LocoNet zařízení s podporou F9+

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

LocoNet zařízení s podporou F9+

Příspěvekod fulda » ned 28 pro, 2025 9:19 am

Ahoj,

trochu se mi rozchází teorie a praxe. Teoreticky moc dobře vím, jak se na LocoNet zařízeních používají funkce F9 a další. V praxi ale nevím, kolik existuje kombinací centrála/ovladač, které vlastně F9+ podporují. Vím bezpečně o Uhlenbrock zařízeních, ta nějaká mám a dokáži si je prohlédnout. Pak mám celkem detailní popis od Digitraxu, ale nemám ani jedno tušení, jestli ve střední Evropě vůbec existuje někdo, kdo vlastní nějaké digitrax zařízení s podporou P2 (Protokol 2 je digitraxí označení pro rozšíření, které mimo jiné podporuje funkce F9+). Po trhu se nám potulují alternativní centrály typu DR5000, YaMoRC, RB1110 a možná ještě další, ale nějak se mi nedaří zjistit, jestli je někdo používá v režimu, kdy pomocí LocoNet ovládá funkce F9+.

Byl bych rád, kdyby mi někdo napsal, že má doma nějakou kombinaci, na které mu funguje ovládání zvuků právě prostřednictvím LocoNetu. Vlastně by mohlo být zajímavé i použití nějakého PC programu, jako například JMRI, ale právě v tom režimu LocoNet.

Díky za informace.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: LocoNet zařízení s podporou F9+

Příspěvekod zdeno » ned 28 pro, 2025 10:17 am

zase si Fulda nabehnul na vidle. Ty si trvaly teoretik.
---
Pakety F9+ od Uhlenbrock su ovladane s opcode #D4
Pakety F9+ od Digitrax su ovladane s opcode #ED.
Problem u Uhlebbrocku je, ze meni pakety v case a to dela neznalym lidem problemy. Viz opcode #A3.
Taky se trosku znenily podminky na funkce F5 az F12.
---
Vsechny moje ovladace maji prepinani #D4 nebo #ED zabudovane uz hodne davno.
Centrale Centrbox je to sumafuk, ovlada oboje.
zdeno

Příspěvekod fulda » ned 28 pro, 2025 10:57 am

Děkuji za tuto skvělou radu. Velice rád bych poprosil lidi, kteří chápou slovo "praxe" a pochopili můj dotaz, že se ptám na praktické kombinace. Tedy na něco co se dá, nebo v minulých pěti letech dalo koupit na trhu (v zásadě bez ohledu na cenu a aktuální dostupnost).

Jak jsem psal, teoretických znalostí mám dost, ale co se prakticky používá vlastně nevím.
fulda

Příspěvekod zdeno » ned 28 pro, 2025 11:21 am

fulda píše: Jak jsem psal, teoretických znalostí mám dost, ale co se prakticky používá vlastně nevím.

Vsak vidim !!
To si ale hodne zavisly na centralach, ktere prekladaji zvukove pakety do DCC tvaru. Toto ale neni volne pristupne.
Jedina moznost je zpetny reingering kazdeho vyrobce nebo druhu dekoderu.
To znamena, ze to neni jen problem Digitraxu nebo Uhlenbrock, jak to prezerntujes !!
Ale to chce prax, tady teorie nestaci.
----
Proto jsou Jackove nebo od Artolu zvuky urcene pro konkretni dekodery, nelze to nahodne mixovat.
zdeno

Příspěvekod HonzaM » ned 28 pro, 2025 12:51 pm

fulda píše:Ahoj,

Byl bych rád, kdyby mi někdo napsal, že má doma nějakou kombinaci, na které mu funguje ovládání zvuků právě prostřednictvím LocoNetu. Vlastně by mohlo být zajímavé i použití nějakého PC programu, jako například JMRI, ale právě v tom režimu LocoNet.

Díky za informace.

Píšeš zvuků, nebo jde o jakékoli funkce F9 a vyšší? Mohu to zkusit s centrálami Digitrax DCS200 nebo DB150 a ovladačem Digitrax DT 402, nebo s tímto ovladačem a centrálami RB1110 mini, Daisy II nebo YaMoRC 7001, ale nemám sbírku lokomotiv využívajících funkce F9 a vyšší jen pro zvuky.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod fulda » ned 28 pro, 2025 3:04 pm

HonzaM píše:
fulda píše:Ahoj,

Díky za informace.

Píšeš zvuků, nebo jde o jakékoli funkce F9 a vyšší? Mohu to zkusit s centrálami Digitrax DCS200 nebo DB150 a ovladačem Digitrax DT 402, nebo s tímto ovladačem a centrálami RB1110 mini, Daisy II nebo YaMoRC 7001, ale nemám sbírku lokomotiv využívajících funkce F9 a vyšší jen pro zvuky.

Děkuji, myslím cokoli na F9 a vejš. A myslím takové seriózní použití, tedy případ, kdy je ovladač schopen pracovat s funkcemi při změně lokomotivy a tak. Některé ovladače sice dokážou funkci poslat, ale nedokáží si přečíst stav z centrály, takže když dejme tomu zapneš F9 a pak chvíli ovládáš jinou lokomotivu a zase se vrátíš k téhle a zapneš F10, tak zároveň vypneš to F9, protože ovladač ztratil informaci o tom, že F9 byla zapnutá.
Zrovna u tebe by asi stálo zato se sejít nad tvojí sbírkou centrál a ovladačů a vyzkoušet větší množství kombinací.
fulda

Příspěvekod HonzaM » pon 29 pro, 2025 4:43 pm

Vyzkoušel jsem kombinaci centrály Railbox typ RB1110 mini s ovladačem OTO MD. Ovládání funkcí F9 a vyšších je bez problému. Při odpojení a opětném připojení tohoto ovladače na něm zůstane adresa a funkce která byla aktivní před odpojením zůstane aktivní. Jestliže připojím FREDi s touto adresou, pak tento FREDi adresu ztratí (což je standartní chování), lokomotivu lze opět ovládat OTO MD, funkce F9 ale aktivní nebude a je nutné ji znovu zapnout. Až budu mít čas, zkusím také ovládání centrály Digitrax ovladačem OTO MD.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » úte 30 pro, 2025 9:19 am

Když už jsem v těch pokusech, vyzkoušel jsem také možnost komunikace přenosu při wiFREDu připojeném k centrále RB1110 mini (tento nový model disponuje wifi Z21 i WiThrottle). Po připojení k LocoNetu OTO MD, umožňuje jizdu lokomotivy ovládat OTO MD, ale funkci F9 ovládat nemůže, to může pouze wiFRED. To je ovšem závislé na tom, jak centrála zpracuje signál přijatý přes wifi a signál přijaty po drátě z LocoNetu. Jestliže připojím ještě WLANmaus, ten se sice připojí a umožní adresu té lokomotivy zvolit, ale ohládat ji nemůže (to je normální chování centrály, je-li přes wifi připojena lokomotiva se stejnou adresou, může ji ovládat jen ta, která byla rozjeta první, bez ohledu na to, je-li jedna připojena přes síť WiThrottle a druhá přes Z21.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » úte 30 pro, 2025 10:21 am

Ještě doplnění, zkusil jsem připojit centrálu Digitrax DCS200. Ovládat funkci 9 a další lze jak ovladačem Digitrax, tak ovladačem OTO MD. Další ovladač LocoNet schopný ovládat funkce F9 a vyšší bohužel nemám (FREDi s funkcemi F9 a vyššími zatím nemám).
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » úte 30 pro, 2025 3:09 pm

Honzo, jak to tak čtu, tak si asi ušetřím cestu. Přijde mi to jaku vyvážený mix bídy s nouzí.
Tedy, seriózně lze říci, že F9+ lze ovládat na Uhlenbrock zařízeních, z toho co se tady používá, tak Daisy a velmi malé množství inteliboxů. Pak Digitrax s použitím DT420, ale těch je v republice méně než málo.
Alternativní centrály typu RB1110, YD7001 a podobně tak mají spíš smůlu, respektive asi mohou používat XpressNetí ovladače.

Jindra
fulda

Příspěvekod zdeno » úte 30 pro, 2025 4:12 pm

je to presne tak jak pises, kazdy nech pouziva to, co ma doma a na co je nauceny.
zdeno

Příspěvekod HonzaM » úte 30 pro, 2025 4:50 pm

fulda píše:Honzo, jak to tak čtu, tak si asi ušetřím cestu. Přijde mi to jaku vyvážený mix bídy s nouzí.
Tedy, seriózně lze říci, že F9+ lze ovládat na Uhlenbrock zařízeních, z toho co se tady používá, tak Daisy a velmi malé množství inteliboxů. Pak Digitrax s použitím DT420, ale těch je v republice méně než málo.
Alternativní centrály typu RB1110, YD7001 a podobně tak mají spíš smůlu, respektive asi mohou používat XpressNetí ovladače.

Jindra

Nevím v čem spatřuješ mix bídy s nouzí a už vůbec nechápu proč by měly mít všestranné centrály typu YD7001 smůlu, vždyť mohou využít ovladače LocoNet s funkcí F9+ přinejmenším stejně dobře jako zařízení Uhlenbrock, třeba jako Daisy.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod radeksindy » úte 30 pro, 2025 8:40 pm

fulda: Přiznám se že nerozumím otázce. F9+ jsou nativně podoporované od začátku. Velké ovladače DT400 a DT 600 je mají od počátku tj. cca 25 let. Stejně jako u jiných centrál a ovladačů je s LocoNetem je to otázka výrobce. Zmiňovaný problém se stavem fumkcí F9+ tu byl diskutován asi tisíckrát, persistence stavu F9+ nemá podporu v DCC normách, je ponechána na dekodéru. Do slotů Loconet byla zabudována až s druhou generací centrál, tedy posledních pár let a nijak s existencí samotných F9+ nesouvisí. Ne zcela překvapivě lze vyčíst stav F9+ přímo z dekodéru využitím třeba Transpondingu.To už jde také od samotného začátku transpondingu.
radeksindy

Příspěvekod fulda » stř 31 pro, 2025 7:55 am

radeksindy píše:Stejně jako u jiných centrál a ovladačů je s LocoNetem je to otázka výrobce.

Ano, tohle jsi trefil přesně.
Tam, přesně směřovala moje otázka a přesně na to jsem nedostal rozumnou odpověď.

Tedy - kdo má a používá KOMERČNÍ centrálu/ovladač, který persistentně podporuje funkce F9+. Tedy persistentně na straně LocoNet (strana DCC je aktuálně podružná).

Zatím jsem tady slyšel spoustu teoretických informací. Z praktického a komerčního pohledu tady je pár uživatelů Daisy, jeden uživatel DT420 a to je tak vše. Nebo víš o někom dalším?
U youngsterů typu RB1100 nebo TD7000 nikdo neví. Tak se alespoň pokusím o nějaké reverzní zjištění, jestli vůbec podporují P2.
fulda

Příspěvekod HonzaM » stř 31 pro, 2025 8:11 am

Pokud jsem správně pochopil, Jindrovi nejde o to, aby poté, co po nějaké době uživatel opět zvolí lokomotivu, si ovladač mohl z dekodéru lokomotivy toto nastavení funkcí přečíst. Jak napsal Radek Šindelář, persistence nastavení funkcí není v DCC normě předepsána a je to otázkou dekodéru. Nevím ale, zda má persistence smysl, na těchto vyšších funkcí jsou často funkce jako zaskŕípěni kol, nějaké hlášení před odjezdem a podobné, takže by jejich automatická aktivace po volbě lokomotivy mohla být spíše nevhodná. Myslím, že si každý rád po volbě lokomotivy zvolí jaké funkce chce mít aktivní. Může se o to postarat i chytrý ovladač který má k jednotlivým lokomotivám uloží i funkce jaké chce aktivovat. Rozhodně ale nepovažuji za problém nutnost po volbě lokomotivy funkce zvolit.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Další

Zpět na DCC v praxi