Prvky automatizace Uhlenbrock Elektronik

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Prvky automatizace Uhlenbrock Elektronik

Příspěvekod Edmon » ned 04 bře, 2007 7:59 am

Má někdo zkušenosti s prvky automatizace LISSY od firmy Uhlenbrock
Elektronik. Hlavně mě zajímá ,zda kromě ovládání funkcí lokomotivy
umí ovládat i prvky příslušenství. Jako příklad uvadím ,že při noční jízdě
po najetí na čidlo před nádražím toto nádraží rosvítí atd.
Díky moc
Edmon
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned 11 úno, 2007 10:02 am

Re: Prvky automatizace Uhlenbrock Elektronik

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 04 bře, 2007 12:00 pm

Edmon píše:Má někdo zkušenosti s prvky automatizace LISSY od firmy Uhlenbrock
Elektronik. Hlavně mě zajímá ,zda kromě ovládání funkcí lokomotivy
umí ovládat i prvky příslušenství. Jako příklad uvadím ,že při noční jízdě
po najetí na čidlo před nádražím toto nádraží rosvítí atd.
Díky moc


Bohužel nevím o nikom :cry: :cry: :cry: :cry:

Ty už ho máš nebo ho chceš pořídit ?
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: Prvky automatizace Uhlenbrock Elektronik

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 04 bře, 2007 12:34 pm

Edmon píše:Má někdo zkušenosti s prvky automatizace LISSY od firmy Uhlenbrock
Elektronik. Hlavně mě zajímá ,zda kromě ovládání funkcí lokomotivy
umí ovládat i prvky příslušenství. Jako příklad uvadím ,že při noční jízdě
po najetí na čidlo před nádražím toto nádraží rosvítí atd.
Díky moc


Donutil si mne si stáhnout manuál :wink: :wink:

Fungovat to určitě bude, ovšem například s DAISY bych provoz nedoporučoval - zde jedině s Intelliboxem :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Do přijímače se dá naprogramovat co má udělat když přejede loko - buď s konkrétní adresou
- konkrétní loko konkrétní akce
- průjezd loko - akce

Vysilač má takémožnost být například na voze a nemít adresu z rozsahu lokomotiv.
Jen jsem zahlédl že teď v novinkách je i skládací pult s ovladači. V tomto směru je pochopitelně Uhlenbrock úplně někde jinde než třeba LENZ.

Proto říkám je nutno přemýšlet na začátku do jakého systému s ohledem na budoucí plány. :!: :!: :!: :!: :!: :!:

ROCO + LENZ bohužel takové možnosti prostě nemají :!: :!: :cry: :cry: :cry: :cry:
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Příspěvekod Edmon » ned 04 bře, 2007 12:47 pm

Ještě ho nemám ,ale uvažuji o něm už kvůli vyzkoušení.Základ od
Uhlenbroka Elektronik mám . Lokomotivy zatím vybavuji multiproklovým dekodérem 76420 . Jsem ve stádiu seznamování s DDC a v současné době stavím jednokolejný zkušební okruh s jednou vyhybnou.
Na tomto okruhu si vše ( jako DP2N-návěstidla,univerzální dekodér DP2U a jiné prvky) vyzkoušet před aplikací na kolejišti. Toto kolejiště chci ovládat samostatně trakci a samostatně příslušenství s pultu za použití tlačítkového ovládání s převodem na digitální adresu.
Edmon
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned 11 úno, 2007 10:02 am

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 04 bře, 2007 12:59 pm

Edmon píše:Ještě ho nemám ,ale uvažuji o něm už kvůli vyzkoušení.Základ od Uhlenbroka Elektronik mám.


Co myslíš Tím základem ? Ty máš Intellibox ?

Edmon píše: Lokomotivy zatím vybavuji multiproklovým dekodérem 76420 . Jsem ve stádiu seznamování s DDC a v současné době stavím jednokolejný zkušební okruh s jednou vyhybnou.
Na tomto okruhu si vše ( jako DP2N-návěstidla,univerzální dekodér DP2U a jiné prvky) vyzkoušet před aplikací na kolejišti. Toto kolejiště chci ovládat samostatně trakci a samostatně příslušenství s pultu za použití tlačítkového ovládání s převodem na digitální adresu.


Na dekodéru vůbec nezáleží.
Opravdovým základem je pořádná centrála a ne hračky ze setu !
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Příspěvekod Edmon » ned 04 bře, 2007 1:02 pm

Zdeňku děkuji za odpověd ,byl jsi rychlejší něž já s první odpovědí.
Samozřejmě máš pravdu ještě letos si chci ušetřit a pořidit Intellibox.
Pouze zvažuji zda jít postupně - 1.DAISY mám 2. Intellibox Basic -
3. Intellibox IR . Ale to musím vše nastudovat ,ale hlavně vše se mi ukáže až na provozu zkušebního okruhu.
Ještě jednou moc díky.
Edmon
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned 11 úno, 2007 10:02 am

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 04 bře, 2007 1:18 pm

Edmon píše:Zdeňku děkuji za odpověd ,byl jsi rychlejší něž já s první odpovědí.
Samozřejmě máš pravdu ještě letos si chci ušetřit a pořidit Intellibox.
Pouze zvažuji zda jít postupně - 1.DAISY mám 2. Intellibox Basic -
3. Intellibox IR . Ale to musím vše nastudovat ,ale hlavně vše se mi ukáže až na provozu zkušebního okruhu.
Ještě jednou moc díky.


Na vysvětlenou IBX -Basic už se nedělá !
V prodeji je již jen IBX IR

Centrály měly stejnou funkci jen IR má navíc zabudovaný Infra přijímač pro infra ovladač IRIS. K původním se musel přijímač připojit.
My jsme takhle právě přišli k IR, protože př reklamaci nám poslali nový IR s dovětkem, že už se obyčejný nevyrábí.

Bohužel DAISY Ti potom bude přebývat [ovldač funguje i na IBX pochopitelně]. :cry: :cry: :cry:
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Příspěvekod Edmon » ned 04 bře, 2007 2:07 pm

To co uvádíš je pravda Intellibox Basic se už údajně těžko sháněl ve III.
a IV.Q 2006. Po Norimberku 2007 ho zavedl jako novinku ,která by měla být dostupná IV. Qvartále roku 2007 pod číslem 65060.
Oproti předchozí je dost očesaná ,ale má stát asi polovinu Intelliboxu IR to je asi cca něco mi 6-7 tis. Kč . Proto po zkouškách na okruhu se musím ke konci roku 2007 rozhodnout mezi těmito dvěma Intelliboxy.
Určitě i zajímavou novinkou bude Digital servo čis.81 300 uvedené na trh
ve III. Qvartale roku 2007. Jsem zvědav na jeho cenu. Pomocí tohoto serva o velikosti 16x11x8 mm by zase bylo o čem přemýšlet.
Edmon
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned 11 úno, 2007 10:02 am

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 07 dub, 2007 9:59 am

Edmon píše:To co uvádíš je pravda Intellibox Basic se už údajně těžko sháněl ve III.
a IV.Q 2006. Po Norimberku 2007 ho zavedl jako novinku ,která by měla být dostupná IV. Qvartále roku 2007 pod číslem 65060.
Oproti předchozí je dost očesaná ,ale má stát asi polovinu Intelliboxu IR to je asi cca něco mi 6-7 tis. Kč . Proto po zkouškách na okruhu se musím ke konci roku 2007 rozhodnout mezi těmito dvěma Intelliboxy.
Určitě i zajímavou novinkou bude Digital servo čis.81 300 uvedené na trh
ve III. Qvartale roku 2007. Jsem zvědav na jeho cenu. Pomocí tohoto serva o velikosti 16x11x8 mm by zase bylo o čem přemýšlet.


Intellibox Basic bohužel podle mých informací nebude mít seriové připojení pro PC což by ho docela degradovalo. Pokusím se to ještě ověřit.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Příspěvekod Edmon » sob 07 dub, 2007 3:16 pm

Zdenku máš pravdu ,tady je výčet hlavních parametrů

------ ----- Intelibox IR ----------- ------Inelibox Basic

Loconet ---- ano ------------------------ ano
PC- Merklin- Steuergerate---- ano ----------------------- ne
Loconet- Booster ---- ano --------------------- ano
Merklin - Bosster ----- ano --------------------- ano
DCC- Booster ----- ano ------------------------ ne
Lok-Maus 1 ----- ano ------------------------ ne
Infra ------ ano -------------------------- ne
s 88 ------- ano -------------------------- ne
Computer --------- RS 232------------------------- ne
Programmiergleis ------- ano ------------------------- ano

Lokadressen DCC -------- 9999 ----------------------- 9999
Lokadressen Motorola ------ 255 ------------------------ 255
Lokadressen Selectrix ------- 112 -------------------------- 0
Gleichzeitig steuerbar ------ 119 ------------------------- 64

To je asi vše duležité v rozdílech

Protože o počítačovém řešení neuvažuji ,tak ještě nevím na co
padne rozhodnutí.

Jinak ,se mi zdá postupně jak do toho vnikám ,že Uhlenbrock je
je ta správná volba.
Ještě mám na tebe jeden dotaz .Brzdící system ABC lze i použít s
Inteliboxem od Uhlenbrocka i když je to patent Lenz ?????

Díky moc a
S přáním hezhého dne
Edmon
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned 11 úno, 2007 10:02 am

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 07 dub, 2007 3:25 pm

Edmon píše:Zdenku máš pravdu ,tady je výčet hlavních parametrů

DCC- Booster ----- ano ------------------------ ne


Řekl bych že má-li IBX Basic booster pak je i pro DCC !
Také LOCONET BOOSTER je hloupost protože LocoNet se nezesiluje.
Je tím však možná myšlen výstup pro ovladače, který má IBX proudově posílen oproti klasickému - je tam stejnosměrné napětí. Nelze jím tedy rozvádet nezesílený DCC signál.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 07 dub, 2007 3:29 pm

Edmon píše: Ještě mám na tebe jeden dotaz .Brzdící system ABC lze i použít s Inteliboxem od Uhlenbrocka i když je to patent Lenz ?????


Samozřejmě, ale budeš muset používat dekodéry které to ABC umí tedy LENZ a ZIMO. ABC je věc na centrále nezávislá.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Příspěvekod Edmon » sob 07 dub, 2007 3:30 pm

Kontroloval jsem to a je to stroze opsané z katalogu novinek 2007
,který mi nedávno přišel na objednávku . Tak nevím
Edmon
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned 11 úno, 2007 10:02 am

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 07 dub, 2007 4:17 pm

Edmon píše:Kontroloval jsem to a je to stroze opsané z katalogu novinek 2007
,který mi nedávno přišel na objednávku . Tak nevím


Domnívám se, že je to tisková chyba. Pak bychom pokud používáme-li DCC potřebovali k Basicu i BOOSTER. Pak by ta cena byla spíše nevýhodná !!!!
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník