Centrála YaMoRC YD7010

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Centrála YaMoRC YD7010

Příspěvekod HonzaM » čtv 05 zář, 2024 3:26 pm

Tak centrálu YaMoRC YD7010 už mám. Na první pohled se od dobře známé a oblíbené Digikeijs DR5000 liší jen minimálně. Není to překvapující, konstruoval ji stejný konstruktér (který Digikeijs opustil již před několika lety.) Vzhledové odlišnosti jsou minimální. LED pro indikaci jízda/stop jsou přemístěny mezi tlačítka ovládající tyto stavy. Barevně jsou odlišeny připojovací konektory (černý pro LAN a ExpessNet, bílý pro S88 a světle šedé pro LocoNet.
Podle sdělení konstruktéra jsou zde následující rozdíly:
- Lepší základní deska, robustnější spoje, silnější vrstva mědi
- Lepší LAN transformátor
- Lepší odpory pro měření proudu LocoNetu a programovací koleje
- Vysoce kvalitní keramické kondenzátory místo nebezpečných tantalových elektrolytických
- Lepší cívky pro DC-DC konvertory
- Lepší ochranné diody pro napájecí napětí
- Lepší čip RS485
- Robustnější zdroj napájení LocoNetu
- Robustnější MOSFET pro spínání napájení LocoNet-T
- Lépe chráněné LED pro indikaci jízda/stop
Na rozdíl od DR5000 umožňuje mít YD7010 současně aktivní všechny protokoly, lze tak mít připojeny zároveň různé ovladače, třeba Multimaus, WLANmaus, Daisy II WLAN, FRED, wiFRED, ESU Mobile Control II nebo mobil s aplikací Z21 a také být zároveň propojen přes USB nebo LAN s PC. U DR5000 bylo nutné pro připojení WLANmaus nebo ovládání mobilem přepnout na protokol Z21, tím se ale zrušilo spojení s PC přes USB.
Vynikající a zcela unikátní je schopnost kdy událost (třeba detekce obsazení) přijatá v jednom protokolu, například S88, se automaticky objeví i na všech ostatních protokolech. Neznám jinou centrálu na trhu, která by tohle uměla. K centrále tedy můžete mít připojeny zároveň LocoNetové komponenty (třeba MGP nebo Uhlenbrock) a detektory obsazení S88. Výhybky ovládané výhybkovými dekodéry nebo servodekodéry MGP můžete přestavovat třeba z Multimausu.
Je nutno uvést, že některé z těchto možností, třeba současné připojení ovladačů v protokolu Z21 (třeba WLANmaus) a v protokolu WiThrottle (třeba ESU Mobile Control II) poskytuje i DR5000, pokud v ní vyměníme původní WiFi modul za modui YD9401 z produkce YaMorRC , nabízený u Modellbahn Lippe za 60 €. Tohle mám ověřeno a centrálu DR5000 takto upravenou od loňska používám.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: Centrála YaMoRC YD7010

Příspěvekod Smil » stř 11 zář, 2024 11:28 am

Aby ten konstruktér nebyl nezvěstný majitlel Digikejsu.
Smil

Příspěvekod HonzaM » stř 11 zář, 2024 2:55 pm

Smil píše:Aby ten konstruktér nebyl nezvěstný majitel Digikejsu.

To určitě ne, jsem s ním v kontaktu už od doby, kdy začínala konstrukce DR5000, v kontaktu jsem s ním byl i poté, co firmu opustil. S majiteli Digikeijsu jsem byl v kontaktu také, jenže Ti pak přestali odpovídat na maily a krátce na to firma skončila.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Fox » čtv 12 zář, 2024 1:49 pm

Jaký je k tomu dodáván SW? Podobně jako u DR5000 stáhnout na stránkách výrobce a instalovat? Jsou tam nějaké rozdíly oproti DR5000 (ve funkci / instalaci...)? (Možná jsem líný se na stránky podívat, ale když je tady téma, tak ať to je komplet...). Dík.
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod horak » čtv 12 zář, 2024 8:20 pm

Software aj manuál je tu (v záložke SERVICE):
http://yamorc.de/products/?singleproduct=14853

Spôsob inštalácie a vizuál je v zásade rovnaký ako u DIGIKEIJS, keďže je to dielo rovnakého konštruktéra.

Pre WiFi modul YD9401 do DR5000 je SW aj manuál tu:
http://yamorc.de/products/?singleproduct=1254

Môj poznatok: SW je identický, pri spustení sa vyberá typ pripojeného komponentu.
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod lisacik » čtv 12 zář, 2024 8:51 pm

Prosim a ake je to web rozhranie, ktore ma YD7010? Co to webove rozhranie riesi?
Na videach je pouzita len aplikacia.
Velmi pekne dakujem.
Lisko
lisacik

Příspěvekod horak » čtv 12 zář, 2024 9:20 pm

Ja mám upgradnutú DR5000 s modulom YD9401.
Nemám YD7010.
Keď si nájdem čas, tak môžem skúsiť, že čo dokáže webové rozhranie. Popravde, ani ma nenapadlo vyskúšať to, keď je k tomu aplikácia.
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod HonzaM » čtv 12 zář, 2024 9:27 pm

Fox píše:Jaký je k tomu dodáván SW? Podobně jako u DR5000 stáhnout na stránkách výrobce a instalovat? Jsou tam nějaké rozdíly oproti DR5000 (ve funkci / instalaci...)? (Možná jsem líný se na stránky podívat, ale když je tady téma, tak ať to je komplet...). Dík.

Už odpověděl Horák v předchozím příspěvku, je to stejný princip jako byl u DR5000, není zde ale možnost volby češtiny. U následné sérii bude na krabici QR kód, jehož přečtením se zobrazí odkaz stránky s návodem a softwarem.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » pát 13 zář, 2024 6:05 am

horak píše:Ja mám upgradnutú DR5000 s modulom YD9401.
Nemám YD7010.
Keď si nájdem čas, tak môžem skúsiť, že čo dokáže webové rozhranie. Popravde, ani ma nenapadlo vyskúšať to, keď je k tomu aplikácia.

Mám jak DR5000 s YD9401, tak YD7010, takže mohu srovnávat. Pokud mohu posoudit, rozdíly jsou hlavně v hardwaru (zlepšená základní deska, lepší některé komponenty a především nová wifi pro zlepšení komunikačních schopností jak v bezdrátové, tak klasické podobě). A bohužel také v ceně, pro toho, kdo má DR5000, tak cca 1500 Kč za YD9401 je dobrě řešení, kdo teprve centrálu bude kupovat, pak je YD7010 díky její všestranosti ve srovnání vlastností s ostatními centrálami na trhu velmi dobrou volbou. Pro toho, komu jde především o cenu, je dobrou volbou Railbox RB1110. Srovnání YD7010 s RB1110 mám v plánu.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » pát 11 říj, 2024 9:50 am

Dnes jsem vyzkoušel také komunikaci se zapůjčeným wiFREDem. Připojení proběhlo bez problému a ovládání lokomotivy fungovalo normálně. Při následném připojení FREDi se stejnou adresou tento FREDi po připojení ztratil adresu, tedy chování stejné jako v případě připojení druhého FREDi. Spojil jsem se také s konstruktérem centrály. Sdělil mi, že má k testování dva wiFREDy, podle jeho zjištění je centrála se svým wifi piřpojovacím bodem schopná zvládnout až 10 wiFREDů, při požadavku většího počtu je nutné prostřednictvím LAN připojit výkonnější připojovací bod.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Fox » čtv 12 pro, 2024 1:59 pm

Uvažuji (po Vánocích, až opadne přepravní horečka) objednat ústřednu na zkoušky a jako náhradní kus, kdyby se moje DR5000 po...la. Zatím jsem si stáhnul návod (EN), ale překvapila mně jeho strohost. Německá verze po rozkliknutí zobrazuje detailní informace, EN verze nikoliv... V návodech ani slovo o postupu zprovoznění. Nainstaloval jsem si konfigurátor, kde je výběr ze seznamu zařízení YaMoRC, jedna položka je YD7010. Po spuštění se nainstaloval konfigurační SW a ovladače. SW je velice podobný DR5000, jak jinak... Zatím konstatuji, že kdybych neměl doma DR5000, asi bych dost tápal, co s tím (a to ústřednu ještě ani nemám :lol: ).
Ještě poznámka: Web .com je nedostupný, funguje web .de. Ale web je nezabezpečený, to nevypadá právě profesionálně...
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Re: Centrála YaMoRC YD7010u i

Příspěvekod HonzaM » pát 13 pro, 2024 3:25 pm

Na rozdíl od DR5000 nepočítá výrobce u centrály YD7010 s aplikačním sw v jiných jazykových verzích vedle němčiny a angličtiny. Totéž se týká návodu. Nepříliš obvyklý je způsob prodeje a záruční podmínky. Centrálu prodávají jen výrobcem akreditovaní prodejci a podmínkou záruky uvedenou v záručním listu je faktura od takového akreditovaného prodejce.
Výrobce má zřejmě problém s výrobní kapacitou i s přípravou nové produkce, proto pro urychlení dodávky centrál na trh byl na trh místo připravovaného modelu YD7110 uveden model YD7010.
Majitel DR5000 nemusí mít obavu, obsluha YD7010 se liší pouze tím, že má nový wifi modul (tentýž jaký je možné instalovat do DR5000), takže již není nutné přepínat protokoly a je zde navíc WiThrottle, takže je možné k centrále použít i wiFRED to mám vyzkoušeno) nebo ESU mobile control II, a to i současně třeba s WLANmaus nebo ovládáním z mobilu.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Zpět na DCC v praxi