Zásobník energie

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Zásobník energie

Příspěvekod grexx » ned 24 lis, 2013 7:52 am

Díky za reakce, dekodér Lenz Gold mini jsem uváděl, protože jsem jiný se záložním zdrojem nenašel, asi špatně hledám :(
Uživatelský avatar
grexx
 
Příspěvky: 71
Registrován: pon 22 pro, 2008 7:02 pm
Bydliště: Kolín

Re: Zásobník energie

Příspěvekod mpinta » ned 24 lis, 2013 8:07 am

grexx píše:Díky za reakce, dekodér Lenz Gold mini jsem uváděl, protože jsem jiný se záložním zdrojem nenašel, asi špatně hledám :(

Další info na SZ.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 601
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Zásobník energie

Příspěvekod Radek Strnad » ned 24 lis, 2013 10:56 am

Já jsem tyto Powery zabudoval do několika minimašinek v TT, tak jestli chceš mrkni na mé rajce třeba http://kyklop68.rajce.idnes.cz/365.4 a i jiné mašinky na jiných albech. Vždycky jsem se snažil použít kondík minimálně 470mikroF.Dávat menší nemá smysl-zkoušel jsem 330mikro do rosničky a výsledek téměř neznatelný. Nakonec jsem všude nacpal 1000mikro a to už je opravdu znát. V H0 by se určitě vešly i větší, ale nevím do kolika mikro by to dekodér zkousnul. Všude jsem použil Lenz Gold mini. Při použití KUEHN N045 odpadá tlumivka-asi vědí, co dělají. Diody jsem namísto větších klasik použil malé skleněné a drží to už několik let. Při programování dekodéru jsem Power radši odpojil, protože se mi několikrát stalo, že se pak choval divně, nevyzpytatelně a musel jsem ho zresetovat. Při pájení bacha, ať si nepropojíš sloty. Chce to jen nutné minimum cínu. Blbě se to pak proškrabává.
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 881
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: Zásobník energie

Příspěvekod rexel » úte 07 led, 2014 9:21 am

Je už to přes měsíc,co jsem si odstřelil flokovačkou dekodér Silver+, v lokomotivě BR 130 zapomenuté na kolejích. Po jeho opravě jsem zkusil k němu vyrobit a připojit zásobník energie viz na http://www.rexel.rajce.net/power . Protože BR 130ka díky svému podvozku a váze zásobník nepotřebuje a nemohl jsem posoudit jeho vliv na jízdu, tak druhý zásobník jsem zapojil do M 152.0 , která je lehká a díky svému dvouosému podvozku s velkým rozvorem má se sběrem proudu problém.
První poznatky s provozu u M152ky
- zásobník stačí na plynulé přejezdy plastových srdcovek EW 1 a obloukových vyhybek při nízké rychlosti, obtížnější situace je u angličanů, pokud jazyky někdy nedolehnou na opornici, a jsou bez napětí. (viz ukázka). Pokud je vyhybka mechanicky OK problém nevzniká.
– výkon zásobníku ovlivňuje i zapnuté osvětlení, příště použiji LEDky s menším odběrem proudu.
– při přejezdu nenapájeného úseku, kdy LED bliknou, se rozjede loko původní rychlostí (bez zásobníku po zastavení se rozjížděla dle rozjezdové křivky).
– pokud se projeví nějaký negativní vliv na dekodér, napíšu do diskuse
TT, Ep. III.-V., Digital
Uživatelský avatar
rexel
 
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 17 čer, 2010 8:19 pm
Bydliště: Klenčí p Č.

Re: Zásobník energie

Příspěvekod jirkan » stř 08 led, 2014 6:26 pm

Nemám moc zkušeností s LENZem, ale u ESU lze přes CV nastavit dobu, po kterou POWER funguje, až do cca 2,5 s. Ale aby to fungovalo, musí se taky pamatovat s docela dlouhou dobou na nabíjení, takže pokud jsou výpadky napájení časté, přestane to rychle fungovat - je prostě vybito.
jirkan
 
Příspěvky: 635
Registrován: stř 16 bře, 2011 9:47 pm

Re: Zásobník energie

Příspěvekod maryo » sob 31 led, 2015 5:55 pm

Jde připojit power pack i k dekodéru ZIMO MX646N? Mám ho v M152 v TT a popravdě nevím co s tím...
maryo
 
Příspěvky: 13
Registrován: stř 05 úno, 2014 7:04 pm

Re: Zásobník energie

Příspěvekod Bedlisch » sob 31 led, 2015 7:04 pm

Bedlisch
 
Příspěvky: 207
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: Zásobník energie

Příspěvekod maryo » sob 31 led, 2015 7:27 pm

zkoušel, ale nenašel kam připojit...
maryo
 
Příspěvky: 13
Registrován: stř 05 úno, 2014 7:04 pm

Re: Zásobník energie

Příspěvekod Bedlisch » sob 31 led, 2015 7:55 pm

Na obrázku se zapojením powerpacku u jednotilvých vývodů píšou: "zem" a "plus pól" na dekóderu. Takže stačí se podívat na obrázek dekoderu a tam najít, které plošky jsou "zem" a "plus dekoderu". To platí, když použijte to zapojení s tlumivkou, odporem a diodou.
Jinak malý kondík, tj do 220uF přide zapojit, jak je napsáno na obrázku dekoderu, ale tohlo možností by se snad ani nezaobíral.
Bedlisch
 
Příspěvky: 207
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: Zásobník energie

Příspěvekod fulda » sob 31 led, 2015 8:34 pm

Ten malej kondík je dobrej jenom k tomu, že zálohuje samotnej zvuk a dá se použít opravdu malej. Takže lokotka možná cukne, ale zvuk je v pohodě.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4050
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zásobník energie

Příspěvekod maryo » ned 01 úno, 2015 2:26 pm

Ok, a dal by se kondenzátor připoji i na sběrače nebo musí být připojen jen na dekoder?
maryo
 
Příspěvky: 13
Registrován: stř 05 úno, 2014 7:04 pm

Re: Zásobník energie

Příspěvekod BohousP » ned 01 úno, 2015 4:24 pm

maryo píše:Ok, a dal by se kondenzátor připoji i na sběrače nebo musí být připojen jen na dekoder?


U DCC je v koleji střídavý proud. Takže to nemá smysl, musí být připojen za usměrňovačem.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1921
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Zásobník energie

Příspěvekod cernos » pon 09 úno, 2015 1:34 pm

Ahoj,
zrovna řeším občasnou ztrátu u M810 - pojezd od Pico Loco. Ztráty jsou málokdy, ale štve mě, že každou takovou ztrátou chudák TranController neví kde mu vlak stojí. Rád bych tomu šel malinko naproti. Mám dekodér Kuehn N45. Takže podle obrázku níže, mohu sestavu R,C a D připájet přímo na plošný spoj? Na dekodér se mi moc pájet nechce. Proč se ptám, protože někde tady ve foru bylo napsáno že N45 má plošky na Power Pack někde naproti a já nevím o jakém naproti se mluví, pokud jsem to jen špatně nepochopil. Díky za info, Lukáš
Obrázek
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

Re: Zásobník energie

Příspěvekod fulda » pon 09 úno, 2015 2:54 pm

Na druhé straně znamená "zespoda".
Na první straně jsou drátky ke konektoru a na druhou stranu se pájí.
Ale pokud máš třeba verzi s víc pinovým konektorem (8+), tak tam možná ty drátky už máš. Neboj se ten dekodér vzít do rukou a prohlédnout si ho. Nebo sem dej fotky.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4050
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zásobník energie

Příspěvekod Davca » čtv 19 úno, 2015 6:47 pm

Snad trošku pomůže ...

Obrázek
Strana připojení vodičů.

Obrázek
Strana pájecích plošek.

David
Davca
 
Příspěvky: 76
Registrován: sob 22 bře, 2014 8:28 pm
Bydliště: Bohumín

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: paveltt a 1 návštěvník