DCC dekodery firmy MTB

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

DCC dekodery firmy MTB

Příspěvekod vvitty » ned 11 led, 2026 8:31 pm

Toto vlakno je urcene k realnym zkusenostem s dekodery od firmy MTB i k plkani o tom co vsechno (ne)budou umet oznamene dekodery ktery jeste nikdo nevidel ale kazdy uz vi co ja nich bude spatne.

https://www.mtb-model.com/index.php?pag ... d=20&lang=
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Re: DCC dekodery firmy MTB

Příspěvekod vvitty » ned 11 led, 2026 8:37 pm

A2C píše:
vvitty píše:Zasadni naklad je SW. Jenze to je naklad na celou serii, ne naklad na jeden vyrobeny kus. To je mimochodem i duvod proc Trix dela jenom zvukove verze - rozdil vyrobnich nakladu je minimalni.

Kiež by takéto ceny a náklady malo aj Zimo, tiež by som si rád kúpil MS450 za 10€ a neplatil mu 110€
Alebo asi to niekde soudruzi z Zimo robia zle, keď nám to Báňa vie urobiť za babku...
Bez srandy... ja mu fandím, nech to tým frickom ukáže ako sa má robiť zvukový dekodér! :wink:

Mozna jsi prehlednul ze cenovy argument se vztahoval k HW. Procesor bdue asi stejny, FLASH v podstate taky, uvidime co tam bude za vystupni zesilovac a ten zbytek je bizuretie v centovych nakladech. Az se budes nudit tak si z te ceny co platis odecti dane, marze distribucniho retezce atd. a zjistis ze to zelezo vychazi dost podobne.
Zasadni naklad je SW a ten je fixni, bez ohledu na to jestli prodas jeden kus nebo milion.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod M&T » ned 11 led, 2026 8:41 pm

vvitty píše:
A2C píše:
vvitty píše:Zasadni naklad je SW. Jenze to je naklad na celou serii, ne naklad na jeden vyrobeny kus. To je mimochodem i duvod proc Trix dela jenom zvukove verze - rozdil vyrobnich nakladu je minimalni.

Kiež by takéto ceny a náklady malo aj Zimo, tiež by som si rád kúpil MS450 za 10€ a neplatil mu 110€
Alebo asi to niekde soudruzi z Zimo robia zle, keď nám to Báňa vie urobiť za babku...
Bez srandy... ja mu fandím, nech to tým frickom ukáže ako sa má robiť zvukový dekodér! :wink:

Mozna jsi prehlednul ze cenovy argument se vztahoval k HW. Procesor bdue asi stejny, FLASH v podstate taky, uvidime co tam bude za vystupni zesilovac a ten zbytek je bizuretie v centovych nakladech. Az se budes nudit tak si z te ceny co platis odecti dane, marze distribucniho retezce atd. a zjistis ze to zelezo vychazi dost podobne.
Zasadni naklad je SW a ten je fixni, bez ohledu na to jestli prodas jeden kus nebo milion.

Až na to, že tie náklady na vývoj, ladenie a údržbu SW (FW) sú mnohonásobne vyššie ako je cena HW (aj pri rozpočítaní na kusy). Takže načo sú dobré tie plky na stránke MTB o tých 100 korunových nákladoch ...
M&T

Příspěvekod A2C » ned 11 led, 2026 9:24 pm

vvitty píše:Mozna jsi prehlednul ze cenovy argument se vztahoval k HW. Procesor bdue asi stejny, FLASH v podstate taky, uvidime co tam bude za vystupni zesilovac a ten zbytek je bizuretie v centovych nakladech. Az se budes nudit tak si z te ceny co platis odecti dane, marze distribucniho retezce atd. a zjistis ze to zelezo vychazi dost podobne.

Sorry, ak mi niekto tvrdí, ako je svet gombička, tak prepáč, že sa chytím jeho blbých kecov. A dovolil som si zájsť až na krajnosť sarkazmu.
Pretože reálne, keby niekto vedel spraviť to čo Báňa sľubuje ako nám vytrie zrak a ukáže ako má byť odolná dobre jazdiaca para s echt zvukovým dekodérom ktorý stojí proste tak ako jeden obed, tak som si to nemohol nechať ujsť... :D Ak to bude vedieť aspoň zareagovať na brzdenie a vydať zvuk bŕzd tak budem hodne prekvapený.
O nastavení četnosti rázov pary ani nesnívam.
Ale jasné, on to tam hodí na plošný spoj, aby ani náhodou nikto to nemohol vymeniť a každý sa kochal jeho dokonalým výtvorom.

Už sa neviem ani pretvarovať a smejem sa z toho jeho prístupu.
Takto sa najlepšie dopracuje k tomu aby si nabil držku.
Nemôžem povedať, či mu to prajem alebo nie. Aj keď viem, že množstvo ľudí viem ako by odpovedalo.
Toľko k jeho vyhláseniam, že dekodér bude stáť 100kč. Sám vieš, že za 100kč by si neurobil ani obyčajný funkčný dekodér ktorý by mal bez efektov len spínať výstupy.
Na druhou stranu rozvoj v elektronice jde kupředu, takže udělat zvukový dekodér s 32bit CPU lze dnes nákladově do 100kč

Ja stále počítam do nákladov aj všetko okolo. Teda zvukový projekt, firmware....
A iste vidíš, že on nehovorí len o HW. Píše o zvukovom dekodéry ktorého náklady na výrobu sú do 100kč. Ak mám len zletovanú elektroniku bez FW ktorá nefunguje ako zvukový dekodér, tak to nemôžem označiť za zvukový dekodér.
K čomu sú mu tieto plky? Číta to po sebe a keď skončí tak sa poutiera kapesníčkami z toho dobrého pocitu ako nám to všetkým nandal?

Radšej keby mlčal a vytrel nám zrak. Keby nám to všetkým nandal ako sa vie držať technických výkresov, keby tak nám to nandal tým, že dodrží uhly na predlohe, keby nám to tak ukázal tým, že trafí nie len okno na modely, ale aj jeho pozíciu. Kiež by som mal otvorenú hubu z toho ako sa mu podarí vyrobiť parnú lokomotívu ako jeho prvotinu, dodá ju na pulty v 4Q 2026, bude to mať skvelý pojazd, bude to dobre jazdiť, bude to vyzerať ako Papagáj (nemusí to mať všetky detaily dokonale jemné, ale mohla by ich tam byť aspoň väčšina) a snáď by to mohlo aj proporčne zodpovedať predlohe. Snáď trafí aj pozíciu armatúr, sklon budky, veľkosť okien a možno by mohol ho niekto upozorniť na to, že kotol je kruhového prierezu a nemusel by z toho robiť elipsu (kvôli jednej posr*nej parnej mašine)
Ale však sa uvidí ako sa s tým popere a možno skutočne nám vyrazí dych, možno aj ja smeknem klobúk pred tým aký skvelý model za aké malé peniaze nám dal na trh..
Aj keď pri firme ktorá nevie dodať model už s nainštalovaným osvetlením o tom dosť pochybujem...
Pre všetkých zákazníkov ktorý si urobili predobjednávku si želám aby som sa mýlil.
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod M&T » ned 11 led, 2026 9:34 pm

Presne tak ... ako píše A2C.
Mimochodom, prečo nám Báňa servíruje tie svoje výtvory za ceny aké má konkurencia ? Koľko stoja lokomotívy, vozne ? Prečo nám takú žehličku nepredáva za 50 € ? Však tie plastové granule potrebné na vylisovanie stoja len pár centov ... či nie ? Farby na nástrek sa spotrebuje tiž len za pár centov ... K tomu motorček za 5 €, nejaké kúsky železa na nápravy a náklady sú maximálne 15 € ....
M&T

Příspěvekod Miloš_P » ned 11 led, 2026 9:47 pm

vvitty píše:Toto vlakno je urcene k realnym zkusenostem s dekodery od firmy MTB i k plkani o tom co vsechno (ne)budou umet oznamene dekodery ktery jeste nikdo nevidel ale kazdy uz vi co ja nich bude spatne.

https://www.mtb-model.com/index.php?pag ... d=20&lang=

Z toho odkazu na MTB jsem nějak nevyrozuměl, že chtějí vyrábět vlastní zvukové dekodéry. Možná mi něco uniklo.
Miloš_P

Příspěvekod vvitty » pon 12 led, 2026 10:37 am

Miloš_P píše:Z toho odkazu na MTB jsem nějak nevyrozuměl, že chtějí vyrábět vlastní zvukové dekodéry. Možná mi něco uniklo.

