Digitalizace Hektora T435 CStrain (HO)

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Digitalizace Hektora T435 CStrain (HO)

Příspěvekod Sandy » ned 06 úno, 2011 9:03 am

Začínám s DCC a nechci "objevovat Ameriku".
Určitě někdo z vás má tip na digitalizaci T435 od CStrainu.
Dekoder stačí s funkcí ABC.
Sandy

Re: Digitalizace Hektora T435 CStrain (HO)

Příspěvekod Martin HO » ned 06 úno, 2011 9:49 am

Digitalizace T 435 CS Train bez zvuku je velmi dobře popsána v Magazinu modely.biz (http://magazin.modely.biz/view.php?cisl ... 2006100002).

Mě by ale zajímala zvuková digitalizace. Máte ji již někdo za sebou? Jaký dekodér byste doporučili ? Zvuk Modely.biz?
Martin HO

Příspěvekod Sandy » ned 06 úno, 2011 11:42 am

Martin HO píše:Digitalizace T 435 CS Train bez zvuku je velmi dobře popsána v Magazinu modely.biz (http://magazin.modely.biz/view.php?cisl ... 2006100002).

Mě by ale zajímala zvuková digitalizace. Máte ji již někdo za sebou? Jaký dekodér byste doporučili ? Zvuk Modely.biz?

Díky!
Opět se ukázalo, že na ty "trpaslíky" není vůbec spolehnutí. Zadával jsem nejrůznější kombinace slov "digitalizace", "hektor", "T435" , ale ani ťuk :roll:
Sandy

Příspěvekod Sandy » stř 23 bře, 2011 10:22 pm

Něco pro začátečníky jako jsem já:

I s využitím výše zmíněného návodu jsem digitalizaci Hektora, zdá se , úspěšně dokončil.
Použil jsem dekodér Lenz Silver +.
Rozhodl jsem se, že ho umístím pod plošný spoj. Je potřeba pouze odfrézovat část závaží. "Rozborka" modelu je celkem jednoduchá a je popsána v již zmíněném článku .
Na odfrézování jsem šel hrubou silou. Použil jsem úhlovou brusku a doladění jsem udělal pilníkem. Šlo to lehce a výsledek vypadá dost slušně.
Z dekodéru jsem odstřihl původní konektor a vodiče jsem zkrátil na potřebnou délku. Pak jsem je připájel na plošný spoj, který je přiložen k modelu.
Pájel jsem trafopájkou, s mikropájkou si zatím moc netykám.
V modelu je použito "malé rozhraní" NEM 651 a tak jsem nepotřebné vodiče zkrátil na délku asi 2 cm.
Závaží jsem přišrouboval zpět do modelu, oboustrannou lepicí páskou jsem přilepil dekodér na závaží a plošný spoj od dekodéru jsem zasunul na patřičné místo.
Přišrouboval jsem plošný spoj, urovnal vodiče a bylo hotovo.
Výhodou tohoto řešení je, že dekodér je v modelu napevno. Vodiče se pohodlně vejdou mezi závaží a plošný spoj, frézování je "brnkačka" . Neinstaluje se nic do kabiny, ta zůstane volná pro další vychytávky ( dodatečnou instalaci sedaček, ovládacího pultu, mašinfíry apod.).
Ztráta hmotnosti odfrézováním závaží je bezvýznamná.
Celá digitalizace mi zabrala asi hodinu, z toho největší část bylo trápení s pájením.
Sandy

Příspěvekod Martin HO » čtv 24 bře, 2011 6:33 am

Tento způsob rovněž uvažuji s tím, že pod strop kabiny přijde umístit reproduktor.
Martin HO

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 24 bře, 2011 7:40 am

Reprák (dekodér uhlenbrock zvukový pd ú- Ungra) mám v nádrži - kamarád ze skláren mi odfrézoval díru v závaží přesně na reprák, ten jsem pak zalepil pomocí UHU všeholepiče, dekodér mám pod kastlí (pod větrákem) je to na knop ale vejde se! Prostor v kabině jsem využil na kompletní přestavbu interiéru dle fotek - nová podlaha, vyšší sedačky, pulty etc...

