ND4 zapojení k centrále Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

ND4 zapojení k centrále Z21

Příspěvekod Sarge » ned 15 zář, 2024 3:12 pm

Dovolím si dnes ještě jednu otázku.
ND4 má označení pro vstup digitálního signálu v návodu jako J,K ( stejné značení jsem našel na digitální centrále Lenz tuším) ale Roco co používám to má jako P,N. A teď který vodič patří kam? Nerad bych něco odpálil.
A možná rovnou ještě jeden obecnější dotaz. Na testovacím kolejišti mám jeden Roco dekodér pro výhybky na adrese 1 - 8. Předpokládám že pro návěstidla budu muset zvolit jiný rozsah adres? Zkouším vše propojit a rozchodit s programem Rocrail. Zatím jezdím, přehazuju výhybky a senzory mi hlásí polohu loko v izolovaných úsecích.
Sarge

Re: ND4 zapojení k centrále Z21

Příspěvekod sidlo » ned 15 zář, 2024 3:31 pm

To co je na Z21 MainTrack PN přijde na JK ND4. Vodiče se mohou i prohodit, u dekodérů příslušenství na nic vliv. Tady se připojí koleje a všechny dekodéry příslušenství.
To co je na Z21 ProgTrack PN se používá pouze při programování dekodérů. V jednom okamžiku může být na tyto svorky připojen pouze jeden dekodér příslušenství nebo mašinka! Jinak se naprogramují nechtěné hodnoty.

z21-both.jpg

nd4-o4.gif
nd4-o4.gif (4.04 KiB) Zobrazeno 3202 krát
sidlo

Příspěvekod sidlo » ned 15 zář, 2024 3:32 pm

Ano, každý dekodér příslušenství musí mít jiný rozsah adres.
sidlo

Příspěvekod Sarge » ned 15 zář, 2024 4:57 pm

Díky. Zapojil jsem (centrálu mám ve skutečnosti Z21 start s upgradem aby mohla komunikovat s PC, ale to na věci nic nemění)
Odpojil jsem výhybkový dekodér, nastavil jumper zapl a na multimouse zadal adresu příslušenství 100. Předpokládám že jsem to správně pochopil jelikož podle návodu ND4 blikl zeleně tuším a přestal blikat.
Mám zkusmo připojené jedno návěstidlo, ale to nijak nesvítí. Nevím jestli by ve výchozím stavu mělo zobrazovat alespoň nějaký signál, nebo musí být vše správně nastaveno a funkční aby vůbec něco začalo dělat.
Zkusil jsem pro jistotu přeměřit jestli jsou ty kontektory vodivé a v tomhle směru se to zdá v pořádku, takže tady by problém být neměl. V Rocrailu mám nastaveny u návěstidla porty 100 až 103 u jednotlivých barev.
Sarge

Příspěvekod sidlo » ned 15 zář, 2024 5:13 pm

ND4 neznám, ale určitě se adresy nepřiřazují k jednotlivým barvám. Je to o dost složitější. Musí se postupovat podle návodu https://www.mtb-model.com/elektro/s-com-nd4a.htm.
sidlo

Příspěvekod Sarge » ned 15 zář, 2024 5:56 pm

Tak základní kámen úrazu byl přece jenom blbě zapojený vodič. Předělal jsem a teď již na návěstidle svítí výchozí barva červená. Dnes už asi víc nezvládnu. Návod na který odkazuješ jsem si samozřejmě už četl, stejně jako jsem několikrát viděl videa o nastavení RocRailu od kanálu "Kolejiště na míru".
Bohužel tam používá jiný dekodér, takže nevím jak moc se to všechno kvůli tomu může lišit. Co teď třeba nevím je jestli opravdu je ten ND4 co používám nakonfigurovaný na adresy 100 a dál. Ale předpokládám že to snad ano. Vlastně ani nevím, který z těch 4 výstupů by měl fungovat na tom prvním nastaveném portu 100.
Pokud by tady snad náhodou byl někdo ochotný se se mnou o tom jak dál postupovat bavit byl bych rád. Jinak tady případně asi odložím v budoucnu své další poznatky pro budoucí návštěvníky, kteří se budou snažit o to samé.
Sarge

Příspěvekod sidlo » pon 16 zář, 2024 6:20 am

Ani ND4 ani RocRail neznám. Pokud by chtěl někdo problematiku studovat do hloubky tak:

Dekodéry návěstidel lze rozdělit do skupin podle způsobu ovládání. Program JMRI https://www.jmri.org/ to dělí do následujících skupin (výčet v článku není úplný) https://sites.google.com/site/sidloweb/n%C3%A1v%C4%9Bstidla. Pro ND4 platí odstavec Návěstidlo řízené výhybkami.

Dekodérů pro návěstidla SCOM je více. Například tento ARD-SCOM-TC-12V https://sites.google.com/site/sidloweb1/ard-scom-tc-12v, který má stejné ovládání jako ND4, ale více možností nastavení. Navíc se nastavuje pouze pomocí programovací koleje, takže nejsou potřeba žádné cviky s programovacím tlačítkem ani sériová linka k počítači k přeprogramování návěstních znaků. Pro pochopení principu fungování by to mohlo pomoci.
sidlo

Příspěvekod Sarge » ned 22 zář, 2024 8:03 pm

Zdravím a přináším rozuzlení tohoto tématu. Nakonec jsem vše vyřešil prakticky během pár minut. Nejprve jsem pro jistotu resetoval ND4 do továrního nastavení a znovu nastavil první adresu. Jen s tím rozdílem že minule jsem ND4 přepl do modu poslouchání na příjem CV a na multimouse zadal 100 a potvrdil. Teď jsem už adresu 100 měl navolenou a místo toho jsem v momentě kdy ND4 poslouchal na zadání adresy přehodil výhybku. Nevím ale reálně jestli tato změna měla nějaký reálný dopad na výsledek.
Na první poholed to totiž stále nefungovalo. Zkusil jsem zadávat postupně vyžší adresy 101, 102 a všiml jsem si že dříve než bych čekal přestal dekodér reagovat na povelu. Zkusil jsem tedy nastavit adresu 99 a v tu chvíli se přepla návěst. Takže možná to celou dobu fungovalo jen offset nebyl jak jsem si myslel 100 plus 4 ale 100 minus 4.
Snad to pomůže někomu kdo bude tápat stejně, jako já. :)
Sarge

Příspěvekod sidlo » pon 23 zář, 2024 8:40 am

Manuál ND4 MTB to nikde neuvádí a je to jenom můj odhad.
NMRA rozeznává dva druhy adresování příslušenství - output address a board address.
Tady to vypadá, že ND4 používá board address. To znamená, že adresy musí začínat nějakým konkrétním "vyvoleným" číslem. Pokud je při programování zadáno jiné číslo, tak bude ořezáno na nejbližší nižší "vyvolené" číslo. Ta vyvolená čísla jsou v tabulce ve sloupci Adresa výstupu vždy to první číslo:
https://lokopin.wz.cz/download/adresy.pdf
sidlo

Příspěvekod Sarge » pon 23 zář, 2024 8:55 am

Aha, tak už jsem taky doma. Manuál to ve skutečnosti uvádí:

Standard předpokládá že každý dekodér obsluhuje 4 povely (výstupy), nebo jejich násobky. Tj. číslo
„učícího“ povelu musí začínat č. 1, nebo 5,9,13, aj. Pokud uživatel pošle např. učící povel č. 2..4 ND4 jej
zaokrouhlí na nejbližší dolní povel tj. č. 1 atd.
Max. číslo povelu pro učeni ND4 je 508.

Jen jsem opět mylně myslel že 100 je první číslo v sérii a ono je poslední. Nezačíná se nulou...

Jen teď do budoucna přemýšlím nad smyslem ND4, když mohu mít návěstidla s dekodérem od PeLi, která jsou sice o pár desetikorun za kus dražší než S-com, ale ve výsledku ten cenový rozdíl za 4 návěstidla bude nižší než za pořízení ND4 skoro za tisícovku.
Sarge

Příspěvekod sidlo » pon 23 zář, 2024 9:35 am

Pokud jde o cenu, tak suverénně nejlevnější je dekodér s Arduinem https://sites.google.com/site/sidloweb1/ard-scom-tc-12v
Jeden výstup necelých 40 Kč. Dodává http://dccdoma-eshop.cz/index.php?category_id=26
sidlo

Zpět na DCC v praxi