Roco Sergej + ESU 4.0

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Roco Sergej + ESU 4.0

Příspěvekod kubulak » pon 27 čer, 2011 12:43 pm

Poridil jsem do Roco Sergeje (HO CSD z DCC startsetu) zvukovy dekoder ESU 4.0. Prisel mi uz naprogramovany s poznamkou, ze adresa = 4.
To byla nahodou adresa, na ktere muj Sergej doted jezdil bez zvuku, takze jsem se zaradoval, ze staci jen prohodit dekodery. Omyl. Po vymene dekoderu ani prd, masina nijak nereagovala. Bohuzel mam pouze Roco MM, takze si adresu nikde neprectu. Zkusil jsem pres Multimouse zadat CV1=4. Nic. Smazat loko z knihovny, nadefinovat ji znova s adresou lokomotivy = 4. Nic. Nakonec pomohl az reset dekoderu na tovarni nastaveni CV8=8. Pak uz vyse zminene kroky zabraly a dalo se jezdit. Kde byla chyba netusim.

Nicmene mam za to, ze dekoder ma pouze dva zvuky, F1 se zapne a vypne motor, a F2 zahouka - bez moznosti ovlivnit delku trubky. Dost rozdil oproti ESU 3.5, ktere tech zvuku ma (napr. pro Brejlovec) asi 10 - namatkou pistala (a spolecne s houkackou jde ovlivnit doba zvuku), pripojeni / odpojeni vozu, kompresor, zaluzie, zapiskani odjezdu, nadrazni hlaseni atd. Plus teda skripot brzd pri zastaveni.
Otazka c.1: Muze nekdo kdo ma ESU 3.* v Sergeji vypsat jake zvuky ma tam?
Otazka c.2: Mohl jsem tim resetem CV8 prijit o nejake donahrane zvuky apod. ?

Dalsi divna vec - otocim na MM regulatorem jizdy, zvuk motoru "jde do obratek", ale masina minimalne 2-3s stoji nez se rozjede. S puvodnim nezvukovym dekoderem jela hned. Otazka c.3: To je podle realu? V manualu k 4.0 jsem nasel cosi jako Load Compensation (CV56), ktere by to snad mohlo ovlivnovat.

Kvalitu zvuku 3.5 x 4.0 nemuzu srovnat, protoze nemam ten druhy. Dle videi skutecnych Sergeju na Youtube je start i beh motoru v te 4.0 docela povedeny a verny. Akorat myslim ze i na maximalni hlasitost (192 - oproti 64 u 3.5) to je porad malo nahlas :)
HO, CSD epocha IV, DCC
kubulak

Re: Roco Sergej + ESU 4.0

Příspěvekod Rauny » pát 01 črc, 2011 2:24 pm

Ahoj, měl jsem stejný problém!
Úplně přesně mi to dělalo, všechno!!!!
Pošli dekodér i s mašinou někomu na přehrání zvuku např. panu Jaroslavu Šimáčkovi z Domažlc, nahraje ti na ten dekodér mnohem lepší zvuk, než je ten rokácky!!
Rauny

Re: Roco Sergej + ESU 4.0

Příspěvekod kubulak » ned 17 črc, 2011 5:46 pm

Presne tak jsem ucinil a masina je doma a je to OK, zvuku hafec, houkacka 1x F2 zapnout a dalsi F2 vypnout atd...

Je to dementni vlastnost ESU 4.0 na ESU centrale (a mozna i jine) - jakmile se masina postavi na koleje, tak ji centrala automaticky prideli CV1=X, kde X je prvni volne cislo v seznamu adres. A co je horsi, tohle cislo pak nejde treba pres Multimouse zmenit jinak nez resetem CV8=8, ktere nastavi CV1=3 (a bohuzel taky smaze vsechny ty nastaveni zvuku).

Cili nejjednodussi je nemit zadnou masinu s CV1=3, masine pak pri programovani zustane tato tovarni hodnota, a nasledne se da CV1 zmenit standardnim zpusobem a pritom zvuky zustanou puvodni.
HO, CSD epocha IV, DCC
kubulak

Zpět na DCC v praxi