Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

OT: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod fulda » úte 12 črc, 2011 9:03 am

JBr píše:OT: Kdyz to je tezke, naklady by nebyly problem, ale ruce s pajkou jsou :) Proto jsem s radosti zahodil napul rozdelany ovladaci pult ke kolejisti a zacal si programovat ovladaci soft. A verim, ze nejsem sam, kdo je na tom podobne.


:D jaké nejhorší zlo může potkat váš počítač? --> programátor s pájkou

Ono záleží jak se k tomu chceš postavit. Já mám tu elektro práci rád, ale chápu, že leckomu je protivná. Proto existujou i různí domácí tvořitelé, kteří jsou schopni ti centrálu osadit a udělat. Potom je potřeba počítat s tím, že je cena cca dvojnásobná a jestli mají generovat nějakej zisk, tak i trojnásobná. Nejhorší je, když pak někdo zavádí vlastní invenci a lidovou tvořivost (dcckoleje).
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4050
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: OT: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod JBr » úte 12 črc, 2011 9:22 am

fulda píše:Ono záleží jak se k tomu chceš postavit. Já mám tu elektro práci rád, ale chápu, že leckomu je protivná. Proto existujou i různí domácí tvořitelé, kteří jsou schopni ti centrálu osadit a udělat. Potom je potřeba počítat s tím, že je cena cca dvojnásobná a jestli mají generovat nějakej zisk, tak i trojnásobná. Nejhorší je, když pak někdo zavádí vlastní invenci a lidovou tvořivost (dcckoleje).


Ja to plne chapu a s radosti jsem si neco priplatil, abych mohl mit bluetoothove GenLI od Vikyho jako celek a ne jen jako pytlik komponent. Pokud by nekdo takhle hotove delal to same s S88 rozhranim na zpetnou vazbu + cele zpetnovazebni moduly, tak bych si piskal, protoze vic vlastne nepotrebuju. Staci, aby mi vlak prujezdem izolakem vybavoval hradlovou zarazku :)
TT/D V/VI.
Uživatelský avatar
JBr
 
Příspěvky: 1192
Registrován: čtv 20 zář, 2007 7:25 pm
Bydliště: Hostivice a obcas Chotebor

Re: OT: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 12 črc, 2011 11:03 am

[quote="fulda"][Ono záleží jak se k tomu chceš postavit. Já mám tu elektro práci rád,


Tak to jsem rád Jindro,že se k tomu takto stavíš :D až se jednou odhodlám,že si centrálu pořídím,tak aspoň vím,na koho se obrátit :lol: :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3349
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

OT^2: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod fulda » úte 12 črc, 2011 12:04 pm

miroslav lengyel píše:Tak to jsem rád Jindro,že se k tomu takto stavíš :D až se jednou odhodlám,že si centrálu pořídím,tak aspoň vím,na koho se obrátit :lol: :lol:


Ono já už jsem to navrhoval - klidně udělám nějaké menší nebo větší školení. Vezmeme nějaké harampádí nanosíme do nějaké učebny a je to.
V srpnu bych na to měl i dost času.
Trochu problém je ta "nějaká učebna" a koordinace času.

Jsem trochu přemejšlel, že v království železnic třeba něco jako učebna bude :twisted: nebo si zajistím učebnu na Karláku ve škole, nebo vezmu učebnu v práci (u posledních dvou bude asi problém víkendovej termín).

Asi na to založím téma v off topicech.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4050
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 12 črc, 2011 12:12 pm

Jsem naprosto neochoten se něco učit :D leda by to školení proběhlo v SAA :lol: Ne,dělám si legraci jako vždycky.Až budu centrálu potřebovat,bude osloven můj zeť,protože:
1/strašně ho to baví a na rozdíl ode mě tomu rozumí :lol:
2/je mi do smrti zavázán,protože jsem mu dal svou dceru :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3349
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod fulda » úte 12 črc, 2011 12:35 pm

miroslav lengyel píše:Jsem naprosto neochoten se něco učit :D leda by to školení proběhlo v SAA :lol:

Nerozumím co znamená SAA, ale protože jsem kosmopolitní člověk, tak mne to neuráží.
miroslav lengyel píše:Ne,dělám si legraci jako vždycky.Až budu centrálu potřebovat,bude osloven můj zeť,protože:

Zase možná by jsi si možná byl schopnej vybrat kterou chceš :wink:
miroslav lengyel píše:2/je mi do smrti zavázán,protože jsem mu dal svou dceru :mrgreen:

... za což tě od určitého okamžiku nenávidět :mrgreen:
To je jako v tom ftipu: "Já nechci papat mrkvičku" "nekecej a jez co je na stole, za dvacet let budeš svojí manželce tvrdit jaká jsem byla kuchařka"
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4050
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 12 črc, 2011 12:58 pm

fulda píše:
miroslav lengyel píše:Jsem naprosto neochoten se něco učit :D leda by to školení proběhlo v SAA :lol:

Nerozumím co znamená SAA, ale protože jsem kosmopolitní člověk, tak mne to neuráží.
Nedivím se,že nerozumíš.Ani JÁ nevím co to znamená jelikož došlo k minele :D správně má být SAE :lol: čemuž předpokládám už rozumíš.
miroslav lengyel píše:Ne,dělám si legraci jako vždycky.Až budu centrálu potřebovat,bude osloven můj zeť,protože:

Zase možná by jsi si možná byl schopnej vybrat kterou chceš :wink:
Jsem v tomto směru naprosto nenáročný.
miroslav lengyel píše:2/je mi do smrti zavázán,protože jsem mu dal svou dceru :mrgreen:

... za což tě od určitého okamžiku nenávidět :mrgreen:
To je jako v tom ftipu: "Já nechci papat mrkvičku" "nekecej a jez co je na stole, za dvacet let budeš svojí manželce tvrdit jaká jsem byla kuchařka"

Byl několikráte varován,ale nedal si říct,takže teď je to v jeho režii. :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3349
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod fulda » úte 12 črc, 2011 1:36 pm

miroslav lengyel píše:
fulda píše:
miroslav lengyel píše:Jsem naprosto neochoten se něco učit :D leda by to školení proběhlo v SAA :lol:

Nerozumím co znamená SAA, ale protože jsem kosmopolitní člověk, tak mne to neuráží.
Nedivím se,že nerozumíš.Ani JÁ nevím co to znamená jelikož došlo k minele :D správně má být SAE :lol: čemuž předpokládám už rozumíš.


Hodinky jako holínky - obojí se natahuje
já totiž nejsem v SAE (UAE - United Arab Emirates) ale v KSA (Kingdom of Saudi Arabia) - království saudsko arabské. To je zhruba 400 let rozdíl.
Na druhou stranu, pokud jde o to přesunout se do Emirátů, tak to pro mne není žádnej problém, letenka stojí tak zhruba 500 korun včetně poplatků.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4050
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 12 črc, 2011 6:11 pm

Ani zadarmo,nejsem létající člověk :D
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3349
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: OT^2: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod jakubklouda » čtv 14 črc, 2011 5:22 pm

fulda píše:
miroslav lengyel píše:Tak to jsem rád Jindro,že se k tomu takto stavíš :D až se jednou odhodlám,že si centrálu pořídím,tak aspoň vím,na koho se obrátit :lol: :lol:


Ono já už jsem to navrhoval - klidně udělám nějaké menší nebo větší školení. Vezmeme nějaké harampádí nanosíme do nějaké učebny a je to.
V srpnu bych na to měl i dost času.
Trochu problém je ta "nějaká učebna" a koordinace času.

Jsem trochu přemejšlel, že v království železnic třeba něco jako učebna bude :twisted: nebo si zajistím učebnu na Karláku ve škole, nebo vezmu učebnu v práci (u posledních dvou bude asi problém víkendovej termín).

Asi na to založím téma v off topicech.


Nevim jak na karlaku je pres prazdniny pristup... :-) Ale jinak musim rict ze karlak i behem skolniho roku zeje prazdnotou(po nasem odchodu na FIT :-D ) Ale moznost by to byla dobra... Musel by se jen vyresit pristup lidi do budovy...
TT - IV. a V. epocha
jakubklouda.rajce.idnes.cz
Uživatelský avatar
jakubklouda
 
Příspěvky: 141
Registrován: ned 08 srp, 2010 4:24 pm
Bydliště: Praha

Re: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod Gene_Simmons » pát 15 črc, 2011 9:15 pm

Aleson píše:Nojo, nojo. Přečetl jsem si tvůj první příspěvek. Ale myslel jsem, že ten Lokprogrammer funguje jen tehdy, když
máš k PC připojený i ten programátor .... Ještě jeden dotaz : Programátor stojí ca 3000,- píšeš odkaz na stavbu
modulu USB – XpresNet+S88. To je ekvivalentní zařízení, které by fungovalo stejně, jako ten Lokprogrammer ?
Takže po připojení k USB počítače a spojení s centrálou Multimouse s tím jdou přehrávat dekodéry a číst nastavená
CV ?


Jak píše JBr, přehrávat dekodéry s tím modulem USB – XpresNet+S88 jdou, na čtení dekodérů bys musel mít jinou centrálu, třeba Lenz a nebo tu z DCC koleje http://www.dcckoleje.kx.cz/booster.html S tím modulem USB – XpresNet+S88 a programem JMRI DecoderPro 2.11.8 jde naprogramovat zhruba polovina CV v ESU Loksoundu 4.0, druhou polovinu bys musel naprogramovat ručně. Už jsem dal dohromady všechny tři dekodéry, které jsem musel resetovat CV8 = 8, vše bezvadně funguje.
Modelový svět H0 Gene Simmonse
http://modelovy-svet-gene-simmonse.cz/
Uživatelský avatar
Gene_Simmons
 
Příspěvky: 327
Registrován: sob 16 kvě, 2009 6:50 pm
Bydliště: Praha 8

Re: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod jirkah » sob 17 pro, 2016 9:52 pm

nevíte jestli je funkční kombinace lokprogrammer , počítačové rozhraní GenLI 101 a centrála nanox ? Instalace programu staženého ze stránek ESU proběhla bez závad , ale když zapnu program a chci načist dekoder , tak vyběhne hláška opakovat a nebo změnit komunikační port.Port je nastaven správně , zkoušel jsem ho dát i na jiný port a s TC nebo panel pro je to funkční , akorát se mě nedaří dát do provozu komunikaci s lokprogrammer . Prosím o radu jak to rozběhnout.
......................................
Jiří Hocmann TT, NanoX 2015 ,MM
http://jhvlaky.webnode.cz
Uživatelský avatar
jirkah
 
Příspěvky: 248
Registrován: sob 29 zář, 2012 8:32 am
Bydliště: Plzeň jih

Re: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod HonzaM » ned 18 pro, 2016 8:42 am

Mohl bys zkusit nainstalovat DecoderPro3 ze stránky jmri.sourceforge.net, tím jsem zatím naprogramoval každý dekodér, včetně CV 900 a vyšších (u zvukových dekodérů v Brejlovci Minitrix). Určitý problém byl u funkčních dekodérů, některé nešlo přečíst, ale naprogramovat ano. V softwaru je veliká databáze dekodérů řady výrobců, takže většinou lze najít přímo příslušný model, nebo obdobný (třeba DCX77 lze naprogramovat při volbě DCX76). Používám centrálu Digitrax DCS200 a LocoBuffer, DB150 a LocoBuffer, nebo DR5000. Předpokládám že DecoderPro bude fungovat i s DIY jako jsou NanoX a GenLi.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1482
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod fulda » ned 18 pro, 2016 9:54 am

Můžeš mi dát nějaký odkaz na popis toho softu? Já znám lokprogrammer jako proprietární hardware od ESU a k němu ovládací soft. Ten rozhodně nešel použít s jinou centrálou než ESU. Ale třeba už mají něco co se dá provozovat i na Lenz systémech.
Ale dost o to pochybuji, oni nejsou moc Lenz orientovaní.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4050
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Programování CV nad 255 ? (ESU4.0)

Příspěvekod BohousP » ned 18 pro, 2016 10:08 am

HonzaM píše:... Určitý problém byl u funkčních dekodérů, některé nešlo přečíst, ale naprogramovat ano... Předpokládám že DecoderPro bude fungovat i s DIY jako jsou NanoX a GenLi.

Problémy s funkčními dekodéry jsou spíš dané hardwarem. Pro čtení resp. potvrzení zápisu je vyžadován signál ACK. Ten se generuje krátkodobou (60 ms) zvýšenou zátěži (cuknutí motorem). Pokud funkční dekodér nemá dostatečnou zátěž, musí se připojit externí odpor. Viz návody k těmto dekodérům.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1921
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků