Digitalizace a ozvučení M 152 Bramos

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Digitalizace a ozvučení M 152 Bramos

Příspěvekod Martin HO » stř 29 čer, 2011 7:00 am

Nemáte prosím někdo schéma zapojení tištěného spoje M 152 Bramos ? Zarazilo mne, že originální tišťák je upravován (opravován) pomocí drátových propojek. Zmiňuje se o tom i Gabriel Meszároš ( http://railnet.sk/view.php?cisloclanku=2011040004 ).

Rovněž zajímavá je i deska osvětlení. Moderní SMD součástky bohužel neznám. Nicméně ta deska na mne dělá dojem možnosti odděleného ovládání osvětlení prostoru cestujících, osvětlení kabiny a horního reflektoru. I tady by mne schéma zapojení zajímalo.

Děkuji za jakékoli informace či zkušenost.
Martin HO

Re: Digitalizace a ozvučení M 152 Bramos

Příspěvekod Martin HO » ned 03 črc, 2011 2:16 pm

Tak jsem do M 152 Bramos nainstaloval ZIMO zvukový dekodér MX646 se zvuky od Artolu a vyměnil profesionální pojezd za pojezd ze stavebnice Pavla Gülicha (M152 leight).

Motorák konečně jezdí perfektně, zvuky suprové (reproduktor jsem umístil nad nápravu směrem do kolejí), všechny funkce kromě F0 fungovaly jak mají.
(F1 spínala samostatně osvětlení prostoru pro cestující.)

Pro jistotu jsem nastavil CV 33 a 34 na 1, FO nefungovalo opět, ale při F3 se snížila intenzita osvětlení. Vrátil jsem CV 33 a 34 zpět na 0 a teď nevím čím to je.

Pro úplnost dodávám, že dekoder má červený, oranžový, šedý a černý kablík připojený přímo na pojezd. Pro připojení modrého žlutého, bílého a zeleného kabelu jsem využil příslušné plošky původní patice dekodéru.

Nemáte někdo zkušenost, radu ?

Předem děkuji.

Změna 1 !
[b]Tak bohužel žádné schéma ani radu nikdo neměl, tak jsem do toho musel jít vlastní hlavou. Příčinou všech potíží bylo, že propojky o kterých jsem se zmiňoval výše, zřejmě zapínaly všechna osvětlení (kromě kabiny) v analogu. Propojení patice dekodéru však dle platného zapojení dle DCC nefungovalo, takže jsem zapojil kablíky osvětlení (modrý,bílý,žlutá a zelený) přímo na tišťák v místě přiletovaného konektoru osvětlení ke střeše. Opět přeprogramoval CV 33, 34 z 0 na 1 [b] a funguje to.
Martin HO

Příspěvekod Martin HO » pát 08 črc, 2011 5:01 pm

Změna č. 2

Tak světla fungují, ale když jsem motorák dal do kupy tak zjišťuji že špatně.

Jde o to, že světla F0 svítí opačně než mají. Směr 1 vpředu červená, vzadu bílá, směr 2 opačně, ale stále stejně blbě. Zkusil jsem prohodit žlutý kablík dekoderu s bílým a svítí to stále blbě.

Pro kontrolu jsem tišťák opět odletoval od dekodéru, a když dám na modrý kontakt +16V a na bílý - 16V tak to ve směru 1 svítí správně, stejně tak směr 2 (žlutý proti modrému).

Už fakt nevím co s tím !!!!

Hledal jsem to celý den, ale výsledek = 0

Poradíte mi někdo co s tím ?

Předem děkuji !
Martin HO

Příspěvekod radula63 » pát 08 črc, 2011 5:31 pm

digi znám jen okrajově, "motor" od Bramosu jsem už taky v ruce mněl. Bohužel si už moc nevzpomínám na plošňák. Co zkusit přehodit CV (asi 29) a tím otočit směr otáčení motoru - tím i směr jízdy? Pak by měl svítit do správného směru.
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 08 črc, 2011 6:45 pm

Václave a je tam takový :shock: tišťák vůbec třeba :?: Koukal jsem na ten odkaz railnet.sk a když vidím to provedení,tak bych ho asi vyhodil a udělal zapojení bez něj.Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Martin HO » pát 08 črc, 2011 7:16 pm

Kolegové, děkuji za Vaši reakci. Ale:

1. v CV 29 jsem směr jízdy otočil, motorák jel obráceně, ale problém zůstal.

2. když (jak píši výše) připojím na tišťák střechy i tišťák pozičních osvětlená přímé napájení, + 16V na modrý "vývod", - 16 V na ostatní (zelený, bílý, žlutý), tak vše funguje OK. Když to ale připojím na stejné vývody dekodéru, tak zelená (F1) je OK, ale bílá a žlutá svítí opačně a nepomůže ani když přívody žlutý a bílý spolu zaměním. A tomu už nerozumím.

Na původním tišťáku světel už zůstal pouze rozvod k diodám včetně odporů, vše ostatní je přerušeno a vyletováno. Když udělám nový tišťák, rozvody nebudou vypadat jinak. A navíc diody jsou na tom stávajícím naletovány, takže slouží i jako kvalitní "držák".

Mám pocit, jestli ten dekodér není špatně naprogramován.

Instaloval jsem stejný dokodér do T 435 (720) od Cs trainu, a tam to bylo OK.
Martin HO

Příspěvekod radula63 » pát 08 črc, 2011 7:24 pm

:shock: :shock:
Tak to nechápu, jedině bych to musel vidět. Ale jak píšeš ty...
ZKUŠ VYMĚNIT DEKODÉR. Třeba za ten v Hektorovi. Třeba je fakticky špatně naprogramován.
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod Martin HO » pát 08 črc, 2011 7:29 pm

Radku, to mě taky napadlo, ale vyndat dekodér z Hektora Cstrain je nelehký úkol a hlavně, tam jsou dráty dekodéru naletovány na speciální tišťáček, který se nasune do zásuvky před kabinu namísto původního pro analog.
Martin HO

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 08 črc, 2011 7:41 pm

Ještě jsem něco vyštrachal :D viewtopic.php?f=3&t=22&start=75
kolega z Plzeňska :lol:
A co drátky na dekodéru,jsou na správných ploškách?
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Martin HO » pát 08 črc, 2011 8:09 pm

No to co jsi vyštrachal (jestli máš na mysli můj příspěvek a druhé převodovce a úpravě sbírání) jsem překonal stavbou a zástavbou pojezdu od Pavla Gülicha. Teď se zdá, že vše funguje super.

Zvuk perfektní, jízda vynikající, jen ta světla.

Kablíky jsou tam kde mají (podle přiloženého mikroplánku) být.
Martin HO

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 08 črc, 2011 8:19 pm

Ne,ne,já myslel kolegu JM :o popisuje tam digitalizaci a ozvučení M152.
miroslav lengyel

Příspěvekod Martin HO » pát 08 črc, 2011 8:40 pm

Míro moc Ti děkuji za snahu !!!!!

Ta stránka JM nejde otevřít, ale je to stejně TT (takže ne Bramos) a ESU (nikoli ZIMO). Nicméně barvy kablíků mají všichni stejné.

Ale vodítkem mi bylo: http://railnet.sk/view.php?cisloclanku=2011040004 , i když tam se jedná o zástavbu do stávajícího pojezdu. Barvy kablíků a jejich vyvedení souhlasí s mými.
Martin HO

Příspěvekod Ferda » pát 08 črc, 2011 9:37 pm

A je problém prohodit káblíky na motoru?

Možná to ovlivňují ty diody. Motoru je ale jedno kterým směrem se točí při jízdě vpřed a dekoder o tom taky nic neví.
Pak už by to mělo jezdit i svítit správně a CV29 případně použít jen pro zobrazení správného symbolu na ovladači. I když v případě tohoto stroje, je malý rozdíl mezi pohybem vřed a couváním.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Martin HO » sob 09 črc, 2011 5:06 am

I to jsem už udělal, ale problém to nevyřešilo.

Chtěl jsem tím zabít 2 mouchy jednou ranou. Diskutovaný problém a opačný smer 1 jízdy.

Člověk se při ježdění bez světel orientuje podle nějakého charakteristického bodu na vozidle, který je jen na jedné straně vozidla. U M152 je to odvětrání z WC (a to je pro mne "dopředu") .

To se sice změnilo, ale ačkoli motor jede "opačně", světla svítí rovněž opačně - blbě.

Pořád mám podezření na nějaké chybné SW nastavení, ale nemohu přijít jaké.

Dík !
Martin HO

Příspěvekod Martin HO » sob 09 črc, 2011 4:05 pm

Tak jsem přece jen dosáhl pokroku přehozením přívodů k motoru. Možná že jsem původně omylem přehodil jak napájení tak motor. Teď mám světla ve shodě se směrem jízdy.

Faktem je že jsem odstranil další kousek původního tišťáku, který není k připojení osvětlení potřeba.

Poslední drobný problém, který si neumím vysvětlit je prosvětlování zadního horního reflektoru spolu s červenými světly. Když jsem zkoušel přímým napájení samostatně diody dolního tišťáku, bylo vše OK, též tišťák střechy samostatně neprosvětloval. No třeba časem .... .
Naposledy upravil Martin HO dne ned 21 srp, 2011 11:49 am, celkově upraveno 1
Martin HO

Další

Zpět na DCC v praxi