Je vhodne to cist spolu s popisem modelu
https://www.mtb-model.com/index.php?pag ... meritko=H0
vvitty

Příspěvekod Zlámalík » pon 12 led, 2026 11:45 am

Když ten text u modelu čtu, tak mám pocit, že pan Báňa by si měl najmout někoho na marketing. Tyhle hlody může číst jen někdo, kdo ho zná a už se nad tím nepozastaví - kdokoliv jiný by si mohl myslet, že se zbláznil. Posraný okýnka byly zjevně jen začátek.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod alik » pon 12 led, 2026 4:13 pm

Já jsem vůbec neměl v úmyslu rozvířit sloźitou diskuzi na téma dekodéru MTB, ale vyslovil jsem obavu proto, že si myslím, že se u papoušků nebude jednat o samostatný dekoder, který by se dal vyměnit za jiný ověřený (jako u Trixe), ale intuice mi říká, že to bude integrální součástí modelu - na desce (viz Digitál: ano, vestavěný), tak jako to mají u osvětlení vagonů. Třeba se mýlím, ale dovedu si představit, že to nabastlí na desku pomocí levnějších (rozměrnějších) součástek, ale že by zvládli vyměnitelný kompaktní dekoder normované velikosti třeba na plux22, tomu nevěřím. Tím by se nás "hýkajících" zbavil definitivně a měl svatý klid.
A proč si to myslím? Vytvořit univerzální dekoder, který dokáže samoregulací reagovat na různě druhy motorů, převodů, zátěže, přizpůsobit tomu zvuky a je programovatelný a k tomu levný je extrémně těžké, podle mne bez šance. Naopak sestrojit dekoder na desce vyoptimalizovaný hardwarem i softem pro konkrétní lokomotivu a zvuk je nesrovnatelně lehčí a realizovatelné.
Naposledy upravil alik dne úte 13 led, 2026 4:32 pm, celkově upraveno 1
alik

Příspěvekod jipol57 » pon 12 led, 2026 7:14 pm

Nevěřím, že by mě jejich dekodér uspokojil jako ZIMO. Žádný z jiných doposud dostupných mně nevyhovuje.
Ale kdyby mě přece jen MTB Papoušek zaujal natolik, že bych po něm toužil, tak není problém i integrovaný dekodér vyřadit, přeškrábnutím cestiček, a nahradit drátovým Zimo. Jestli by bylo místo, v H0 asi jo.
A kdyby měl původní vyhovující zvuk, Tak ho nechat jen pro zvuk. Bez napojení na motorek a ledky. 2 dekodéry v loko na jedné adrese by neměl být problém.
jipol57

Příspěvekod A2C » úte 13 led, 2026 10:14 am

jipol57 píše:Ale kdyby mě přece jen MTB Papoušek zaujal natolik, že bych po něm toužil, tak není problém i integrovaný dekodér vyřadit, přeškrábnutím cestiček

Keby, opakujem KEBY! MTB papagáj bol skutočne tak dobrý, že nás uchváti a jednoducho bude rozumné do neho investovať, tak určite Vvitty alebo niekto iný urobí dosku na mieru aj s konektorom na Plux22 alebo iný konektor.
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod M&T » úte 13 led, 2026 12:20 pm

A2C píše:
jipol57 píše:Ale kdyby mě přece jen MTB Papoušek zaujal natolik, že bych po něm toužil, tak není problém i integrovaný dekodér vyřadit, přeškrábnutím cestiček

Keby, opakujem KEBY! MTB papagáj bol skutočne tak dobrý, že nás uchváti a jednoducho bude rozumné do neho investovať, tak určite Vvitty alebo niekto iný urobí dosku na mieru aj s konektorom na Plux22 alebo iný konektor.

No ale potom cena novej dosky, práca, dekodér, zvuk, dymový generátor ... a sme na cene modelu TRIX.
Navyše, MTB sa už teraz samo vyjadrilo, že ten model ani náhodou nebude tak dobrý, lebo hýkať vraj máme nad modelmi konkurencie. Takže to bude s najväčšou pravdepodobnosťou nejaká zjednodušená napodobenina, ktorá sa na svoju predlohu vzdielene podobá. Ale jazdiť to bude a dokonca s tým môžu aj deti trieskať ...
Po dlhoročných skúsenostiach s touto firmou je asi zbytočné mať prehnané očakávania - a nielen čo sa týka Papagája, ale aj toho zvukového dekodéra za 100 CZK.
M&T

Zpět na DCC v praxi