JMRI a LocoNet a LNSV2

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

JMRI a LocoNet a LNSV2

Příspěvekod fulda » pát 13 pro, 2024 7:43 pm

Ahoj vespolek,

chtěl jsem se trochu poučit v oblasti LocoNet a LNSV2 a tak jsem si myslel, že si na to pustím JMRI. Ale bohužel se poměrně brzo ukázalo, že tady mám opravdu malé znalosti.
Nejprve jsem si chtěl vyzkoušet jen základní discover. Například podle tohoto návodu: https://www.jmri.org/help/en/package/jm ... Pane.shtml
Menu LocoNet sice mám, ale položku "Send Discover SV2 Devices" v něm nemám.
Mám připojenou centrálu pomocí sériového LocoBufferu na COM3, komunikace mi celkem běžně funguje.

V druhém kole jsem si řekl, že tedy využiji nějaký předdefinovaný LNSV2 dekodér. Kliknul jsem na první co jsem našel, ale při pokusu o spuštění mi DecoderPro řekne, že nemůže přepnout režim do LOCONETLNSV2MODE a pokouší se programovat v sevisním režimu, což se mu nepovede. Tady je obrázek:
Screenshot 2024-12-13 204059.png

Není tu někdo, kdo by znal JMRI a dokázal mi poradit, co dělám špatně?

Díky
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: JMRI a LocoNet a LNSV2

Příspěvekod sidlo » pát 13 pro, 2024 8:48 pm

Nástroj Sv2DiscoverPane byl experimentální a byl odstraněn asi před třemi roky. Ale podpora LNSV2 v JMRI funguje dál.

DecoderPro se chová očekávaným způsobem. Je potřeba se neleknout a pokračovat např. podle tohoto návodu https://sites.google.com/site/sidloweb1/ard-ln-s88, případně tohoto návodu (stejný postup) https://sites.google.com/site/sidloweb/mgp/interface.
sidlo

Příspěvekod fulda » sob 14 pro, 2024 1:35 pm

a-ha, děkuji za zprávu.
Asi jsem pochopil způsob ovládání, založeným na neustálém vystupování a nastupování.
To discover nikomu neschází? To absolutně diskvalifikuje zařízení, která se vyrábí s unikátní adresou a předpokládá se, že jich je v síti několik.
fulda

Příspěvekod sidlo » sob 14 pro, 2024 1:59 pm

fulda píše:Asi jsem pochopil způsob ovládání, založeným na neustálém vystupování a nastupování.

Nepochopil. To vystupování se děje pouze jednou a to pouze při zakládání nového záznamu do evidence.
fulda píše:To discover nikomu neschází?

Neschází. Ta funkce se nikdy nedostala do produkční verze.
fulda píše:To absolutně diskvalifikuje zařízení, která se vyrábí s unikátní adresou a předpokládá se, že jich je v síti několik.

To není pravda. JMRI má jiné nástroje na práci s těmito zařízeními.
sidlo

Příspěvekod fulda » sob 14 pro, 2024 3:58 pm

sidlo píše:
fulda píše:Asi jsem pochopil způsob ovládání, založeným na neustálém vystupování a nastupování.

Nepochopil. To vystupování se děje pouze jednou a to pouze při zakládání nového záznamu do evidence.
A ještě když jsem změnil adresu. Ale možná to jde i jinak. Ale s vystoupením a nastoupením to prošlo.

sidlo píše:
fulda píše:To absolutně diskvalifikuje zařízení, která se vyrábí s unikátní adresou a předpokládá se, že jich je v síti několik.

To není pravda. JMRI má jiné nástroje na práci s těmito zařízeními.
Jaké? Mám aktuálně v síti 4 stejná zařízení, která mají unikátní adresu, jinak jsou stejná. Adresa není jinak zřejmá, není nikde napsaná. Jak mohu v JMRI zjistit, jaké adresy to jsou?

Ale v podstatě mi to moc nevadí, já jsem si chtěl jen prohlédnout, jak se k takovým zařízením JMRI chová.

A ještě jedna věc, kterou jsem moc nepochopil. Když si otevřu loconet monitor, tak se mi zobrazuje jen co přichází, ale ne co sám odeslal. To mi taky chvíli trvalo než jsem pochopil.
fulda

Zpět na DCC v praxi