Nelze číst ani zapisovat hodnoty v dekodéru

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Nelze číst ani zapisovat hodnoty v dekodéru

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 01 srp, 2024 8:11 am

Zdravím vespolek, dostalo se mi do ruky několik modelů s dekodérem, u nichž nelze číst ani zapisovat hodnoty. Nemohl jsem u nich ani zjistit adresu, tu jsem musel zjišťovat zkusmo. Po zjištění adresy modely normálně fungují, jedou, zvučí, svítí, ale programovat nelze. Zkusil jsem zámek dekodéru, do CV15 jsem chtěl vložit 255, ale ani k tomu nedojde. Vždy po nějaké době vyskočí ERR2. Prostě nelze nic. Zkoušeno na z21 a Multimaus. Nic jiného zatím k dispozici nemám. Nenapadá někoho, v čem může být problém? Předem díky.
Trainmaniak

Re: Nelze číst ani zapisovat hodnoty v dekodéru

Příspěvekod Zlámalík » čtv 01 srp, 2024 9:49 am

Napadá mne, jestli ty modely nemají třeba moc malý odběr na to, aby centrála rozpoznala potvrzovací signál. Řekl bych, zkus jinou centrálu, třeba jí bude stačit menší hodnota a načte to správně.
Nebo zapoj paralelně ke kolejnicím nějaký rezistor, který celkový odběr zvedne (cca 100 ohmů třeba), nebo 12 V žárovečku.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod vvitty » čtv 01 srp, 2024 10:15 am

Ahoj, co je to za modely? Co je to za dekodery?

Standardne se to deje pokud ma motor prilis maly odber na to aby centrala byla schopna detekovat potvrzení příkazu z dekodéru. Treba kdyz jsou pouzite motory na 5V a srazeci odpory. Muze se to chovat ruzne s ruznou centralou (jinak nastavene limity, pokud je odber nekde mezi tak na nekterych to bezi a na jinych typech ne) nebo napajecimi zdroji, resp. s jejich napetim.

Pomuze pridat na vystupy k motoru* odpor, asi bych pro zacatek dal neco kolem 330 Ohm - on uz tam nejaky odber bude - a pripadne snizoval nekam ke 100 Ohm. Ev. odpor cca 100 ohm zapoj misto motoru. Zalezi kam se v tom da pajet ...

* zalezi na tom jak centrala vyhodnocuje odber. Pokud jako absolutni hodnotu tak staci mezi koleje. Pokud jako zmenu tak je potreba k motoru. Ke kolejím bych dal tak těch 300 Ohm.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod sidlo » čtv 01 srp, 2024 10:25 am

Buď použiju 100 Ω 5 W odpor který mám k tomu vyhrazený https://www.gme.cz/v/1494139/gym-cym-rmo-100r-5w-5-keramicky-rezistor
nebo na cetrále DR5000 dočasně snížím potvrzovací proud programování, který následně vrátím na původní hodnotu.
sidlo

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 01 srp, 2024 10:26 am

Jedná se např. o Bertu Kuehn s dekodérem MX645P22, deska Bedlisch, a pak ještě Kocour Tillig, dekodér nevím, ale je to zvuk. Obě mají i spřáhla SD modell.
Trainmaniak

Příspěvekod horak » čtv 01 srp, 2024 10:37 am

Trainmaniak píše:Zdravím vespolek, dostalo se mi do ruky několik modelů s dekodérem, u nichž nelze číst ani zapisovat hodnoty. Nemohl jsem u nich ani zjistit adresu, tu jsem musel zjišťovat zkusmo. Po zjištění adresy modely normálně fungují, jedou, zvučí, svítí, ale programovat nelze. Zkusil jsem zámek dekodéru, do CV15 jsem chtěl vložit 255, ale ani k tomu nedojde. Vždy po nějaké době vyskočí ERR2. Prostě nelze nic. Zkoušeno na z21 a Multimaus. Nic jiného zatím k dispozici nemám. Nenapadá někoho, v čem může být problém? Předem díky.

Treba indentifikovať výrobcu (teda ak to pôjde).
Pokiaľ je to ZIMO (z CV8 sa vyčíta hodnota145), tak pre MX platí:
Screenshot_20240801_123436_WPS Office.jpg
ZIMO MX

Pre MS platí:
Screenshot_20240801_123618_WPS Office.jpg
ZIMO MS

Tieto CV sú čitatelné aj zapisovatelné vždy.

