Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Servo dekodér

Příspěvekod fulda » sob 19 bře, 2011 1:49 pm

Ahoj vespolek.

Není tu někdo, kdo má postavenej dekodér pro 4 serva podle Paco F Canada? Nebo jeho ekvivalent třeba z DCC koleje?
Dělal jsem nějaké úpravy v software a bohužel tady v arábii nejsem schopnej ho vyzkoušet.
Pokud by někdo byl schopnej ho trochu otestovat, poslal bych vám .hex a nějaké instrukce.

Díky

Jindra
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4088
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod alexander » sob 19 bře, 2011 3:00 pm

Ja som práve toto zapojenie zavrhol, pretože neumožňuje nastavovať výchylku serva v oboch koncových polohách samostatne. Ak to tvoj program umožní, tak by som to otestoval.
alexander
 
Příspěvky: 332
Registrován: pon 25 úno, 2008 7:47 pm

Re: Servo dekodér

Příspěvekod michal.kubista » sob 19 bře, 2011 3:50 pm

Jestli chceš, tak to můžu ještě dneska vyzkoušet. Do sz posílám mail. Taky dodej popis, co jsi změnil a na co se mám při testování zaměřit.
michal.kubista
 
Příspěvky: 332
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » sob 19 bře, 2011 4:13 pm

Ano, nastavování výchylky se mi taky zdá trochu nelogické, ale zatím jsem se rozhodl že to tak nechám. To bych řešil až ve druhém kole.

Zatím jsem se zaměřil na to, že při posouvání serva nesleduje DCC provoz a občas zapomene přehodit.
Michale = poslal jsem ti do mailu hex soubory.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4088
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod cernos » sob 19 bře, 2011 5:53 pm

Ahoj, mám taky postavený servodekodér verzi master z DCC-kolejí a fachá celkem obstojně. Pravda různá výchylka na různou stranu by se hodila, ale když si s tím dá člověk trochu práci a dá servo přesně doprostřed výhybky, není žádný problém. S tou nečinností během pohybu serva by se opravdu mohlo něco udělat, nějakej zásobník nebo něco - zapomnění přehodit je dost nemilé.
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

Re: Servo dekodér

Příspěvekod male zvire » sob 19 bře, 2011 6:56 pm

Tak držím palce ať se to povede. Já jsem už plánoval přechod na tenhle dekodér: http://www.franksworkshop.com.au/ModelR ... ecoder.htm ale pokud se zadaří tak zůstanu u Pacových dekodérů.
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
Uživatelský avatar
male zvire
 
Příspěvky: 232
Registrován: stř 08 zář, 2010 4:35 pm

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » ned 20 bře, 2011 6:18 pm

Mimochodem - podle Michala tahle verze funguje. Jestli někdo dokážete bezpečně navodit ten stav kdy dekodér "nepřehodí", tak to prosím vyzkoušejte a dejte mi vědět, jestli tahle verze funguje jak má.
Není ještě přesně podle mojich představ a budu na ní ještě trochu pracovat, ale vyzkoušet se dá.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4088
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fira » čtv 24 bře, 2011 3:37 pm

Zdravim . JA som vyskušal ten upraveny soft od Fuldy a nefunguje. Dufam že sa na to pozrie a niečo vylepsi. ZAtial je na DCC dekoder najlepsi verzia 2. od Paca.MA svoje chyby ale aspom prestavuje a daju sa nastavit CV..JA skôr hladam niekoho kto by pomohol odladit program dekoderu ktory funguje velmi dobre ale pri prestaveni 8 serv naraz sa prejavuju urcite chyby.Kto by mal zaujem podrobnejsie ozvite sa. Mame vyrobene 2 ks dekoderu.Je mozne nastavovat CV pomocou TP 5.8 citat aj zapisovat.
fira
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 28 lis, 2007 10:05 pm
Bydliště: Šaľa

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » čtv 24 bře, 2011 5:29 pm

To je zvláštní, podle Michala fungije. :shock:
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4088
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod michal.kubista » čtv 24 bře, 2011 6:32 pm

Jestli jsem neudělal chybu při přehazování softů do švábů, který jsem si i pro jistotu popsal, tak mě fuldův soft opravdu funguje.
Pro jistotu to jdu ještě jednou přeprogramovat a dám vědět výsledek.
michal.kubista
 
Příspěvky: 332
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fira » čtv 24 bře, 2011 7:39 pm

Michal vyskusaj to prosim. Ja som to naozaj skusal napalit viacekrat a ani tuk. Ked napalim verziu 2. tak to ide. Pripadne mi posli to co napaluješ ty. Aj mne ide aby sa to pohlo dopredu.
fira
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 28 lis, 2007 10:05 pm
Bydliště: Šaľa

Re: Servo dekodér

Příspěvekod michal.kubista » čtv 24 bře, 2011 10:09 pm

Tak jsem to znova vyzkoušel a musím se učit s PICkama dělat.
1. Vzal jsem odminula naprogramovaný PIC otestoval a dekodér fungoval, jak měl. Pak jsem jej vložil do programátoru a chtěl jsem ověřit verzi SW, tedy otevřel jsem soubor od fuldy, dal zverifikovat a vše OK. Tedy jsem usoudil, že je to on. Pro jistotu jsem verifikoval i s původním souborem (od Paca) a výsledek - nebyl to on.
2. Abych měl jistotu, vzal jsem tento PIC, smazal a naprogramoval originálem, dekodér fungoval. Pak stejný postup, ale sw od fuldy, akorát dekodér nefunguje. Celé jsem to opakoval dvakrát se stejným výsledkem.
Tak teď tedy nevím, kde nastala chyba, ale asi to nefunguje a já se budu dále učit se, učit se a učit se.
michal.kubista
 
Příspěvky: 332
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Servo dekodér

Příspěvekod cernos » sob 26 bře, 2011 4:28 pm

Ahoj kolegové,
potřeboval bych od vás radu. Používám tento servo dekodér z DCC Koleje. Mám s ním však problém. Nastavil jsem si Cv tak, abych mohl rychle přehazovat výhybky v TT.
CV 3-6 má hodnotu 10
CV 35-28 mají hodnotu 1
Za použití tohoto výhybkového panelu z DCC Kolejí se mi děje následující: Pokud výhybku (servo) přestavím pomocí MM je vše v pohodě. Pokud chci provést přestavení za pomocí TCO, tak mi servo přestaví tam a zpět! Toto chování odstraním tak, že nastavím CV 3-6 alespoň na 12 (zvětším úhel natočení) a zároveň nastavím CV 33 na 85 (prodloužím dobu přestavování). Snižováním CV 33 a zároveň zvyšováním CV 3-6 tento stav rovněž obejdu, ale zvětšuje se mi úhel natáčení což je nežádoucí. Obecně můžu říct že pokud součet (možná součin, nemám přesně otestováno) hodnot CV 3-6 a CV 33 poklesne pod nějakou mez, servo přestaví tam a zpět. Dále jsem vypozoroval, že ve chvíli kdy stisknu tlačítko na TCO, tak 2x blikne LEDka signalizující komunikaci po XPressNet. Pokud je bliknutí pomalejší než čas po který probíhá přestavení serva, toto servo přestaví 2x.
Sice je takto nastavené přestavení modelovější (pomalejší, žádné cuknutí), ale zajímalo by mne, zda jde tento neduh nějak odstranit. Chyba bude nejspíš v TCO, to prostě povel přestavení vyšle 2x. Možná to tak má být kvůli spolehlivosti, ale jak říkám, ve chvíli kdy se servo přestaví dřív než se vylš druhý příkaz pro přestavení, dojde k přestavení do výchozí polohy :(
Snad jsem to popsal srozumitelně a někoho něco napadne ;)
Lukáš
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

Re: Servo dekodér

Příspěvekod michal.kubista » sob 26 bře, 2011 4:40 pm

A nemáš v TCO software pro přepínač? Existují dva sw jeden pro přepínač a druhý pro tlačítka. Na stránkách originál vývojáře jsou oba SW.
Zkus tenoto odkaz: http://usuaris.tinet.cat/fmco/download/XbusTCO.zip

V zipu jsou dva hex soubory a ty potřebuješ ten PUSH.
michal.kubista
 
Příspěvky: 332
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Servo dekodér

Příspěvekod cernos » sob 26 bře, 2011 5:11 pm

Díky za odkaz, vyzkouším. Mám hexy ze stránek DCC kolejí, a tam jsou sice 2 hexy, ale jeden je pro příslušenství 1-105 a druhý pro 100-205. Možná to bude ono. Ale na stránkách DCC kolejí je ve schématu znázorněný spínač, nikoliv přepínač. Rozhodně to ale vyzkouším ;)

EDIT: spínač nebo přepínač to je fuk, podstatný je to, že to není tlačítko :)
Naposledy upravil cernos dne sob 26 bře, 2011 7:39 pm, celkově upraveno 1
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník