEPROM#p260813
---
Proste neni dobre vypinat centralu okamzite, protoze nektere centraly zapisuji udaje se zpozdenim a pokud se to zrovna vypne, tak se zapise blbost.
Potom pomuze jen nastaveni do tovarnich hodnot.
A to se netyka jen centraly, to muze vzniknout kdekoliv.
Dost casto se tu vzpomina blbe a nevysvetlitelne chovani ruznych veci a to muze byt ten duvod.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1808
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod MiG » ned 22 zář, 2019 8:37 pm

Teď už jen zbývá zjistit, co je to "vypnout okamžitě" a jak by mělo vypdatat "nevypnout okamžitě".

Například v komiksu o pěti přátelích se něco, jako "nevypnout okamžitě" popisuje slovy: "a potom si třikrát odplivnete přes levé rameno".

Jinak bych spíš odhadoval, že se u Z21 po delší nečinnosti projevila mírná sklerotičnost, možná podpořená nevhodným nájezdem zdrojů (taky po delší nečinnosti) a ne zcela jasně definovanému okamžiku, kdy má procesor začít procesorovat.

Pokud si programátor odkládá zápis do paměti, tak tak činí buď s vědomím, že nejde o data, která jsou po restartu důležitá, nebo že v přerušení od snížení napětí ta data je schopen zapsat, nebo že to není programátor, ale pisálek kódu, a to i v případě, že nebyl schopen rozklíčovat, že katování kostů mu zápis při výpadku napájení znemožní/zneplatní.
MiG
 
Příspěvky: 991
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod zdeno » pon 23 zář, 2019 7:21 am

ja si myslim, ze to bude soubeh nekolika veci a pak to manifestuje najednou.
Ono to zas neni tak caste, aby to bylo az tak kriticke.
Ale ono to staci jednou za rok-dva, aby se to vyskytlo a pak je to neprijemne.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1808
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod chripkoj » pát 07 úno, 2020 5:53 am

Zdravím Vás chlapi.
A mám zase problém z centrálou Z21. V minulosti mi nechcela centrála komunikovať s routerom a nefungovala mi F0. Vyriešil som to novým FW. Včera som zase vytiahol Z21 a nefunguje mi F0 (ostatné všetko ide). FW mám V1.33 a novší nieje. Zaujímavé je, že to nefunguje iba na adrese loko 3 (ostatné fungujú). Je niejaká možnosť resetu Z21? Po pripojení z21 (biela) všetko ide takže je chyba v Z21.
Ďakujem za všetky rady.
chripkoj
 
Příspěvky: 57
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Trixt » pát 07 úno, 2020 11:17 am

A nezpůsobilo vyřešení těch problémů minule spíše reset do továrního nastavení než update firmware? Z21 neznám, ale předpokládám, že nějaký reset konfigurace mít bude. Pokud ano, můžeš jej vyzkoušet.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V (1998-2006), centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 847
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod chripkoj » pát 07 úno, 2020 1:29 pm

To Trixt.
. No práve ten reset. Ako ho urobiť?
chripkoj
 
Příspěvky: 57
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Brejla » pát 07 úno, 2020 2:39 pm

Brejla
 
Příspěvky: 1262
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod chripkoj » ned 09 úno, 2020 8:19 am

Fakt som lama? Híadám v návode a nič. Ani zmienka o resete, ale ďakujem za návod v českom jazyku.
chripkoj
 
Příspěvky: 57
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod D » ned 09 úno, 2020 9:04 am

chripkoj:
Stačí v odkázaném návodu vyhledat slovo reset, cituji na straně 15:

2.6 Reset, zpětné nastavení Z21čky
V případě potíží vašeho digitálního systému Z21, můžete jednoduše následovně vrátit všechny provedené změny a nastavit Z21čku do výchozího stavu:
▶ Stiskněte STOP tlačítko na čelní straně.
▶ Nechte jej stisknuté po dobu minimálně pěti vteřin – LED dioda bliká.
Následně je systém resetován. V případě, že problémy přetrvávají, obraťte se na svého prodejce.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1136
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod chripkoj » ned 09 úno, 2020 6:49 pm

Fajn je to str.13. Ďakujem. Nepomohlo. Ešte raz ďakujem všetkým za pomoc (v dobrom).
chripkoj
 
Příspěvky: 57
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Fantom » ned 09 úno, 2020 6:59 pm

D píše: cituji na straně 15:

chripkoj píše:Fajn je to str.13.

Mi to nedalo, musel jsem se podívat a oba máte pravdu. :lol: Ono nesedí číslování stránek pdf s vlastní stránku. :mrgreen:
Uživatelský avatar
Fantom
 
Příspěvky: 28
Registrován: pon 03 lis, 2008 5:28 pm
Bydliště: Novopacko

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků