Piko Digi 1

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Piko Digi 1

Příspěvekod Standa » ned 02 lis, 2008 7:38 am

Jelikož jde o můj první příspěvek na tomto fóru, začnu trochu víc zeširoka a k samotnému Piko digi 1 se propracuji až v dalším příspěvku.

Kdysi dávno, před nějakými 30 lety, jsem měl dvě lokomotivy, pár vagónů a nějaké kolejivo od italské firmy Lima. Chtěl jsem z nich vybudovat kolejiště, ale, jelikož jsme se tehdy často stěhovali, nikdy jsme se do toho pořádně nepustil a tak se stalo, že zmíněný materiál odpočíval nějakých 25 let v kufru na půdě. Návštěva zajímavého železničního parku (viz http://www.swissvapeur.ch/index_e.htm ) letos v létě a především nadšení, které vzbudila u naší 1,5 leté dcery (jedno z jejích prvních slov bylo vlak :) ) mě přiměly k znovuzprovoznění mého "kobercového kolejiště". I to se líbilo, takže jsme se rozhodnul, že si, pod záminkou hraní s dcerou, splním svůj dávný sen a vybuduji si kolejiště. Pár týdnů jsem pátral na Internetu a zjistil jsem, že modelová kolejiště udělala za těch 25 let, co jsem se o ně výrazněji nezajímal, dost velký krok vpřed. Jelikož jsem ve všech potřebných oborech v lepším případě velmi málo pokročilý amatér, rozhodl jsem se pro kolejiště digitální, s tím, že nějakou dobu (odhaduji to na pár let :) ) budu pouze experimentovat a učit se praktické základy. Velmi rychle jsem přestal uvažovat o použitelnosti lokomotiv Lima (BR-218 na velmi vratkém čtyřosém a V-100 na dvouosém pojezdu) i poněkud zašlého kolejiva téže značky, takže jsem začínal od nuly a prvním počinem se stala koupě startsetu (a pár doplňků) od firmy Piko.
Standa

Proč Piko

Příspěvekod Standa » ned 02 lis, 2008 7:46 am

Pro Piko jsem se rozhodl z několika důvodů:

1) Líbí se mi geometrie jejich kolejiva, na WinTracku (děkuji účastníkům tohoto fóra :wink: ) se mi z něj dařilo nejlépe skládat ucelená kolejiště.

2) Vyhovuje mi cena jak základních prvků (celý startset za cca 4000), tak i kolejiva samotného.

3) Líbí se mi jejich způsob ovládání pomocí IF ovladače (každý vynechaný kabel vítám).

4) Z některých obrázků ve staženém manuálu v angličtině jsem nabyl mylného dojmu, že Piko Digi 1 má i vstup "B" obdobně jako Piko Digi 2, kam by snad bylo možné připojit PC.
Standa

Pokusný provoz a další plány

Příspěvekod Standa » ned 02 lis, 2008 8:23 am

Po sestavení a zprovoznění všeho, co mi zatím dorazilo provozuji jakýsi testovací trojokruh propojený třemi páry výhybek, z nichž dva jsou ovládány analogovou krabičkou (ta je v podstatě zdarma při koupi čtyř přestavníků) a třetí zatím ručně. Po okruhu se k mému plnému uspokojení prohání lokomotiva BR218 (nová DCC, ne ta od Limy! :) ) s třemi IC vagóny (bohužel jsou to ty zkrácené, ale vagóny 303mm asi mají problém s projížděním zatáček u standartní dvojkolejky). IF ovládání funguje rovněž k mé plné spokojenosti, stejně jako (v rámci jejích možností) analogová krabička, zvládající přestavovat po párech výhybky.

Dalším krokem bude dokup dvou přestavníků digitalizace výhybek pomocí 2 ks Piko 55030 pro ovládání dvou výhybek (doufám, že se i tady dají zapojovat v párech, takže z jednoho 55030 bych vlastně ovládal 4 výhybky a hlavně bych jedním tlačítkem na IF ovladači nastavoval celý pár výhybek, které samostatně ovládat nemá smysl). To si patrně vyžádá dokoupení trafa T3, startset adaptér 12VA by jedoucí vlak a zároveň přestavění dvou výhybek najednou nemusel utáhnout (něco si vezme i Piko Digi 1).