Ztráta váhy po odfrézování v místě nádrže je zanedbatelná. jednu nevýhodu to ale má - horší ozvučnici, reprák míří rovnou na koleje. Když byl v kabině, taky nic moc - dneska bych už ho dával taky pod větrák do čumáku!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Martin HO » čtv 07 dub, 2011 7:24 pm

Díval jsem se na návod připojení dekodéru k tištěnému spoji (Adapterstecker) od firmy Gützold, kterým je nutno nahradit obdobný tišťáček, který slouží pro analogový provoz lokomotivy. Zarazilo mne ale, že na tento tišťáček se připojuje pouze 6 vodičů dekodéru : 2x motor (oranžová a šedá), 2x koleje (černá a červená a světla dopředu (žlutá) a světla dozadu (bílá). Modrý vodič ("zem" osvětlení) není nutné připojovat. Mám tomu rozumět tak, že jeden z vyjmenovaných vodičů tvoří zároveň "zem" osvětlení ?

Děkuji za odpověď.
Martin HO

Příspěvekod michal_n_cz » čtv 07 dub, 2011 8:45 pm

Martin HO píše:Díval jsem se na návod připojení dekodéru k tištěnému spoji (Adapterstecker) od firmy Gützold, kterým je nutno nahradit obdobný tišťáček, který slouží pro analogový provoz lokomotivy. Zarazilo mne ale, že na tento tišťáček se připojuje pouze 6 vodičů dekodéru : 2x motor (oranžová a šedá), 2x koleje (černá a červená a světla dopředu (žlutá) a světla dozadu (bílá). Modrý vodič ("zem" osvětlení) není nutné připojovat. Mám tomu rozumět tak, že jeden z vyjmenovaných vodičů tvoří zároveň "zem" osvětlení ?

Děkuji za odpověď.

Ano je to tak, společný vodič pro osvětlení je tvořen jedním z přívodních vodičů od kolejí (černý,červený). Já jsem nic nefrézoval, dekodér mám malinký LE010/011 s drátama - velikost asi jako silver nebo silver mini. Kabina samozřejmě prázdná, respektive tam mám nějaký interiér od p. Daleckého. Drátky jsem protáhnul mezerou mezi plošňákem a závažím - přesně se tam vlezou. Dekodér je připojen přes ten adaptér a je umístěn ve předku lokomotivy nad podvozkem - je tam takový malý černý váleček - asi kondenzátor - k tomu jem ho přivázal snyčkou z lepící pásky.
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod Martin HO » pát 08 dub, 2011 5:29 am

Paralelně s odpovědí jsem hledal a našel : v DCC zapojení lokomotiv (Zababov) je uvedeno též rozhraní dle NEM 651. Z toho je patrné, že zem osvětlení se bere přes diody z jedné či druhé koleje. Ostatně je to podobné (stejné) i zapojení konektoru pro analogový provoz.

Přesto moc děkuji za odpověď.
Martin HO

Příspěvekod Martin HO » úte 12 dub, 2011 4:22 pm

[quote="Petr Zatrepalek"]Reprák (dekodér uhlenbrock zvukový pd ú- Ungra) mám v nádrži - kamarád ze skláren mi odfrézoval díru v závaží přesně na reprák, ten jsem pak zalepil pomocí UHU všeholepiče, dekodér mám pod kastlí (pod větrákem) je to na knop ale vejde se! Prostor v kabině jsem využil na kompletní přestavbu interiéru dle fotek - nová podlaha, vyšší sedačky, pulty etc...

Ztráta váhy po odfrézování v místě nádrže je zanedbatelná. jednu nevýhodu to ale má - horší ozvučnici, reprák míří rovnou na koleje. Když byl v kabině, taky nic moc - dneska bych už ho dával taky pod větrák do čumáku![/
quote]

Tak jsem se na to díval. Potíž je v tom (alespoň dle mého názoru), že větrák není "děravý". Zeshora je děravá pouze žaluzie, ale ventilátor pod ní je plný a vcelku s karoserií.

Protože tam chci dát dekder ZIMO 646, musím vybírat z nabídky reproduktorů ZIMO.

První možnost : Leccos by se vešlo pod střechu kabiny, ale ta je téměř zvukotěsně uzavřená, takže by se musela "naděrovat" spodní deska interiéru, aby zvuk pronikal kolem podvozku ven na koleje.

Druhá možnost je umístit repro s ozvučnicí nad přední podvozek. Úprava závaží kvůli dokodéru je stejně nutná, takže kromě odfrézování části horního závaží v hloubce 4 mm pro dekodér zeshora odfrézovat vpředu zespoda vybrání 5 mm v délce cca 5 mm a do něj vlepit repro s ozvučnicí LS 8x12x7 s tím že celý reproduktor bude vyzařovat na kolej kolem předního podvozku. Vyšel by tam i větší reproduktor (10x15x9) , ale překáží tam kondenzátor, který je vyvedený z tišťáku dospoda do prostoru nad předním podvozkem takže na něj není dost místa. Oba repráky ale mají stejnou watáž, takže by výsledný rozdíl zvůků asi nemusel být podstatný.

Uvítám jakýkoliv další nápad či zkušenost.
Martin HO

Příspěvekod michal_n_cz » úte 12 dub, 2011 5:02 pm

Martin HO píše:..., ale překáží tam kondenzátor, který je vyvedený z tišťáku dospoda do prostoru nad předním podvozkem takže na něj není dost místa. Oba repráky ale mají stejnou watáž, takže by výsledný rozdíl zvůků asi nemusel být podstatný.

Ten předek je podle mne ideální prostor. Mě tak napadlo udělat malý leptík na ten větrák, pak jde o to co s povrchovkou , záleží taky na barevném provedení, novou povrchovku na celou střechu nebo zkusit trefit barvu a nebo jen ten větrák a případný rozdíl doladit to patinou střechy. Ten kondenzátor tam pravděpodobně být vůbec nemusí - podle mne je tam kvůli analogovému provozu, aby při krátkodobých přerušeních sbírání nebo při dojezdu lokomotivy setrvačností (vypnutí napájení natvrdo) světla elektromotirickým napětím neproblikávaly opačně - s dekodérem tedy podle mne nemá význam. Zkus ho cvičně vypájet. Co se týká výkonu repráků ve Watech - to vůbec nemusí souviset s fyzickou hlasitostí - záleží především na citlivosti a správném zabudování z akustického hlediska - aby nevznikal akustický zkrat.
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod medvidek » pon 13 čer, 2011 5:52 am

Zdravim,mate někdo ozvučeneho hektora PMT od Michala Daleckeho????? Ja ano a přemyšlim o vyměně dvou malych repro za jeden velky,ale kam s nim,bohužel v mašině neni misto. Nedostal jsem manual k dekoderu tak ani pořadně nevim co tam je,snad zimo. Tuši někdo jak přidat hlasitost pomoci CV???? Diky za odpovědi
HO 3-4 epocha čsd DCC začinam. Pořadna mašina ma kotel a komin
medvidek

Příspěvekod Martin HO » pon 13 čer, 2011 1:53 pm

Nakonec to po konzultaci s p. Schmidtem z Brna dopadlo tak, že jsem umístil repro 10x15 nad přední podvozek (přilepil jsem jej částečně do zespoda odfrézovaného závaží), dekoder naopak do odfrézovaného závaží shora (pod tiš'ták).

Pro kablíky jsem odfrézoval drážku dopředu a vzadu vpravo kolem otvoru pro šroub do prostoru kabiny (vedle vyměněného přípojného tišťáčku).
Martin HO

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 13 čer, 2011 4:08 pm

medvidek píše:Zdravim,mate někdo ozvučeneho hektora PMT od Michala Daleckeho????? Ja ano a přemyšlim o vyměně dvou malych repro za jeden velky,ale kam s nim,bohužel v mašině neni misto. Nedostal jsem manual k dekoderu tak ani pořadně nevim co tam je,snad zimo. Tuši někdo jak přidat hlasitost pomoci CV???? Diky za odpovědi

Hlasitost se dá zesílit či zeslabit pomocí CV,ale bez návodu s tím asi nehneš,respektive bych se o to nepokoušel.U ESU je to CV 63,jak to má Zimo netuším,ale určitě se tady někdo najde.Míra

Tak jsem ještě zapátral :D pokud je to Zimo,tak by to mělo být CV266.Více zde: http://www.artol.sk/storage/MX620MX630MX640_cz.pdf
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod medvidek » pon 13 čer, 2011 8:33 pm

Diky za odpovědi,s kamaradem ktery hovy elektronice a modelum zvlašt to nějak pořešime a dam vědět jak to dopadlo,asi se přiklonim k variantě velkeho reproduktoru na strop kabiny a udělam otevřena okynka (v lete je hrozne vedro :lol: ) a doladime dekoder protože se mi nelibi že musim nejdřiv rozsvitit koncove červene světla a potom normalni bile. Ještě že ho mam (kamarada a předběžně mu patři velke diky)
HO 3-4 epocha čsd DCC začinam. Pořadna mašina ma kotel a komin
medvidek

Další

Zpět na DCC v praxi