Automatizace výhybek

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Automatizace výhybek

Příspěvekod cernos » pon 21 úno, 2011 12:08 pm

Ahoj,
v části Modelové kolejiště jsem začal rozebírat návrh mého kolejiště. Konkrétně tady
Dnes v noci jsem měl sen jak si tak jezdím s mašinkama a nějaký hlas mi tam říkal udělej si vratnou smyčku, což mi bylo doporučeno už jiným kolegou ;) Takže jsem jí tam udělal podle Milanovo plánku, jen SN jsem trošičku upravil - panel je na to široký snad akorát. A teď bych rád poprosil o rady k následujícímu obrázku:
Obrázek
1. Mám zde 2 vratné smyčky - u výhybky 1 vedoucí na povrch a druhá pak u výhybky 2 vedoucí do SN. U první smyčky předpokládám obousměrný provoz u druhé pak podle modrých šipek. Potřebuju poradit, jestli pro obě smyčky mohu použít modul z DCCKoleje.
2. V celém "neviditelném úseku" kolejiště bych chtěl co nejvíc eliminovat vykolejení vlaku. K tomuto účelu jsou zde jakési spínače 1-7, které by ovládaly při průjezdu vlakem následující výhybky.
Spínače 1 a 2 ovládají výhybku 1 podle toho odkud jede vlak. Spínač 3 přehodí výhybku 2 na rovně, spínač 7 jí pak přepne do návrat z odbočky. Spínač 6 pak výhybku 4. Spínače 4 a 5 by ovládaly jak výhybku 3 tak i výhybku 4 podle toho odkud vlak pojede. Před spínači 4, 5 a 6 (a možná i 3 a 7) bych rád udělal izolované úseky, ve kterých by vlak automaticky zastavil (pokud tento bude odpojen od el. energie). Takže dotaz: jak toho docílit? Protože uvažuju ovládání výhybek pomocí serv za využití z tohoto dekodéru z DCCKoleje, tak komplet v DCC? Na výhybky budu využívat TCO opět z DCCKoleje.
3. Vzhledem k tomu že nebudu využívat žádných ABC či jiných zpomalovačů, stačí si jen změřit na jak velké vzdálenosti vlak zastaví a podle toho vyrobit izolovaný úsek ovládaný klasicky pomocí jednoduché klávesnice?

Nemám moc zkreslené představy nebo nemíchám dohromady jabka a hrušky?

Díky,
Lukáš
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Re: Automatizace výhybek

Příspěvekod fulda » pon 21 úno, 2011 5:36 pm

Ahoj,

cernos píše:...
1. Mám zde 2 vratné smyčky - u výhybky 1 vedoucí na povrch a druhá pak u výhybky 2 vedoucí do SN. U první smyčky předpokládám obousměrný provoz u druhé pak podle modrých šipek. Potřebuju poradit, jestli pro obě smyčky mohu použít modul z DCCKoleje.

Ano, ten plánek znám a jsou to de-facto opravdu dvě vratné za sebou. Pokud by se rozkreslil lineárně tak je to asi takhle: (\_/)
Vzhledem k přítomnosti nádraží bych doporučoval tu část vratky kde přehazuješ polaritu dát na úsek mezi tunelovej portál a spínač 2 (s ohledem na velikost soupravy a tak) a druhou mezi přepínač 7 a vyhybku 4.
Pochopitelně při průjezdu SN to bude cvakat jako o pouti, ale to je život.

cernos píše:2. V celém "neviditelném úseku" kolejiště bych chtěl co nejvíc eliminovat vykolejení vlaku. K tomuto účelu jsou zde jakési spínače 1-7, které by ovládaly při průjezdu vlakem následující výhybky.

To je pochopitelně záslužná činnost.
cernos píše:Spínače 1 a 2 ovládají výhybku 1 podle toho odkud jede vlak. Spínač 3 přehodí výhybku 2 na rovně, spínač 7 jí pak přepne do návrat z odbočky. Spínač 6 pak výhybku 4. Spínače 4 a 5 by ovládaly jak výhybku 3 tak i výhybku 4 podle toho odkud vlak pojede. Před spínači 4, 5 a 6 (a možná i 3 a 7) bych rád udělal izolované úseky, ve kterých by vlak automaticky zastavil (pokud tento bude odpojen od el. energie).

...ale trochu se vzdaluje od "doporučené praxe".
Začnu logickou chybou - vlak odjíždějící z úseku 7 projede vyhybkou a až bude lokomotiva nad spínačem 3. tak si přehodí vyhybku 2 pod vagónkama 7 které nejsou na obrázku, ale tím se zatím netrap :)
V praxi se v DCC mnohem častěji než spínače používají detektory obsazení - jsou dostupné mimo jiné i u dcc kolejí.
Pokud plánuješ přestavovat servama, tak se velmi intenzivně doporučuje udělat detekci přestavení. U vyhybek Flaischmann se to dá udělat elektronickým snímačem přímo z vyhybky u ostatních výrobců záleží na situaci, hodně často to tu lidi dělají mikrospínačema v krajních polohách.
Tak a teď k přehazování. V podstatě nevím o tom, že by existoval nějakej hotovej modul kterej by se dal naučit, aby na určitej stav snímače nastavoval vyhybku. Normálně se to děla programováním v PC a nebo PLC. Protože tvoje kolejiště je malé a nemá cenu do něj cpát moc logiky, tak bych se zamyslel nad tím, že by jsi si pomocí ABC udělal úseky tak, aby ti souprava nevjeka do špatně přehozené vyhybky. Tedy opak toho co chceš dělat. namísto přehození vyhybky před soupravou, tak spíš zastavení soupravy před vyhybkou. používání ABC jsem někde popisoval.

Takže dotaz: jak toho docílit? Protože uvažuju ovládání výhybek pomocí serv za využití z tohoto dekodéru z DCCKoleje, tak komplet v DCC? Na výhybky budu využívat TCO opět z DCCKoleje.
3. Vzhledem k tomu že nebudu využívat žádných ABC či jiných zpomalovačů, stačí si jen změřit na jak velké vzdálenosti vlak zastaví a podle toho vyrobit izolovaný úsek ovládaný klasicky pomocí jednoduché klávesnice?

Nemám moc zkreslené představy nebo nemíchám dohromady jabka a hrušky?

Díky,
Lukáš[/quote]
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Rudolf » pon 21 úno, 2011 6:41 pm

Pokud chceš na kolejišti s digitálním ovládáním použít nějakou automatizaci, musíš k tomu připojit počítač. Centrála v sobě žádnou logiku a vazby nemá !

Jednoduchá automatizace se dá udělat s funkcí ABC, ale pak musíš vybírat jen ty dekodéry, které ji mají zabudovanou.
Rudolf

Příspěvekod michal.kubista » pon 21 úno, 2011 7:38 pm

Prozradím vám malou fintu. Pokud chceš (cernos) jednoduše ovládat výhybky bez použití PC, tak výhybkám se dá posílat signál z TCO ovladače, který je stejně plánovaný. Celý fígl spočívá v tom, že na výstup "spínačů" (kolejových kontaktů) a případně zpětné vazby se zapojí optočlen, jehož spínací tranzistor se zapojí paralelně s tlačítkem u TCO ovladače. Tím se vyšle požadovaný signál třeba přestavníku a nebo jinému zařízení.
Je to malé, jednoduché a levné. Uznávám, že to je asi použitelné jen u malého a jednoduchého kolejiště, ale za zvážení to stojí.
michal.kubista

Příspěvekod pudl » pon 21 úno, 2011 7:41 pm

A co použít TCO ovládané místo tlačítky spínacími kontakty.Já vím jsem zatíženej analogem, ale inspiruju s v tématu analog versus digitál.To je přesně to co jsem potřeboval.A nad tímhle jsem taky přemýšlel.
TT-analog
pudl

Příspěvekod michal.kubista » pon 21 úno, 2011 7:56 pm

pudl píše:A co použít TCO ovládané místo tlačítky spínacími kontakty.

Já bych doporičil spíš ten optočlen. U TCO ovladače dochází k maticovému propojení vstupů a výstupů, tedy spínací kontakt by musel mít oba konce "ve vzduchu" aby se daly dát paralelně s tlačítkem, coš obnáší nejspíše použití relé, ale to pak je levněší použít onen optospínač (třeba PC817B za 3,70 Kč v GME).
michal.kubista

Příspěvekod pudl » pon 21 úno, 2011 8:06 pm

No právě, že to ovládat tlačítky nebude.Ovládání budou zajišťovat pouze vlaky.A použít lze jazýčkové kontakty.
TT-analog
pudl

Příspěvekod cernos » pon 21 úno, 2011 8:15 pm

Ahoj všem zúčastněným,
moc vám děkuju za inspiraci a nápady. Rád bych něco poopravil a na další se zeptal.
Fuldo: Problém s přehozením výhybky 2 pod jedoucí soupravou odjíždějící z úseku 7 při přejezdu přes úsek 3 by šel teoreticky vyřešit posunutím úseku 3 co nejblíž k výhybce 1? Proč bude relé při průjezdu nádražím cvakat? Chápu (asi) co se má ve vratné smyčce dít, ale proč by mělo relé přehazovat při průjezdu nádražím?
Spínací koleje jsem zmínil z důvodu povrchní znalosti analogu, opravdu spíš použiju detektor obsazení - to je předpokládám ta Zpětná vazba S88? U výhybek samozřejmě bude mikrospínač, který mi bude zobrazovat rozsvícením diody kam je přehozeno a navíc tam musím mít mikrospínač pro napájení srdcovky - budu stavět všechny výhybky ze stavebnice Tilligu - tedy EW2 a IBW

ABC nechci zatím používat proto, že loko-dekodér z DCC Kolejí toto neumí. Časem snad koupím jiný (asi nějaký LENZ), ale to až v budoucnu.

Michal.Kubista: Přesně tohle jsem měl na mysli. TCO tam bude na sto pro (proto jsem ho zmiňoval), tak jsem jen nevěděl jak tam zapojit "něco" co by mi tyhle existující tlačítka sepnulo. Protože jsem tak trochu elektro-analfabet, mohl bys mi s tím optočlenem pomoct?

Snažím se to pořád alespoň malinko automatizovat bez použití PC. Vzhledem k tomu, že jsem schopen napsat různé programy v různých jazycích, vím že PC je pro toto jako stvořené. Vím ale také to, že by se to při nejhorším dalo udělat za pomoci nějakých NANDů - do toho se mi ale nechce.

Ještě jednou vám děkuju za pomoc.
cernos

Příspěvekod cernos » pon 21 úno, 2011 8:19 pm

pudl píše:No právě, že to ovládat tlačítky nebude.Ovládání budou zajišťovat pouze vlaky.A použít lze jazýčkové kontakty.

TCO tam určitě bude, viz výše, minimálně pro ovládání výhybek na viditelné části kolejiště a pak pro 2 výhybky vedoucí do SN (ty co nemají žádná čísla). A proto by se dalo využít TCO pro ovládání těch automaticky přehazovaných výhybek 1, 2, 3 a 4. Nebylo by možné je ovládat tlačítkem z ovládacího panelu, ale mohl by je místo tlačítka spínat onen optočlen - pokud tomu dobře rozumím.
cernos

Příspěvekod pudl » pon 21 úno, 2011 8:27 pm

Tak to chápu.Viditelné přehazovat tlačítkem, skryté jazýčkovým.Pokud by jsi chtěl skryté jazýčkem i tlačítkem tak by tam asi měl být ten optočlen jak psal Michal.Jsme na tom se znalostma asi stejně.
TT-analog
pudl

Příspěvekod fulda » pon 21 úno, 2011 8:33 pm

Rudolf píše:Pokud chceš na kolejišti s digitálním ovládáním použít nějakou automatizaci, musíš k tomu připojit počítač. Centrála v sobě žádnou logiku a vazby nemá !

... a nebo použít PLC, ale moc jich neni na trhu - krom toho že jsou většinou na ovládání složitější než to PC
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod cernos » pon 21 úno, 2011 8:35 pm

pudl:
Jsem rád že v tom neplavu sám, v dobrým slova smyslu ;) No jazýčkový kontakt by šel použít? Jak funguje? Je to mechanické sepnutí dvou kontaktů? Pokud ano tak to asi použít nepůjde, protože to by reagovalo na každé kolo soupravy a výhybka by tak přehazovala s každým průjezdem?
cernos

Příspěvekod cernos » pon 21 úno, 2011 8:37 pm

fulda píše:
Rudolf píše:Pokud chceš na kolejišti s digitálním ovládáním použít nějakou automatizaci, musíš k tomu připojit počítač. Centrála v sobě žádnou logiku a vazby nemá !

... a nebo použít PLC, ale moc jich neni na trhu - krom toho že jsou většinou na ovládání složitější než to PC

Jj, vím že centrála je "pitomá" na to co já chci a že PC je na to jasným adeptem, ale pořád si říkám, že by to u tak malýho kolejiště mělo jít i bez PeCka. PLC určitě nee :shock: To jsem měl jako předmět na VOŠ a byl jsem rád, že jsem se toho zbavil :D
cernos

Příspěvekod pudl » pon 21 úno, 2011 8:40 pm

Jazýčkový kontakt se ovládá magnetem na lokomotivě.Probíralo se to tady ve spínacích kontaktech. A používá to i p. Wimmer a další.
TT-analog
pudl

Příspěvekod cernos » pon 21 úno, 2011 8:42 pm

pudl: hm hm hm, tak to si musím doplnit znalosti, nebo spíš neznalosti :) díky
cernos

Další

Zpět na DCC v praxi