Rád bych také vyřešil připojení PC, nejprve alespoň pro programování (Piko Digi 1 umí programovat jen základní adresu lokomotivy), což bude složitější, než jsem čekal. Zřejmě budu muset dokoupit další booster Piko Digi 2 (k němu lze použít ten adaptér ze startsetu) a napájet z něj krátký izolovaný úsek, který by zároveň sloužil k programování, když se přepojí vstup od Piko Digi 1 do PC. Pokud má někdo zkušenost s použitím Piko Digi 2 jako boosteru pro PC, moc by mi to pomohlo.

V budoucnu taky budu muset vyřešit zpětnou vazbu do PC, asi bych volil izolované úseky - doufám, že z jednoho boosteru jich lze napájet několik. Mým cílem (nevím nakolik dosažitelným) je kolejiště, kde se mezi několika vlaky, řízenými PC, bude proplétat ten můj, řízený IF ovladačem, to celé pokud možno bez nutnosti nákupu centrály. Z toho je zřejmé, že budu muset připájet někam do Piko Digi 1 vstup z PC, aniž bych při tom omezil schopnost přijímat IF pokyny, což si troufnu až asi hodně za dlouho :? .
Standa

Příspěvekod alexander » ned 02 lis, 2008 8:36 am

Som vlastníkom DCC PIKO.
Digi 1 vstup "B" nemá. (na obrázku je možno vidieť niečo ako vstup, ale je to len "špunt" - krabička je univerzálna aj pre Digi 2). Digi 1 je iba jednoduchý booster - zosilovač DCC signálu + IR prijímač. PC je možné pripojiť k PIKO Digi-Power-Box.
Len pre informáciu, celé DCC PIKO je zjednodušený Uhlenbrock. Ovládač je to isté ako IRIS a Power-Box je vlastne Intellibox. Ale taký "otrhaný".
PIKO má jednu dosť podstatnú nevýhodu - nevie programovať dekodéry (meniť nastavenia CV)ako napr. LENZ alebo ROCO, je možné len nastavovať adresy mašiniek alebo dekodérov príslušenstva. A tiež chýba displej na ovládači - i keď to je vec názoru. Infra ovládanie je dobrá vec, ale má aj svoje muchy. Napríklad v zápale "hry" zabudneme nasmerovať ovládač smerom k Digi1 a potom len divoko mačkáme čudlíky a ono NIČ! - moja praktická skúsenosť... Ale je zasa pravda, že netreba dávať pozor na kábel - pretože čo sa môže zamotať sa určite zamotá!
Ale ono je to tak, že všetko má svoje plus aj mínus a v podstate ja som s PIKO spokojný.
alexander

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 02 lis, 2008 10:00 am

alexander píše:Som vlastníkom DCC PIKO.
Digi 1 vstup "B" nemá. (na obrázku je možno vidieť niečo ako vstup, ale je to len "špunt" - krabička je univerzálna aj pre Digi 2). Digi 1 je iba jednoduchý booster - zosilovač DCC signálu + IR prijímač. PC je možné pripojiť k PIKO Digi-Power-Box.
Len pre informáciu, celé DCC PIKO je zjednodušený Uhlenbrock. Ovládač je to isté ako IRIS a Power-Box je vlastne Intellibox. Ale taký "otrhaný".
PIKO má jednu dosť podstatnú nevýhodu - nevie programovať dekodéry (meniť nastavenia CV)ako napr. LENZ alebo ROCO, je možné len nastavovať adresy mašiniek alebo dekodérov príslušenstva. A tiež chýba displej na ovládači - i keď to je vec názoru. Infra ovládanie je dobrá vec, ale má aj svoje muchy. Napríklad v zápale "hry" zabudneme nasmerovať ovládač smerom k Digi1 a potom len divoko mačkáme čudlíky a ono NIČ! - moja praktická skúsenosť... Ale je zasa pravda, že netreba dávať pozor na kábel - pretože čo sa môže zamotať sa určite zamotá!
Ale ono je to tak, že všetko má svoje plus aj mínus a v podstate ja som s PIKO spokojný.

No obávám se, že tohle ale platí jen o DIGI 1.
Power Box podle Tebe nedokáže měnit CV ?
Já se domnívám (měl jsem Power Box krátce v ruce v Komorní Lhotce), že ten to dokáže.
Power Box je dle mého názoru LEPŠÍ Intellibox Basic.
Oproti němu má možnost připojení PC seriovým kabelem !!!
A samozřejmě i vstup na infra ovladadač.
Výstup na Loconet je jen jeden a to pro ovladače Loconet T - nezkoušel jsem však zda je na jeho krajních vodičích také stejnosměrné napájení jako na IBX IR, který má i výstup Loconet B.
Vzhledem k tomu, že se občas objeví za cenu cca 4kKč tak bych jej právě pro cenu i doporučil.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 02 lis, 2008 10:06 am

DIGI 1 je jen na fungování startsetu a pro kolejiště není vůbec vhodný. Ovšem jeho nejdražší komponenta Infra ovladač je plně funkční s PIKO DIGI Power Box či Intellibox IR (IBX IR).
Já jsem také jeho vlastníkem (koupil jsem ho ve startsetu s ICE3).
Zdenek Valter

Příspěvekod alexander » ned 02 lis, 2008 10:48 am

Ano, malo tam byť napísané:
PIKO Digi 1 má dosť podstatnú nevýhodu...
alexander

Příspěvekod Standa » ned 02 lis, 2008 8:22 pm

Díky za informace! V praxi jsem zatím naprostý amatér, ale pracuji na sobě :) ! Teoreticky jsem už něco málo přečetl na dostupných internetových zdrojích, ale praxe je praxe :) !

S tím připojením PC jsem měl na mysli něco jako to, co popisuje na svých stránkách Houmer (viz http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Galeri ... /DccPC.htm ) a ve svých článcích Ing. Gulich (viz http://www.modely.firenet.cz/view.php?n ... 2008010015 ). Napadlo mě, jestli by právě Piko Digi 2 nebyl tím vhodným boosterem do schématu v článku, přičemž připojení k PC by bylo přes vstup B mnohem snadnější, než u Houmerova Roca.

I kdyby to fungovalo, stále netuším, jak to udělat, aby do kolejiště šly informace z PC i z IF ovladače. Předpokládám, že kdybych do B vstupu Piko Digi 2 zapojil jak PC, tak i A výstup z Piko Digi 1, asi by se PC příliš nelíbilo, že mu jde zesílený signál z boosteru (z Piko Digi 1) do sériového portu. Takže mě napadlo, pokusit se napojit PC do Piko Digi 1 "někam" mezi IR přijímač a booster. Narozdíl od Houmera by se nemuselo nic vrtat, jen by se dal pryč špunt :) . Ale celý tenhle odstavec je asi nesmysl, u Houmerova Roca se taky nedá používat současně PC a ovladače Multimaus.

Takže, pokud by se dal připojit PC pomocí Piko Digi 2, asi bych ho používal pouze pro programování, čímž by se odstranila jedna z hlavních nevýhod Piko Digi 1.

Každopádně, jestli někde narazím na centrálu Piko Digi Power Box za 4k, nebudu to příliš řešit a půjdu do ní! Zatím jsem jí ale viděl na internetu jenom asi za 12k :( .
Standa

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 02 lis, 2008 10:05 pm

Standa píše:Díky za informace! V praxi jsem zatím naprostý amatér, ale pracuji na sobě :) ! Teoreticky jsem už něco málo přečetl na dostupných internetových zdrojích, ale praxe je praxe :) !

To co popisuješ dál asi nepůjde použít.

Současné manuální ovládání s ovládáním z PC jde jen na centrále typu IBX či Power Box.

Standa píše:Každopádně, jestli někde narazím na centrálu Piko Digi Power Box za 4k, nebudu to příliš řešit a půjdu do ní! Zatím jsem jí ale viděl na internetu jenom asi za 12k :( .

To je cena nového IBX IR !!!
Zdenek Valter

Příspěvekod Standa » pon 03 lis, 2008 8:06 pm

Ještě jednou díky. Zatím si vystačím s Piko Digi 1 ze startsetu, v dohledné době se s ním pokusím podle plánu ovládat i výhybky (ta analogová krabička prostě není úplně to pravé), začínám uvažovat o rozpojovači. PC ovládání zatím odložím, ale budu sledovat centrály (Piko i IBX). O pokrocích zde budu informovat.
Standa

Další pokroky s Piko digi 1

Příspěvekod Standa » čtv 25 pro, 2008 10:41 pm

Omlouvám se za dlouhou odmlku, ale nějak nebyl čas na experimenty, až dnes. Pod stromeček mi chápající manželka nadělila pár doplňků, takže se mi podařilo digitalizovat i ovládání výhybek. Protože manuály nejsou zcela srozumitelné a na tomto fóru se o výrobcích Pika zas až tak moc nepíše, přikládám krátký popis svých zkušeností, třeba se to někomu bude hodit.

Piko digi 1 neumí programovat ovladače příslušenství, a to ani nastavit adresu. Při použití ovladačů od Pika to ale tolik nevadí, adresa se dá nastavit pomocí speciálního tlačítka přímo na ovladači. U mě se konkrétně jedná o tři kusy ovladače výhybek Piko 55030, každý z nichž umí ovládat dvě výhybky, takže mi pokryjí všech šest výhybek na experimentálním trojokruhu.

Nastavení adresy s Piko digi 1 probíhá následovně:
1) stisknout tlačítko na ovladači (následně třikrát zabliká ledka tamtéž);
2) u formátu Motoroly by se rovnou přešlo na vložení adres, u DCC se tlačítko na ovladači stiskne ještě jednou (ledka opět třikrát zabliká);
3) vložení adres provádíme dálkovým ovladačem od Piko digi 1, nejprve nastavíme první adresu: tlačítko "výhybka" + číslo adresy (já jsem dával překvapivě od "1" do "6") + "zelené" nebo "červené" tlačítko (mělo by to být to, kterým chceme spouštět první vývod A1, snažil jsem se to sladit na "zelená"=jízda rovně=první vývod), potom by ledka měla opět třikrát zablikat a následně stejným způsobem nastavíme i druhou adresu, po čemž ledka zabliká pětkrát a je naprogramováno a můžeme pokračovat s dalším ovladačem.

Důležitý postřeh, který jsem se nikde nedočetl: pokud má ovládání správně fungovat, je třeba při nastavování adresy vždy zmáčknout PRVNÍ "zelené" nebo "červené". Potom se totiž po zadání jedné adresy ("výhybka" + číslo) dají ovládat čtyři výhybky (zadaná adresa plus tři následující) pouze čtyřmi "zelenými" a "červenými" tlačítky, což je při té rychlosti docela praktické. Jsem zvědavý, jak se to osvědčí při souběžné jízdě dvou vlaků, kterou plánuji zkusit ještě do konce roku :) .
Standa

Příspěvekod Standa » sob 10 led, 2009 2:46 pm

Dnes jsem konečně vyzkoušel připojení PC ke kolejišti (přesněji ke třem kolejím úplně mimo) přes Piko Digi 2 a funguje to :D ! Použil jsem kabel ze staré myši (9 pin) a zelený a modrý drátek propojil se vstupem do Piko Digi 2. Zatím jsem zkoušel pouze nastavit dekodér pomocí programu Prolok a spojení fungovalo (tím by se měla odstranit jedna z největších nevýhod systému Pika bez centrály).

Výsledek mého programování zatím nebyl úplně ideální, ale to přičítám spíše své nezkušenosti s programováním dekodérů, než chybě ve spojení. Navíc jsem programoval BR 218 ze startsetu, k jejímuž dekodéru patrně nemám tabulku CV - do druhé lokomotivy, do Herkulesa, jsem sice dal taky dekodér od Pika, od kterého tabulku mám, ale jde o dekodér poněkud sofistikovanější se zátěžovou regulací (PI 56121, zatímco ve startsetu bude asi ten nejjednoduší PI 56122). Zkusím se trochu víc připravit teoreticky a upravit u BR 218 nastavení rychlostních stupňů, takže na pár týdnů mám o zábavu postaráno!
Standa

Příspěvekod Houmr » sob 10 led, 2009 3:39 pm

No, kdo se nebojí něco zkusit, cestu si najde. :lol:
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod Standa » sob 10 led, 2009 9:54 pm

No, abych se přiznal, tak jsem se docela bál :? ! Hlavně když jsem vrátil "přeprogramovanou" BR 218 do kolejiště a ona vůbec nereagovala! Tak jsem jí přeprogramoval přes Piko Digi 1 adresu (to jediné, co umí přeprogramovat) a pomohlo to! A mám dojem, že z přeprogramování na PC tam něco zůstalo, protože původně byla BR 218 na maximální výkon o něco rychlejší, než Herkules, ale teď jezdí zhruba stejně. Protože jsem chtěl zkusit pomocí Proloku změnit jen adresu, nastavil jsem ostatní údaje jako "defaultní", ovšem podle tabulky CV od dekodéru z Herkulesa!

Jinak díky moc za inspiraci a spoustu rad - Tvoje stránky jsou opravdu skvělou pomocí pro všechny zájemce!
Standa

Příspěvekod Houmr » ned 11 led, 2009 6:49 am

No je fakt, že i mě se při programování přes Prolok někdy stalo, že jsem musel změnit adresu, nevím proč to dělá :?: Ale pokud ti funguje spojení, tak by mělo být programování korektní. Mě se na tom programu líbí, že je česky a v listu Ostatní CV si můžeš sám CV popsat a uložit.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Zpět na DCC v praxi