Prosvětlování LED reflektoru u DCC zapojení

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Prosvětlování LED reflektoru u DCC zapojení

Příspěvekod Martin HO » pon 25 črc, 2011 11:48 am

Nevíte čím by mohlo být způsobeno "prosvětlování" opačného reflektoru (proti směru jízdy) při zapnuté fci F0?

Bílá i červená LED světla fungují bez problému, horní reflektor při přímém připojení na ss napětí také (opačný neprosvětluje), ale při společném připojení světel přes DCC dekodér dochází k prosvětlování opačného reflektoru.

Může to být způsobeno různými typy LED (jiné světla, jiné horní reflektor)?

Jak tomu zabránit ?

Díky za pomoc !

Kolegové, kterým děkuji za odezvu mne inspirovali k upřesnění dekodéru : jedná se o zvukový lokodekodér ZIMO MX 646.
Naposledy upravil Martin HO dne pon 25 črc, 2011 3:25 pm, celkově upraveno 1
Martin HO

Re: Prosvětlování LED reflektoru u DCC zapojení

Příspěvekod Houmr » pon 25 črc, 2011 12:11 pm

No nevím jestli poradím, ale já už podruhé budu reklamovat unkční dekodér Zimo, protože mi přesně tohle dělal, nejdříve jsem si myslel, že dochází k nějakému spojení vlivem pájecí kapaliny, ale vše jsem umil ethylalkoholem a nepomohlo to. Prostě i při vypnutém výstupu naměřím třeba 5V a to stačí aby dioda trochu svítila i když je výstup vypntutý. Doporučuji přeměřit na výstupech dekodéru, jestli k něčemu podobnému nedochází. U dekodéru Zimo mě to celkem mrzí, protože doposud jsem s nimi neměl problémy, až teď dvakrát posobě. :(
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod vvitty » pon 25 črc, 2011 2:19 pm

Pokud reflektor poblikava, tak je na vine ruseni. Z motoru, z dekoderu, z koleji... je schopne naindukovat dost na viditelne zablesky bileho reflektoru (u cervene to videt nebude).

Co s tim? To neni jednoducha rada. Zkusil bych maly kondik v radu stovek pF paralelne k diode. Pripadne odstinit kabelaz...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod radula63 » pon 25 črc, 2011 3:37 pm

Já mám vyzkoušeno v analogu (taky rušení vlivem indukce na motoru) dát paralelně k LEDkám SMD kondík 100nF. Hodně citlivé na indukci jsou bílé SMD LEDky. Kondenzátorek připoj přímo na vývody LEDek, tj. až za sériový odpor, jinak to nepomůže.
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod Martin HO » čtv 28 črc, 2011 11:02 am

Jakýkoli kondenzátor 100nF keramický drátový ? (Je tam na něj místo). Dík za odpověď!
Martin HO

Příspěvekod vvitty » čtv 28 črc, 2011 1:41 pm

V podstate jakykoliv keramicky by mel pomoci. Klidne dratovy, osobne bych z praktickych duvodu volil SMD - nerad se striham s vyvody a da se hezky ulozit primo na vyvody LED.
Draty doporucuji zkratit co nejvic a dat jej primo na vyvody.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Martin HO » sob 30 črc, 2011 12:08 pm

vvitty píše:V podstate jakykoliv keramicky by mel pomoci. Klidne dratovy, osobne bych z praktickych duvodu volil SMD - nerad se striham s vyvody a da se hezky ulozit primo na vyvody LED.
Draty doporucuji zkratit co nejvic a dat jej primo na vyvody.

Kondenzátor sice drátový, ale přímo na vývody LED (vývody od kondíku už víc zkrátit nejdou). Bohužel situace se nezměnila.

Zkoušel jsem rozsvěcet LED ss napětím za odporem, svítí spolehlivě na 3 V, na 1,5V z baterie ne. Takž tam musí lézt něco kolem 2 V. Asi má pravdu Houmr. Co teď s tím ? Reklamovat ? O co opřít reklamaci, že na funkčním vývodě musí být nula ?
Martin HO

Příspěvekod vvitty » sob 30 črc, 2011 2:10 pm

Pokud je mozne pripajet LED primo na dekoder (bez kabelu), bylo by to vhodne zkusit - pokud probliky zmizi, tak nejdou z dekoderu ale z kabelaze.
4V se naindukuji velice snadno a na rozsviceni bile LED staci malo, tak by stalo za to predtim toto vyloucit
vvitty

Příspěvekod michal.kubista » sob 30 črc, 2011 6:08 pm

Té indukci na kablíky bych zrovna moc nevěřil. Mám ale jiný nápad. Jestli je napětí, způsobující probliknutí nízké, pak by stačilo dát s LEDkou do série zenerovu diodu, která dovolí rozsvícení LED až při vyšším napětí. A je to minimální investice. Třeba BZX83V003.3 A pak případně dopočítat odpor, aby LED nesvítila slabjeji.
Probliknutí ale může být způsobeno kratičkým pulsem plného napětí. Pak je to na vyzkoušení jiného dekodéru, jak tu zaznělo a nebo trošku složitější obvod z několika málo součástek. Představu mám. Pokud by byl zájem, tak bych to zkusil nakreslit a dopočítat hodnoty, ale nejsem si jistý, jestli kolem digitálního dekodéru by měli být doplňovány další obvody.
michal.kubista

Příspěvekod Martin HO » ned 31 črc, 2011 7:47 am

michal.kubista píše:Té indukci na kablíky bych zrovna moc nevěřil. Mám ale jiný nápad. Jestli je napětí, způsobující probliknutí nízké, pak by stačilo dát s LEDkou do série zenerovu diodu, která dovolí rozsvícení LED až při vyšším napětí. A je to minimální investice. Třeba BZX83V003.3 A pak případně dopočítat odpor, aby LED nesvítila slaběji.

Probliknutí ale může být způsobeno kratičkým pulsem plného napětí. Pak je to na vyzkoušení jiného dekodéru, jak tu zaznělo a nebo trošku složitější obvod z několika málo součástek. Představu mám. Pokud by byl zájem, tak bych to zkusil nakreslit a dopočítat hodnoty, ale nejsem si jistý, jestli kolem digitálního dekodéru by měli být doplňovány další obvody.

Michale děkuji za pomoc. Zdá se mi to dobrý nápad.

Jen pro přesnost : jde o prosvětlování (nikoli probliknutí) "opačného" reflektoru. Ten neproblikne, ale trvale slabě svítí (zhruba třetinovou (čtvrtinovou) intenzitou). Zkusil bych to nejprve beze změny odporu, pak to případně dopočtu, když budu vědět kolik mA bere Zenerka.
Martin HO

Příspěvekod Martin HO » ned 31 črc, 2011 7:50 am

A ještě by mne zajímalo jak je to s napětím u výstupů F0 - kolik Volt má mít výstup ve směru jízdy a kolik Volt má mít výstup proti směru jízdy. Podle mých primitivních pokusů to vypadá, že na výstupu proti směru jízdy je cca 5V.
Martin HO

Příspěvekod michal.kubista » ned 31 črc, 2011 8:41 am

Martin HO píše:Jen pro přesnost : jde o prosvětlování (nikoli probliknutí) "opačného" reflektoru. Ten neproblikne, ale trvale slabě svítí (zhruba třetinovou (čtvrtinovou) intenzitou). Zkusil bych to nejprve beze změny odporu, pak to případně dopočtu, když budu vědět kolik mA bere Zenerka.

Takže ta zenerka ti nesebere žádný proud, jelikož jak jsem psal, zapojíš jí do série s LED a odporem, tedy přes ní poteče stejný proud, jako LEDkou a celým jejím obvodem. Na Zenerce pouze dojde k omezení napětí o 3,3V (odečteš to od napájecího napětí) , pokud použiješ tu, co jsem navrhnul. Pokud zvolíš jinou, vyber takovou, aby snesla stejný proud, jaký pouštíš do LEDky.

Jinak k napětí na F0 v opačném směru jízdy si myslím, že napětí by se mělo blížit 0V. Nějaké zbytkové napětí by se asi dalo tolerovat, ale asi tak do 1V, těch pět se mi zdá podezřele hodně. Sám jsem toto napětí nikdy nezoušel měřit a na mojich dekodérech to zatím funguje spolehlivě (LENZ).
A pokud tam máš 5V, pak by ta zenerka asi mohla být i na větší napětí, řekněme kolem 4,5V. Ale i ta 3V3 by mohla sačit, jen je to akorát na hraně. Pro vyzkoušení to bude určitě stačit, aby bylo vidět, zda to pomohlo.
michal.kubista

Příspěvekod Martin HO » ned 31 črc, 2011 9:31 am

Moc děkuji !
Martin HO

Příspěvekod Martin HO » pon 22 srp, 2011 4:07 pm

Tak jsem dnes (pro jistotu s posvěcením Michala Kubišty) změřil napětí na "vypnutém" výstupu pro světla (F0). Voltmetr ukázal 5,4 V .. Tak už se ničemu nedivím.

Kde se ve standardech DCC hovoří něco k napětím na výstupech pro světla (zejména ve vypnutém stavu) ? Nic jsem nenašel, ale připouštím, že je mi podstatně bližší němčina než angličtina a standardy (které vyjely ve vyhledávači) byly všechny v angličtině.
Martin HO

Příspěvekod Martin HO » pát 02 zář, 2011 12:29 pm

Pan Schmidt mi ochotně vyměnil dekodér za jiný, vyzkoušený na testeru.

Bohužel problém trval.

Pan Schmidt mi sice přesto nabídl, že mi dekoder vezme zpět a vrátí peníze. V našich zempisných šířkách nevídané. Já jsem s díky odmítnul s tím, že pro mne je podstatné dokončit zdárně ozvučení M 152, a to i za cenu případných nepodstatných kompromisů. Tím jsem myslel např. neznatelně slabší svit LEDek.

Po krátkém dopisování mne však inspiroval k pokusu, který přinesl zajímavou zkušenost.

1. jsem vyzkoušel ovládání z centrály Lenz compact (předtím jsem vše zkoušel z ROCO MM). A hle - na LENZi zadní reflektor neprosvětloval.

2. to mne vedlo k porovnání napětí na výstupech pro F0 při napájení z centrály Lenz compact a ROCO MM.

Zde jsou naměřené hodnoty :

Výstupy ve směru jízdy :
Lenz compact : 16,8 V
ROCO MM : 19 V

Výstupy v opačném směru :
Lenz compact : 0,4 - 0,6 V
ROCO MM : 4,5 - 4,8 V

Podle rady Michala Kubišty (kterému i tímto velmi děkuji za pomoc) jsem do "žlutého" a "bílého" přívodu v serii přidal zenerky BZX 83V 003.3, které snížily napětí na vnější světla o 3,3 V. Po zkušebním zapojení se již problém neprojevil.
Přidáním zenerky se napětí sníží o přesnou hodnotu nezávisle na velikosti proudu protékajícího obvodem.

Třeba bude někomu moje zkušenost, s kterou jsem se trápil 2 měsíce, užitečná.
Martin HO

Další

Zpět na DCC v praxi