Míra se ptal jak je to s těma vyhybkama. Takže je to celkem jednoduché. Flaischmann vyhybky s kovovovou srdcovkou a instalovanejma drátkama na přepínání (to znamená tak jak je koupíte a nic v nich neupravujete) se chovají podle očekávání - mají spojené jazyky a srdcovku připojenou k jazykům.
Zjednodušenej schematickej nákres je asi takovejhle:
Červenej drát je vodič J, modrej je K a zelenej je připojenej podle natočení jazyků.
Asi takhle:
Srdcovka má zespoda pájecí kontakt, na kterej se dá připojit drátek a pak porovnávat proti jakému vodiči je v ní signál.
Zhruba takto:
Je zřejmé, že pokud je tato vyhybka postavená na "rovně", tak je srdcovka přepnutá do červené strany a svítí žárovka vlevo, zatímco žárovka vpravo je zhasnutá. (a naopak)
V mojem obrázku jsem namaloval žárovky - věřím tomu, že nahradit je ledkama zvládne každej a taky věřím tomu, že si většina lidí všimla toho, že detektory obsazení používají na vstupu optočleny, takže použít ledku v optočlenu na detektoru obsazení taky nebude těžké.
P.S. předpokládám, že se ostatní vyhybky chovají podobně (minimálně v konečném důsledku), ale protože to nemám vyzkoušené, tak píšu jen o Fl.
Doplněno:
Tak jsem právě zjistil, že to není obecné pro všechny, ale jen pro některé.
Já používám tyhle:

a ty mají kovovou srdcovku a vpravo takové dva drátky pro její napájení, ale koukám na HO a tam je to jinak:

tam jsou jen malé plíšky pod kolama a srdcovka je jinak plastová. Takže je potřeba se podívat, jestli se dá tahle metoda použít se snímáním z jazyků.
Jindra