Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » ned 07 pro, 2014 7:38 pm

fulda píše:Udělal jsem servo dekodér pro jedno servo a dvě relátka....


Seznam CV, abych to nemusel stále psát:
CV1=5 Primary Adress low
CV3=1 Servo speed
CV7=5.0 Manufacturer Version
CV8=13 Manufacturer ID
CV9=0 Primary Adress high
CV15=0 decoder lock (dynamic value)
CV16=0 decoder lock (static part)
CV29=128 config
CV33=78 Spacing (50Hz)
CV34=2 Accesory flags
BIT0 (1) reverse outputs
BIT1 (2) save last used position
CV35=100 Servo A Position
CV36=200 Servo B Position
CV37=4 Reach puls
CV38=1 saved output
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod sidlo » pon 08 pro, 2014 5:54 pm

BohousP píše:V podstatě 100% zpětná vazba v modelařině je nereálná.


To je pravda. Ale při použití principu BAT se můžeme snažit udělat nejlepší možné řešení. Hezky je to rozebráno tady http://www.zababov.cz/vs/Moduly/Stavba/ ... ZapVym.htm Pravda je, že většina modelářů to vůbec neřeší. Tím nechci říct, že je to špatně. Každému vyhovuje něco jiného a každý při modelaření dáváme důraz na něco jiného.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2080
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Servo dekodér

Příspěvekod sidlo » pon 08 pro, 2014 5:57 pm

fulda píše:Takové udělat neumím, ty jo?


Já vlastní řešení nemám. Preferuji toto řešení http://www.modulybrno.cz/servo-jako-prestavnik Myslím, že jsem to už napsal.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2080
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » pon 08 pro, 2014 7:30 pm

sidlo píše:
BohousP píše:V podstatě 100% zpětná vazba v modelařině je nereálná.


To je pravda. Ale při použití principu BAT se můžeme snažit udělat nejlepší možné řešení. Hezky je to rozebráno tady http://www.zababov.cz/vs/Moduly/Stavba/ ... ZapVym.htm Pravda je, že většina modelářů to vůbec neřeší. Tím nechci říct, že je to špatně. Každému vyhovuje něco jiného a každý při modelaření dáváme důraz na něco jiného.


Sice jsem nezjistil, co znamená princip BAT, ale to tak moc neva, protože to co jsem zjistil je, že jsi tak trochu nepochopil o čem to je.
Na té stránce je několik principů, všechny mají 3 polohy - přmo, mezipoloha, odbočka.
To podle mého názoru přepínač velice těžko obslouží mezipolohu a opravdu těžko se s ním vyřeší aby byl nepoužívaný jazyk bez napětí.

Takže v mojem případě to pracuje zhrupa takto - když je výhybka rovně, tak se pomocí jednoho kontaktu připojí napětí do jednoho jazyka a pomocí druhého kontaktu do stdcovky:
ZapVyh01a_.GIF
ZapVyh01a_.GIF (2.23 KiB) Zobrazeno 3663 krát


Pokud výhybka přejíždí, tak jsou obě relátka rozpojená, takže elektrika není ani v srdcovce a ani v jednom jazyku
ZapVyh01b_.GIF
ZapVyh01b_.GIF (2.23 KiB) Zobrazeno 3663 krát


A pokud dojede do odbočky, připne se napájení do druhého jazyku a také do srdcovky
ZapVyh01c_.GIF
ZapVyh01c_.GIF (2.38 KiB) Zobrazeno 3663 krát


Takže nikdy nemám blízko sebe dvě rozdílná napětí a nevadí mi, když si lokomotiva škrtne kde nemá.
Dokonce i v případě že se výhybka nepřestaví, tak "jen" zůstane bez napájení a nevyhazuje pojistky.
A v případě že mám srdcovku spojenou uprostřed, tak to taky moc neva, protože používám separátní kontakty pro srdcovku.
Mno to sice není žádná výhra, ale nic lepšího jsme nenašli.

Poznámka: obrázky jsem vykradl ZDE a přebarvil jsem si je, abych je pochopil
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod sidlo » úte 09 pro, 2014 5:37 pm

OT:

BAT - Best available technology

Používá se v zákonech a vyhláškách aby se nemusely definovat konkrétní parametry, technologie se mění rychleji než zákony.
Používá se v zadávací dokumentaci výběrového řízení aby si neúspěšný soutěžitel nemohl stěžovat, že podmínky výběrového řízení jsou ušity na výrobek jedné firmy.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2080
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » úte 09 pro, 2014 6:12 pm

A-ha, tak ne v mojem oboru, u nás se má za to, že nejlepší dostupná technologie nemusí být finančně přijatelná. Ale to je jedno.

Moje technologie mají rozhodně daleko k BAT, jejich cíl je dostupnost pro pro ty, kdož jsou schopni je použít.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod belgarat » čtv 26 bře, 2015 9:40 am

Poprosim o laskave dovysvetleni omleteho tematu "cukajici serva' - sluzebne starsim se omlouvam za duplicitni dotaz, ktery jim asi nic neprinese.

* Cukani je vlastnost jak analogovych (mam levna cinska TowerPro) tak digitalnich (budu nakupovat druhou varku, tak abych neudelal treba podruhe tutez chybu)
* Je zpusob jak velikost "cuku" omezit/tlumit ? Konkretni vyrobek nebo druh, ktery ma "cuknuti" citelne slabsi ?
* Pro zmenseni proudoveho narazu po bootu kolejiste mne napadlo jen pripojit napajeni jednotlivych servo-dekoderu se zpozdenim, aby najednou zabrala jen x*4 serva; mate lepsi "jednoduchou" techniku ?
(ultimatni reseni ve forme DIGI-CZ #103 prozatim odkladam)

Diky.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1305
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Servo dekodér

Příspěvekod sidlo » čtv 26 bře, 2015 9:49 am

Tento dekodér byl vyvinut tak, aby cukání serva potlačil http://www.digi-cz.info/dekodervv1/
K dekodéru je vydán seznam kompatibilních serv http://maximaus.unet.cz/serva.txt protože se ukázalo, že některé výrobní série mají jiné zapojení.

PS dle mého mínění je to nejlepší dekodér na trhu
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2080
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Servo dekodér

Příspěvekod vvitty » čtv 26 bře, 2015 10:00 am

Jen takova drobna poznamka k seznamu serv - kupujici nema sanci zjistit predem jaka verze elektroniky je uvnitr serva. On to v zasade nezjisti ani pote co ho dostane - tedy pokud ho nerozebere.
Leckdy se v jedne dodavce serva s nalepkou XHSHZ vyskytuji dve, nekdy i tri ruzne verze elektroniky.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 2085
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Servo dekodér

Příspěvekod Ferda » čtv 26 bře, 2015 10:14 am

Téma cukající servo je věčné a patrně nadále bude. Nedám radu jak se ho zbavit. Zato vím jak s ním bez potíží žít.
Všichni elektronici budou řešit jak to elektronicky vyřešit a někteří to i vyřešili. Jen to má tu vadu, že řešení bývá poněkud dražší a někdy je průvodním jevem nějaká jiná nepřístojnost. Jediným opravdu spolehlivým elektronickým řešením je vykuchat servo a použít ho jen jako DC motor s převodovkou. Zpětná vazba od poťáku může být i nadále použitelná. Nicméně je to krok malinko z cesty.

Řešení přesto existuje. Jen nespočívá v elektronice, ale v mechanice. Instalovat servo tak, aby zákmit ničemu nevadil je celkem jednoduché. Pak už zbývá jen dořešit proudový náraz při bootu jak píšeš. I tady je několik řešení a já jako nejčistčí vidím externí napájení serv a toto napájení realizovat v několika okruzích o menší amperáži. Jeden zdroj o 15-ti Ampérech je už svářečka a na kolejiště opravdu nepatří. Napájení jednotlivých servo-dekoderů se zpozděním je také jedna možnost, ale jako ideál bych to taky neviděl.

Neber to jako jediné řešení.
Možná ti někdo dá lepší radu, a takovou jakou chceš slyšet, ale jak už jsem tady několikkrát psal: "Naše řešení kombinuje elektro s mechanikou a to tak, že využívá silných stránek obého a nejsou s ním žádné potíže". Mám realizaci kde je 24 serv a napájeny jsou na dva okruhy se dvěma zdroji o 3-řech Ampérech. Mechanika zajišťuje, že zákmit při startu ničemu nevadí. Výchylka serva je nastavena na maximum a není nutno nic ladit, či seřizovat. Jestli serva v koncových polohách kmitají opravdu nevím. Nikdy jsem to nezkoumal. Na modulovém setkání je tolik hluku, že to neslyším a na "funkci rostlináře" to stejně žáden vliv nemá.

EDIT: Také je mi jedno jakou má servo elektroniku.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1575
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » čtv 26 bře, 2015 10:33 am

belgarat píše:* Cukani je vlastnost jak analogovych (mam levna cinska TowerPro) tak digitalnich (budu nakupovat druhou varku, tak abych neudelal treba podruhe tutez chybu)

Analogová serva cukají při zapnutí, digitální pokud jsou v tahu, tak vrní/vrčí/pískají.

belgarat píše:* Je zpusob jak velikost "cuku" omezit/tlumit ? Konkretni vyrobek nebo druh, ktery ma "cuknuti" citelne slabsi ?

Cuknutí je dáno velikostí kapacit v sample&hold obvodu primárního integračního článku na vstupu serva.
Bohužel to je informace, kterou prakticky nikdy od výrobce nedostaneš a navíc se mění, protože se s ní kompenzuje vlastnost komparátoru za tímto integračním článkem.

belgarat píše:* Pro zmenseni proudoveho narazu po bootu kolejiste mne napadlo jen pripojit napajeni jednotlivych servo-dekoderu se zpozdenim, aby najednou zabrala jen x*4 serva; mate lepsi "jednoduchou" techniku ?

Ano, tato technika je fungující. Některé základnové stanice jí podporují a teoreticky se na ně dá dodělat. Asi by bylo vhodné použít trimr na nastavení toho zpoždění, aby si mohl uživatel udělat vlastní "pořadí" spouštění. Ale doposud o to nikdo nestál a každej se ptá po ceně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod BohousP » čtv 26 bře, 2015 10:33 am

belgarat píše:Poprosim o laskave dovysvetleni omleteho tematu "cukajici serva' - sluzebne starsim se omlouvam za duplicitni dotaz, ktery jim asi nic neprinese.

* Cukani je vlastnost jak analogovych (mam levna cinska TowerPro) tak digitalnich (budu nakupovat druhou varku, tak abych neudelal treba podruhe tutez chybu)
* Je zpusob jak velikost "cuku" omezit/tlumit ? Konkretni vyrobek nebo druh, ktery ma "cuknuti" citelne slabsi ?
* Pro zmenseni proudoveho narazu po bootu kolejiste mne napadlo jen pripojit napajeni jednotlivych servo-dekoderu se zpozdenim, aby najednou zabrala jen x*4 serva; mate lepsi "jednoduchou" techniku ?
(ultimatni reseni ve forme DIGI-CZ #103 prozatim odkladam)

Diky.


Podle dosavadních zkušeností se cukání týká analogových serv. Ale jak píše např. vitty, jeden nikdy neví, co v té malé krabičce za pár dolarů kupuje. Takže nic nelze předem vyloučit. Jsou i serva dokonalá, ale za desítky dolarů. On je rozdíl, jestli vám cukne veksle, nebo letadlo za n*10 000 Kč...
Staré typy dekodéru od Paco Canada, DCC koleje a DIGI-CZ 04 cukaly dost. Novější DIGI-CZ 004N (nebo 004-4 v minulém roce) napájené ze základnové stanice jsou vylepšené, ale úplně eliminované to cuknutí není. Je vhodné tomu pomoct pružným spojením mezi servem a jazyky.
Ten nápad s rozdělením napájení je logický. Pokud si člověk staví sám spínané zdroje, je to otázka jednoho kondenzátoru a odporu ke každému stabilizátoru.
Řešení Vikyho (DIGI-CZ 103) pomáhá asi v 95% procentách případů, ve zbývajících 5% se projeví nějaké zachvění. A to na jedné sérii serv (z letošní zimy). Bohužel, tato série se dostala na trh až po Vikyho dekodéru. Ale myslím, že kromě samotného autora na ni zatím nikdo neměl smůlu ... Alespoň o nikom jiném nevím.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2260
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Servo dekodér

Příspěvekod belgarat » pát 27 bře, 2015 8:32 am

Diky vsem za vysvetleni.

Sidlo> ano, o DIGI-CZ #103 (VV1) vim. Mam ale jine dekodery takze se snazim (s akceptovatelnymi omezenimi) vyuzit to co mam. Pane Vaculikuv dekoder je vymazleny, ale zvukove efekty [zatim] nechci, zpetny ohlas bych asi nevyuzil, takze je pro mne tento dekoder "prilis dobry" (nemluve cene vs. cena lidoveho byt horsiho dekoderu).

Ferda> Diky moc, presne to jsem potreboval slyset - potvrzeni, ze nasledky pouziti levnych serv a "neprofesionalnich" dekoderu jde dostatecne potlacit. Jeste ze tu jsou stale jeste praktici, kteri mohou uvest teorii do patricnych mezi :)

BohousP> spinane zdroje si sam nestavim, ale na [samostatnou] vetev napajeni servodekoderu + serv bych snad kondenzator + odpor mohl dat taky. Navic tech serv TOLIK mit nebudu.

Zkusim dalsi varku z HobbyKinga (podle popisu digitalni). Minimalne vim ze budu chtit nejake zavory a casem otevirani vrat remizy -- tam by se mi cuknuti libilo mnohem mene nez u vyhybky.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1305
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Servo dekodér

Příspěvekod Rudolf » pon 28 zář, 2015 12:09 pm

17 kanálový servodekodér s arduinem:

http://model-railroad-hobbyist.com/node/19446
Uživatelský avatar
Rudolf
 
Příspěvky: 737
Registrován: ned 08 říj, 2006 11:10 am
Bydliště: Strakonice

Re: Servo dekodér

Příspěvekod workous » pon 28 zář, 2015 5:49 pm

Mám servo dekodér od pojezdy EU dá se předělat napájení na externí zdroj, aby bylo menší cukání při programování nebo zapnutí DCC? Děkuji za info
HO - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1760
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků