Snímač polohy vyhybek pro DCC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Snímač polohy vyhybek pro DCC

Příspěvekod fulda » úte 22 úno, 2011 1:51 pm

Ahoj vespolek,

Míra se ptal jak je to s těma vyhybkama. Takže je to celkem jednoduché. Flaischmann vyhybky s kovovovou srdcovkou a instalovanejma drátkama na přepínání (to znamená tak jak je koupíte a nic v nich neupravujete) se chovají podle očekávání - mají spojené jazyky a srdcovku připojenou k jazykům.
Zjednodušenej schematickej nákres je asi takovejhle:
Obrázek
Červenej drát je vodič J, modrej je K a zelenej je připojenej podle natočení jazyků.
Asi takhle:
Obrázek
Obrázek

Srdcovka má zespoda pájecí kontakt, na kterej se dá připojit drátek a pak porovnávat proti jakému vodiči je v ní signál.
Zhruba takto:
Obrázek
Je zřejmé, že pokud je tato vyhybka postavená na "rovně", tak je srdcovka přepnutá do červené strany a svítí žárovka vlevo, zatímco žárovka vpravo je zhasnutá. (a naopak)

V mojem obrázku jsem namaloval žárovky - věřím tomu, že nahradit je ledkama zvládne každej a taky věřím tomu, že si většina lidí všimla toho, že detektory obsazení používají na vstupu optočleny, takže použít ledku v optočlenu na detektoru obsazení taky nebude těžké.

P.S. předpokládám, že se ostatní vyhybky chovají podobně (minimálně v konečném důsledku), ale protože to nemám vyzkoušené, tak píšu jen o Fl.

Doplněno:
Tak jsem právě zjistil, že to není obecné pro všechny, ale jen pro některé.
Já používám tyhle:
Obrázek
a ty mají kovovou srdcovku a vpravo takové dva drátky pro její napájení, ale koukám na HO a tam je to jinak:
Obrázek
tam jsou jen malé plíšky pod kolama a srdcovka je jinak plastová. Takže je potřeba se podívat, jestli se dá tahle metoda použít se snímáním z jazyků.

Jindra
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: Snímač polohy vyhybek pro DCC

Příspěvekod alexander » úte 22 úno, 2011 2:40 pm

???
K čomu to je dobré?
alexander

Příspěvekod fulda » úte 22 úno, 2011 2:50 pm

má to několik použití.
1) pro lidi co používají PC pro řízení, tak aby se vědělo jak je postavená vyhybka
2) pro lidi co nepoužívají PC, ale jezdí na ruku, tak se to hodí zejména do skryťáků. aby se vědělo jak je postavená vyhybka
3) to samé pro lidi co mají kolejiště s vícero ovladačema, tak aby každej věděl co dělá druhej
4) pro lidi co používají pomalé (servo, paměťovej drát) přestavníky se to používá proto, aby se vědělo, jestli už přestavník doběhnul.
fulda

Příspěvekod Rudolf » úte 22 úno, 2011 2:59 pm

Tento systém není úplně vhodný pro DCC provoz. Umožňuje krátkodobé zkraty mezi jazykem a kolejnicí.
Rudolf

Příspěvekod fulda » úte 22 úno, 2011 3:03 pm

Rudolf píše:Tento systém není úplně vhodný pro DCC provoz. Umožňuje krátkodobé zkraty mezi jazykem a kolejnicí.

Jak to myslíš?
Ve kterém čase?
fulda

Příspěvekod alexander » úte 22 úno, 2011 3:22 pm

Ja som sa pýtal preto, lebo sa mi to zdá trochu kostrbaté riešenie...
1. Pri riadení cez PC využijem spätnú väzbu. Existuje výhybkový dekodér s integrovanou s88.
2. Pri ovládaní na ruku v skryťáku - kde bude vyvedená signalizácia? Asi nie pri výhybke, bola by tiež skrytá... Ak na signalizačný pult, potom stačí dekodér pre LEDky s adresami totožnými ako dekodéry výhybiek.
3. Detto 2.
4. Nie je kontrola dobehu zbytočná? Servo, motor. prestavník či memory drôt sú natoľko spoľahlivé, že kontrolu hádam netreba... To by sme potom museli kontrolovať aj elmag. prestavník, či sa nezadrel a prehodil výhybku....

Podotýkam, že uvádzam vlastný, subjektívny názor! :D
alexander

Příspěvekod Rudolf » úte 22 úno, 2011 3:48 pm

fulda píše:
Rudolf píše:Tento systém není úplně vhodný pro DCC provoz. Umožňuje krátkodobé zkraty mezi jazykem a kolejnicí.

Jak to myslíš?
Ve kterém čase?

http://www.zababov.cz/vs/Moduly/Stavba/ElZapVy/ElZapVym.htm

http://www.railnet.sk/view.php?nazevclanku=&cisloclanku=2006051602
Rudolf

Příspěvekod michal.kubista » úte 22 úno, 2011 4:06 pm

To alexander
Tvůj systém dalšího dekodáru s LEDkama ti zjistí pouze povel z ovladače, nikoliv skutečný stav výhybky. Pokud považuješ mechanické přestavníky za 100% spolehlivé, pak toto řešení nepotřebuješ. Já mám zkušenosti trochu jiné a proto mě zajímá skutečný stav výhybky či jiného mechanického prvku.
A pak ještě jedna otázka. Jak u tvého systému zjistíš stav výhybek po zapnutí napájení, tedy ještě k žádnému přehození nedošlo.
A ještě poznámka k výhybkovému dekodéru s S88. I ta S88 musí zjistit stav výhybky a jak si myslíš, že ho zjišťuje? Na 90% podobným způsobem, jak popsal Fulda. :D
michal.kubista

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 22 úno, 2011 4:32 pm

Já jen takovou mikroskopickou poznámečku :D bavíme se zde o kolejivu Fleischmann Profi a Fleischmann Piccolo,což je zmenšenina prvého.Nevím jak Fulda,ale já jsem žádné zkraty na vyhýbkách nezaznamenal a že by mi přestavník nepřestavil veksli to si také nevybavuji :D .To ovšem nevylučuje,že chce mít někdo možnost kontroly,zda má vyhýbku postavenou zamýšleným směrem.Možná bysme měli vznést dotaz směrem k M.Daleckému,pokud vím tak celé Království železnic je postaveno na Fleischmann Profi.Míra

P.S.Míra ví jak je to z vyhýbkama,jen jsem se cítil ošizen :D ,protože já takové drátky co zmiňoval Fulda na vekslích H0 nemám,respektive mám trochu jiné a hlavně k jinému účelu.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod fulda » úte 22 úno, 2011 5:49 pm

to Rudolf:
K tomu právě nedochází. Podívej se na mou vyhybku pořádně zblízka - srdcovka je kousek protažená ven a tak její zapojení odpovídá "Vyhovující zapojení II", jenom ten protaženej konec je malinkej, pak jsou izolace a následujou normální kolejnice, které mají polaritu jak se jim hodí.
Pochopitelně to znamená, že vyhybku nelze "říznout", protože ke zkratu dojde už na srdcovce.

to alexander: představme si situaci, kdy ja vyhybka ve vratné smyčce (většinou v podzemí). vlak opouští vratnou smyčku a zrovna dneska máme v soupravě na zkoušku o dva vagónky víc než normálně a jako náhodou jsou to vagónky bez osvětlení, takže je ani detektor obsazení nepozná. Takže se ovladatel pokusí přehodit vyhyblu ještě před koncem soupravy. Ono se zase tak moc neděje, protože vyhybka jde zlehka a vagónek si jí "řízne", ale pak vlastně nedošlo k přehození a ona je teď obráceně než všichni čekají.
fulda

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 22 úno, 2011 6:24 pm

fulda:Pochopitelně to znamená, že vyhybku nelze "říznout", protože ke zkratu dojde už na srdcovce

Tak to já zase klidně můžu a také tak činím :D ve vratné smyčce jen to sviští :mrgreen:

fulda:Takže se ovladatel pokusí přehodit vyhyblu ještě před koncem soupravy. Ono se zase tak moc neděje, protože vyhybka jde zlehka a vagónek si jí "řízne", ale pak vlastně nedošlo k přehození a ona je teď obráceně než všichni čekají

Tak tohle mi také nedělá :D tedy jestliže pojedu po hrotu a pod vagónkem přestavím vyhýbku(přestavník)tak po projetí se výměna přestaví do zamýšleného směru.Tedy nemuselo by dojít k úplném přilehnutí jazyku a vyhýbka by byla tak nějak napůl,ale ještě se mi to nestalo.Pokud to samé udělám při jízdě proti hrotu a je úplně jedno jestli do odbočky nebo rovně,vyrobím klasickou vidlicovou jízdu a tím pádem pěknou hromadu :mrgreen: Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Rudolf » úte 22 úno, 2011 8:45 pm

fulda píše:to Rudolf:
K tomu právě nedochází. Podívej se na mou vyhybku pořádně zblízka - srdcovka je kousek protažená ven a tak její zapojení odpovídá "Vyhovující zapojení II", jenom ten protaženej konec je malinkej, pak jsou izolace a následujou normální kolejnice, které mají polaritu jak se jim hodí.
Pochopitelně to znamená, že vyhybku nelze "říznout", protože ke zkratu dojde už na srdcovce.

Nejde o zkrat u srdcovky ! Ale mezi pohyblivým koncem jazyka a kolejnící. Jazyky musí být elektricky odděleny od srdcovky a od sebe navzájem.
Rudolf

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 23 úno, 2011 5:00 am

Tak tím se vysvětluje proč nemám problémy,Fleisch to má uděláno přesně jak píšeš :D ,tedy aspoň v H0,ale předpokládám,že v N-ku to bude řešeno stejně.Míra
miroslav lengyel

Příspěvekod fulda » stř 23 úno, 2011 8:56 am

právě že není. je to tak jak jsem namaloval na obrázku a je to i zřejmé z fotky. Oba jazyky i srdcovka jsou propojeny, chová se to tak, že celé se to připojí k té kolejnici, které se dotkne její jazyk. A to se mi zdálo logické, až na to, že se ta vyhybka nedá říznout. Nicméně to jsem do včerejška považoval za běžné chování. V reálu se to také nedělá.
fulda

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 23 úno, 2011 10:37 am

No máš pravdu,že ve skutečnosti se veksle běžně neřežou,určitě ne při jízdě vlaků,ovšem při posunu se to občas dělá. :o Tedy musí to být ručně stavěná vyhýbka,musí se jet krokem a nesmí Tě nikdo vidět :lol: .Tak to máš v N-ku asi jinak,já koukal k Fleischovi i na tu Tvoji veksli,a připadalo mi,že tam je uvnitř také kontak,který tu vyhýbku napájí.Schválně se na to podívej.Na mých je to jak jsem popisoval.Míra
miroslav lengyel

Další

Zpět na DCC v praxi