P.S. ak sú to modely z pozostalosti Martina Pintu, tak viem, že on si takto dekodéry chránil proti nežiadúcej náhodnej zmene hodnôt v CV.
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 01 srp, 2024 10:56 am

Ano, jsou to Martinovy modely, pomáhám rodině je prodat, ale nejdřív je potřeba to dát do pořádku, aby to bylo přístupné a použitelné pro kohokoli. Zkusím uvedené a případně se ozvu. Děkuji.
Trainmaniak

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 01 srp, 2024 11:31 am

Tak ano, CV144 na 0 pomohlo, už je to v pořádku. Týkalo se to 3 lokomotiv z toho, co mám nyní k dispozici. Díky moc. Ještě musím tedy vyřešit patrové vozy Kuehn. V nich je osvětlení a adresu jsem nenašel ani zkusmo. Pravda, skončil jsem asi u 115. Tam nevím, jaký je dekodér, načíst nelze. Error 2 u jakéhokoliv pokusu.
Trainmaniak

Příspěvekod horak » čtv 01 srp, 2024 11:45 am

Tak tam by som skúsil pripojiť ten 100ohm odpor ako popisovali kolegovia vyššie. Pomôcť to však nemusí.

ZIMO má v nastaveniach aj tzv. vysokofrekvenčné potvrdzovanie povelov - to býva zapnuté u funkčných dekodérov. Otázkou je, že či je tam takýto typ dekodéra.

Problémom samo-domo dekodérov býva, že sa CV dajú iba zapisovať ale nie čítať.

Ďalšie možné riešenie je, že tam DCC dekodér nemusí byť, že je to "analóg" spínaný magnetom - jazýčkovým relé...

Odporúčam vagóny otvoriť a pozrieť sa na osvetlovaciu dosku, že čo je to za výrobcu.
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 01 srp, 2024 12:01 pm

U těch vozů jsem zapomněl zmínit, že probliknou, jako když komunikace probíhá, ale nakonec ERR2 stejně vyskočí. Zkusím ten rezistor.
Trainmaniak

Příspěvekod fulda » čtv 01 srp, 2024 12:36 pm

Trainmaniak píše:U těch vozů jsem zapomněl zmínit, že probliknou, jako když komunikace probíhá, ale nakonec ERR2 stejně vyskočí. Zkusím ten rezistor.

pou6ij něco, co píše bez čtení. Třeba roco kostka.
A i na multimyši, na Err2 můžeš reagovat klávesou [OK], nebo klávesou [STOP].
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jacek » čtv 01 srp, 2024 12:48 pm

Trainmaniak píše:U těch vozů jsem zapomněl zmínit, že probliknou, jako když komunikace probíhá, ale nakonec ERR2 stejně vyskočí. Zkusím ten rezistor.

Zapisování se dá ošidit mnohem snadněji, prostě na programovací kolej postavit s vozem i nějakou lokomotivu. Pak centála dekodér "vidí" a zapíše do obou.
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod vvitty » čtv 01 srp, 2024 12:51 pm

Probliknou protoze se procesor snazi zvednout odber. Zkus bud odpor - pokud to chces cist - a nebo Fuldovu radu pokud Ti staci pouze zapsat novou adresu.
Pro pripadne nastaveni funkci atd ale bude stejne potreba zjistit vyrobce. A protoze v CZ má vlastní ID pouze Digi-CZ, Fucik, MTB a Pojezdy.EU - a ostatní používají generciké DIY - tak Ti zřejmě nezbyde než to rozebrat a zjistit stav dle popisu na desce.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod vvitty » čtv 01 srp, 2024 12:54 pm

Jacek píše:Zapisování se dá ošidit mnohem snadněji, prostě na programovací kolej postavit s vozem i nějakou lokomotivu. Pak centála dekodér "vidí" a zapíše do obou.

S ohledem na poněkud kreativní přístup některých autorů osvětlení k přiřazení CV registrů bych touto cestou nešel. Navíc není potřeba - pokud mě nezajímá co je v CV uloženo teď ale chci je natvrdo přepsat tak stačí na ovladači odkliknout tu chybovou hlášku a vyžádat si zapsání do registru.
vvitty

Příspěvekod Jacek » čtv 01 srp, 2024 1:10 pm

vvitty:
používám to pro zápis adresy s ústřednou Lenz odjakživa bez problémů. Pro zápis čehokoliv jiného stačí programování za provozu (Pom). Čtení samozřejmě správně fungovat nemůže.
Hláška ERR02 nejde ničím odkliknout ani přeskočit.
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Další

Zpět na DCC v praxi